Szűcs Pincészet - Tállya

Kóstolom Csapat

1/27/2021 9:28:03 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Európa mértani közepén, Tállyán az elmúlt egy-két évtizedben több ígéretes, új pincészet jött létre. A Tokaj-Hegyalján korábban kevésbé elismert település magas minőségű dűlői, az elkötelezett borászok, a kulturális hagyományok, az évek óta megrendezésre kerülő Kerekdomb fesztivál mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Tállya sokak által keresett, biztos ponttá váljon a borvidék térképén. 

Szűcs Ferenc az 1990-es évektől egyre nagyobb figyelemmel kísérte a hazai és a külföldi gasztronómiai és borvilágot, rendszeresen járta a borvidékeket, és idővel megfogalmazódott benne, hogy vesz egy házat a Tokaji vagy az Egri borvidéken. Zsadányi Lászlóval a közös érdeklődési kör kapcsán ismerkedett meg, és az ő unszolására döntött a Tokaji borvidék, azon belül is Tállya mellett, ahol 2012-ben megalapította a Szűcs Pincészetet. Viccesen mondja, hogy a borász szinte hamarabb megvolt, mint a szőlőterület, de a választás jónak bizonyult, hiszen Hudák István a pincészet indulása óta folyamatosan biztosítja a szőlészeti és borászati folyamatok zökkenőmentességét. 

A pincészet jelenleg 6,5 hektár területen gazdálkodik nagyrészt történelmi első osztályú dűlőkön (Bohomály, Hasznos, Patócs, Somszög, Tökösmály), és céljuk, hogy a dűlőket és a fajtákat jól bemutató, jó minőségű, jól iható borokat készítsenek. Ezeket most és a jövőben is főként furmintból képzelik el, ami ezekben a dűlőkben különösen szép arcát mutatja, de hárslevelűből is találunk náluk dűlőszelektált tételt. Szárazakat és édeseket, fajtaborokat és házasításokat egyaránt készítenek évről évre. A szőlőben és a pincében is a természetességre helyezik a hangsúlyt, a területeken organikus művelést folytatnak, nem használnak felszívódó szereket. A borok érlelése fahordókban, valamint egy kevéssé ismert érlelő edényben, "kerámia tojásban" történik. Ez utóbbi ugyan plusz aromákat nem ad a borhoz, de kidomborítja annak gyümölcsösségét, és izgalmas kísérletezésre ad lehetőséget. Ezeknek köszönhetően egyen borok helyett a fajtát és a termőhelyet kihangsúlyozó, izgalmas furmintok és hárslevelűk kerülnek a palackokba, amit szívesen ismertetnek meg a borkedvelőkkel, akik jóidőben akár 35-40-en is ellátogathatnak a tállyai pincészethez.  

A Szűcs Pincészet szortimentjében nem csak a saját nevüket viselő borokat találhatunk, hanem olyanokat is, amik a település nevét viselik. Ennek oka, hogy a pincészet a Tállya Wines szövetkezet tagja, ahol a Tállya környéki dűlőkről származó borok házasításával mutatják meg a településhez tartozó területek kiválóságát a Tállya furmint, Tállya hárs, Tállya késői szüret borokkal.

A jó borok készítése mellett a közösségi összefogás erősítése is fontos szempont számukra, ennek egyik legismertebb eredménye a Kerekdomb fesztivál létrehozása, amin évről évre egyre több embernek mutatják meg a helyi értékeket. A Szűcs Pincészet közel egy évtizede elkötelezett a tállyai dűlők, a borok, a helyi kultúra iránt, ennek elismeréseként a névadó-alapítót 2020-ban a Tokaji Borlovagrend borlovagává avatták.   

A pincészet webshopja: https://szucspinceszet.wineshop.hu/

 

Powered by WineGroup

Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat

 

Kövess minket csatornáinkon:

FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/

LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup

PODCAST Spotify

 

Szöveg: Szabó Hajnalka

Fotó: WineGroup

WineShop.hu I Közvetlenül a termlőtől I #magyarbortiszom

#magyarbortiszom - Közvetlenül a termelőtől!

Borászélet Ozorán - Ozora wine & Spirits csapata

Cseri Pincészet - Pannonhalmi borvidék
Aki rajong a remek Rajnai rizlingekért, az bizonyára találkozott már a Cseri Pincészet boraival, akik igazán elkötelezettek a fajta iránt, de nem csak ezért érdemes őket megismerni. A családi borászatot 2012-ben alapította Cseri Róbert és Norbert, azóta készítik egyre ismertebb és elismertebb boraikat a Pannonhalmi borvidéken, Nyúlon, egy völgykatlanban. A pincében a döntéseket a kezdetektől Norbert hozza meg, de a szőlészeti munkákat néhány éve átvette tőle a fia, Barnabás, aki már tudatosan választotta a szőlész-borász pályát. Az adminisztrációért és a logisztikáért a családfő felesége, Eszter a felelős, a család legfiatalabb tagja, Auguszta pedig Ausztriában tanul International Wine Business szakon. Így együtt alkotnak egy jól működő családot, így együtt működtetnek egy csodálatos borokat alkotó vállalkozást.   A borvidék egyik legifjabb borászata 10 hektárról szüreteli kedvenc fajtáit: a kiemelt helyen kezelt Rajnai rizling és Merlot mellett Tramini, Sauvignon blanc, Pinot blanc, Irsai Olivér, Kékfrankos és Cabernet franc is található a szortimentben. Cseriék ha tehetnék - ha a magyar fogyasztóközönség tolerálná ezt -, csak Rajnai rizlinggel foglalkoznának. A borvidéki kommunikációnak is része, hogy ez a fajta otthon érzi magát Pannonhalmán, de a Cseri család különösen sokat tesz azért, hogy megmutassák: mennyire sok arca van a Rajnai rizlingnek. Annyira kedvelik az ebből készült borokat, hogy Barnabás fél évet töltött a moseli Dr Loosen borászatban, hogy megtanulhassa, hogy az általuk kedvelt stílusú Rajnait hogyan kell elkészíteni, Magyarországon ugyanis mások általában nem így készítik a borokat ebből a fajtából. A moseli borokban mindig van egy kis maradékcukor, alacsonyabb az alkoholtartalma, de feszesek a savai, így egy nagyon kedves, jól iható bor kerül a palackokba - pont ilyen a Barni's Riesling, ami a római számokkal jelölt sorozatban a II. Secundus elnevezést kapta. Többféle Rajnai rizlinget készítenek, más-más stílusban, és mivel a talajszerkezet viszonylag egységes, így az egyes termőterületeken inkább az érési stádiumot különítik el, több körben szüretelnek, s a szőlőt ezután különféle technológiával dolgozzák fel. A II. Secundus és a IV. Quartus reduktív technológiával készül, de utóbbinak az alapanyaga két héttel később kerül a pincébe, ráadásul egy évet pihen tartályban, így alacsonyabb cukor és kicsit magasabb alkoholtartalommal, de ugyanolyan szerethetően kerül a borkedvelők elé. Az emelkedő számsor egyre komolyabb beltartalmat ígér, a VI. Sextus minden évben készül, a VII. Septimus és a VIII. Octavus viszont csak kiemelkedő évjáratokban. Olyan bor is van a sorban, ami eddig mindössze egyszer került palackba, ez a X. Decimus, egy késői szüretelésű Rajnai rizling 120 gramm maradékcukorral - ez egyébként nem csak a pincében volt az első édes bor, de a borvidéken is.    A családi borászat nagyon izgalmas vörösborokat is készít, a szőlőterületek 30%-án például Merlot terem, amiből készül rozé, alap- és prémium vörösbor, többek között a pince csúcsvörösének, a Legendának is ez az egyik alkotóeleme a Cabernet franc mellett. A meglepően mediterrán jellegű vörösboraikat kóstolva sokan gondolják azt, hogy villányi vagy szekszárdi vöröseket isznak, pedig csak arról van szó, hogy a kékszőlőik nagyon jól érzik magukat az itteni déli lejtőkön.  De nem csak a szőlők, hanem Cseriék is jól érzik magukat ott, ahol épp most vannak. Bár a kétezres évek elején még nem gondolták volna, hogy valaha borokkal fognak foglalkozni, amikor ez mégis megfogalmazódott bennük, éjt nappallá téve dolgoztak azért, hogy megvalósítsák az álmukat. "Felülmúlja az elképzeléseinket mindaz, amit sikerült elérnünk. Bár ha tudtuk volna, hogy mennyi munka van ennek a létrehozásában, lehet, hogy nem mertünk volna belevágni, de imádjuk, hogy nálunk minden arról szól, hogy kiváló borokat készítsünk. Fantasztikus életünk van!"- mondja Cseri Eszter.    A pincészet webshopja itt elérhető: https://cseripinceszet.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Fekete Pince Somló
Fekete Béla bácsi neve fogalom a Somlói borvidéken. Az évtizedekkel ezelőtt hobbiból vásárolt néhány sor szőlőből idővel a borvidék ismert és elismert pincéje lett, a nyugdíjas borász pedig hosszú évekig készítette kiváló borait, melynek idővel komoly rajongó tábora alakult ki. 2014 óta a pincének új tulajdonosai vannak, akik arra törekszenek, hogy kövessék a hagyományokat, és azon az úton haladjanak tovább, amit a névadó Fekete Béla kitaposott.    "Igazából nem akartunk mi boros gazdák lenni. " - meséli Riesz Gábor, a Fekete Pince egyik tulajdonosa. "Az egész az egyik barátomnak az ötlete volt. Gyuri nagyon szerette a borokat, importált is Dél-Afrikából, és ezekkel járt borfesztiválokra. Mi gyakran elkísértük Ákos barátommal, már akkor is megvolt ez a hármas egység, jól kijöttünk egymással. Egy ilyen rendezvény után mesélte Gyuri, hogy a standja melletti kiállító Béla bácsi volt, aki szomorúan mondta, hogy lassan kiöregszik a borászkodásból, a fia pedig nem tudja folytatni azt, amit ő elkezdett, és nem tudja, mi lesz így a pince jövője. Ennek kapcsán került szóba, hogy milyen szép lenne, ha lenne egy pincénk nekünk is nyugdíjas korunkra. Korábban egyáltalán nem voltak ilyen terveink, és én személy szerint nem is ismertem a Béla bácsi borait. Egyszer aztán egy este ezeknek a boroknak a kíséretében végig beszéltük, hogy milyen jó lesz ülni a pincénk teraszán, nézni a naplementét, szivarozgatni, borozgatni... addig-addig álmodoztunk erről, hogy végül eldöntöttük, hogy belevágunk. Nem is üzleti befektetésként gondoltunk erre, inkább értékmegőrzésként, ami hosszabb távon élményt is ad nekünk."  Az álmodozás után hamar szembesültek a valósággal, hogy a borászkodás nem csak a romantikáról szól, hanem bizony sok munka van mögötte. Az első évük a sokak által átkozott 2014 volt, amikor lerohadt minden, nem igazán tudtak szüretelni. Azóta elfogadták, hogy a terveket az élet gyakran felülírja, nem mindig minden olyan irányba alakul, ahogy elképzelik, de a sok munka sok izgalmas percet is okoz. Az tulajdonosi körben egy sajnálatos esemény miatt történt változás az elmúlt években, az ötletgazda Emmert György halála után a helyét fia, Norman vette át, így Riesz Gábor és Dölle Ákos mellett ő lett a trió harmadik tagja. A szőlőben és a pincében egy állandó segítségük van, Kósa Norbert.    Kérdésünkre, hogy az évek során hogyan változtattak a borok stílusán, határozott választ kapunk: "Nincs új stílus, pont ez a lényeg, hogy a tradíciót szeretnénk megtartani. Azért fektettünk ennyi munkát meg pénzt a pincébe, mert így tetszett, ahogy van. Arra törekszünk, hogy a legjobb tudásunk szerint folytassuk azt, amiről ez a pince nevezetes. Mint minden pincénél, persze itt is kísérletezünk néhány különleges tétellel, de 90%-ban azt folytatjuk, amit Béla bácsi elkezdett." Minimális változás az új területeknek köszönhetően lesz, hiszen a megvásárolt 3,5 hektáros birtok időközben 4,5 hektárrá nőtt, de ezek közül sok az új telepítés, ami most még nem terem.  A visszajelzések pozitívak, az elkötelezett Fekete Pince rajongók első aggodalmai szerte foszlottak, amikor megkóstolták az új tulajdonosok borait, és meggyőződtek róla, hogy a korábban is keresett értékek megmaradtak. Az utódok is a hosszú érlelés hívei, nem dobják korán piacra a borokat, és a korábbi fajták is megmaradtak. "Amikor megvettük a pincét, akkor a terület jelentős részén hárslevelű volt, mi ehhez még juhfark területeket vásároltunk, és furmintot telepítettünk. Ezeken kívül van még olaszrizling, és egy kicsi chardonnay. Az utóbbihoz érzelmileg is kötődünk. Béla bácsi volt az első, aki chardonnay-t telepített Somlón, és még Gyuri barátom ötlete volt, hogy vásároljunk hozzá egy öreg francia hordót. Összesen 300 tőkénk van ebből a szőlőből, így mindössze egy 220 literes barrique hordóban erjed a bor, amitől nagyon finom kis vaníliás illatanyagot kap, és egészen fantasztikus lesz tőle. Évente 270 palack készül belőle, és csak minden második évben hozzuk forgalomba, a 2019-eset most fogjuk palackozni. A hárslevelű is igazi kedvencünkké vált, pedig az elején én például nagyon idegenkedtem ettől a fajtától. A juhfarkat már a borászat megvásárlása előtt is szerettük, mostanra ebből van a legnagyobb volumenünk. Viszont az én szívemhez a legközelebb a furmint áll, már a Béla bácsitól megvásárolt területről is szép borok készültek belőle, az új telepítések pedig ha minden igaz, jövőre termőre fordulnak, kíváncsian várjuk az eredményét!" - mondja Riesz Gábor.    A Fekete Pincében bejelentkezés után mindenkit szeretettel várnak borkóstolóra, de a somlói rendezvényeken is találkozhatunk velük személyesen, a Somlói Éjszakai Pincetúrának például kezdetektől résztvevői, a jó borokon kívül jó bulikkal várják a borbarátokat. Mostanában leginkább csak otthon kóstolhatunk borokat, de szerencsére így sem kell nékülöznünk a somlói karakteres ízeket: a Fekete Pince Somló borai már online is elérhetőek.  A pince webshopja: https://feketepincesomlo.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup      
Idill a hegyen - Csobánci Bormanufaktúra
Karnyújtásnyira van csak a Tapolcai-medence, a Káli-medence, a Művészetek Völgye - mindenhez közel, mégis mindentől egy kicsit távol vagyunk, ha felkeressük a Csobánci Bormanufaktúrát. A Badacsonyi borvidéken, a Csobánc, a Hajagos és a Köves-hegy lejtőin műveli szőlőit Tóth Bálint és családja, akik 1997-ben alapították meg a borászatukat. A jelenleg 8 hektáros termőterületről a klasszikus olaszrizling mellett zeuszt, szürkebarátot, sárgamuskotályt, pinot noirt, kékfrankost és furmintot szüretelnek. A szőlőket az indulás óta organikusan művelik, a borokat a lehető legkevesebb beavatkozással készítik.  Régi mezőgazdasági család Tóth Bálintéké, akik a háború előtt klasszikus paraszti gazdálkodást vittek. A dédnagymama még emlékezett arra, hogy gyermekkorában, a tsz-es idők előtt hogyan művelték a földeket, és ezeket a tapasztalatokat adta át a családnak, akik tulajdonképpen úgy lettek biogazdák, hogy csak követték a hagyományokat. A Csobánci Bormanufaktúra 23 éve biogazdaságként működik, a kezdetektől a természetességre, környezettudatosságra törekszenek, ökológiai egységben, biológiai sokszínűségben gondolkoznak. A talajra óriási hangsúlyt fektetnek, ahogy a borász fogalmaz, tulajdonképpen nem szőlőt termesztenek, hanem talajt művelnek, hiszen minél több mikroorganizmus van a talajban, annál kevesebbet kell beavatkozni a szőlő fejlődésébe. Fontos, hogy megtalálják az adott helyhez, a mikroklímához leginkább illeszkedő fajtákat. Mivel a borkészítésnél is a természetességet helyezik előtérbe, lényeges, hogy a szőlő által megtermelt sav elegendő legyen ahhoz a stílushoz, irányzathoz, amit ők képviselnek, és alacsony kénszint mellett is jól eltarthatóak legyenek a boraik. Régi magyar fajtákkal és világfajtákkal egyaránt kísérleteznek, ami érdekes stílusgyakorlatokra ad lehetőséget. A zeusz például a fő fehérszőlőfajta a pincénél, holott sok borkedvelő nem is hallott még róla - bár a környéken többen foglalkoznak vele, de általánosságban nem elterjedt a fajta. Tóth Bálinték 2002-ben telepítették először, és ugyan az első bor nem igazán az elképzeléseiknek megfelelően sikerült, azóta szépen megtanulták, hogy hogyan kell vele bánni. A tanulási folyamat sikeresnek nevezhető, hiszen jó tíz évvel később, amikor az első héjon erjesztett bort készítették belőle, szinte az összes palackot elvitte a Borkonyha, az azóta már Michelin csillaggal is büszkélkedő borétterem. A folyamatos próbálkozásnak, a többféle technológia megismerésének köszönhetően mára évente 2-3 féle bort készítenek ebből a ritka fajtából. Készül belőle héjon erjesztett változat, és ha a seregélyek, őzek és vaddisznók is úgy gondolják, hogy hagynak alapanyagot a késői szürethez, akkor ebben a formában is megmutatják a zeusz varázsát. A népszerű Aspirato cuvée pedig zeusz, szürkebarát és sárgamuskotály nászából készül, sőt, ennek elkészítették egy tovább gondolt változatát is, héjon erjesztett zeusszal és részben héjon erjesztett sárgamuskotállyal - a különlegesség még nem került forgalomba, de az biztos, hogy a fogyasztóinak nem mindennapi ízélményben lesz majd részük. Akik nehezen azonosítják a Balaton környékét a vörösborokkal, azok mindenképpen kóstolják meg az itt termő pinot noirt és a kékfrankost, az előítéleteik minden bizonnyal hamar elpárolognak. A borász egy, a környéken igazán ritka kékszőlő fajtával, a feketeleánykával is kísérletezik, reméljük, hamarosan ez is palackba kerül.   Tóthék a természettel való szoros viszonyukat nem csak a borokon, de a vendéglátáson keresztül is megmutatják a családi birtokukra látogatóknak. A hozzájuk érkezőket fröccsel, jó szóval várják, majd néhány bor után elindulnak, és megmutatják, hogy náluk a szőlősorok között ott kapirgálnak a tyúkok, ott rágcsálják a füvet a nyuszik - akik igazán sokrétűek, hiszen a "fűnyíráson" kívül a terület trágyázását is elvégzik egyúttal, ráadásul aranyosak is. Miután mindezt megcsodálták a vendégek, együtt lesétálnak a kecskékhez, akiknek a tejéből készülnek azok a sajtok, amiket a házigazdák a borok mellé kínálnak. Ennél helyibb terméket nem igazán lehet elképzelni, ez pedig igazi értéket és élményt nyújt egyben a Csobánci Bormanufaktúra látogatóinak. A család a régen jól működő struktúrákat a mai kor kívánalmaihoz igazította, és ez igazán jól sikerült nekik.  A kiváló borokon túl a természet közelsége, a növények és állatok szimbiózusa is mindenkit elvarázsol.  A személyes találkozásra egy kicsit még várnunk kell, de a borokat addig is megkóstolhatjuk, hiszen a Csobánci Bormanufaktúra borai már elérhetőek a pince webshopjában: https://csobancibormanufaktura.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Szabadkai Pincészet - Zámoly a palackon és a palackban
Szabadkai Ákos és Tamás gyermekként sok nyarat töltött a nagyszülőkkel a szőlőben, jó emlékeket őriznek a családi szüretekről is. Nagypapájuk a csákberényi gróf vincellére mellett inaskodott fiatalkorában, így elsajátította a szőlőművelés és a pincei munkálatok csínját-bínját, amit örömmel mutatott meg az unokáknak. A nagypapát 2007-ben elveszítették, de emlékét azóta is őrzik, s hogy az együtt töltött idő milyen mély nyomot hagyott a fiúkban, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindketten szőlész-borász oklevelet szereztek. A Móri borvidéken, a Vértes legdélebbi lankáin található szőlőkből végül a 2015-ös évjárat óta palackozza borait a Szabadkai Pincészet.    A Zámolyban élő testvéreknek a tanulás, családalapítás mellett néhány évig nem nagyon maradt idejük a nagyszülői örökségre, később mégis rendbe tették a szőlőt, majd régi fahordókban elkészítették első boraikat, amit elvittek a borvidék néhány bormustrájára. Bár a régi ültetvényekből csak a kékoportót és a rizlingszilvánit hagyták meg, ezekkel még a nehezebb évjáratokban is elcsíptek egy-egy ezüstérmet, bronzérmet, ami akkora sikerélményt jelentett számukra, hogy a munkájuk és a családjuk mellett is folytatták a borokkal való kísérletezést. Néhány éve aztán Ákos és Tamás a feleségeikkel együtt arra jutottak, hogy ezzel vagy komolyabban foglalkozzanak, vagy sehogy. Az előbbi lehetőség mellett döntöttek, így a 2015-ös évjáratból 750 palack bort készítettek, amit azóta is évről évre szinte megdupláznak. Az örökségből megtartott fajtákhoz az emlékek mellett azért is ragaszkodnak, mert a környéken ezek kuriózumok, de szép számmal találtak új kedvenceket is. Ilyen például a zenit, hiszen gyönyörű és sokszínű bor készül belőle, amit egyre többen kedvelnek és keresnek. A királyleányka a hölgyek kedvence a pincénél, illatos és könnyed bort ad, érdemes megkóstolni. Az ezerjót már csak a hovatartozás kifejezése miatt sem hagynák ki a szortimentből, mivel a Móri borvidéken ez egy igen fontos fajta. Nagy favoritjuk a rajnai rizling, amiből egyelőre még csak 150 tőkéről szüretelnek, de hamarosan a többi terület is termőre fordul, így néhány év múlva több éves érlelésű, komolyabb borokat terveznek belőle. Készítenek rozét és vörösbort is, de vannak olyan fajtáik, amiket pár éve telepítettek, de még egy deci bort nem készítettek belőle, mert a vadak mindig gyorsabbnak bizonyultak a szőlő betakarításánál, mint a gazdák. Reméljük, hamarosan azért mi is megkóstolhatjuk ezeket az újdonságokat! Aki már találkozott a Szabadkai Pincészet boraival, az szinte biztos, hogy meg is jegyezte a nem mindennapi címkevilágát. Mintha óriási buborékok lennének az átlátszó címkén, de ha fektetve nézzük a palackot, kirajzolódik a pincészet logójává vált szám: 8081 - Zámoly irányítószáma. A tervezés Tamást, illetve Ákos lányát dícséri, akik igazán kreatív megjelenést találtak ki a boroknak. Az egész úgy kezdődött, hogy a család mindig nagy örömmel veszi kézbe a borokat és gyönyörködik azok színében, ezért kitalálták, hogy víztiszta címkét választanak alapnak. A különböző fajtákra aztán más-más színnel került fel a logójuk, és ezek a színek jelennek meg a csavarzáron is, így látszik, hogy egy családba tartoznak, de mindegyikük mégis más. A település irányítószámával pedig a hovatartozásukat mutatják meg azoknak, akikhez eljutnak a boraik. Hagyománytisztelet modern köntösben - igazán figyelemre méltó párosítás.  A Szabadkai Pincészet boraival eddig leginkább rendezvényeken találkozhattunk, vagy a pincénél, ahol a korlátozások feloldása után is várják a borkedvelőket, akik akár lovaskocsis dűlőtúrára is benevezhetnek a pincelátogatás előtt. Családdal, barátokkal is érdemes őket felkeresni, hiszen jóidőben akár 30-40 főt is tudnak fogadni, de hűvösebb időszakban is le tudnak ültetni 15 főt a pincénél. De addig is érdemes ismerkedni a boraikkal (vagy akik már túl vannak ezen a körön, azoknak ajánljuk a visszakóstolást), a kis pincészet borait mostmár házhoz is rendelhetjük az új webshopjukból: https://szabadkaipinceszet.wineshop.hu/       Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup  
BRIGÁD a Móri borvidékről
Néhány éve egy Borjour által szervezett rendezvényen kóstolhattunk először "Vén Kecskét" - a móri Vén-hegy és Kecske-hegy idős tőkéiről származó ezerjót. A vicces elnevezéshez izgalmas bor tartozott, és egy tenyeret ábrázoló logó, hozzá a név: BRIGÁD. Az első bort szerencsére továbbiak követték, a néhány lelkes fiatal által alapított hobbiborászat pedig folyamatosan növekedett, majd 2017-ben érkezett fordulóponthoz - akkorra már látszott, hogy érdemes komolyabban is foglalkozni vele. A különböző életcélok miatt a kezdeti öt fős csapat útjai ekkor békés hangulatban szétváltak, és a borászatot azóta Dankó Ákos és Tavarnay Tamás viszi tovább. A szőlőben és a pincében minden munkafolyamatot ketten végeznek, és közben folyamatosan kísérletezgetnek. "Hiszünk abban, hogy a magas minőség záloga a gazda és szőlője szimbiózisa, éppen ezért kelünk olykor a szőlőben és fekszünk a présházban." - mondják. Nézzük, mit lehet még tudni a Móri borvidék egyik legfiatalabb pincéjéről!    A BRIGÁD első 500 liter bora 2013-ban készült el Móron - mi másból, mint ezerjóból, mivel a bérelt szőlőkön a borvidék legismertebb fajtája termett. A fiúknak azonban nem volt helyi kötődése, így az első saját telepítéseiknél nem a helyben legelterjedtebb fajtákat, inkább a saját ízlésüket helyezték előtérbe: 2016-ban rajnai rizling-, 2018-ban pedig zöldveltelini tőkékkel gyarapodtak. A különböző parcellákba többféle klón került, amik eltérő fürtmérettel, érési idővel és aromatikával rendelkeznek - ezeknek köszönhetően a jövőben egy-egy szőlőfajtának több stílusát, különböző arcait fogják megmutatni, miközben a termőhely sajátosságait, egyediségét is kiemelik. Ezerjóval korábban csak a bérelt mikroparcellákban dolgoztak, de az évek során ezt a fajtát is megismerték és megszerették, ezért 2020-ban neki szánták a legszebb területüket, és ebből is telepítettek fél hektárt. Mára így 4 hektáron dolgoznak, ebből 2,5 hektár a saját telepítés, másfél hektár pedig bérlemény. Kecske-hegy, Csóka dűlő... a területek neve kétségkívül mesés, de rajtuk a munka kemény, és nem kevés alázatot kíván. A fő fajtáikon, az ezerjón, a rajnai rizlingen és a zöldveltelinin kívül kisebb területen chardonnayt, királyleánykát és kékfrankost is termelnek, így van játéktér a borok készítésénél.  Apropó, játék! A BRIGÁD borai már játékos megjelenésükkel is mosolyt csalnak az arcunkra. Címkéjüket Szendeff Lőrinc grafikus tervezte, és az első borukhoz kitalált origamis motívum köszön vissza az egész szortimenten. Vén Kecske, Voltegyszeregy Királyleányka, Spíler - a borok egy része ráadásul már a nevével is felhívja magára a figyelmet. A fiatalos borokat néhány vendéglátóhelyen, illetve a móri Hársfa utcában, a BRIGÁD kis présházában lehet megkóstolni, az utóbbinál a borkóstolóhoz szőlőbejárás és pincelátogatás is kapcsolódhat, hogy teljes legyen az élmény. De ha nem mehetünk - mert épp nem lehet, vagy csak nincs rá időnk -, akkor meg is rendelhetjük a borokat a pince új webshopjáról: https://brigadmor.wineshop.hu/        Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup  
Több mint 5 millió forint összdíjazású az első Interwine Díj!
Borász? Van honlapja? Akkor nevezzen! Március óta az elsődleges kommunikáció az online térbe került át. A vásárlók a szupermarketeken kívül nem az éttermekben, nem a borbárokban, hanem az interneten találkoznak először egy borral. Külföldiek esetében ez sokszorosan igaz: nem utaznak hozzánk, nem keresik fel a pincészeteket. A honlapok szerepe felértékelődött. Akinek nincs működő honlapja, az láthatatlan. És a magyar borászatok honlapjai piacképesek? Nem minden esetben. A Hungarianwines.eu éppen ezért most meghirdette az első Interwine Díjat, egy versenyt, ahol kivételesen nem borok, hanem honlapok versenyeznek. A nevezési határidő 2021. január 20., így a téli, eseménytelen hetek alatt, a bezártságban minden borászat szánhat egy kis időt a honlapja frissítésére. Fontos: a nevezést már most meg lehet ejteni pár kattintással, a honlapot viszont január 20-ig lehet még csinosítani, csak január 21-étől fogják értékelni a zsűritagok. Jelentkezés https://hungarianwines.eu/interwine/#jelentkezes   Hogyan zajlik a verseny? A verseny első fordulójában SEO-, design-, webfejlesztő- és médiaszakemberek értékelik a weboldalakat, és juttatják döntőbe a legjobbakat. A közönség is szerepet kap – ezáltal megmozgatva a borkedvelőket –, ugyanis a borfogyasztó szavazók is döntőbe juttathatnak néhány borászatot. A döntőben pedig nemzetközi szakértők bírálnak majd: világhírű, az online kereskedelemben és médiában jártas szakemberek pásztázzák majd a magyar borászatok honlapjait! Ott van a zsűriben a svéd sommelier világbajnok, a Tasted.wine tulajdonosa, Andreas Larsson, de zsűrizni fog a legnagyobb borkereső böngésző, a „boros google”, azaz a Wine Searcher szerkesztője, Don Kavanagh is. Ugyancsak elfogadta felkérésünket Lucy Shaw, a legfontosabb brit trade magazin, a Drinks Business főszerkesztője. Zsűrizni fog a legfrissebb Decanter Wine Retail díjazott, a kelet-közép-európai borok legjobb angliai kereskedése, a Novel Wines társtulajdonosa, Zsiga György. Zsűritagok https://hungarianwines.eu/interwine/#zsuri   Több mint 5 millió forint értékű díjak A győztes komoly médiacsomagot kap: többek között online megjelenést a Drinks Business, a Decanter.com és a Wine Searcher oldalakon, de Andreas Larsson is készít számára egy kóstolóvideót. Elsősorban annak érdemes nevezni, akinek angol verzió is van a honlapján, de csak magyar nyelvű honlappal is lehet nevezhetni, számukra is él Andreas Larsson ajánlata több online megjelenéssel együtt. A verseny főtámogatója az Agrármarketing Centrum, az ő segítségükkel sikerül ilyen parádés megjelenéseket biztosítani a győztes számára, és az egész verseny nem valósult volna meg az AMC támogatása nélkül. Díjak https://hungarianwines.eu/interwine/#dij   REKONTIR – 2 millió Ft értékű üzleti tanácsadói csomag A REKONTIR Magyarország vezető EU pályázat- és projektmenedzsment cége, jellemzően az ötlettől a fenntartási időszak végéig segítik ügyfeleiket, a projektmenedzsmenten túl építész tervezői, műszaki tanácsadói, hitel menedzsment és egyéb szolgáltatásokkal. A REKONTIR az Interwine Díj kiemelt támogatója és különdíjat is ajánlott fel, a díjazott egy komplex üzleti tanácsadói csomagot kap 2 millió Ft értékben, amely a következőket tartalmazza: teljes üzleti folyamatok áttekintése, üzletfejlesztési-, értékesítési és marketing tanácsadás, fejlesztési igények felmérése, koncepció tervek elkészítése új projektötlet esetén. REKONTIR https://rekontir.com   További különdíjak A győztesen kívül a különdíjasok is értékes díjaknak örülhetnek, a fent említett REKONTIR üzleti tanácsadó csomagon kívül ugyanis még további különdíjak találnak majd gazdára. A borászatok már a jelentkezéskor megjelölhetik, hogy melyik különdíjnak örülnének legjobban (aki például most cserélte le az összes címkéjét, az aligha szeretne címketervezést nyerni).   – Wineglass Communication különdíj A díjazott egy egyalkalmas kommunikációs konzultációt vagy egy sajtóközleményt választhat, amelyet a Wineglass Communication díjazottal egyeztetett témában elkészít és sajtólistára kiküld. Wineglass Communication https://wineglass-communication.hu   – Lazenne különdíj A díjazott egy 6 palackos Lazenne Pro wine trolley-t kap, melynek értéke 60 000 Ft. Lazenne https://lazenne.com   – Chris Dry különdíj A különdíj gazdája 1 órás online SEO tanácsadást kap a főbb hibák gyakorlatias megoldási javaslataival. Chris Dry https://chrisdry.com   – Spoti Studio különdíj A díjazott egy egyedi SPOTI filmes csomagot kap, melynek tartalma egy 1+2 snittből (packshot+ 2 beauty snitt) álló, utómunkázott, zenével, animációval ellátott kisfilm. Spoti Studio https://spotistudio.com   – Peltan-Brosz különdíj A díjazott borászat egy közeljövőben piacra kerülő borához nyomdakész grafikai címketervet készít. Peltan-Brosz http://peltan-brosz.com   -Hungarianwines.eu különdíj A díjazott féléves Hungarianwines.eu előfizetést kap (elkészül az angol nyelvű profiloldala 5 bor adatlapjával, illetve havonta egy angol nyelvű hír készül róla). A díj értéke 120 000 Ft. Hungarianwines.eu https://hungarianwines.eu     (sajtóközlemény alapján)