Fekete Béla bácsi neve fogalom a Somlói borvidéken. Az évtizedekkel ezelőtt hobbiból vásárolt néhány sor szőlőből idővel a borvidék ismert és elismert pincéje lett, a nyugdíjas borász pedig hosszú évekig készítette kiváló borait, melynek idővel komoly rajongó tábora alakult ki. 2014 óta a pincének új tulajdonosai vannak, akik arra törekszenek, hogy kövessék a hagyományokat, és azon az úton haladjanak tovább, amit a névadó Fekete Béla kitaposott.
"Igazából nem akartunk mi boros gazdák lenni. " - meséli Riesz Gábor, a Fekete Pince egyik tulajdonosa. "Az egész az egyik barátomnak az ötlete volt. Gyuri nagyon szerette a borokat, importált is Dél-Afrikából, és ezekkel járt borfesztiválokra. Mi gyakran elkísértük Ákos barátommal, már akkor is megvolt ez a hármas egység, jól kijöttünk egymással. Egy ilyen rendezvény után mesélte Gyuri, hogy a standja melletti kiállító Béla bácsi volt, aki szomorúan mondta, hogy lassan kiöregszik a borászkodásból, a fia pedig nem tudja folytatni azt, amit ő elkezdett, és nem tudja, mi lesz így a pince jövője. Ennek kapcsán került szóba, hogy milyen szép lenne, ha lenne egy pincénk nekünk is nyugdíjas korunkra. Korábban egyáltalán nem voltak ilyen terveink, és én személy szerint nem is ismertem a Béla bácsi borait. Egyszer aztán egy este ezeknek a boroknak a kíséretében végig beszéltük, hogy milyen jó lesz ülni a pincénk teraszán, nézni a naplementét, szivarozgatni, borozgatni... addig-addig álmodoztunk erről, hogy végül eldöntöttük, hogy belevágunk. Nem is üzleti befektetésként gondoltunk erre, inkább értékmegőrzésként, ami hosszabb távon élményt is ad nekünk."
Az álmodozás után hamar szembesültek a valósággal, hogy a borászkodás nem csak a romantikáról szól, hanem bizony sok munka van mögötte. Az első évük a sokak által átkozott 2014 volt, amikor lerohadt minden, nem igazán tudtak szüretelni. Azóta elfogadták, hogy a terveket az élet gyakran felülírja, nem mindig minden olyan irányba alakul, ahogy elképzelik, de a sok munka sok izgalmas percet is okoz. Az tulajdonosi körben egy sajnálatos esemény miatt történt változás az elmúlt években, az ötletgazda Emmert György halála után a helyét fia, Norman vette át, így Riesz Gábor és Dölle Ákos mellett ő lett a trió harmadik tagja. A szőlőben és a pincében egy állandó segítségük van, Kósa Norbert.
Kérdésünkre, hogy az évek során hogyan változtattak a borok stílusán, határozott választ kapunk: "Nincs új stílus, pont ez a lényeg, hogy a tradíciót szeretnénk megtartani. Azért fektettünk ennyi munkát meg pénzt a pincébe, mert így tetszett, ahogy van. Arra törekszünk, hogy a legjobb tudásunk szerint folytassuk azt, amiről ez a pince nevezetes. Mint minden pincénél, persze itt is kísérletezünk néhány különleges tétellel, de 90%-ban azt folytatjuk, amit Béla bácsi elkezdett." Minimális változás az új területeknek köszönhetően lesz, hiszen a megvásárolt 3,5 hektáros birtok időközben 4,5 hektárrá nőtt, de ezek közül sok az új telepítés, ami most még nem terem.
A visszajelzések pozitívak, az elkötelezett Fekete Pince rajongók első aggodalmai szerte foszlottak, amikor megkóstolták az új tulajdonosok borait, és meggyőződtek róla, hogy a korábban is keresett értékek megmaradtak. Az utódok is a hosszú érlelés hívei, nem dobják korán piacra a borokat, és a korábbi fajták is megmaradtak. "Amikor megvettük a pincét, akkor a terület jelentős részén hárslevelű volt, mi ehhez még juhfark területeket vásároltunk, és furmintot telepítettünk. Ezeken kívül van még olaszrizling, és egy kicsi chardonnay. Az utóbbihoz érzelmileg is kötődünk. Béla bácsi volt az első, aki chardonnay-t telepített Somlón, és még Gyuri barátom ötlete volt, hogy vásároljunk hozzá egy öreg francia hordót. Összesen 300 tőkénk van ebből a szőlőből, így mindössze egy 220 literes barrique hordóban erjed a bor, amitől nagyon finom kis vaníliás illatanyagot kap, és egészen fantasztikus lesz tőle. Évente 270 palack készül belőle, és csak minden második évben hozzuk forgalomba, a 2019-eset most fogjuk palackozni. A hárslevelű is igazi kedvencünkké vált, pedig az elején én például nagyon idegenkedtem ettől a fajtától. A juhfarkat már a borászat megvásárlása előtt is szerettük, mostanra ebből van a legnagyobb volumenünk. Viszont az én szívemhez a legközelebb a furmint áll, már a Béla bácsitól megvásárolt területről is szép borok készültek belőle, az új telepítések pedig ha minden igaz, jövőre termőre fordulnak, kíváncsian várjuk az eredményét!" - mondja Riesz Gábor.
A Fekete Pincében bejelentkezés után mindenkit szeretettel várnak borkóstolóra, de a somlói rendezvényeken is találkozhatunk velük személyesen, a Somlói Éjszakai Pincetúrának például kezdetektől résztvevői, a jó borokon kívül jó bulikkal várják a borbarátokat. Mostanában leginkább csak otthon kóstolhatunk borokat, de szerencsére így sem kell nékülöznünk a somlói karakteres ízeket: a Fekete Pince Somló borai már online is elérhetőek.