Kóstolom Csapat |
|
2/5/2021 12:20:52 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Karnyújtásnyira van csak a Tapolcai-medence, a Káli-medence, a Művészetek Völgye - mindenhez közel, mégis mindentől egy kicsit távol vagyunk, ha felkeressük a Csobánci Bormanufaktúrát. A Badacsonyi borvidéken, a Csobánc, a Hajagos és a Köves-hegy lejtőin műveli szőlőit Tóth Bálint és családja, akik 1997-ben alapították meg a borászatukat. A jelenleg 8 hektáros termőterületről a klasszikus olaszrizling mellett zeuszt, szürkebarátot, sárgamuskotályt, pinot noirt, kékfrankost és furmintot szüretelnek. A szőlőket az indulás óta organikusan művelik, a borokat a lehető legkevesebb beavatkozással készítik.
Régi mezőgazdasági család Tóth Bálintéké, akik a háború előtt klasszikus paraszti gazdálkodást vittek. A dédnagymama még emlékezett arra, hogy gyermekkorában, a tsz-es idők előtt hogyan művelték a földeket, és ezeket a tapasztalatokat adta át a családnak, akik tulajdonképpen úgy lettek biogazdák, hogy csak követték a hagyományokat. A Csobánci Bormanufaktúra 23 éve biogazdaságként működik, a kezdetektől a természetességre, környezettudatosságra törekszenek, ökológiai egységben, biológiai sokszínűségben gondolkoznak. A talajra óriási hangsúlyt fektetnek, ahogy a borász fogalmaz, tulajdonképpen nem szőlőt termesztenek, hanem talajt művelnek, hiszen minél több mikroorganizmus van a talajban, annál kevesebbet kell beavatkozni a szőlő fejlődésébe. Fontos, hogy megtalálják az adott helyhez, a mikroklímához leginkább illeszkedő fajtákat. Mivel a borkészítésnél is a természetességet helyezik előtérbe, lényeges, hogy a szőlő által megtermelt sav elegendő legyen ahhoz a stílushoz, irányzathoz, amit ők képviselnek, és alacsony kénszint mellett is jól eltarthatóak legyenek a boraik. Régi magyar fajtákkal és világfajtákkal egyaránt kísérleteznek, ami érdekes stílusgyakorlatokra ad lehetőséget.
A zeusz például a fő fehérszőlőfajta a pincénél, holott sok borkedvelő nem is hallott még róla - bár a környéken többen foglalkoznak vele, de általánosságban nem elterjedt a fajta. Tóth Bálinték 2002-ben telepítették először, és ugyan az első bor nem igazán az elképzeléseiknek megfelelően sikerült, azóta szépen megtanulták, hogy hogyan kell vele bánni. A tanulási folyamat sikeresnek nevezhető, hiszen jó tíz évvel később, amikor az első héjon erjesztett bort készítették belőle, szinte az összes palackot elvitte a Borkonyha, az azóta már Michelin csillaggal is büszkélkedő borétterem. A folyamatos próbálkozásnak, a többféle technológia megismerésének köszönhetően mára évente 2-3 féle bort készítenek ebből a ritka fajtából. Készül belőle héjon erjesztett változat, és ha a seregélyek, őzek és vaddisznók is úgy gondolják, hogy hagynak alapanyagot a késői szürethez, akkor ebben a formában is megmutatják a zeusz varázsát. A népszerű Aspirato cuvée pedig zeusz, szürkebarát és sárgamuskotály nászából készül, sőt, ennek elkészítették egy tovább gondolt változatát is, héjon erjesztett zeusszal és részben héjon erjesztett sárgamuskotállyal - a különlegesség még nem került forgalomba, de az biztos, hogy a fogyasztóinak nem mindennapi ízélményben lesz majd részük.
Akik nehezen azonosítják a Balaton környékét a vörösborokkal, azok mindenképpen kóstolják meg az itt termő pinot noirt és a kékfrankost, az előítéleteik minden bizonnyal hamar elpárolognak. A borász egy, a környéken igazán ritka kékszőlő fajtával, a feketeleánykával is kísérletezik, reméljük, hamarosan ez is palackba kerül.
Tóthék a természettel való szoros viszonyukat nem csak a borokon, de a vendéglátáson keresztül is megmutatják a családi birtokukra látogatóknak. A hozzájuk érkezőket fröccsel, jó szóval várják, majd néhány bor után elindulnak, és megmutatják, hogy náluk a szőlősorok között ott kapirgálnak a tyúkok, ott rágcsálják a füvet a nyuszik - akik igazán sokrétűek, hiszen a "fűnyíráson" kívül a terület trágyázását is elvégzik egyúttal, ráadásul aranyosak is. Miután mindezt megcsodálták a vendégek, együtt lesétálnak a kecskékhez, akiknek a tejéből készülnek azok a sajtok, amiket a házigazdák a borok mellé kínálnak. Ennél helyibb terméket nem igazán lehet elképzelni, ez pedig igazi értéket és élményt nyújt egyben a Csobánci Bormanufaktúra látogatóinak. A család a régen jól működő struktúrákat a mai kor kívánalmaihoz igazította, és ez igazán jól sikerült nekik. A kiváló borokon túl a természet közelsége, a növények és állatok szimbiózusa is mindenkit elvarázsol.
A személyes találkozásra egy kicsit még várnunk kell, de a borokat addig is megkóstolhatjuk, hiszen a Csobánci Bormanufaktúra borai már elérhetőek a pince webshopjában: https://csobancibormanufaktura.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup