Kóstolom Csapat |
|
12/22/2020 1:07:46 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
"Én is ilyen finom borokat akarok készíteni, meg akarom tanulni ennek a szép szakmának minden fortélyát!" - határozta el a borsodi fiú, amikor először kaliforniai borokat kóstolt. Akkor még nem sejtette, hogy néhány év múlva a pincéjének a neve Michelin csillagos éttermek borlapjá tűnik fel, de azt eldöntötte, hogy ha lesz saját pincéje, akkor azt az anyai nagymamájáról fogja elnevezni. Ismerjük meg a bükki Gallay Kézműves Pincét !
Borbély Roland családjában korábban nem a szőlőművelés jelentette a mindennapi megélhetés forrását, a nyékládházi szőlőbe is inkább hétvégenként jártak ki. Ő is más pályára készült, de egy borkóstolási élmény felülírta az eredeti terveket. Néhány év múlva aztán már szőlész-borász diplomájával a zsebében nekivágott, hogy közelről tanulmányozza azokat a borokat, amiknek a kóstolása olyan nagy hatással volt rá. Kaliforniába utazott, ahol két évig ismerkedett az újvilági borkészítéssel, a megszerzett tapasztalattal hazatérve pedig a Tokaji borvidéken, a Pajzos-Megyer Pincénél kezdett el dolgozni. 2012-re már minden - a tudáson kívül 10 hektár szőlő és saját borászati felszerelés - is adott volt, hogy önálló vállalkozást indítson, így megalapította a Gallay Kézműves Pincét. És hogy miért lett a neve Gallay? A családi legenda szerint az anyai nagymama és három lánytestvére gyakran sopánkodott, hogy senki nem örökíti tovább a Gallay nevet, ezért az unoka elhatározta, hogy a pince elnevezésével viszi tovább a felmenői nevét. A nagymama nem csak a kedves gesztus, de a kiváló borok miatt is büszke lenne az unokájára!
A bükki borászatnál összesen 11 hektár szőlőt művelnek Nyékládháza, Mályi és Miskolc környékén, a szortimentet jelenleg hat szőlőfajta alkotja: zenit, pinot blanc, zweigelt, kékfrankos, turán és kabar. A legelső lépések inkább a tanulási folyamatot segítették, legtöbbjük azonban hosszú távon is bevált. A zenit szőlőfajta például még a nyolcvanas évek közepén, az állami szőlőtelepítések során került arra a területre, amit később Borbélyék megvásároltak. A zenitet az ország más borvidékein legtöbben reduktívan készítik, esetenként egy kis maradékcukorral, félszáraz borként hozzák forgalomba, ők viszont a hordóban erjesztett és érlelt, száraz változatra voksolnak. Úgy gondolják, így adja vissza a termőhelyi adottságokat, és ebben a formában lett a család kedvenc fajtája. De nem csak ők szeretik így, hiszen a Magyar Borszakírók két éve a 2015-ös évjáratú zenitet a 12 legjobb magyar fehérbor közé választották. A borász másik nagy favoritja a kabar, amit inkább Tokaj-Hegyaljáról ismerhetünk, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy értő kezek között a Bükkben is csodákra képes. Jelenleg tartályban erjesztve, seprőn tartva készül, de ne legyenek kétségeink, a jövőben bizonyára több változatát is megismerjük majd a ma még nem túl elterjedt fajta borának.
"Évek óta folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket, hogy a Bükki borok milyen magas minőségűek. Egy ideig azt gondoltuk, hogy szerencsénk volt az adott évjáratokkal, de aztán bebizonyosodott, hogy szenzációsak a dűlőink adottságai, minőségüket tekintve a borvidéki rangsorban is előkelő helyen állunk. Az évek során eldőlt: én nem is szeretnék más borvidéken borászkodni. Egyrészt itt hazai pályán vagyunk, másrészt hiba lenne nem kihasználni a termőhely adottságainak előnyeit. Nekünk a Bükk a szívünk csücske." - zárja beszélgetésünket Borbély Roland.
A Gallay Kézműves Pince webshopja: https://gallaypince.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify