Kóstolom Csapat |
|
3/5/2021 3:19:50 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Páger Pincét 2017-ben alapította Páger Mátyás a Mátrai borvidéken, Gyöngyöspatán. De hogyan keveredett egy borász gyökerekkel nem rendelkező szentesi fiatal a Mátrába, és miért akart itt borászkodni akkor, amikor még nem volt túl jó híre a borvidéknek? Erről mesélt nekünk. "Édesapámnak a második felesége gyöngyöspatai, így ismertem meg magát a vidéket. A gondolat origójára nem is igazán emlékszem már, de úgy 18-19 éves lehettem, amikor elhatároztam, hogy borokkal akarok foglalkozni. Akkor néhány évre kimentem külföldre, és amikor hazajöttem, azon a nyáron a gyöngyöspatai rokonságnak segítettem felújítani az autóbejárót, akiktől ezért cserébe kaptam egy háztáji szőlőt, ami egyharmad hektár vegyes ültetésű terület volt. Ez volt az első szőlőterületem, és ezzel el is dőlt, hogy akkor én itt, Gyöngyöspatán kezdek el szőlővel, borral foglalkozni. Ez a szőlő a Gereg-dűlőben volt, amiben én már akkor is nagyon hittem a fekvése és a talaja miatt. Akkor még nagyrészt csemegeszőlővel volt beültetve, tehát ezért sem tudta megmutatni a múltban a nagyságát, mert borszőlőt nem termeltek rajta. Ezután íratkoztam be "A Soósba" (Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola), ahol nagyon jó csapat gyűlt össze, ott ismertem meg Losonci Bálintot is, és ott, a bemutatkozásnál csodálkoztam rá, hogy lám, még egy fiatal, aki ott képzeli el a borászkodást, ahol én is. Jó érzés volt, hogy egyre többen tették le amellett a voksukat, amiben én is megláttam a fantáziát. A cél, a borászat tehát megvolt, ezután a hozzá szükséges pénzt kellett előteremtenem, de először fel kellett építenem azt a vállalkozást, ahol megkerestem azt a pénzt, amiből elindítottam a pincészetet. Szóval ez egy szép hosszú folyamat, lassacskán megvásároltam a mostani területeket, kivágtam a korábbi szőlőt, újratelepítettem, így 2017-re jutottam el odáig, hogy el tudtam indítani a Páger Pincét, és a 2018-as évjáratban született meg az első komolyabb bor, amit piacra dobtunk."
Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Szürkebarát, Tramini és Zöldveltelini - jelenleg ezekből a szőlőfajtákból készülnek a borok a megörökölt kis családi présházban, ahol ma is tradicionális technológiával folyik a borkészítés. Kossuth prés, betonkádban nyílt erjesztés, fahordós érlelés - úgy, mint évtizedekkel ezelőtt, csak egy-két tartállyal bővült az eszköztár.
Az először ajándékba kapott szőlőterületen ma a Kékfrankos alapanyaga terem, ez tudatos választás, a többi, vásárolt terület révén azonban olyan szőlőfajták is bekerültek a szortimentbe, amivel a borász korábban egyáltalán nem tervezett foglalkozni. Ilyen például a Szürkebarát, amire kivágás és újratelepítés várt, de egy 2020-as pét nat kísérlet annyira jól sikerült, hogy jövőre már kifejezetten ez készül belőle. De az első narancsbort is a véletlen szülte, még 2017-ben, amikor egy vegyes ültetésű, Tramini-Cserszegi fűszeres területről az őzek leették a Traminit, és csak a Cserszegit sikerült megmenteni a nap végén. A préselésre viszont már nem jutott idő, így az ott maradt alapanyagból végül narancsbor lett. A végeredmény olyan jól sikerült, hogy a következő évben már tudatosan narancsbor készült a területről. Vásárolt szőlőből is izgalmas kísérletek születnek a pincénél, ami aztán ha beválik, akár állandó szereplő is lehet a szortimentben - így lett idén átoltva egy terület Fekete leánykára, és ezért nő vele a birtok még jövőre is további fél hektárral. Új telepítés a Geregen az egy hektár Kékfrankos is, és még egy hektár Syrah, így hamarosan 5 hektár saját szőlőről készülnek a Páger borok.
A területek művelése ökológiai szemlélettel folyik, a természethű borászkodás egyébként is jellemző a környéken. A gyöngyöspatai borászok közül jónéhányan gondolkodnak hasonlóan, a Gereg-dűlőről és környékéről egyre több jó bort kóstolhatunk. Érdemes őket felkeresni, akár egy mátrai kirándulással egybekötve, vagy akár kifejezetten ezért utazni a Mátrába. A Páger Pince kóstoló helyisége valószínűleg jövőre készül el, de hétvégékre addig is be lehet jelentkezni egy egyszerűbb pincetúrára. Amíg meg arra sincs lehetőségünk, addig az új webshopból lehet válogatni a Páger Pince boraiból: https://pager.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup