Kóstolom Csapat |
|
12/14/2020 10:51:23 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Serpens Borászat 2015 óta készít borokat Tokaj-Hegyalján. De vajon honnan jött ez a titokzatos név? "Az elnevezést hosszas gondolkodás előzte meg, mert a családnevünket, a Zsurkit külföldön nehéz kiejteni, azt pedig már a kezdetektől szerettük volna, hogy idővel a határainkon túl is megismerjék a borainkat. Néztük a tokaji térképet, a kígyóként tekergőző Bodrog folyót... innen jött a szerpentin, a szerpentinusz, a végén pedig a serpens. Ez a kígyó csillagképnek a latin neve, és a Bodrog folyó úgy kanyarog, mint a kígyó."
Az elnevezés tehát a borvidék emblematikus folyójára, a Bodrogra utal, de Zsurki Sándor egyébként is ezer szállal kötődik Hegyaljához. Tősgyökeres tokaji, és a felmenői is hivatásszerűen szőlővel és borral foglalkoztak. Nagyapja a háború előtt a Csajka család uradalmi vincellére volt Bodrogolasziban, később a Pajzos és Zsadányi dűlők telepítését irányította, édesapja pedig annak idején a Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnak volt az ágazatvezetője, meg az Oremus szőlésze. A pályaválasztás így egyértelmű volt, a fiatal borász pedig folyamatosan gyűjtötte a tapasztalatokat a Tokaj Kereskedőház Muzeális pincéjének régi borai révén, a Pajzos Pincészet külföldi szaktanácsadójának más típusú szemlélete kapcsán, vagy éppen a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok főborászaként. Zsurkiéknak régóta voltak saját szőlőik, így a kis Sándor már 4-5 évesen is részt vett a szüreteken, de a saját borászat jóideig váratott magára. Sőt, amikor végül létrejött, akkor sem egészen úgy, ahogy az megszokott. Van ugyanis saját márka, van saját bor, saját borászat azonban nincs, a feldolgozás és a palackozás is a közösségi üzemekben történik, csak a hordós érlelésre van saját pince. Ezek a közösségi üzemek éppen arra jöttek létre, hogy ha egy kisebb borászatnak nincs megfelelő kapacitása, felszerelése, az is tudjon jó minőségű bort készíteni, Zsurki Sándor tulajdonos és borász pedig tudatosan így építette fel a Serpens Borászatot. Főállásban egyébként a badacsonyi Villa Pátzay Borbirtok szakmai munkáját irányítja, ez is kell ahhoz, hogy a Serpens igazi szerelem projekt legyen, és a borok ne "muszájból" készüljenek.
A bodrogolaszi Somos dűlőben furmint és hárslevelű, a sárospataki Király-hegy dűlőben sárgamuskotály és furmint terem, a sátoraljaújhelyi Szemszúró dűlőben pedig most kezdődnek az új telepítések. Ezekről a területekről készülnek a borok 2015 óta, kezdetben kétféle, mostanra már négy, de jövőre újabb két taggal bővül a szortiment. A Tokaj Dry és a Tokaj Sweet a két jól iható, a borvidék száraz és édes arcát megmutató bor. Mellettük jelenleg két dűlőszelektált furmint van a Serpens családban: a Somos bodrogolasziból, 80 éves tőkékről, mindössze negyed hektáros területről, a Király-hegy furmint pedig egy nagyobb és fiatalabb, de szintén nagyon izgalmas területről származik. 2021-ben két újdonsággal bővül a sor, ekkor kóstolható a borászat első aszúja, ami 2017-ben kiemelkedő minőségű aszúszemekből készült. Ugyancsak ettől az évtől lesz elérhető a 2019-es évjáratból származó palackos erjesztésű pezsgő, amiből bő ezer palacknyi várja majd a buborékok szerelmeseit.
A Serpens borokat helyben ugyan nem tudjátok megkóstolni, de a webáruházból megrendelhetitek: https://serpens.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify