Kóstolom Csapat |
|
6/25/2021 1:35:45 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Barta család 2003-ban vásárolt területeket Tokaj-Hegyalja egyik legismertebb településén, Mádon, kiváló minőségű boraik azóta is itt készülnek. Sokan nem értették, hogy Barta Károlyék miért a művelésből régóta kivont Öreg Király-dűlőn szeretnének gazdálkodni, holott itt már a XIII. században is szőlőtermesztés folyt, és innen származott a Tokaji borvidék egyik legtöbbre tartott bora, amely a Rákócziakat is rabul ejtette. A meredek lejtésű, köves talaj azonban rendkívül nehezen művelhető, így hiába volt az itt termő szőlő mindig is különleges minőségű, a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégítette ki. A második világháború után a dűlőt elhagyták, és azt fokozatosan beborította az akácerdő. Az érintetlen terület újratelepítését követően egyértelmű volt, hogy a terület megmaradt biodiverzitását a tulajdonosok fenntartják, és a borászatba is tovább viszik az organikus szemléletet. Az Öreg Király-dűlő mellett a szintén jónevű Kővágó-dűlőben folyik még a gazdálkodás, ahol a csak kézzel gondozható gyalogművelésű ültetvény mellett alacsony kordonos művelésű terület található. A hagyományos művelésű szőlőben a gyomirtók és felszívódó szerek használatát teljesen mellőzik.
Az Öreg Király-dűlő tengerszint feletti magassága 343 méter, több száz éves kőteraszain fiatal szőlőtőkék sorakoznak. A terület adottságai kizárólag kézi szőlőmunka végzését teszik lehetővé, ami erős humán erőforrás jelenlétet igényel. Ez, és az izgalmas talajösszetétel kiváló alapanyagot biztosít a prémium minőségű borokhoz, amelyeket Ujvári Vivien borász készít. A borvidékre jellemző Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály szőlőfajtákból száraz és édes borok egyaránt vannak a szortimentben, utóbbiból nem csak a messze földön híres tokaji aszú, de szamorodni és késői szüretelésű bor is készül. A dűlő adottságok, a borászatban használt technológiai háttér, a jelentős tőkekorlátozást szem előtt tartó, fenntarthatósági filozófia mind-mind a megalkuvás nélküli minőséget helyezi előtérbe.
A Barta Pince borai között találunk olyat is, amit szívesen nyitunk ki egy fárasztó hétköznap után, de ha egy komoly ünnep fényét emelnénk egy "folyékony arany"-nak is nevezett tokaji aszúval, akkor is mindenképpen érdemes megkóstolni a boraikat. Akik pedig nem elégednének meg azzal, hogy otthon kortyolgassák a Barta borokat, akár az impozáns Öreg Király-dűlőt is meglátogathatják személyesen. A megszokott dűlőtúrákon túl van itt Bringa piknik a dűlők között, Jóga a dűlőben, de persze egy "szimpla" borkóstolás is nagy élményt nyújt. Sőt, ezt az élményt még fokozhatjuk a szállás megválasztásával is. A borászat központjában, a korhűen berendezett XVII. századi Rákóczi-Aspremont kúria emeletén három lakosztályban lehet élvezni a főúri kényelmet, míg a Barta Vendégház a birtokközpont szomszédságában található felújított, tornácos parasztházban kapott helyet, ahol autentikus vidéki környezetben élvezhető a nyugodt pihenés.
De amíg nem sikerül eljutni Mádra, addig is érdemes szétnézni a pincészet webshopjában, és feltölteni az otthoni készletet a kiváló Barta borokkal. A webshop elérhetősége: https://bartapince.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: Barta Pince, Furmint Photo