Akik Kőröshegy nevét eddig a Völgyhídról vagy a Levendulásról ismerték, azoknak érdemes még egy izgalmas helyet kapcsolniuk a dél-balatoni településhez: a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtokot. Németh Miklós és családja 2012-ben költözött a Balaton Déli partjára a korábbi családi nyaralóba, és 2015-ben alapította meg borászatát, aminek jól csengő nevét a kék színű pinceajtótól kölcsönözte.
Fő fajtái a Kékfrankos és az Olaszrizling, mellette Merlot, Chardonnay és Zweigelt terem még a birtokon, ahová a további telepítések során Rajnai rizling, Sárgamuskotály, valamint két régi magyar szőlőfajta, Tarcali kék és Tihanyi kék kerül majd. Németh Miklós azt vallja, hogy a bor minősége a szőlőben dől el, ezért sok időt tölt a szőlőtőkék között, gondosan műveli a birtokot, hogy a pincébe extra alapanyag kerüljön be,a borok kiváló termésből készüljenek. A szőlészet-borászat szerinte azért is egy csoda, mert ha elültet egy növényt, amit aztán szívvel-lélekkel gondoz, abból egy olyan italt tud készíteni, ami később élvezeti cikké válik. A bio szemléletmód nem is volt kérdés, a jó bor alapfeltételének tartja a természetes ízeket. Az első generációs borász úgy gondolja, a határozott elképzeléseit annak köszönheti, hogy húsz éve kóstol borokat. Korábban vendéglátással foglalkozott, ott is sok bort megismert, de ettől függetlenül is van benne egy alapvető kíváncsiság. "Szerintem a kóstolási tapasztalat nagyon sokat számít, az ember így tudja, hogy mit akar és mit nem akar érezni egy borban. Nem úgy indul neki a borkészítésnek, hogy majd lesz belőle valami, hanem van egy konkrét elképzelése, hogy milyen magas alkoholt, milyen savakat szeretne benne érezni. Egyébként a borok minősége sokszor nem engem dícsér, hanem a borvidéket, aminek sokan, sokszor nem használják ki a lehetőségeit. Fantasztikus alapanyag terem itt, de be kell látni, hogy egy tőkén 4-5 kiló szőlőt meg lehet ugyan termelni, de nem érdemes. Abból a szőlőből legalábbis nem készül olyan bor, amilyet én inni szeretnék. "- mondja.
Aki megismerné a pince borait, a Kékajtó Kékfrankosát mindenképpen kóstolja meg! "Nagyon hiszünk a Kékfrankosban, és szerintem nagyon jó helyen van itt ez a fajta. A legjobb boraim eddig mindig Kékfrankosból készültek, ezért is ajánlom, meg azért, mert nagyon jól mutatja az itteni területben rejlő lehetőségeket is, illetve azt is, hogy mit lehet kihozni egy Kékfrankosból az országban. Ha mindenki komolyan foglalkozna a Kékfrankossal Magyarországon, akkor egy idő után kiderülne, hogy ez az egyik legkomolyabb fajtánk."
A vendégeket egyelőre a pincénél tudják vendégül látni, ahol akár 20-25 főt is tudnak egyszerre fogadni, de hamarosan a faluban is nyitnak egy borkimérést. A borász szerint a Balatonnál egyre többen keresik a helyi, minőségi termékeket, borokat, a nyári szezon pedig egyre inkább kitolódik egész évesre, így arra számít, hogy idén is sok borkedvelő megfordul majd náluk. A személyes találkozásig viszont online is elérhetőek a boraik - azoknak is, akik már jártak a kékajtós pincében, és azoknak, akik először otthon kóstolnának balatoni Olaszrizlinget, Kékfrankost, hogy aztán az élmény hatására a szabadságukat úgy intézzék, hogy beleférjen egy kőröshegyi boros élmény is.