A Daru Déli Dűlő Borbirtok története 1985-ig nyúlik vissza, ekkor alapította Sümegi Dragan a Hajós-Bajai borvidéken, Bácsszentgyörgyön. A déli határ menti kis falucskában a nagyszülei kezdték el a szőlőtelepítést, de ő volt az első a családban, aki úgy döntött, hogy komolyan szeretne foglalkozni a borászkodással. A nyolcvanas évek közepén persze még más volt az irányzat, legtöbbször kimérve árulták a borokat, de a tradícionális családi borászat törekedett arra, hogy a mennyiségi bortermelés helyett a minőségre fektessék a hangsúlyt. A jelenleg 4 hektáros területen Kadarka, Olaszrizling, Bianka, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Muscat Ottonel, Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot és Zweigelt terem, ezek közül fő fajtájuknak a borvidék adottságait kifejezetten szerető Kadarkát tartják. A borbirtok folyamatosan bővül kisebb szőlőültetvényekkel, az idei telepítést pedig már ökológiai szemlélettel tervezik művelni.
A pincét korábban Dragan Borászata néven ismerték, de ma már a Daru Déli Dűlő Borbirtok elnevezést használják. A bácsszentgyörgyi borászati központ melletti területet hívták régen Daru dűlőnek, ezért választották a szépen alliteráló nevet a birtoknak, ami a tulajdonos-borász nevével, a Dragannal is jól összecseng.
A családi vállalkozás nem kizárólag a borokra épül, ugyanilyen fontos szerepe van náluk a rendezvényszervezésnek, a vendéglátásnak. A különböző területek pedig remekül kiegészítik egymást, hiszen így a céges rendezvényekre egyedi címkével ellátott borokkal tudnak készülni, de a rendezvényes kapcsolatok is jól jönnek, ha a vendégek nem férnek el a 30 fős bemutató pincében, vagy nagyobb szállásra lenne szükség a borászat melletti 8 fős vendégháznál. A borvacsorákon, egyéb rendezvényeken mindig valamilyen gasztrokülönlegességgel is meglepik a vendégeket. A háziasszony egy csokoládékkal foglalkozó ismerősével készített először borcsokit, aminek annyira jó volt a fogadtatása, hogy azóta ez is kérhető a borkóstolókhoz, de a borvacsorák mellé is gyakran adják ezt ajándékba. Kadarkával kezdték, ami a pince igazi erőssége, de azóta bármelyik borukból elkészítik a megfelelő csokoládé felhasználásával. Előfordult, hogy boros krémest szolgáltak fel a vendégeknek, a házi krémes borral elkészítve nagy sikert aratott. Egyik évben pedig a bajai Halfőző Fesztiválra készültek rosé fagyival - a Baja város borának választott roséból készült fagylalt és sorbet olyan népszerű volt, hogy azóta is több rendezvényen kínálták már az ínyenc borkedvelőknek. A Daru Déli Dűlő Borbirtoknál úgy tartják, hogy nem elég, ha jó bort kínálnak a vendégeknek, de olyan pluszt is adnak hozzá, amit máshol nem kapnak meg. A borbemutatóikhoz is megteremtik azt a milliőt, ami miatt sokan hosszú évek óta visszajárnak hozzájuk.
Bácsszentgyörgy az ország egyik legnaposabb települése, a szőlő itt mindig szépen beérik, ezért is érdemes megismerni az innen származó borokat, amiket már a borbirtok új webshopjából is meg lehet rendelni:
https://darudelidulo.wineshop.hu/