A Hajósi pincefalu talán a legismertebb pincesor Magyarországon, 1200 pincéjével a borkedvelőknek és a népi építészet rajongóinak egyaránt kedvelt kirándulóhelye. Knehr István itt alapította meg 2013-ban a Knehr Pincét, igaz, a családban már jóval korábban is foglalkoztak szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Őseik háromszáz éve települtek Hajósra, s ahogy a környéken számos családban, úgy náluk is apáról fiúra szállt a borkészítés hagyománya. A feldolgozás ma is a nagyszülői pincében történik, de közel egy évtizede már nem csak saját örömükre készítenek borokat, hanem értékesítik is azokat.
A jelenleg valamivel több mint fél hektáros birtokon Olaszrizling, Zweigelt, Kékfrankos és Cabernet franc terem. Utóbbiból csak kevesen készítenek fehérbort, de Knehréknél ezt is kóstolhatunk, a különlegesség azonban egy teljesen hétköznapi okból született. Eleinte nem termett fehérszőlő fajtájuk, de annak tudatában, hogy szinte minden társaságban vannak, akik csak a fehérborokat szeretik, a választék bővítése miatt készítették el az első fehér Cabernet franc-t. A vendégek viszont annyira megszerették, hogy a bor azóta is a szortiment része maradt. A család igazi kedvence viszont a Zweigelt, amit "Jámbor" fantázianévvel illetnek, mert olyan szelíd, könnyű, gyümölcsös vörösbor készül a fajtából, amiről azonnal ez a szó jutott eszükbe, amikor megkóstolták. Az "Ábránd" nevű Olaszrizlinghez is tartozik történet: Knehr István a kezdetektől szeretett volna ebből a népszerű fehér fajtából területet, de az öreg ültetvény, amit újra telepítettek, nehezen adta magát. Munka közben gyakran ábrándoztak róla, hogy ha itt végre Olaszrizling lesz, vajon milyen bort lehet majd készíteni belőle, így az első palackozásnál adta magát a név: legyen Ábránd!
Knehr István hisz abban, hogy jó bort csak egészséges, szép szőlőből lehet készíteni, és a termést minél természetesebben kell feldolgozni. A vörösborok derítés és szűrés nélkül kerülnek a palackokba, de a fehéreknél is kísérleteznek a szűretlen borokkal. A folyamatot nem siettetik, a borokat akkor palackozzák, ha úgy gondolják, hogy az a legjobb formáját mutatja.
A Hajósi pincefaluban mindig történik valami, a Knehr Pince pedig igyekszik részt venni ezekben a történésekben. A Pincenyitogató rendezvényeken állomáspontként vannak jelen, de a pince ajtaját egyébként is szívesen tárják szélesre a borkóstoló vendégek előtt, egyszerre 15-20 főt tudnak fogadni. Az egykori nagyszülői pince mellett további két présházat is megvásároltak, hogy a palackos borérlelés mellett a vendégfogadást is tovább fejlesszék, így a jövőben még több bort tudnak készíteni, amit még több borkedvelőnek tudnak megmutatni. Tervek vannak tehát, ahogy tiszta, jó borok is, érdemes őket megismerni!
Aki járt már Hajóson a Knehr Pincében, és újra kóstolná a boraikat, az ezentúl a pince új webshopjában is megtalálja azokat, aki meg eddig még nem kóstolta, azért nézzen szét, és válogasson kedvére!