Fischer Birtok

Kóstolom Csapat

3/29/2021 11:09:29 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás
Az osztrák Thomas Fischer édesapja az 1800-as években született a régi Magyarország területén, s bár otthona később a határon túlra került, ezután is szívesen járt a határ innenső oldalára kirándulni, vagy egykori győri iskolájába osztálytalálkozókra. Fia sokszor elkísérte ezekre az utakra, és ő is beleszeretett az országba. A családnak Burgenlandban évtizedek óta van egy elismert pincészete, és amint lehetőség adódott rá, a kilencvenes évek közepén Thomas Fischer Magyarországon is vásárolt területeket, hogy az osztrák mellett felépítse a magyar Fischer Birtokot is. 
 
Hogy miért éppen a Badacsonyi borvidéket választották? Elsősorban a környék mikroklímájának egyedisége miatt, és bár a Balaton északi partjához legtöbben a fehérborokat társítják, a vulkanikus talajon kiváló vörösek is születnek. Fischerék annyira hisznek az itteni vörösborokban, hogy a 80 hektáros kisapáti birtok szőlőterületének kétharmad részén kékszőlőt termesztenek, Zweigeltet, Shirazt, Merlot-t, Cabernet franc-t, Pinot noirt. De a fehérborok kedvelőinek sem kell búsulniuk, hiszen remek Chardonnay, Pinot blanc és Sauvignon blanc is van a szortimentben. Mindegyik fajta fontos valamiért: a Chardonnay a kis hercegnő az ültetvényen, a Merlot a tulajdonosok szíve csücske. A vendégek rajonganak a Shirazért, amit 2006-ban, az első évjáratban beválasztottak az ország 100 legjobb vörösbora közé. A Zweigelt a kékszőlők közül a legnagyobb területet foglalja el Fischeréknél, annak ellenére, hogy itthon nem jellemző ilyen kiemelten foglalkozni ezzel a fajtával - szokták is mondani, hogy aki idegenkedik tőle, az kóstolja meg, hogy milyen bort készít az osztrák fajtából egy osztrák borász Magyarországon, és szinte biztos, hogy megváltozik a véleménye. 
A más országból hozott szemlélet abban is megnyilvánul a birtokon, hogy a megszokotthoz képest dupla tőkeszámmal ültetik a szőlőt. Így ugyan kevesebb a termés, de a fürtök nagyon koncentráltak. A kiváló alapanyag tehát adott, hozzá modern technológiával felszerelt pincészetet és precíz munkavégzést társítanak, mert úgy tartják, a családi borászat emlékezetes boraihoz ezek az összetevők szükségesek. 
Jelenleg három generáció vesz részt a borok készítésében. Thomas Fischer 60 éves tapasztalatával máig aktív résztvevője a birtok életének, bár a borász stafétát mára átadta kisebbik fiának. A munkafolyamatok megoszlanak a családtagok között, egy azonban biztos: olyan bor nem kerülhet palackba, amire a birtok tulajdonosa nem bólint rá. A család immár szertartásosan készül ezekre az eseményekre, és feszülten várják, hogy a családfő kimondja a végső szót: a bor rendben van, ízlik, indulhat a palackozás. 
 
A Szent György-hegy lábánál, Kisapátin található szép birtokon egész évben várják a vendégeket borkóstolóra, és akik egyszer ellátogatnak ide, általában visszatérő vendégek lesznek. A Fischer borokat egyelőre a világ számos országában jobban ismerik, mint idehaza, de ezentúl Magyarországon is egyre többen megkóstolhatják a külföldön többszörös díjnyertes, remek ár/érték arányú boraikat, amik már a pince webshopján keresztül is rendelhetőek. 
A pincészet webshopja: https://fischerbirtok.wineshop.hu/
 
 

Powered by WineGroup

Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat

 

Kövess minket csatornáinkon:

FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/

LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup

PODCAST Spotify

 

Szöveg: Szabó Hajnalka

Fotó: WineGroup

WineShop.hu I Közvetlenül a termlőtől I #magyarbortiszom

#magyarbortiszom - Közvetlenül a termelőtől!

Borászélet Ozorán - Ozora wine & Spirits csapata

Lengyel Ottó Pincéje
Lengyel Ottó 2001-ben vásárolt szőlőterületeket Tokaj-Hegyalján, az abaújszántói Sátor, Bea és Kassa-város dűlőkben, és ekkor alapította meg az azóta is családi vállalkozásként működő pincéjét. A helyszín választás nem véletlen, a borász és felesége is a településről származik, és a felmenőik is itt foglalkoztak szőlőműveléssel. Igaz, leginkább csak saját felhasználásra készítettek borokat, a mai pincében azonban még mindig vannak olyan hordók, amik a nagypapa monogramjával vannak megjelölve.    Lengyel Ottó Pincéjénél a borvidék kedvelt fajtáiból, Furmintból és Hárslevelűből készülnek a borok, melyek minősége már a szőlőben eldől: az alacsony tőketerhelés és a késői szüret miatt koncentráltak, az évjárat sajátosságait magukon hordozók. A magas cukorfokra érő szőlőkből gyakran félédes vagy édes borokat, aszús években tokaji aszút, szamorodnit és fordítást is készítenek, de száraz borok is rendszeresen vannak a pince szortimentjében.  Egy borásztól talán a legszebb gesztus, ha a gyermekéről nevezi el a borát. Lengyel Ottónak három gyermeke, és mindhármukról elnevezett borai is vannak, a borai közül azokat választotta ki, amiket méltónak tartott arra, hogy a számára legkedvesebbeket képviselje. Az "Attila király", a "Csaba királyfi" és a "Réka királynő" borok kereskedelmi forgalomba ugyan nem kerültek, de a pincénél megkóstolhatók, a nevek viselői pedig igazán büszkék a saját boraikra.     A Lengyel családban nem csak a hagyományos borkészítés iránt elkötelezettek, de a hagyományos vendéglátás iránt is. A két pincéjük egybenyitásánál kialakított kóstoló teremben egyszerre akár 50 főt is le tudnak ültetni, és egész évben folyamatosan tartanak borkóstolókat az érdeklődőknek. A vendégházuk a pincétől 300 méterre található, így nem probléma, ha egy kicsit hosszabbra nyúlik egy borozós este, sőt, a tervek szerint a borkóstolókat a jövőben akár itt is lehet tartani. Lengyel Réka, a tulajdonos lánya a kóstolókról mesélt nekünk: "A vendégeink a borkóstolók után mindig nagyon jó hangulatban, elégedetten távoznak, és sokan ezért a jó hangulatért térnek vissza hozzánk. Jók a visszajelzések a borokról, de azt is mindig kiemelik, hogy mennyire szeretik, hogy nálunk elveszíthetik az időérzéküket. Egy nagy borászatnál talán kötöttebbek a szabályok, de mi akár az egész esténket rájuk tudjuk szánni, mesélünk a szőlőről, a borkészítésről, a borokról. Persze, ezt könnyű megvalósítanunk, hiszen itt mindent családi összefogással végzünk, a szőlőmunkálatoktól a borkóstoló tartásáig, a család minden tagja kiveszi a részét a munkából, így igazán magunkénak érezzük az egészet."  Remélhetőleg hamarosan újra élettel telik meg a kóstoló helyiségük, és újra személyesen mutathatják be a borokat a vendégeknek, de aki addig is hamisítatlan tokaji ízekre vágyik, az nézzen szét a webshopban, és válogasson a Lengyel Ottó Pincéjének borai között: https://lengyelpince.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup, Lengyel Ottó Pincéje
Négy80 - Családi pincészet Badacsonyról
Ha egy XIX. század közepéről származó Balaton-felvidéki térkép kerül a kezünkbe, könnyen meglehet, hogy felfedezzük rajta Barcza uraság szőlőjét. Bár a folytonosság megszakadt, leszármazottai az elmúlt évtizedekben is komolyan foglalkoztak szőlőműveléssel, a megtermelt szőlőt pedig hosszú éveken keresztül a Badacsonyi borvidék meghatározó borászatai vásárolták fel. Néhány éve azonban a Barcza család úgy döntött, hogy ők is megmutatják a borkedvelőknek, hogy milyen borokat tudnak készíteni a borvidék jellegzetes szőlőfajtáiból. A Négy80 pincét 2017-ben alapították meg Badacsonytomajon.    De mit jelent a Négy80? A pince neve a szőlők közötti egyedi sortávolságból származik. Korábban a Badacsonyi Kutatóintézetnél különböző fajta- és sorkísérleteket hajtottak végre, itt kísérleteztek a 4 méter 80 centis távolsággal is, amiről azonban idővel kiderült, hogy a használata nem praktikus. Nem is terjedt el, a kísérleti terület egy részén azonban megmaradt ez a távolság a sorok között. Mivel a pincészet szőlőterületeinek egy része a hajdani kísérleti telepen van, így a 4,80-as sortáv egyediségére utalva jött az ötlet, hogy nevezzék el a pincét Négy80-nak - a családi borászat neve így lett jól megkülönböztethető és könnyen megjegyezhető is egyben.  A pincészet szortimentjében megtaláljuk a kedvelt badacsonyi fajtákat, mint a Kéknyelű és a Rózsakő, de jelentősebb területen termelnek Zeust, Zenitet és Rajnai rizlinget is, az egyetlen kékszőlőjükből, a Pinot noirból pedig rozé készül. A Király Ferenc által nemesített zé-betűs szőlőfajták (Zenit, Zéta, Zengő, Zefír, Zeus) közül a Balaton-felvidéken leginkább az utóbbi az elterjedt. "Nekünk van Zenitünk, Zeusunk és korábban volt egy kevés Zefírünk is. A Zeus szerintem a jövő fajtája, relatív jól bírja a magas hőmérsékletet, megtartja a savakat, ezen a környéken egyre gyakrabban telepítik. Az Ezerjó és a Bouvier keresztezéséből származik, a belőle készült borok fiatalon még nem, de érettebben, 4-5 éves korukban jobban hozzák a Bouvier jellegzetességeit, ami kicsit megosztóvá, de ezzel együtt különlegessé teszi. Nem nehéz vele dolgozni, a bora pedig elegáns, szép savakkal bír. A Zenit elterjedt az ország több borvidékén, a Balaton-felvidéken pedig a Zeus terjed szépen. A Zenitet egyre jobban ismerik az emberek, reméljük, a Zeusra is legalább ekkora kereslet lesz, ha megtalálják." - mondja Barcza Ákos borász. "Viszont amíg nem találják máshol, nálunk addig is rengeteg jót tudnak kóstolni a fajtából!" - egészíti ki fia, Máté.  A Négy80 pincénél minden évjáratban legelőször a Zenitet és a Pinot noir rosét palackozzák, a szüret utáni következő évben pedig a Zeust és a Rajnai rizlinget hozzák forgalomba. A piramis következő szintjén a Kéknyelű, a Rózsakő és egy komolyabb Rajnai rizling szerepel, a csúcsboruk pedig a Napolaj. Ez a késői szüretelésű Zeus nem minden évjáratban készül, de amikor igen, akkor egy igazán sűrű, aranyló bor kerül a palackokba. A névválasztás igazi telitalálat egy balatoni borászatnál, akárcsak a tó körvonalával díszített címkék.  A Badacsonyi borvidék egyik legszebb kilátásával bíró Négy80-nál jóidőben a lugas alatt kóstolhatjuk végig a pince borait, de a jövőben mindenképpen szeretnének kialakítani egy zárt kóstolóteret is, hogy télen-nyáron fogadhassák a betérő vendégeket. "Ahogy fejlődünk, lesznek még újdonságaink. És minél többet fogyasztanak a kedves vendégeink, annál gyorsabban tudunk fejlődni." - zárja a beszélgetésünket Barcza Máté. A fejlődéshez tehát nem kell mást tennünk, mint felkeresni a pince új webshopját, és válogatni a Négy80 boraiból.    A pincészet webshopja: https://negy80.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup           
Palkó Borok - Abaújszántó
Akik még nem ismerik Tokaj összes vulkánját, és még nem kóstolták azt a 2017-es aszút, amit 2020-ban Magyarország 13. legjobb borának választottak, azoknak érdemes egy látogatást tenni Abaújszántón, a Palkó borászatnál! A borok 2015-től rendre előkelő értékeléseket kapnak a boros sajtóban, tehát rejtőzködő pincének semmiképpen nem mondanánk őket, pláne, hogy erejükhöz mérten a közösségépítés sem áll tőlük távol a Tokaji borvidék patinás perem településén. Abaújszántóra talán kevesebben asszociálnak a Tokaji borvidék nevének hallatán, pedig a borvidék nyugati szélén található település az előző századokban komoly mezőváros volt, pezsgő élettel, sok kereskedővel, háromszáz pincével. Itt gazdálkodik a kertészmérnök Palkó házaspár, Gabriella és Norbert, 10 hektáros szőlőültetvényükön klasszikus tokaji fajtákkal, közel sem klasszikus módon. A gazdaságukról ők mesélnek: „Nem csak borászok vagyunk. Több lábon állunk, szántunk, vetünk, tervezünk és birtokot építünk egyszerre. 10 hektár szőlőt menedzselünk, ebből öt szántói, négy tállyai. A szőlőn kívül, avagy éppen a szőlő miatt annyi minden kapcsolódik még az életünkhöz: szántók, kertek és gyümölcsösök is. Itt élünk a vidék egyik legszebb vulkánja alatt, mi Sátor hegynek hívjuk. Ez a Bél Mátyás szerinti tokaji borvidékleírás nyugati határkője. Mindenhonnan látjuk, létével befolyásolja az egész gazdálkodásunkat. Az egykori vármegyeközpont Kassa polgárai hamar felismerték Abaújszántó páratlan adottságait, mintegy 300 éven át birtokoltak itt dűlőket. A legnagyobb területűt azóta is Kassavárosnak hívjuk. Itt és azonos névvel készül a legkarakteresebb borunk is, közvetlenül a Sátor hegy tufás lávafolyásán. Abaújszántón nincsenek sztárborászok, nincsenek húzónevek. Itt csak a borkultúra szorgos polgárai vannak. Tevékeny, elkötelezett, sokszor dilemmázó, néha kétkedő, válaszokat kereső szőlősgazdák. Mi 2007 óta dolgozunk azon, hogy Tokaj nyugati terroirját minél tisztábban és komplexebben közvetíteni tudjuk a fogyasztók felé.” A kihívásokkal teli 2020 pozitívumot is hozott magával: több idő maradt arra, hogy elkészüljön a régóta tervezett kóstolóterem. A régi kúria épületének egyik részét felújították, így kulturált környezetben kóstolhatjuk végig a Palkó borokat, melléjük helyi sajtot, sonkát, kovászos kenyeret kínálnak. A Palkó házaspár alig várja, hogy megmutathassa a vendégeiknek azt, amit egész évben alkotnak. „Amikor eljönnek hozzánk, hogy megkóstolják a borainkat, az élmény a vendégeknek is, és nekünk is. Ők kiszabadulnak a szürke hétköznapokból, mi meg lélekben szabadulunk ki. Olyan ez nekünk, mint egy kiállításmegnyitó. Azt nem lehet, hogy mindig csak festegetsz, de soha nem mutatod meg a műveidet, nincs egy ünnepi pillanat. Nekünk az az ünnepi pillanat, amikor bort kóstoltatunk, amikor megmutatjuk a művünket.”  Számtalan felfedezni való vár bennünket Abaújszántó környékén, érdemes megismerni a kevésbé felkapott borvidéki településeket, borászatokat is. Amíg tervezgetjük a kiruccanásunkat, kóstoljunk mellé Palkó borokat, aztán látogassuk is meg őket, és kóstoljuk vissza a kedvenceket! A pince webshopja már elérhető itt: https://palkoborok.wineshop.hu/   „ Amióta az ember létezik, történeteket mesél. Mindenki másképp, más csatornákon át. Mi ezt a boron keresztül tesszük és ebből nem maradhat ki senki, aki Abaújszántóhoz, vagy a település boraihoz kötődik. Megszólítunk minden érdeklődőt, legyen az tanító, geológus, történész, színész, innen elszármazott, avagy ide tévedt fogyasztó. Ebben a történetben mindenkinek helye és szerepe van, ha általa gazdagabb, értékesebb tud lenni táj és közösség egyaránt. Hisszük, hogy a tokaji borkultúra addig fog élni, amíg személyes történetekkel tudjuk azt elmesélni. Mindazoknak, akik ellátogatnak hozzánk bakanccsal lábukon, vagy jegyzettömbbel kezükben, esetleg otthon, egy pohár bor társaságában élvezik, hogy velünk lehetnek. Nekünk még rengeteg mesélni valónk van! Meghallgatod…?”     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup, Palkó Borok
Steigler Pince - Sopron
Lőrinczy Bálint a gyermekkori álmát valósította meg 2015-ben, amikor Sopronban megalapította a Steigler Pincét. A ruszti és soproni felmenőkkel bíró tulajdonos gyermekként gyakran hallotta a vasárnapi ebédnél, hogy "Bezzeg amikor még a saját ruszti borunkat ittuk, az milyen finom volt!", és sokáig foglalkoztatta, hogy a történelem viharai során elveszített családi szőlőbirtok emlékére neki is legyen saját bora a Soproni borvidékről. A jelenleg 14 hektár termőterülettel rendelkező birtok szőlőültetvényei a borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben találhatóak. A Zöldveltelini, Zweigelt, Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon fajták mellé új telepítésként Cabernet franc és Syrah került, valamint Furmint - ez utóbbi volt a környéken valaha a meghatározó szőlőfajta, így ennek a borvidékre történő visszatelepítését kiemelt feladatuknak tekintik.  A Steigler Pincénél a szőlőművelés és a borkészítés organikus szemlélettel történik. A természethű gazdálkodás a tulajdonosnak, valamint Varga Tamás borásznak egyaránt szívügye. Tamás 2018 óta felel a birtok szakmai vezetéséért, előtte szó szerint hosszú utat tett meg, mielőtt visszatért a szülőföldjére. Ausztriában, Kaliforniában és Új-Zélandon gyűjtött tapasztalatot a biogazdálkodással és az új borászati technológiákkal kapcsolatban, ezeket ötvözi most a borvidék adottságaival. Az egyedi talajösszetétel, melynek egyik meghatározó eleme a Magyarországon csak itt megtalálható csillámpala, valamint a Fertő tó közelségének köszönhető mikroklíma egészen izgalmas borokat eredményez. Bár fiatal borászatról van szó, a 2019-es Kékfrankosuk második helyezést ért el a "2020. évi Sopron város legjobb Kékfrankosa" megmérettetésen, ami a Kékfrankos fővárosának tartott Sopronban igazán szép elismerés.  A belbecs mellett a külcsínre is érdemes egy pillantást vetnünk, a palackok címkéi igazán figyelemre méltóak. Jelenleg egy vörös és egy fehér cuvée-ről is egy kaméleon néz vissza ránk, a sorozat is róla kapta a nevét, nem véletlenül. A kaméleon egy olyan sokszínű és egyedülálló teremtmény, ami mindig alkalmazkodik a környezetéhez - akárcsak ezek a borok az évjáratokhoz, hiszen egy házasításban nem biztos, hogy minden évben ugyanazoknak a fajtáknak ugyanabból az arányából mutatják a legszebb arcukat. A többi címkén pedig a pince környezetét láthatjuk, a fekete rajzok olyanok, mintha egy jól sikerült felnőtt színezőt lapozgatnánk, felfedezhetjük rajta a Balfi utat, a pincét - ezzel is azt hangsúlyozva, hogy mennyire büszkék a városukra, a borvidékükre.  A Steigler Pince Sopron poncichter negyedének szívében, a Balfi úton található. Hogy kik azok a poncichterek?Az elnevezés a német Bohnenzüchter, azaz babtermelő szóból származik, és a soproni szőlősgazdákat hívták így, akik hajdanán fontos szerepet töltöttek be a földművelésben. Ők azok, akik hasznosították a szőlőtőkék közötti fövenyes részt azzal, hogy beültették babbal, így nem csak plusz növényt termeltek, de a bab biológiailag is fontos szerepet játszott a szőlő életében. De Sopron nem csak ebben egyedi a borvidékek között, hanem a város alatt található pincék miatt is. A régi szőlősgazdák legféltettebb kincsüket, a borukat legszívesebben a házuk alatti pincében tartották. Itt nem volt jellemző a pinceközpont, a feldolgozó, a leszedett szőlőt szüret után rögtön a pincébe vitték, és onnantól gyakorlatilag a bor is velük együtt élt. Ebből a korból maradt meg a Steigler pince épülete, mely egy jelentős felújítás után 2020-ban tárta ki kapuit. Az érlelő helyiség mellett van a borkóstoló helyiség, ahol akár 45 főt is tudnak fogadni, és ahol alig várják már, hogy személyesen is bemutathassák az izgalmas Kékfrankosokat, Zöldvelteliniket és a borvidék kevésbé emblematikus fajtáiból készülő borokat. Ezeket azonban nem csak itt lehet megkóstolni, hanem akár otthon is, ha néhány kattintással megrendeljük a pincészet webshopjából, melynek elérhetősége:  https://steigler.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Daru Déli Dűlő Borbirtok
A Daru Déli Dűlő Borbirtok története 1985-ig nyúlik vissza, ekkor alapította Sümegi Dragan a Hajós-Bajai borvidéken, Bácsszentgyörgyön. A déli határ menti kis falucskában a nagyszülei kezdték el a szőlőtelepítést, de ő volt az első a családban, aki úgy döntött, hogy komolyan szeretne foglalkozni a borászkodással. A nyolcvanas évek közepén persze még más volt az irányzat, legtöbbször kimérve árulták a borokat, de a tradícionális családi borászat törekedett arra, hogy a mennyiségi bortermelés helyett a minőségre fektessék a hangsúlyt. A jelenleg 4 hektáros területen Kadarka, Olaszrizling, Bianka, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Muscat Ottonel, Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot és Zweigelt terem, ezek közül fő fajtájuknak a borvidék adottságait kifejezetten szerető Kadarkát tartják. A borbirtok folyamatosan bővül kisebb szőlőültetvényekkel, az idei telepítést pedig már ökológiai szemlélettel tervezik művelni.  A pincét korábban Dragan Borászata néven ismerték, de ma már a Daru Déli Dűlő Borbirtok elnevezést használják. A bácsszentgyörgyi borászati központ melletti területet hívták régen Daru dűlőnek, ezért választották a szépen alliteráló nevet a birtoknak, ami a tulajdonos-borász nevével, a Dragannal is jól összecseng.    A családi vállalkozás nem kizárólag a borokra épül, ugyanilyen fontos szerepe van náluk a rendezvényszervezésnek, a vendéglátásnak. A különböző területek pedig remekül kiegészítik egymást, hiszen így a céges rendezvényekre egyedi címkével ellátott borokkal tudnak készülni, de a rendezvényes kapcsolatok is jól jönnek, ha a vendégek nem férnek el a 30 fős bemutató pincében, vagy nagyobb szállásra lenne szükség a borászat melletti 8 fős vendégháznál. A borvacsorákon, egyéb rendezvényeken mindig valamilyen gasztrokülönlegességgel is meglepik a vendégeket. A háziasszony egy csokoládékkal foglalkozó ismerősével készített először borcsokit, aminek annyira jó volt a fogadtatása, hogy azóta ez is kérhető a borkóstolókhoz, de a borvacsorák mellé is gyakran adják ezt ajándékba. Kadarkával kezdték, ami a pince igazi erőssége, de azóta bármelyik borukból elkészítik a megfelelő csokoládé felhasználásával. Előfordult, hogy boros krémest szolgáltak fel a vendégeknek, a házi krémes borral elkészítve nagy sikert aratott. Egyik évben pedig a bajai Halfőző Fesztiválra készültek rosé fagyival - a Baja város borának választott roséból készült fagylalt és sorbet olyan népszerű volt, hogy azóta is több rendezvényen kínálták már az ínyenc borkedvelőknek. A Daru Déli Dűlő Borbirtoknál úgy tartják, hogy nem elég, ha jó bort kínálnak a vendégeknek, de olyan pluszt is adnak hozzá, amit máshol nem kapnak meg. A borbemutatóikhoz is megteremtik azt a milliőt, ami miatt sokan hosszú évek óta visszajárnak hozzájuk.  Bácsszentgyörgy az ország egyik legnaposabb települése, a szőlő itt mindig szépen beérik, ezért is érdemes megismerni az innen származó borokat, amiket már a borbirtok új webshopjából is meg lehet rendelni: https://darudelidulo.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok - Kőröshegy
Akik Kőröshegy nevét eddig a Völgyhídról vagy a Levendulásról ismerték, azoknak érdemes még egy izgalmas helyet kapcsolniuk a dél-balatoni településhez: a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtokot. Németh Miklós és családja 2012-ben költözött a Balaton Déli partjára a korábbi családi nyaralóba, és 2015-ben alapította meg borászatát, aminek jól csengő nevét a kék színű pinceajtótól kölcsönözte.    Fő fajtái a Kékfrankos és az Olaszrizling, mellette Merlot, Chardonnay és Zweigelt terem még a birtokon, ahová a további telepítések során Rajnai rizling, Sárgamuskotály, valamint két régi magyar szőlőfajta, Tarcali kék és Tihanyi kék kerül majd. Németh Miklós azt vallja, hogy a bor minősége a szőlőben dől el, ezért sok időt tölt a szőlőtőkék között, gondosan műveli a birtokot, hogy a pincébe extra alapanyag kerüljön be,a borok kiváló termésből készüljenek. A szőlészet-borászat szerinte azért is egy csoda, mert ha elültet egy növényt, amit aztán szívvel-lélekkel gondoz, abból egy olyan italt tud készíteni, ami később élvezeti cikké válik. A bio szemléletmód nem is volt kérdés, a jó bor alapfeltételének tartja a természetes ízeket. Az első generációs borász úgy gondolja, a határozott elképzeléseit annak köszönheti, hogy húsz éve kóstol borokat. Korábban vendéglátással foglalkozott, ott is sok bort megismert, de ettől függetlenül is van benne egy alapvető kíváncsiság. "Szerintem a kóstolási tapasztalat nagyon sokat számít, az ember így tudja, hogy mit akar és mit nem akar érezni egy borban. Nem úgy indul neki a borkészítésnek, hogy majd lesz belőle valami, hanem van egy konkrét elképzelése, hogy milyen magas alkoholt, milyen savakat szeretne benne érezni. Egyébként a borok minősége sokszor nem engem dícsér, hanem a borvidéket, aminek sokan, sokszor nem használják ki a lehetőségeit. Fantasztikus alapanyag terem itt, de be kell látni, hogy egy tőkén 4-5 kiló szőlőt meg lehet ugyan termelni, de nem érdemes. Abból a szőlőből legalábbis nem készül olyan bor, amilyet én inni szeretnék. "- mondja.    Aki megismerné a pince borait, a Kékajtó Kékfrankosát mindenképpen kóstolja meg! "Nagyon hiszünk a Kékfrankosban, és szerintem nagyon jó helyen van itt ez a fajta. A legjobb boraim eddig mindig Kékfrankosból készültek, ezért is ajánlom, meg azért, mert nagyon jól mutatja az itteni területben rejlő lehetőségeket is, illetve azt is, hogy mit lehet kihozni egy Kékfrankosból az országban. Ha mindenki komolyan foglalkozna a Kékfrankossal Magyarországon, akkor egy idő után kiderülne, hogy ez az egyik legkomolyabb fajtánk." A vendégeket egyelőre a pincénél tudják vendégül látni, ahol akár 20-25 főt is tudnak egyszerre fogadni, de hamarosan a faluban is nyitnak egy borkimérést. A borász szerint a Balatonnál egyre többen keresik a helyi, minőségi termékeket, borokat, a nyári szezon pedig egyre inkább kitolódik egész évesre, így arra számít, hogy idén is sok borkedvelő megfordul majd náluk. A személyes találkozásig viszont online is elérhetőek a boraik - azoknak is, akik már jártak a kékajtós pincében, és azoknak, akik először otthon kóstolnának balatoni Olaszrizlinget, Kékfrankost, hogy aztán az élmény hatására a szabadságukat úgy intézzék, hogy beleférjen egy kőröshegyi boros élmény is.     A webshop elérhetősége: https://kekajto.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup