Kóstolom Csapat |
|
6/30/2021 4:20:27 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Hatvan melletti Nagygomboson található borbirtok története az ezerhétszázas évek elejéig nyúlik vissza. Grassalkovich Antal gróf, Mária Terézia bizalmas híve ekkor építtette meg itt barokk kastélyát, és a hozzá tartozó uradalomban többek között szőlőtermesztéssel is foglalkoztak. Az évszázadok során a tulajdonosi viszonyok többször változtak, mígnem 1999-ben a területre és a borházra kiírt privatizációs pályázatot a neves egri borász, Gál Tibor elnyerte, és jelentős fejlesztések végrehajtásába kezdett. A Gál család adta ki az első palackozott borokat a birtokról a ma már jól ismert nagy gombbal a címkén, a palackokba pedig a birtok adottságaihoz illeszkedő, könnyen elérhető, jó ár-érték arányú borok kerültek. Gál Tibor 2005-ben bekövetkezett tragikus halála azonban időlegesen leállította a birtok fejlődését.
A Nagygombos Borászatot 2009-ben a Barta család vásárolta meg, és a tulajdonosváltással ismét megindult a birtok fejlődése, a szőlőterületek megújítása. Eleinte Sági Ferenc birtokigazgató és Nicola Godebski szaktanácsadó vezette a borászatot, de Barta Anna is folyamatosan jelen volt a Nagygombos életében. 2017 volt az első év, amikor Vicián Károly és Barta Anna vezetésével készültek el a borok.
A 91 hektáros mátrai borbirtokon Blauburger, Cabernet franc, Cserszegi fűszeres, Gamay, Hárslevelű, Kékfrankos, Merlot, Portugieser, Sárgamuskotály, Tramini és Zweigelt fajtákat termesztenek. Ezekből készülnek könnyedebb, hétköznapi fogyasztásra szánt boraik és a Barta Anna neve alatt futó komolyabb, elmélyülést igénylő borok. A legtöbb borkedvelő talán a rozéiról ismeri a Nagygombos Borbirtokot, Annát itthon a rozé királynőjének is tekinthetjük, és ez az irány akkor vonult be a birtok életébe, amikor a Barta család lett a tulajdonos. Mára a Gamay Noir, a Mosoly illetve a Játékos fantázianevű rozékból összesen 25 ezer palack készül a pincénél minden évben. A rozé készítésének itthon is megvannak a bevált módszerei, Barta Annáék azonban szeretnek kísérletezni is. A Gamay Noirból készült rozéjuk például egyedi a hazai borpiacon, a Nagygombos Borászatnál 2013 óta kap nagyobb figyelmet. A hordós és tartályos érlelésnek, valamint annak köszönhetően, hogy a készítés során több időt adnak neki, a Barta Anna Gamay Noir Rosé több év után is megőrzi értékeit, sőt, egyre komplexebb lesz. Ez a rozé kategóriában nem megszokott tétel igazán egyedi, akik még nem kóstolták, semmiképpen ne hagyják ki!
És hogy miért lett a Nagygombos Borászat idehaza a rozéspecialista? Köszönhető ez annak is, hogy a Mátrai borvidék kiegyenlített éghajlata miatt a szőlő egyenletesen érik, az alapanyag megőrzi élénk, üdítő savait és gyümölcsös zamatait. Az egy tagban fekvő ültetvényszerkezet segít a növényvédelem és a szüreti időpont optimalizálásában, a gazdaságosabb fenntartás pedig lehetővé teszi a jó ár-érték arányú borok készítését. A fajtaösszetétel is izgalmas lehetőségeket kínál a rozé műfajában, hiszen a Magyarországon elterjedt Kékfrankos rozé mellett több fajta házasításából is készítenek borokat, illetve az itthon ritkaságnak számító Gamay Noir-ból is egyedi rozék készülnek évről évre. Ezt a fajtát egyébként az acéltartályok mellett részben zempléni tölgyfa hordóban érlelik, ez is hozzájárul különleges karakteréhez. A Nagygombos Borászatnál egyébként is eltérnek az általánosabb rozékészítési metódustól, nem sürgetik a folyamatokat, boraikat többnyire a szüretet követő tavasszal hozzák forgalomba. A szőlőművelésnél és a feldolgozásnál egyaránt törekszenek a természetességre és arra, hogy a borok minél kevesebb beavatkozással készüljenek. És a mosolygós, könnyed rozék létrejötténél talán az sem utolsó szempont, hogy egy női borász, Barta Anna gondos kezei között készülnek.
A Nagygombos Borászat rozéi - és persze a többi boruk is - megvásárolható a webshopon: https://nagygombos.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: Nagygombos Borászat