A Pannonhalmi Borvidék Magyarország egyik legapróbb borvidéke, mégis figyelemreméltó borok születnek itt. A Czurda Szőlőskertje Győrszemerén magyar származású svájci tulajdonosa, Czurda Henrik egy családi örökség révén figyelt fel a borvidék adottságaira, és elhatározta, hogy itt olyan bort készít, amit nem igazán ismernek a magyar boros világban. Magas minőségű félédes rajnai rizlingjét azóta neves éttermekben is kóstolhatjuk, de mivel kis mennyiségben készülnek, érdemes minél hamarabb beszerezni belőlük pár palackkal, és ha nem fogynak el azonnal, néhány év múlva is örömmel fogyaszthatjuk majd.
Czurda Henrik már az egyetemi évei után beleszeretett a jó borokba, leginkább a német stílusúakba, de nem gondolta, hogy valaha az ő neve alatt hasonlóak kerülnek a borszerető közönség elé. Amikor az édesapja kárpótlás révén egy győrszemerei területhez jutott, és a fiát arra biztatta, hogy építsen ott egy víkendházat, sokáig kerülte a témát és meg sem nézte a helyet. Évekkel később, amikor már a telek értékesítésén gondolkoztak, mégis oda utazott, és meglepve látta, hogy a környéken mindenhol szőlőtőkék vannak. Ekkor fogalmazódott meg benne egy szőlőskert gondolata. Egy alkalommal épp Szepsy Istvánnál járt borokat vásárolni, neki mesélt erről, aki megkérdezte tőle, hogy miért nem készít egy édes rizlinget, amit annyira szeret. "Szerettem és rendszeresen ittam is rajnai rizlinget, közben lett egy telkem, és valaki megkérdezte, hogy miért nem készítek saját bort... Valahogy ez az egész összecsengett. Én nem borász vagyok, hanem közgazdász és informatikus, a borászat nekem egy passzió. Amikor megszületett bennem a döntés, elvégeztem egy borász képzést, és rájöttem, hogy ez nem egy olyan dolog, hogy egy kicsit foglalkozok vele, aztán hagyom, hogy majd történik valami, hanem ez nagyon sok apró, precíz munkafolyamat összessége. Az első, és szerintem legfontosab döntésem az volt, hogy kiválasztottam azt a borászt, aki érti, hogy mi az, hogy minőség, aki pontos, precíz, lehet vele kooperálni, és kiváló borokat készít. A Pannonhalmi borvidékről nagyon sok bort megkóstoltam, és a Cseriék borát fantasztikusnak találtam, olyan ízvilágúnak, amit én ismerek és keresek. Nehezen csaptunk egymás kezébe Cseri Norberttel, mert nem volt kapacitásuk a saját borászatukon kívül egy másikat is felépíteni, így a talajmunkát és az első ültetéseket a környéken egy nagy szőlőbirtokkal rendelkező Pécsingerék vállalták el, ezután kezdtük meg a közös munkát a Cseri családdal." - meséli Czurda Henrik.
Az első Czurda borok a 2018-as évjáratban készültek, de azóta már a 2020-as palackba került. Utóbbinak az a különlegessége, hogy már nem csak félédes, de száraz rajnai rizling is készült a szőlőskert terméséből, igaz, egyelőre mindössze 250 palacknyi. A próba verzió azonban olyan jól sikerült, hogy a jövőben a tervek szerint fele-fele arányban lesz száraz és félédes bor is a pincénél - az eddigi 0,4 hektáros terület idén közel a háromszorosára bővült, így egyre többen kóstolhatják majd a Czurda Szőlőskertje Győrszemerén izgalmas rajnai rizlingjeit.
És hogy miért csak rajnai rizling szerepel a kis pincészet szortimentjében? Czurda Henrik hosszan tudja sorolni az érveit. Az elegancia, az alacsony alkoholtartalom, az ásványosság, a gyümölcsösség és a jó savak, a jól érlelhetőség mellett az egyik nagyon erős érv az, hogy ételekkel összekóstolva is remek ízharmóniát alkot. A Kóstolom Borbár után a tatai Platán étterem, Budapesten pedig Gianni kínálja a vendégeinek az izgalmas borokat, amikhez a tulajdonosnak kedvenc ételpárosításai is vannak. Mint említi, a libamájhoz és kacsamájhoz gyakran tokaji édes borokat ajánlanak az éttermekben, de ha ez egy étkezés elején történik, a következő boroknak már nehéz dolga akad a menüsorban. A Czurda édes rajnai rizling azonban az édessége ellenére is egy jól iható, könnyedebb bor, ami úgy alkot jó párost a májjal, hogy teret ad a borsor többi tagjának is. De tenger gyümölcseivel, fehér spárgával, vagy csípős ételekkel - a thai konyha remekeivel, vagy akár egy csípős gyulai kolbásszal - is érdemes kipróbálni, az ízek egészen új dimenzióit fedezhetjük fel általuk.
Czurda Henrik mert nagyot álmodni, így kiderült, hogy Magyarországon is van létjogosultsága a német típusú rajnai rizlingeknek, és ő is egyike azoknak, akik bebizonyították, hogy a kis borvidéken is születhetnek nagy borok. Aki megkóstolná, ne késlekedjen!