Kóstolom Csapat |
|
4/29/2021 5:07:35 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Pannonhalmi borvidéken található Magyarország egyik legrégebbi szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkező borászata, a Pannonhalmi Főapátság pincészete. A pince története 996-tól eredeztethető, az itt letelepedő bencés szerzetesek ekkor élesztették újra a vidék ősi szőlő- és borkultúráját. A múlt újkori felélesztése 2002-ben történt, amikor megalapították a jelenlegi pincészetet, ahol a múltbéli gyökerek tiszteletben tartásával, a hagyományok őrzésével, de a korszellemnek megfelelően technológiai újításokkal készítik a kiváló borokat. Az ötven hektáros szőlőbirtok kétharmad részén fehér-, egyharmadán kékszőlőt termeszenek, előbbiből rajnai rizlinget, sauvignon blanc-t, fűszeres traminit, olaszrizlinget, királyleánykát, chardonnay-t, pinot blanc-t és viognier-t, míg utóbbiból pinot noirt, merlot-t és cabernet franc-t. Ezekből készülnek a Pannonhalmi Főapátság fajtaborai és házasításai klasszikus és prémium szegmensben.
A pincészet újkori történetének közel húsz éve alatt kialakult bormátrixban elhelyezkedő borok elnevezései is a bencés hagyományokhoz kötődnek. De vajon mit jelent a Hemina vagy az Infusio?
A vörös- és a fehérborok között is találunk Heminát, a mai kor ízlésének megfelelő borok neve viszont ezerötszáz évvel korábbról származik. A VI. század elején élt Szent Benedek, a bencés szerzetesközösség alapítója, aki a Regulában, egyfajta szabálykönyvében azokat az alapelveket, iránymutatásokat megfogalmazta, amelyeket ma is követnek a közösségben élő bencés szerzetesek. Ebben a fogyasztás mértékéről is szó esik, a hemina pedig a napi bencés borfogyasztási mértékegység megnevezése. Szent Benedek annak idején azt mondta, hogy a bencéseknek nem való a bor, de őket erről meggyőzni nem lehet, ezért így próbált iránymutatásul szolgálni a napi mértéket illetően, igaz, a hemina nem egy konkrét űrmérték, hanem egy személyre szabott mérték. A pincészet két közkedvelt bora erről kapta a nevét.
A Pannonhalmi Főapátság pincészetének csúcsbora a 2006-os évjárat óta egy merlot-cabernet franc házasítás, az Infusio, amely elnevezés eredete a XVII-XVIII. század fordulójára tehető. Írásos hagyományok tanúskodnak arról, hogy ekkoriban három kategória létezett a bencéseknél a borban. Az egyik az úgynevezett cselédbor, ami az uradalmi szolgáltatásból származó szőlőt dolgozta fel inkább nagy mennyiségben, mintsem magas minőségben. A másik a konventbor, azaz misebor, ezt használták ugyanis a liturgiákhoz, de ugyanezt a bort kancsóba töltve kapta a közösség a mindennapos étkezésekhez is. A legjobb minőségű bort pedig infusiónak nevezték, ez a nagy ünnepek, egyedi találkozások, emlékezetes alkalmak díszbora volt, amit úgy szolgáltak fel, hogy egy szerzetes testvér a közösség asztalánál körbejárt és a palackból töltötte be a pohárba a bort: infusio tehát ezt a betöltést jelentette, ami így enged következtetni a névválasztásra. Így kapta a Főapátság ünnepi tétele az Infusio nevet.
Hasonlóan érdekes történeteket hallhatnak azok, akik ellátogatnak Pannonhalmára, ahol lehetőség van megismerni a feldolgozási technológiát is. A Főapátság pincészete egy nyitott látványműhelyként turistákat is fogad, akik vezetett pincelátogatáson pillanthatnak be az itt folyó munkába, megismerhetik a pincészet ars poeticáját, és egy kommentált borkóstolón is részt vehetnek. A szabadtéri kóstolóteraszon nyáron jazzkoncerteket, kulturális eseményeket is szoktak rendezni, amihez a kertre nyúló táj képe, az apátsági levendulaültetvények látványa ad egy erős vizuális impulzust. De ha valaki csak egy pohár borral a kezében gyönyörködne a tájban és élvezné az életet, arra is megvan a lehetősége és szabadsága.
A pannonhalmi kirándulás előtt vagy helyett viszont szemezgethetünk a pincészet webshopjából is, hogy mielőbb megismerhessük az izgalmas elnevezésekhez tartozó borokat. A webshop elérhetősége: https://apatsagipinceszet.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup