Kóstolom Csapat |
|
12/28/2020 11:56:19 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A somlóvásárhelyi Barcza Pincészet szellemiségére egyszerre jellemző a múlt tisztelete és a jövő építése. A Somló hegy déli oldalán a legmagasabban elhelyezkedő pince közvetlenül a hely egyik látványossága, a népnyelvben csak Kőkonyhának hívott, sokezeréves bazaltoszlop csoport mellett található - Barczáék borterasza is innen kapta a nevét. A területet és a pincét 1920-ban vásárolta Barcza Bálint ükapja, így egy épp száz éves birtokon készülnek a borok, amiket kóstolva elmerenghetünk az időtlenségen.
A múltban saját felhasználásra termeltek szőlőt, boraikat csak 2011 óta palackozzák, és ekkor kezdtek el a területeiken az ökológiai művelés szabályainak megfelelően dolgozni. Jelenleg 5 hektáron gazdálkodnak, fő fajtáik a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű és a juhfark, amikről Barcza Bálint szívesen mesélt nekünk.
A somlói juhfark létjogosultságát a borvidéken ma már senki nem vitatja, pedig a 90-es években, amikor elterjedt a Somló-hegyen, az akkori borászok nem igazán hittek benne. Hirtelen mindenki ezt a juhok farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtjéről elnevezett fajtát kereste, amihez egy különleges legenda is kapcsolódik. A XVIII. században a Habsburg ház és más európai uralkodó házak tagjai is azért fogyasztotak somlói bort, mert úgy vélték, hogy ettől garantáltan fiú utódot nemzenek. A bort karakteressége, tüzessége miatt férfiasnak tartották, és elnevezték a nászéjszakák borának. Persze nem volt elég a jól hangzó történet, a népszerűséghez az is kellett, hogy jó borok készüljenek a somlói juhfarkból, de tény, hogy hamar megkerülhetetlenné vált a borvidéken. Időközben a borászok is kitanulták minden csínját-bínját, és egyre magasabb minőségű borokat készítettek a somlói jegyeket jól közvetítő fajtából. Manapság egyébként is felértékelődtek a helyi szőlőfajták, a borkedvelők világszerte azt keresik, hogy milyen ízjegyek passzolnak egy adott helyhez, a juhfark pedig igazán otthonra lelt itt Somlón.
Sokan nem tudják, de a furmint is egy nagyon fontos fajta a Somlói borvidéken. A filoxéravész előtt a legelterjedtebb szőlőfajta volt, amit utána kevesen telepítettek újra, de Tokajon kívül Somlón is megszakítás nélkül termesztik, és csodálatos borokat készítenek belőle. Az itteni furmintok nagyon ásványosak, szinte már sósak, bennük van az összetéveszthetetlen Somló karakter.
Barcza Bálint véleménye szerint azonban a fajtaborok mellett a házasításokban is óriási potenciál van. A világ számos borvidékén a gazdák nem a szőlőfajtákra helyezik a hangsúlyt, hanem a helyi adottságokat jól közvetítő házasításokra, az itt termő fajták pedig jól vissza tudják adni a Somló-hegy egyedi terroirját. Izgalmas "Somló" cuvée-jében meg is mutatja, hogy "mit tud ez a hegy".
A borász legszívesebben a pincénél meséli el a történetüket és kóstoltatja a borokat, de amíg a személyes találkozásra nincs lehetőség, a borokat addig is megkóstolhatjuk, hiszen 2020 végén elindult a pincénél az online borértékesítés.
A Barcza Pincészet webshopja itt található: https://barczabor.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup