Borbély Családi Pincészet

Kóstolom Csapat

4/14/2021 11:57:52 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Amikor Borbély Gyula és neje, Gabriella nászajándékba megkapták az első szőlőterületüket, legmerészebb álmaikban sem gondolták volna, hogy néhány évtized múlva 21 hektáros szőlőbirtokot igazgatnak majd, a fiuk pedig elnyeri "Az Év Bortermelője Magyarországon" megtisztelő címet. Borbély Tamás szokta is mondani viccesen, hogy ő már az anyatejet is lopószárral szívta magába, és ha ez nem is fedi teljesen a valóságot, az egészen biztos, hogy együtt cseperedett a szülei által ’81-ben újratelepített szőlőültetvénnyel. A pályaválasztása így nem is volt kérdés, és az azóta sorra érkező elismerések folyamatosan alátámasztják a döntés helyességét. Ma már a kisfia is nagy örömmel szaladgál a szőlőtőkék között - ki tudja, talán egy jövőbeni Év Bortermelője csodálkozik rá épp a szőlőrügyekre? 

A Borbély házaspár felmenői inkább hobbi szinten, kiegészítésként foglalkoztak szőlővel, a Borbély Családi Pincészet alakulását így 1996-tól datálhatjuk. Ekkor került palackba a család első évjárata, és ettől az időponttól fejlesztik folyamatosan a családi vállalkozást. Jelenleg 21 hektár területen gazdálkodnak, amin Olasz rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Muscat Ottonel, Zeus, Rajnai rizling, Furmint, Irsai Olivér és Pinot noir terem. Ennél nagyobb területet nem is terveznek, hiszen ahogy a nevük is mutatja: ők egy családi pincészet. A szőlőben végzett munkáktól a vendéglátáson át, a fesztiválokon való borkínálástól a háttérben folyó papír munkákig mindenben részt vesz valaki a családból, amit ennél nagyobb birtokméretnél már nem feltétlenül tudnának kézben tartani. Fejlesztés, felújítás, modernizálás persze folyamatosan van, hiszen a modern eszközök is hozzájárulnak ahhoz, hogy a megtermelt szőlőből a lehető legjobb minőségű borokat tudják készíteni. 

"Tüzes borok, vulkáni ízek" - hangzik Borbélyék szlogenje. A badacsonyi szőlőhegyről származó borokat általában az ásványos ízek kedvelői keresik, de a pincészet széles termékpalettáján mindenki talál az ízléséhez passzoló bort. A család férfi tagjai az Olasz rizlingre esküsznek, ami annyira a szívük csücske, hogy a területeiknek több mint felén ez található. Több stílusban is megmutatják az Olasz rizling sokszínűségét, egyértelműen ez a fő fajtájuk. A "Karós" például hatvanéves, bakművelésű tőkékről szüretelt szőlőből készül, és mindössze ezer palack készül belőle évjáratonként. A "Tomaj" a borvidék három jellegzetes szőlőfajtájából, Rózsakő, Olasz rizling és Kéknyelű házasításával készült, míg a "Bács hegy" az egyik ikonikus szőlőterületükről kikerülő Olasz rizlingből készült. A "Fröccsnekisjó" a fajta laza, könnyed, hétköznapi arcát mutatja meg, de akik inkább valami igazán ünnepit kóstolnának, azoknak az Olasz rizlingből készült Jégbort ajánljuk. Persze a család hölgy tagjainak is van kedvence, "Gabriella" néven egy izgalmas száraz Muscat Ottonelt kóstolhatunk, aminek a palackozását a ház asszonya harcolta ki vagy két évtizede, Borbély Diána pedig a Rajnai rizlingért rajong. 

A fesztiválokon, nyári eseményeken legtöbben az egynyári, reduktív borokat, a vidám fantázianevekkel ellátott Mosolygóst, Bóbitát, Nemszárazt keresik, főleg azok, akik a borokkal még csak most ismerkednek, vagy a szabadsággal járó lazaságra vágynak. Az évek során viszont egyre többen nyitnak a komolyabb, komplex borok felé, a pincéhez inkább az utóbbiakért látogatnak el egyre többen. A borkészítés és a borturizmus szorosan összekapcsolódik a Borbély családnál. A birtokközpont vendégházában régen rengeteg német turista megfordult, ekkoriban alakult ki, hogy a szállás mellé borkóstoló is járt, később pedig erre tudatosan figyeltek, folyamatosan fejlesztették a lehetőségeket. A pincénél a borkóstoló helyiségben akár 60 vendéget is le tudnak ültetni, de a Római úton nyitott borteraszukon is örömmel látják a borkedvelőket. 

Akik már ismerik a Borbély borokat, azoknak azért ajánljuk a webshopjukat, hogy otthon is kényelmesen megkóstolhassák a már jól ismert ízeket, de akik még csak most ismerkednek a családi borászat remekeivel, azoknak is érdemes szétnézni a kínálatban, és lehet, hogy a kóstolás után már tervezik is a pincelátogatást Badacsonytomajra. 

A pincészet webshopja: https://borbely.wineshop.hu/

 

Powered by WineGroup

Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat

 

Kövess minket csatornáinkon:

FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/

LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup

PODCAST Spotify

 

Szöveg: Szabó Hajnalka

Fotó: WineGroup

 

 

WineShop.hu I Közvetlenül a termlőtől I #magyarbortiszom

#magyarbortiszom - Közvetlenül a termelőtől!

Borászélet Ozorán - Ozora wine & Spirits csapata

Kvaszinger Borászat
A Kvaszinger család közel egy évszázaddal ezelőtt kezdett el szőlőtermeléssel foglalkozni a Tokaji borvidéken, Olaszliszkán, a borászatukat azonban ifjabb Kvaszinger László indította el 2013-ban. A borkínálatukban bármilyen alkalomra válogathatunk, Tokaj-Hegyalja minden arcát felfedezhetjük, hiszen borokkal még csak most ismerkedőkhöz és borértőkhöz szóló borok egyaránt készülnek náluk Furmintból, Hárslevelűből és Sárgamuskotályból. A szortimentben találunk száraz bort, késői szüretelésűt, szamorodnit, aszút, sőt, újabban habzó bort is.  A Kvaszinger Borászat egyik legnépszerűbb bora évek óta a Bűvös elnevezésű késői szüretelésű Sárgamuskotály, amit leginkább a fiatalok kedvelnek, akik a száraz boroktól még egy kicsit idegenkednek. Az elmúlt évtizedben azonban egyre többen keresik a tokaji borok közül a szárazakat, nekik az alap kategóriában a Tokaj Dry házasítást javasolják, de akik a ma oly divatos buborékos italokért rajonganak, ők ezt a Furmint-Hárslevelű cuvée-t habzóborként is megkóstolhatják, ha a Pukkancsot választják.  Ha valaki inkább egy érleltebb, gondolkodósabb bort keres a vacsora mellé, annak egy dűlőszelektált Furmintot ajánlanak a Hatalos dűlőről. Ez a dűlő van a legrégebben a család tulajdonában, az alapok is ide kötődnek. A borász üknagyapja, Kvaszinger Ödön a Vay báró intézőjeként dolgozott a borvidéken, és egy éjszaka egy futár kopogtatott nála az üzenettel, miszerint a báró elkártyázta az összes készpénzét, s az intéző küldjön pénzt a kasszából. Kvaszinger visszaüzent neki, hogy a kassza üres, készpénzt nem tud küldeni, de van egy szőlő terület, amit ő nagyon szívesen megvásárolna, és ebből lehetne gyorsan készpénz. A báró beleegyezett, így 1929-ben megtörtént az adás-vétel, és a család tulajdonába került egy 4 hektáros terület a Hatalos dűlőben. Hogy jó döntés volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a család azóta is szőlőműveléssel foglalkozik, az ükunoka jelenleg több mint kétszer akkora területről szüretel, és a Kvaszinger név alatt évek óta magas minőségű borokat kóstolhatunk.    A borvidéken megoszlanak a vélemények a szamorodniról, de a Kvaszinger Borászatnál nagyon fontosnak tartják, hogy ennek a különlegességnek a száraz és az édes változatát is megmutassák a borkedvelőknek. Kvaszinger László nagyon hisz a szamorodniban, ha leszűkítené a termékpalettáját, ettől akkor sem válna meg. Ha valaki izgalmas, magas minőségű édes tokajit kóstolna, de nem aszú kategóriában, akkor mindenképpen ajánljuk, hogy ezt kóstolja meg, de vendégeknek, welcome drinkként is kínálhatjuk. Persze a piramis csúcsán egyértelműen a pincészet 6 puttonyos aszúja, a Relique foglal helyet.  Olaszliszkán, a Bodrog partján jelenleg egy kültéri kóstoló teraszon lehet megismerni a Kvaszinger borokat, de reményeik szerint hamarosan egy egész évben működő, impozáns kiszolgáló és borértékesítő hellyel is bővülnek, ahová az év bármely napján betérhetnek a vendégek egy pohár borra vagy egy palack borért. A pince webshopjában viszont addig is érdemes körül nézni, és rendelni néhány palack tokajit.  A webshop elérhetősége: https://kvaszinger.wineshop.hu/       Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Pannonhalmi Főapátság pincészete
A Pannonhalmi borvidéken található Magyarország egyik legrégebbi szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkező borászata, a Pannonhalmi Főapátság pincészete. A pince története 996-tól eredeztethető, az itt letelepedő bencés szerzetesek ekkor élesztették újra a vidék ősi szőlő- és borkultúráját. A múlt újkori felélesztése 2002-ben történt, amikor megalapították a jelenlegi pincészetet, ahol a múltbéli gyökerek tiszteletben tartásával, a hagyományok őrzésével, de a korszellemnek megfelelően technológiai újításokkal készítik a kiváló borokat. Az ötven hektáros szőlőbirtok kétharmad részén fehér-, egyharmadán kékszőlőt termeszenek, előbbiből rajnai rizlinget, sauvignon blanc-t, fűszeres traminit, olaszrizlinget, királyleánykát, chardonnay-t, pinot blanc-t és viognier-t, míg utóbbiból pinot noirt, merlot-t és cabernet franc-t. Ezekből készülnek a Pannonhalmi Főapátság fajtaborai és házasításai klasszikus és prémium szegmensben. A pincészet újkori történetének közel húsz éve alatt kialakult bormátrixban elhelyezkedő borok elnevezései is a bencés hagyományokhoz kötődnek. De vajon mit jelent a Hemina vagy az Infusio? A vörös- és a fehérborok között is találunk Heminát, a mai kor ízlésének megfelelő borok neve viszont ezerötszáz évvel korábbról származik. A VI. század elején élt Szent Benedek, a bencés szerzetesközösség alapítója, aki a Regulában, egyfajta szabálykönyvében azokat az alapelveket, iránymutatásokat megfogalmazta, amelyeket ma is követnek a közösségben élő bencés szerzetesek. Ebben a fogyasztás mértékéről is szó esik, a hemina pedig a napi bencés borfogyasztási mértékegység megnevezése. Szent Benedek annak idején azt mondta, hogy a bencéseknek nem való a bor, de őket erről meggyőzni nem lehet, ezért így próbált iránymutatásul szolgálni a napi mértéket illetően, igaz, a hemina nem egy konkrét űrmérték, hanem egy személyre szabott mérték. A pincészet két közkedvelt bora erről kapta a nevét. A Pannonhalmi Főapátság pincészetének csúcsbora a 2006-os évjárat óta egy merlot-cabernet franc házasítás, az Infusio, amely elnevezés eredete a XVII-XVIII. század fordulójára tehető. Írásos hagyományok tanúskodnak arról, hogy ekkoriban három kategória létezett a bencéseknél a borban. Az egyik az úgynevezett cselédbor, ami az uradalmi szolgáltatásból származó szőlőt dolgozta fel inkább nagy mennyiségben, mintsem magas minőségben. A másik a konventbor, azaz misebor, ezt használták ugyanis a liturgiákhoz, de ugyanezt a bort kancsóba töltve kapta a közösség a mindennapos étkezésekhez is. A legjobb minőségű bort pedig infusiónak nevezték, ez a nagy ünnepek, egyedi találkozások, emlékezetes alkalmak díszbora volt, amit úgy szolgáltak fel, hogy egy szerzetes testvér a közösség asztalánál körbejárt és a palackból töltötte be a pohárba a bort: infusio tehát ezt a betöltést jelentette, ami így enged következtetni a névválasztásra. Így kapta a Főapátság ünnepi tétele az Infusio nevet. Hasonlóan érdekes történeteket hallhatnak azok, akik ellátogatnak Pannonhalmára, ahol lehetőség van megismerni a feldolgozási technológiát is. A Főapátság pincészete egy nyitott látványműhelyként turistákat is fogad, akik vezetett pincelátogatáson pillanthatnak be az itt folyó munkába, megismerhetik a pincészet ars poeticáját, és egy kommentált borkóstolón is részt vehetnek. A szabadtéri kóstolóteraszon nyáron jazzkoncerteket, kulturális eseményeket is szoktak rendezni, amihez a kertre nyúló táj képe, az apátsági levendulaültetvények látványa ad egy erős vizuális impulzust. De ha valaki csak egy pohár borral a kezében gyönyörködne a tájban és élvezné az életet, arra is megvan a lehetősége és szabadsága. A pannonhalmi kirándulás előtt vagy helyett viszont szemezgethetünk a pincészet webshopjából is, hogy mielőbb megismerhessük az izgalmas elnevezésekhez tartozó borokat. A webshop elérhetősége: https://apatsagipinceszet.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince
A Balatonboglári borvidéken, Kőröshegyen található Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince története 1979-ig nyúlik vissza. Ekkor költözött a család Balatonföldvárra, ahol egy kisebb szőlőskertet vásároltak és pince építésbe kezdtek. Igaz, eleinte csak hobbi szinten foglalkoztak szőlőtermeléssel, talán akkor még ők sem gondolták, hogy ez később egy komoly szőlőbirtokká növi ki magát. Podmaniczky Péter gyermekkorától sokat segített az otthoni szőlőben, sőt, iskolásként még az osztálypénzt is szüreteléssel gyűjtötték össze. Nem csoda, hogy hamar megfertőzte a kertészkedés szeretete, és eldöntötte: ő is ezzel szeretne foglalkozni. A család a kilencvenes évek elején kezdett komolyabb szőlőtelepítésbe, és azóta is folyamatosan bővítik a területeiket, jelenleg 20 hektárról szüretelnek.    Jónéhány szőlőfajtával dolgoznak, de a legkedvesebb mind közül talán a Rajnai rizling. Igaz, hogy nagy figyelmet igényel, mert melegebb évjáratokban az alkoholtartalma az egekbe szökik, a savtartalmát pedig elveszíti, de az odafigyelést nagyon meghálálja. Olyannyira, hogy idén tavasszal Berlinben egy nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott - a család nagyon büszke rá, hogy a Rajnai rizling hazájában ilyen sikereket tudtak vele elérni. A tere-fere fantázianevű bort egy kellemes beszélgetés kísérőjének ajánlják leginkább. A szortimentből azonban az igazi közönségkedvenc a Mr Irsay, azaz egy könnyed Irsai Olivér, címkéjén egy múlt század eleji fürdőruhában feszengő úriemberrel, és Miss Rozé, vagyis egy Pinot noir és Cabernet sauvignon házasításából készített rosé, amihez a címkén egy csókos száj hozza meg még inkább a kedvet. A fantázianeves borokból többet is találunk a pincénél, a Feketerigó egy Merlot alapú vörös cuvée, míg a Fehért Holló a névadó madárhoz hasonlóan ritka Pinot blanc szőlőfajtából készült.  A kedves elnevezésű, könnyedebb borokon kívül elegánsabb, komolyabb tételeket is kereshetünk Podmaniczkyék pincéjénél.  A Kőröshegyi területeken a Kékfrankosból készülnek igazán szép vörösborok, az érett, komplex fehérborok kedvelőinek pedig a Chardonnay-t érdemes megkóstolniuk. A termékpiramis a jövőben még magasabbra épül majd, a Kőröshegyi sorozat fölé a komoly terméskorlátozással termelt szőlőikből a legszebb évjáratokban készülő borokat szánják. De a szőlőfajták tekintetében is várható még bővülés, a Dél-Balatoni területek kiváló adottságainak és a tulajdonosok kísérletező kedvének köszönhetően még sok izgalmas borra számíthatunk.   Bár pincelátogatásra, borkóstolásra helyben nincs lehetőség, a Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince balatonföldvári borkimérésében szívesen látják a borkedvelőket, akik hazavinnének néhány palackkal a kedvenceikből. Akik viszont inkább kényelmesen, otthonról rendelnék meg a boraikat, azok is megtehetik, ha felkeresik a pince webshopját: https://podmaniczkypince.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup              
Kerekhegy 67 Pince
Kerekhegy 67 - meg sem lepődnénk, ha egy mesekönyvben egy házikóra kiszögezett táblán látnánk ezt a feliratot, pedig az elnevezéshez egy nagyon is valóságos borospince tartozik a Villányi borvidéken. A borvidék nyugati felén, a hegyszentmártoni szőlőhegyen egy régi pince címe ez, és ha már a tulajdonosok a borokon keresztül egyébként is a termőhely értékeit szeretnék bemutatni, a névválasztásnál e mesebeli elnevezés mellett tették le a voksukat.  Az apa-fia vállalkozást 2016-ban indította Mester Ákos és Mester Áron. Külföldi utazásaik során kaptak kedvet a borászkodáshoz, ahhoz, hogy legyen saját szőlőterületük, saját pincéjük. Bár több magyar borvidéken körülnéztek, a választásuk végül a Villányira esett, az itteni borok stílusa állt igazán közel az elképzeléseikhez. Hiszik, hogy a magyar borvidékek közül Villány különösen alkalmas arra, hogy a nemzetközi szinten is versenyképes, a külföldi fogyasztók számára is értelmezhető borok készüljenek a klasszikus bordói fajtákból. A paletta azonban igencsak színes, aki megismerkedik a Kerekhegy 67 pince boraival, talál közöttük vörösből és fehérből is magyar és nemzetközi fajtát egyaránt, így Hegyszentmártonról megismerhetjük a kárpát-medencei bortermelés egy tömörített formáját. Kékfrankos, Portugieser, Cabernet sauvignon, Merlot, Hárslevelű és Chardonnay szerepel a szortimentben, ami hamarosan a borvidék egyik fő fajtájával, Cabernet franc-nal bővül majd. A Kerekhegy 67 pincénél a szőlőt saját területen a család termeli és szüreteli, a borok is a saját pincéjükben érnek, de a közbeeső folyamathoz, a szőlő feldolgozásához szakavatott villányi borászok segítségét veszik igénybe. A szüreti időpont megválasztásától a borok érleléséig azonban minden folyamat az ő felügyeletük alatt van, a koncepciót, a borok stílusát is Mesterék határozzák meg. Persze a terveik között az szerepel, hogy ez a hiányzó láncszem is hozzájuk kerüljön, így néhány év múlva már olyan borokat kóstolhatunk tőlük, melyeknek minden cseppje a család munkáját dicséri.  Tervek ezen túl is vannak bőven, a birtokot a jövőben nem csak feldolgozóval, de szálláshellyel is szeretnék bővíteni. A borokat azonban már most érdemes felfedezni, akárcsak a pincét Hegyszentmártonban. Aki ellátogat a Kerekhegyre, ott megtapasztalhatja a Villányi borvidék nyugati szegletének szépségét, nyugalmát, a szőlőben kóstolhatja a tőkék előző évjáratainak termését. A család a személyes borélményben hisz, a vendégek úgy élvezhetik legjobban a boraikat, ha megismerik a helyet is, ahonnan az származik. Ahogy mondják, a hely megköveteli magával szemben az alázatot. Az itt élők közül sokan kis parcellákon most is maguk művelik a szőlőt, mint ahogyan korábban, amikor sem világi, sem egyházi nagybirtokok nem voltak errefelé, hanem a Dráva menti gazdák művelték a szőlőseiket. Ez a paraszt-polgári szőlő és borkultúra az, amit közvetíteni szeretnének. "Reméljük, hogy egyre többen látogatnak el hozzánk, és ők is felfedezik maguknak azt a hagyományos, de egyben a modern idők elvarásainak megfelelni igyekvő életformát, amit mi itt kialakítottunk. A boraink is természetesen, de modern felfogásban készülnek. Ez a pince hitvallása is egyébként, hogy megteremtsük az egyensúlyt a hagyomány és a modernitás között." - mondja Mester Ákos.  A tulajdonosok szerint a pincét legjobban megismerni azon keresztül lehet, ha valaki megkóstolja a szűretlenül palackozott, új felfogásban készült 2019-es évjáratú Portugieserüket, valamint a Kerekhegy 67 csúcsborát, a komplex, de egyben játékos Achatius cuvée-t 2017-ből, ami Cabernet sauvignon és Merlot házasítása. Az ismerkedés legkényelmesebb módja pedig az, ha valaki ellátogat a pincészet webshopjába, ahonnan azonnal meg is rendelheti a borokat: https://kerekhegy67.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Lengyel Ottó Pincéje
Lengyel Ottó 2001-ben vásárolt szőlőterületeket Tokaj-Hegyalján, az abaújszántói Sátor, Bea és Kassa-város dűlőkben, és ekkor alapította meg az azóta is családi vállalkozásként működő pincéjét. A helyszín választás nem véletlen, a borász és felesége is a településről származik, és a felmenőik is itt foglalkoztak szőlőműveléssel. Igaz, leginkább csak saját felhasználásra készítettek borokat, a mai pincében azonban még mindig vannak olyan hordók, amik a nagypapa monogramjával vannak megjelölve.    Lengyel Ottó Pincéjénél a borvidék kedvelt fajtáiból, Furmintból és Hárslevelűből készülnek a borok, melyek minősége már a szőlőben eldől: az alacsony tőketerhelés és a késői szüret miatt koncentráltak, az évjárat sajátosságait magukon hordozók. A magas cukorfokra érő szőlőkből gyakran félédes vagy édes borokat, aszús években tokaji aszút, szamorodnit és fordítást is készítenek, de száraz borok is rendszeresen vannak a pince szortimentjében.  Egy borásztól talán a legszebb gesztus, ha a gyermekéről nevezi el a borát. Lengyel Ottónak három gyermeke, és mindhármukról elnevezett borai is vannak, a borai közül azokat választotta ki, amiket méltónak tartott arra, hogy a számára legkedvesebbeket képviselje. Az "Attila király", a "Csaba királyfi" és a "Réka királynő" borok kereskedelmi forgalomba ugyan nem kerültek, de a pincénél megkóstolhatók, a nevek viselői pedig igazán büszkék a saját boraikra.     A Lengyel családban nem csak a hagyományos borkészítés iránt elkötelezettek, de a hagyományos vendéglátás iránt is. A két pincéjük egybenyitásánál kialakított kóstoló teremben egyszerre akár 50 főt is le tudnak ültetni, és egész évben folyamatosan tartanak borkóstolókat az érdeklődőknek. A vendégházuk a pincétől 300 méterre található, így nem probléma, ha egy kicsit hosszabbra nyúlik egy borozós este, sőt, a tervek szerint a borkóstolókat a jövőben akár itt is lehet tartani. Lengyel Réka, a tulajdonos lánya a kóstolókról mesélt nekünk: "A vendégeink a borkóstolók után mindig nagyon jó hangulatban, elégedetten távoznak, és sokan ezért a jó hangulatért térnek vissza hozzánk. Jók a visszajelzések a borokról, de azt is mindig kiemelik, hogy mennyire szeretik, hogy nálunk elveszíthetik az időérzéküket. Egy nagy borászatnál talán kötöttebbek a szabályok, de mi akár az egész esténket rájuk tudjuk szánni, mesélünk a szőlőről, a borkészítésről, a borokról. Persze, ezt könnyű megvalósítanunk, hiszen itt mindent családi összefogással végzünk, a szőlőmunkálatoktól a borkóstoló tartásáig, a család minden tagja kiveszi a részét a munkából, így igazán magunkénak érezzük az egészet."  Remélhetőleg hamarosan újra élettel telik meg a kóstoló helyiségük, és újra személyesen mutathatják be a borokat a vendégeknek, de aki addig is hamisítatlan tokaji ízekre vágyik, az nézzen szét a webshopban, és válogasson a Lengyel Ottó Pincéjének borai között: https://lengyelpince.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup, Lengyel Ottó Pincéje
Négy80 - Családi pincészet Badacsonyról
Ha egy XIX. század közepéről származó Balaton-felvidéki térkép kerül a kezünkbe, könnyen meglehet, hogy felfedezzük rajta Barcza uraság szőlőjét. Bár a folytonosság megszakadt, leszármazottai az elmúlt évtizedekben is komolyan foglalkoztak szőlőműveléssel, a megtermelt szőlőt pedig hosszú éveken keresztül a Badacsonyi borvidék meghatározó borászatai vásárolták fel. Néhány éve azonban a Barcza család úgy döntött, hogy ők is megmutatják a borkedvelőknek, hogy milyen borokat tudnak készíteni a borvidék jellegzetes szőlőfajtáiból. A Négy80 pincét 2017-ben alapították meg Badacsonytomajon.    De mit jelent a Négy80? A pince neve a szőlők közötti egyedi sortávolságból származik. Korábban a Badacsonyi Kutatóintézetnél különböző fajta- és sorkísérleteket hajtottak végre, itt kísérleteztek a 4 méter 80 centis távolsággal is, amiről azonban idővel kiderült, hogy a használata nem praktikus. Nem is terjedt el, a kísérleti terület egy részén azonban megmaradt ez a távolság a sorok között. Mivel a pincészet szőlőterületeinek egy része a hajdani kísérleti telepen van, így a 4,80-as sortáv egyediségére utalva jött az ötlet, hogy nevezzék el a pincét Négy80-nak - a családi borászat neve így lett jól megkülönböztethető és könnyen megjegyezhető is egyben.  A pincészet szortimentjében megtaláljuk a kedvelt badacsonyi fajtákat, mint a Kéknyelű és a Rózsakő, de jelentősebb területen termelnek Zeust, Zenitet és Rajnai rizlinget is, az egyetlen kékszőlőjükből, a Pinot noirból pedig rozé készül. A Király Ferenc által nemesített zé-betűs szőlőfajták (Zenit, Zéta, Zengő, Zefír, Zeus) közül a Balaton-felvidéken leginkább az utóbbi az elterjedt. "Nekünk van Zenitünk, Zeusunk és korábban volt egy kevés Zefírünk is. A Zeus szerintem a jövő fajtája, relatív jól bírja a magas hőmérsékletet, megtartja a savakat, ezen a környéken egyre gyakrabban telepítik. Az Ezerjó és a Bouvier keresztezéséből származik, a belőle készült borok fiatalon még nem, de érettebben, 4-5 éves korukban jobban hozzák a Bouvier jellegzetességeit, ami kicsit megosztóvá, de ezzel együtt különlegessé teszi. Nem nehéz vele dolgozni, a bora pedig elegáns, szép savakkal bír. A Zenit elterjedt az ország több borvidékén, a Balaton-felvidéken pedig a Zeus terjed szépen. A Zenitet egyre jobban ismerik az emberek, reméljük, a Zeusra is legalább ekkora kereslet lesz, ha megtalálják." - mondja Barcza Ákos borász. "Viszont amíg nem találják máshol, nálunk addig is rengeteg jót tudnak kóstolni a fajtából!" - egészíti ki fia, Máté.  A Négy80 pincénél minden évjáratban legelőször a Zenitet és a Pinot noir rosét palackozzák, a szüret utáni következő évben pedig a Zeust és a Rajnai rizlinget hozzák forgalomba. A piramis következő szintjén a Kéknyelű, a Rózsakő és egy komolyabb Rajnai rizling szerepel, a csúcsboruk pedig a Napolaj. Ez a késői szüretelésű Zeus nem minden évjáratban készül, de amikor igen, akkor egy igazán sűrű, aranyló bor kerül a palackokba. A névválasztás igazi telitalálat egy balatoni borászatnál, akárcsak a tó körvonalával díszített címkék.  A Badacsonyi borvidék egyik legszebb kilátásával bíró Négy80-nál jóidőben a lugas alatt kóstolhatjuk végig a pince borait, de a jövőben mindenképpen szeretnének kialakítani egy zárt kóstolóteret is, hogy télen-nyáron fogadhassák a betérő vendégeket. "Ahogy fejlődünk, lesznek még újdonságaink. És minél többet fogyasztanak a kedves vendégeink, annál gyorsabban tudunk fejlődni." - zárja a beszélgetésünket Barcza Máté. A fejlődéshez tehát nem kell mást tennünk, mint felkeresni a pince új webshopját, és válogatni a Négy80 boraiból.    A pincészet webshopja: https://negy80.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup           
Palkó Borok - Abaújszántó
Akik még nem ismerik Tokaj összes vulkánját, és még nem kóstolták azt a 2017-es aszút, amit 2020-ban Magyarország 13. legjobb borának választottak, azoknak érdemes egy látogatást tenni Abaújszántón, a Palkó borászatnál! A borok 2015-től rendre előkelő értékeléseket kapnak a boros sajtóban, tehát rejtőzködő pincének semmiképpen nem mondanánk őket, pláne, hogy erejükhöz mérten a közösségépítés sem áll tőlük távol a Tokaji borvidék patinás perem településén. Abaújszántóra talán kevesebben asszociálnak a Tokaji borvidék nevének hallatán, pedig a borvidék nyugati szélén található település az előző századokban komoly mezőváros volt, pezsgő élettel, sok kereskedővel, háromszáz pincével. Itt gazdálkodik a kertészmérnök Palkó házaspár, Gabriella és Norbert, 10 hektáros szőlőültetvényükön klasszikus tokaji fajtákkal, közel sem klasszikus módon. A gazdaságukról ők mesélnek: „Nem csak borászok vagyunk. Több lábon állunk, szántunk, vetünk, tervezünk és birtokot építünk egyszerre. 10 hektár szőlőt menedzselünk, ebből öt szántói, négy tállyai. A szőlőn kívül, avagy éppen a szőlő miatt annyi minden kapcsolódik még az életünkhöz: szántók, kertek és gyümölcsösök is. Itt élünk a vidék egyik legszebb vulkánja alatt, mi Sátor hegynek hívjuk. Ez a Bél Mátyás szerinti tokaji borvidékleírás nyugati határkője. Mindenhonnan látjuk, létével befolyásolja az egész gazdálkodásunkat. Az egykori vármegyeközpont Kassa polgárai hamar felismerték Abaújszántó páratlan adottságait, mintegy 300 éven át birtokoltak itt dűlőket. A legnagyobb területűt azóta is Kassavárosnak hívjuk. Itt és azonos névvel készül a legkarakteresebb borunk is, közvetlenül a Sátor hegy tufás lávafolyásán. Abaújszántón nincsenek sztárborászok, nincsenek húzónevek. Itt csak a borkultúra szorgos polgárai vannak. Tevékeny, elkötelezett, sokszor dilemmázó, néha kétkedő, válaszokat kereső szőlősgazdák. Mi 2007 óta dolgozunk azon, hogy Tokaj nyugati terroirját minél tisztábban és komplexebben közvetíteni tudjuk a fogyasztók felé.” A kihívásokkal teli 2020 pozitívumot is hozott magával: több idő maradt arra, hogy elkészüljön a régóta tervezett kóstolóterem. A régi kúria épületének egyik részét felújították, így kulturált környezetben kóstolhatjuk végig a Palkó borokat, melléjük helyi sajtot, sonkát, kovászos kenyeret kínálnak. A Palkó házaspár alig várja, hogy megmutathassa a vendégeiknek azt, amit egész évben alkotnak. „Amikor eljönnek hozzánk, hogy megkóstolják a borainkat, az élmény a vendégeknek is, és nekünk is. Ők kiszabadulnak a szürke hétköznapokból, mi meg lélekben szabadulunk ki. Olyan ez nekünk, mint egy kiállításmegnyitó. Azt nem lehet, hogy mindig csak festegetsz, de soha nem mutatod meg a műveidet, nincs egy ünnepi pillanat. Nekünk az az ünnepi pillanat, amikor bort kóstoltatunk, amikor megmutatjuk a művünket.”  Számtalan felfedezni való vár bennünket Abaújszántó környékén, érdemes megismerni a kevésbé felkapott borvidéki településeket, borászatokat is. Amíg tervezgetjük a kiruccanásunkat, kóstoljunk mellé Palkó borokat, aztán látogassuk is meg őket, és kóstoljuk vissza a kedvenceket! A pince webshopja már elérhető itt: https://palkoborok.wineshop.hu/   „ Amióta az ember létezik, történeteket mesél. Mindenki másképp, más csatornákon át. Mi ezt a boron keresztül tesszük és ebből nem maradhat ki senki, aki Abaújszántóhoz, vagy a település boraihoz kötődik. Megszólítunk minden érdeklődőt, legyen az tanító, geológus, történész, színész, innen elszármazott, avagy ide tévedt fogyasztó. Ebben a történetben mindenkinek helye és szerepe van, ha általa gazdagabb, értékesebb tud lenni táj és közösség egyaránt. Hisszük, hogy a tokaji borkultúra addig fog élni, amíg személyes történetekkel tudjuk azt elmesélni. Mindazoknak, akik ellátogatnak hozzánk bakanccsal lábukon, vagy jegyzettömbbel kezükben, esetleg otthon, egy pohár bor társaságában élvezik, hogy velünk lehetnek. Nekünk még rengeteg mesélni valónk van! Meghallgatod…?”     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup, Palkó Borok