Kóstolom Csapat |
|
1/27/2021 9:28:03 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Európa mértani közepén, Tállyán az elmúlt egy-két évtizedben több ígéretes, új pincészet jött létre. A Tokaj-Hegyalján korábban kevésbé elismert település magas minőségű dűlői, az elkötelezett borászok, a kulturális hagyományok, az évek óta megrendezésre kerülő Kerekdomb fesztivál mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Tállya sokak által keresett, biztos ponttá váljon a borvidék térképén.
Szűcs Ferenc az 1990-es évektől egyre nagyobb figyelemmel kísérte a hazai és a külföldi gasztronómiai és borvilágot, rendszeresen járta a borvidékeket, és idővel megfogalmazódott benne, hogy vesz egy házat a Tokaji vagy az Egri borvidéken. Zsadányi Lászlóval a közös érdeklődési kör kapcsán ismerkedett meg, és az ő unszolására döntött a Tokaji borvidék, azon belül is Tállya mellett, ahol 2012-ben megalapította a Szűcs Pincészetet. Viccesen mondja, hogy a borász szinte hamarabb megvolt, mint a szőlőterület, de a választás jónak bizonyult, hiszen Hudák István a pincészet indulása óta folyamatosan biztosítja a szőlészeti és borászati folyamatok zökkenőmentességét.
A pincészet jelenleg 6,5 hektár területen gazdálkodik nagyrészt történelmi első osztályú dűlőkön (Bohomály, Hasznos, Patócs, Somszög, Tökösmály), és céljuk, hogy a dűlőket és a fajtákat jól bemutató, jó minőségű, jól iható borokat készítsenek. Ezeket most és a jövőben is főként furmintból képzelik el, ami ezekben a dűlőkben különösen szép arcát mutatja, de hárslevelűből is találunk náluk dűlőszelektált tételt. Szárazakat és édeseket, fajtaborokat és házasításokat egyaránt készítenek évről évre. A szőlőben és a pincében is a természetességre helyezik a hangsúlyt, a területeken organikus művelést folytatnak, nem használnak felszívódó szereket. A borok érlelése fahordókban, valamint egy kevéssé ismert érlelő edényben, "kerámia tojásban" történik. Ez utóbbi ugyan plusz aromákat nem ad a borhoz, de kidomborítja annak gyümölcsösségét, és izgalmas kísérletezésre ad lehetőséget. Ezeknek köszönhetően egyen borok helyett a fajtát és a termőhelyet kihangsúlyozó, izgalmas furmintok és hárslevelűk kerülnek a palackokba, amit szívesen ismertetnek meg a borkedvelőkkel, akik jóidőben akár 35-40-en is ellátogathatnak a tállyai pincészethez.
A Szűcs Pincészet szortimentjében nem csak a saját nevüket viselő borokat találhatunk, hanem olyanokat is, amik a település nevét viselik. Ennek oka, hogy a pincészet a Tállya Wines szövetkezet tagja, ahol a Tállya környéki dűlőkről származó borok házasításával mutatják meg a településhez tartozó területek kiválóságát a Tállya furmint, Tállya hárs, Tállya késői szüret borokkal.
A jó borok készítése mellett a közösségi összefogás erősítése is fontos szempont számukra, ennek egyik legismertebb eredménye a Kerekdomb fesztivál létrehozása, amin évről évre egyre több embernek mutatják meg a helyi értékeket. A Szűcs Pincészet közel egy évtizede elkötelezett a tállyai dűlők, a borok, a helyi kultúra iránt, ennek elismeréseként a névadó-alapítót 2020-ban a Tokaji Borlovagrend borlovagává avatták.
A pincészet webshopja: https://szucspinceszet.wineshop.hu/
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup