Itt és Most - a gyöngyöspatai pincészet neve megegyezik sokunk életfilozófiájával, de a boraikat is érdemes megismernünk! Hofmann Tibor és Gyurasits Emőke 2017-ben alapította a mátrai borászatot, mert mint mondják: " Egyértelmű volt, hogy ha belekezdünk a borászkodásba, akkor azt a Mátrában tesszük. Meg vagyunk győződve arról, hogy a Mátrának nagyon jó adottságai vannak, és nincs a helyén kezelve a jelenlegi boros köztudatban, pedig sokkal többet tud a borvidék annál, mint azt sokan gondolják."
Hofmannék Kárpát-medencei fajtákkal foglalkoznak, mert szerintük ugyan a világfajtákból is készülnek itthon jó borok, de a borvidékeink adottságait a helyi fajtákkal lehet legjobban megmutatni. A Kékfrankos a zászlós fajtájuk, több más helyi borásszal együtt úgy tartják, hogy a Mátrában ebben van igazán nagy potenciál, a talaj és a klíma is kedvező neki. Egyébként ez a személyes kedvencük is, és szeretnék, ha Magyarországon és a határainkon túl is megmutathatnák, hogy sokkal izgalmasabb a Kékfrankos annál, mint ahogy most a köztudatban él. A hazánkban a legnagyobb területen termő kékszőlő mellett pedig a legkisebb területen termőkre koncentrálnak. A régi magyar fajtákat újra felfedező Szentesi József borásszal egy barátjuk révén ismerkedtek meg, nála kóstolták végig azokat a mikro tételeket, amik közül végül a Laska, a Tihanyi kék, a Hajnos kék és a Csókaszőlő lopta be magát igazán a szívükbe. Az elmúlt években ezeket telepítették a folyamatosan növő birtokukra, és már alig várják, hogy megkóstolhassák, vajon milyen borok készülnek belőlük a Mátrában.
Bár a Mátra adottságai és a borász ízlése miatt is fajsúlyosabb a vörösborok jelenléte a pincénél, azért azok se búsuljanak, akik inkább a fehérborokért rajonganak. Olaszrizling, Zöldveltelini és Rizlingszilváni is van a kínálatban, így akár önmagában, akár nyáron egy jó hideg fröccsnek választanának a fehérek közül, biztos találni fognak kedvükre valót. Hogy később lesz-e nagyobb választék ezekből, azt még nem tudják, mert egyelőre élvezik azt, hogy minden tőkét közelről ismernek, figyelhetik a szőlő fejlődését, itt kézzel foghatóvá válik a munkájuk gyümölcse, és minden napnak látszik az értelme.
Itt és Most... Az elnevezés nem véletlen. A nagyvárosi létből, multis közegből érkező Tibor és Emőke megtalálta a helyét Gyöngyöspatán. Azt gondolják, hogy ne várjuk ölbe tett kézzel, hogy történjen már végre valami, hanem merjünk élni a lehetőségekkel, és foglalkozzunk azzal, amit igazán szeretünk. Itt és most élünk, élvezzük hát azt a percet, ami itt és most van, ne pocsékoljuk az időt olyan dolgokra, amit nem szeretünk, ami nem ad hozzá az életünkhöz. Olyan bort szeretnének készíteni, ami az embereket kiragadja a rohanó mindennapokból, és rávezeti őket arra, hogy élvezzék az "itt és most"-ot, éljék meg a pillanatot.
Akik szeretnék átélni a pillanatot, mindenképpen érdemes ellátogatniuk a pincéhez, felmenni a Gereg tetejére, gyönyörködni a kilátásban, kimenni a dűlőbe, ahonnan a szőlő származik - és közben megkóstolni az Itt és Most borokat. A mátrai kirándulás tervezgetése közben persze online is meg lehet rendelni a borokat, itt és most:
https://ittesmostpince.wineshop.hu/