Kóstolom Csapat |
|
4/14/2021 11:57:52 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Amikor Borbély Gyula és neje, Gabriella nászajándékba megkapták az első szőlőterületüket, legmerészebb álmaikban sem gondolták volna, hogy néhány évtized múlva 21 hektáros szőlőbirtokot igazgatnak majd, a fiuk pedig elnyeri "Az Év Bortermelője Magyarországon" megtisztelő címet. Borbély Tamás szokta is mondani viccesen, hogy ő már az anyatejet is lopószárral szívta magába, és ha ez nem is fedi teljesen a valóságot, az egészen biztos, hogy együtt cseperedett a szülei által ’81-ben újratelepített szőlőültetvénnyel. A pályaválasztása így nem is volt kérdés, és az azóta sorra érkező elismerések folyamatosan alátámasztják a döntés helyességét. Ma már a kisfia is nagy örömmel szaladgál a szőlőtőkék között - ki tudja, talán egy jövőbeni Év Bortermelője csodálkozik rá épp a szőlőrügyekre?
A Borbély házaspár felmenői inkább hobbi szinten, kiegészítésként foglalkoztak szőlővel, a Borbély Családi Pincészet alakulását így 1996-tól datálhatjuk. Ekkor került palackba a család első évjárata, és ettől az időponttól fejlesztik folyamatosan a családi vállalkozást. Jelenleg 21 hektár területen gazdálkodnak, amin Olasz rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Muscat Ottonel, Zeus, Rajnai rizling, Furmint, Irsai Olivér és Pinot noir terem. Ennél nagyobb területet nem is terveznek, hiszen ahogy a nevük is mutatja: ők egy családi pincészet. A szőlőben végzett munkáktól a vendéglátáson át, a fesztiválokon való borkínálástól a háttérben folyó papír munkákig mindenben részt vesz valaki a családból, amit ennél nagyobb birtokméretnél már nem feltétlenül tudnának kézben tartani. Fejlesztés, felújítás, modernizálás persze folyamatosan van, hiszen a modern eszközök is hozzájárulnak ahhoz, hogy a megtermelt szőlőből a lehető legjobb minőségű borokat tudják készíteni.
"Tüzes borok, vulkáni ízek" - hangzik Borbélyék szlogenje. A badacsonyi szőlőhegyről származó borokat általában az ásványos ízek kedvelői keresik, de a pincészet széles termékpalettáján mindenki talál az ízléséhez passzoló bort. A család férfi tagjai az Olasz rizlingre esküsznek, ami annyira a szívük csücske, hogy a területeiknek több mint felén ez található. Több stílusban is megmutatják az Olasz rizling sokszínűségét, egyértelműen ez a fő fajtájuk. A "Karós" például hatvanéves, bakművelésű tőkékről szüretelt szőlőből készül, és mindössze ezer palack készül belőle évjáratonként. A "Tomaj" a borvidék három jellegzetes szőlőfajtájából, Rózsakő, Olasz rizling és Kéknyelű házasításával készült, míg a "Bács hegy" az egyik ikonikus szőlőterületükről kikerülő Olasz rizlingből készült. A "Fröccsnekisjó" a fajta laza, könnyed, hétköznapi arcát mutatja meg, de akik inkább valami igazán ünnepit kóstolnának, azoknak az Olasz rizlingből készült Jégbort ajánljuk. Persze a család hölgy tagjainak is van kedvence, "Gabriella" néven egy izgalmas száraz Muscat Ottonelt kóstolhatunk, aminek a palackozását a ház asszonya harcolta ki vagy két évtizede, Borbély Diána pedig a Rajnai rizlingért rajong.
A fesztiválokon, nyári eseményeken legtöbben az egynyári, reduktív borokat, a vidám fantázianevekkel ellátott Mosolygóst, Bóbitát, Nemszárazt keresik, főleg azok, akik a borokkal még csak most ismerkednek, vagy a szabadsággal járó lazaságra vágynak. Az évek során viszont egyre többen nyitnak a komolyabb, komplex borok felé, a pincéhez inkább az utóbbiakért látogatnak el egyre többen. A borkészítés és a borturizmus szorosan összekapcsolódik a Borbély családnál. A birtokközpont vendégházában régen rengeteg német turista megfordult, ekkoriban alakult ki, hogy a szállás mellé borkóstoló is járt, később pedig erre tudatosan figyeltek, folyamatosan fejlesztették a lehetőségeket. A pincénél a borkóstoló helyiségben akár 60 vendéget is le tudnak ültetni, de a Római úton nyitott borteraszukon is örömmel látják a borkedvelőket.
Akik már ismerik a Borbély borokat, azoknak azért ajánljuk a webshopjukat, hogy otthon is kényelmesen megkóstolhassák a már jól ismert ízeket, de akik még csak most ismerkednek a családi borászat remekeivel, azoknak is érdemes szétnézni a kínálatban, és lehet, hogy a kóstolás után már tervezik is a pincelátogatást Badacsonytomajra.
A pincészet webshopja: https://bit.ly/Wineshop-Borbelypince-hu
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup