Kóstolom Csapat |
|
4/21/2021 7:51:32 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Kerekhegy 67 - meg sem lepődnénk, ha egy mesekönyvben egy házikóra kiszögezett táblán látnánk ezt a feliratot, pedig az elnevezéshez egy nagyon is valóságos borospince tartozik a Villányi borvidéken. A borvidék nyugati felén, a hegyszentmártoni szőlőhegyen egy régi pince címe ez, és ha már a tulajdonosok a borokon keresztül egyébként is a termőhely értékeit szeretnék bemutatni, a névválasztásnál e mesebeli elnevezés mellett tették le a voksukat.
Az apa-fia vállalkozást 2016-ban indította Mester Ákos és Mester Áron. Külföldi utazásaik során kaptak kedvet a borászkodáshoz, ahhoz, hogy legyen saját szőlőterületük, saját pincéjük. Bár több magyar borvidéken körülnéztek, a választásuk végül a Villányira esett, az itteni borok stílusa állt igazán közel az elképzeléseikhez. Hiszik, hogy a magyar borvidékek közül Villány különösen alkalmas arra, hogy a nemzetközi szinten is versenyképes, a külföldi fogyasztók számára is értelmezhető borok készüljenek a klasszikus bordói fajtákból. A paletta azonban igencsak színes, aki megismerkedik a Kerekhegy 67 pince boraival, talál közöttük vörösből és fehérből is magyar és nemzetközi fajtát egyaránt, így Hegyszentmártonról megismerhetjük a kárpát-medencei bortermelés egy tömörített formáját. Kékfrankos, Portugieser, Cabernet sauvignon, Merlot, Hárslevelű és Chardonnay szerepel a szortimentben, ami hamarosan a borvidék egyik fő fajtájával, Cabernet franc-nal bővül majd.
A Kerekhegy 67 pincénél a szőlőt saját területen a család termeli és szüreteli, a borok is a saját pincéjükben érnek, de a közbeeső folyamathoz, a szőlő feldolgozásához szakavatott villányi borászok segítségét veszik igénybe. A szüreti időpont megválasztásától a borok érleléséig azonban minden folyamat az ő felügyeletük alatt van, a koncepciót, a borok stílusát is Mesterék határozzák meg. Persze a terveik között az szerepel, hogy ez a hiányzó láncszem is hozzájuk kerüljön, így néhány év múlva már olyan borokat kóstolhatunk tőlük, melyeknek minden cseppje a család munkáját dicséri.
Tervek ezen túl is vannak bőven, a birtokot a jövőben nem csak feldolgozóval, de szálláshellyel is szeretnék bővíteni. A borokat azonban már most érdemes felfedezni, akárcsak a pincét Hegyszentmártonban. Aki ellátogat a Kerekhegyre, ott megtapasztalhatja a Villányi borvidék nyugati szegletének szépségét, nyugalmát, a szőlőben kóstolhatja a tőkék előző évjáratainak termését. A család a személyes borélményben hisz, a vendégek úgy élvezhetik legjobban a boraikat, ha megismerik a helyet is, ahonnan az származik. Ahogy mondják, a hely megköveteli magával szemben az alázatot. Az itt élők közül sokan kis parcellákon most is maguk művelik a szőlőt, mint ahogyan korábban, amikor sem világi, sem egyházi nagybirtokok nem voltak errefelé, hanem a Dráva menti gazdák művelték a szőlőseiket. Ez a paraszt-polgári szőlő és borkultúra az, amit közvetíteni szeretnének. "Reméljük, hogy egyre többen látogatnak el hozzánk, és ők is felfedezik maguknak azt a hagyományos, de egyben a modern idők elvarásainak megfelelni igyekvő életformát, amit mi itt kialakítottunk. A boraink is természetesen, de modern felfogásban készülnek. Ez a pince hitvallása is egyébként, hogy megteremtsük az egyensúlyt a hagyomány és a modernitás között." - mondja Mester Ákos.
A tulajdonosok szerint a pincét legjobban megismerni azon keresztül lehet, ha valaki megkóstolja a szűretlenül palackozott, új felfogásban készült 2019-es évjáratú Portugieserüket, valamint a Kerekhegy 67 csúcsborát, a komplex, de egyben játékos Achatius cuvée-t 2017-ből, ami Cabernet sauvignon és Merlot házasítása. Az ismerkedés legkényelmesebb módja pedig az, ha valaki ellátogat a pincészet webshopjába, ahonnan azonnal meg is rendelheti a borokat: https://kerekhegy67.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup