Az osztrák Alfred Fischer édesapja az 1800-as években született a régi Magyarország területén, s bár otthona később a határon túlra került, ezután is szívesen járt a határ innenső oldalára kirándulni, vagy egykori győri iskolájába osztálytalálkozókra. Fia sokszor elkísérte ezekre az utakra, és ő is beleszeretett az országba. A családnak Burgenlandban évtizedek óta van egy elismert pincészete, és amint lehetőség adódott rá, a kilencvenes évek közepén Alfred Fischer Magyarországon is vásárolt területeket, hogy az osztrák mellett felépítse a magyar Fischer Birtokot is.
Hogy miért éppen a Badacsonyi borvidéket választották? Elsősorban a környék mikroklímájának egyedisége miatt, és bár a Balaton északi partjához legtöbben a fehérborokat társítják, a vulkanikus talajon kiváló vörösek is születnek. Fischerék annyira hisznek az itteni vörösborokban, hogy a 80 hektáros kisapáti birtok szőlőterületének kétharmad részén kékszőlőt termesztenek, Zweigeltet, Shirazt, Merlot-t, Cabernet franc-t, Pinot noirt. De a fehérborok kedvelőinek sem kell búsulniuk, hiszen remek Chardonnay, Pinot blanc és Sauvignon blanc is van a szortimentben. Mindegyik fajta fontos valamiért: a Chardonnay a kis hercegnő az ültetvényen, a Merlot a tulajdonosok szíve csücske. A vendégek rajonganak a Shirazért, amit 2006-ban, az első évjáratban beválasztottak az ország 100 legjobb vörösbora közé. A Zweigelt a kékszőlők közül a legnagyobb területet foglalja el Fischeréknél, annak ellenére, hogy itthon nem jellemző ilyen kiemelten foglalkozni ezzel a fajtával - szokták is mondani, hogy aki idegenkedik tőle, az kóstolja meg, hogy milyen bort készít az osztrák fajtából egy osztrák borász Magyarországon, és szinte biztos, hogy megváltozik a véleménye.
A más országból hozott szemlélet abban is megnyilvánul a birtokon, hogy a megszokotthoz képest dupla tőkeszámmal ültetik a szőlőt. Így ugyan kevesebb a termés, de a fürtök nagyon koncentráltak. A kiváló alapanyag tehát adott, hozzá modern technológiával felszerelt pincészetet és precíz munkavégzést társítanak, mert úgy tartják, a családi borászat emlékezetes boraihoz ezek az összetevők szükségesek.
Jelenleg a harmadik generáció vesz részt a borok készítésében. Alfred Fischer 60 éves tapasztalatával máig aktív résztvevője a birtok életének, bár a borász stafétát mára átadta fiának, Thomasnak. A munkafolyamatok megoszlanak a családtagok között, egy azonban biztos: olyan bor nem kerülhet palackba, amire a birtok tulajdonosa nem bólint rá. A család immár szertartásosan készül ezekre az eseményekre, és feszülten várják, hogy a családfő kimondja a végső szót: a bor rendben van, ízlik, indulhat a palackozás.
A Szent György-hegy lábánál, Kisapátin található szép birtokon egész évben várják a vendégeket borkóstolóra, és akik egyszer ellátogatnak ide, általában visszatérő vendégek lesznek. A Fischer borokat egyelőre a világ számos országában jobban ismerik, mint idehaza, de ezentúl Magyarországon is egyre többen megkóstolhatják a külföldön többszörös díjnyertes, remek ár/érték arányú boraikat, amik már a pince webshopján keresztül is rendelhetőek.