A focirajongók máig felkapják a fejüket Hajdu Attila neve hallatán, de azt talán kevesebben tudják, hogy az egykori válogatott kapus a sport után a vendéglátásban ért el sikereket. Budapesten kávézóiban és balatonfüredi Fürjes Villában eddig is gyakran találkozhattunk vele, de újabban borkóstolókat is tart a saját boraiból. Hogy hogyan jutott el a focitól a borászkodásig, arról ő mesélt nekünk.
"A Balaton mindig nagy szerelem volt, gyerekként a nyarakat Széplak alsón töltöttem. 2008-ban lehetőségünk nyílt megvenni egy elég rossz állapotban lévő üdülőt Balatonfüreden, amit felújítottunk és létrehoztuk a Fürjes Villát. És hogy miért pont Fürjes? Budai gyerekként egy autentikus nevet kerestem, és nagyon megtetszett egy történet. Balatonfüred ősi neve Fürjeshely volt, a környékbeliek hívták így, mivel a területetet erdő borította, és honos madár volt itt a fürj. A Villa és az Udvarház után a borászat is ezt a nevet kapta, ma már Fürjes Olaszrizlinget és Fürjes Syrah Rosét is ihatnak a szállóvendégeink. A borászat gondolata egyébként onnan jött, hogy miután megnyitottuk a Fürjes Villát, rengeteg csoportot vittünk borkóstolókra - először a környékbeli borászatokba, majd távolabb, a Balaton-felvidékre is. Én meg egyre jobban azt éreztem, hogy inkább részese szeretnék lenni ennek a szőlős és boros világnak, mintsem csak vinni a csoportokat. Hat évvel ezelőtt találtam egy területet Vászoly és Balatonudvari határában, egy lerobban csárda volt rajta, a Lucifer csárda. Megvásároltuk, felújítottuk az épületet, körbetelepítettük szőlővel, és elindult a Fürjes Borászat története." - meséli Hajdu Attila.
2018-ban kezdődött és azóta is tart a szakmai munka Hidegkuti Tiborral, ebben az évben készült el az első Fürjes bor is, akkor még vásárolt szőlőből. 2019 óta azonban csak saját szőlőből készítenek borokat, Olaszrizlingből egy frissebbet és egy öregtőkéset, Syrah-ból pedig rozét. Utóbbiból a jövőben terveznek vörösbort is, de egyelőre három fajta bort tudnak kóstoltatni évjáratonként. "A fajták kiválasztását nem előzte meg hosszas töprengés. Olaszrizling azért van, mert nekem az ízlik. A Syrah az teljesen érzelmi döntés volt, mint oly sok döntés az én életemben. A nevelőapukám Gál Tibornak volt nagyon jó barátja, a Syrah szőlőfajtának a Magyarországon való elterjedése a Tibor nevéhez köthető, így amikor felmerült, hogy milyen kékszőlőt telepítsünk, ez a kérdés nem is volt kérdés. Ráadásul ebből kevesebben is készítenek rozét, így utólag is jó döntésnek bizonyult." - mondja Hajdu. A másfél hektáros birtokon jelenleg egy hektár van betelepítve szőlővel, erről évente 3200-3500 palack bor készül, és egyelőre nem is nagyon terveznek bővülést. S bár a borászat elsősorban azért jött létre, hogy a Fürjes Villánál és az Udvarházban megszálló vendégeknek saját bort tudjanak kínálni, természetesen bárki ellátogathat hozzájuk egy borkóstolóra vagy megvásárolhatja a vászolyi borokat.
Hajdu Attila néhány éve a Balatoni Körnek is a tagja, így a többi borászattal, éttermessel és szállásadóval együtt a minőségi vendéglátást és az egész éves szezont képviselik. Örömmel csatlakozott, hiszen úgy gondolja, hogy ez egy nagyon erős közösség, amire szüksége van a Balatonnak. Egész évben nyitva vannak, és szívesen megmutatják vendégeiknek, hogy a Balaton évszaktól függetlenül csodálatos.