Simigh Családi Pincészet

Kóstolom Csapat

12/8/2020 12:39:52 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás
 
Kutyák, cicák, indiai futókacsák, birkák, mint bio fűnyírók, és lovak a hobbi lovagláshoz - ezt az idilli képet nem egy mesekönyvet lapozgatva láttuk, hanem a Simigh Családi Pincészetnél Kölesden, a Tolnai Borvidéken. Simigh Jánoséknak fontos a természetközeliség, a természetesség, a nyugalom, és ezt a boraik is visszatükrözik. Nem sürgetik a borokat, hagyják, hogy azok szinte maguktól készüljenek el, kerülik a mesterséges anyagokat, mert azt vallják, hogy minél természetesebb egy bor, annál jobb fogyasztani is. 
 
A Simigh Pincészetnek pár évtizeddel ezelőtt a szülők tették le az alapjait. Az borász édesapja növényvédelmi szakmérnök, édesanyja szőlészetet vezetett, így a korábban vásárolt tanyájuk köré 1998-ban elkezdtek szőlőt telepíteni - cabernet sauvignont, ami akkoriban különösen divatos volt, és jó árat fizettek érte. Ezt jóideig felvásárlásra szánták, csak a család és a barátaik örömére készítettek belőle bort, de palackozással nem foglalkoztak. Simigh János kertészmérnöknek és borásznak tanult, a barátnője pedig bor- és pezsgőgyártónak, így komoly szakmai alapokkal vágtak bele egy féléves burgundiai ösztöndíjba, ahol szürettől a palackozásig kísérték végig a bor útját. Hazatérve szerették volna hasznosítani a tapasztalataikat, ezért 2014-ben átvették a stafétát, és teljesen átálltak a palackos borok készítésére és értékesítésére. Az első évjárat azonnal sikereket hozott, a cabernet sauvignon rose a La Mondial du Rosé borversenyről arany éremmel tért haza. Ugyanez a fajta a 2016-os és '17-es évjárattal ezüstöt érdemelt ki, de volt már Magyarország Top 5 roséjának egyike, vagy az Országos Borverseny 2017 aranyérmese is. A cabernet sauvignon a pincénél annyira fontos fajta, hogy összesen 3,5 hektárt művelnek belőle, ebből másfél hektárról csak rosét készítenek. Ezt a rosét szinte harapni lehet, olyan tartalmas, annyira jól koncentrálódnak az ízek a jellemzően október közepi-végi szüret után, így a Simigh család ezt ajánlja nyáron jól behűtve, fröccsként, télen pedig önmagában kortyolgatva. A jelenleg 5 hektáros szőlőültetvényen a cabernet sauvignonon kívül kékfrankost, merlot-t, zweigeltet,  chardonnay-t és zöldveltelinit termesztenek.      
 
A Tolnai Borvidék 1998-ban vált le a Szekszárdi Borvidékről, sokan jóideig azt sem tudták, hogy ez egy külön borvidék, mostanában viszont egyre többen keresik fel őket. Sok fiatal, lelkes borász kezdett el itt gazdálkodni az elmúlt években, akiket érdemes megismerni. Simighék 10 fős vendégháza is egyre gyakrabban telik meg borturistákkal, ahogy a 40 fős kóstolóterem is rendszeresen használatban volt az elmúlt években. Remélhetőleg hamarosan újra visszaáll a régi rend, és újra a borkedvelők zsongásával telik meg a terem és a közkedvelt cabernet sauvignon roséval a borospoharak. 

Ha még nem kóstoltátok, ismerjétek meg a borászat borait!

A Simigh Családi Pincészet webshopja: https://simigh.wineshop.hu/
 

Powered by WineGroup

Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat

 

Kövess minket csatornáinkon:

FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/

LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup

PODCAST Spotify

WineShop.hu I Közvetlenül a termlőtől I #magyarbortiszom

#magyarbortiszom - Közvetlenül a termelőtől!

Borászélet Ozorán - Ozora wine & Spirits csapata

Szűcs Pincészet - Tállya
Európa mértani közepén, Tállyán az elmúlt egy-két évtizedben több ígéretes, új pincészet jött létre. A Tokaj-Hegyalján korábban kevésbé elismert település magas minőségű dűlői, az elkötelezett borászok, a kulturális hagyományok, az évek óta megrendezésre kerülő Kerekdomb fesztivál mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Tállya sokak által keresett, biztos ponttá váljon a borvidék térképén.  Szűcs Ferenc az 1990-es évektől egyre nagyobb figyelemmel kísérte a hazai és a külföldi gasztronómiai és borvilágot, rendszeresen járta a borvidékeket, és idővel megfogalmazódott benne, hogy vesz egy házat a Tokaji vagy az Egri borvidéken. Zsadányi Lászlóval a közös érdeklődési kör kapcsán ismerkedett meg, és az ő unszolására döntött a Tokaji borvidék, azon belül is Tállya mellett, ahol 2012-ben megalapította a Szűcs Pincészetet. Viccesen mondja, hogy a borász szinte hamarabb megvolt, mint a szőlőterület, de a választás jónak bizonyult, hiszen Hudák István a pincészet indulása óta folyamatosan biztosítja a szőlészeti és borászati folyamatok zökkenőmentességét.  A pincészet jelenleg 6,5 hektár területen gazdálkodik nagyrészt történelmi első osztályú dűlőkön (Bohomály, Hasznos, Patócs, Somszög, Tökösmály), és céljuk, hogy a dűlőket és a fajtákat jól bemutató, jó minőségű, jól iható borokat készítsenek. Ezeket most és a jövőben is főként furmintból képzelik el, ami ezekben a dűlőkben különösen szép arcát mutatja, de hárslevelűből is találunk náluk dűlőszelektált tételt. Szárazakat és édeseket, fajtaborokat és házasításokat egyaránt készítenek évről évre. A szőlőben és a pincében is a természetességre helyezik a hangsúlyt, a területeken organikus művelést folytatnak, nem használnak felszívódó szereket. A borok érlelése fahordókban, valamint egy kevéssé ismert érlelő edényben, "kerámia tojásban" történik. Ez utóbbi ugyan plusz aromákat nem ad a borhoz, de kidomborítja annak gyümölcsösségét, és izgalmas kísérletezésre ad lehetőséget. Ezeknek köszönhetően egyen borok helyett a fajtát és a termőhelyet kihangsúlyozó, izgalmas furmintok és hárslevelűk kerülnek a palackokba, amit szívesen ismertetnek meg a borkedvelőkkel, akik jóidőben akár 35-40-en is ellátogathatnak a tállyai pincészethez.   A Szűcs Pincészet szortimentjében nem csak a saját nevüket viselő borokat találhatunk, hanem olyanokat is, amik a település nevét viselik. Ennek oka, hogy a pincészet a Tállya Wines szövetkezet tagja, ahol a Tállya környéki dűlőkről származó borok házasításával mutatják meg a településhez tartozó területek kiválóságát a Tállya furmint, Tállya hárs, Tállya késői szüret borokkal. A jó borok készítése mellett a közösségi összefogás erősítése is fontos szempont számukra, ennek egyik legismertebb eredménye a Kerekdomb fesztivál létrehozása, amin évről évre egyre több embernek mutatják meg a helyi értékeket. A Szűcs Pincészet közel egy évtizede elkötelezett a tállyai dűlők, a borok, a helyi kultúra iránt, ennek elismeréseként a névadó-alapítót 2020-ban a Tokaji Borlovagrend borlovagává avatták.    A pincészet webshopja: https://szucspinceszet.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Szabadkai Pincészet - Zámoly a palackon és a palackban
Szabadkai Ákos és Tamás gyermekként sok nyarat töltött a nagyszülőkkel a szőlőben, jó emlékeket őriznek a családi szüretekről is. Nagypapájuk a csákberényi gróf vincellére mellett inaskodott fiatalkorában, így elsajátította a szőlőművelés és a pincei munkálatok csínját-bínját, amit örömmel mutatott meg az unokáknak. A nagypapát 2007-ben elveszítették, de emlékét azóta is őrzik, s hogy az együtt töltött idő milyen mély nyomot hagyott a fiúkban, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindketten szőlész-borász oklevelet szereztek. A Móri borvidéken, a Vértes legdélebbi lankáin található szőlőkből végül a 2015-ös évjárat óta palackozza borait a Szabadkai Pincészet.    A Zámolyban élő testvéreknek a tanulás, családalapítás mellett néhány évig nem nagyon maradt idejük a nagyszülői örökségre, később mégis rendbe tették a szőlőt, majd régi fahordókban elkészítették első boraikat, amit elvittek a borvidék néhány bormustrájára. Bár a régi ültetvényekből csak a kékoportót és a rizlingszilvánit hagyták meg, ezekkel még a nehezebb évjáratokban is elcsíptek egy-egy ezüstérmet, bronzérmet, ami akkora sikerélményt jelentett számukra, hogy a munkájuk és a családjuk mellett is folytatták a borokkal való kísérletezést. Néhány éve aztán Ákos és Tamás a feleségeikkel együtt arra jutottak, hogy ezzel vagy komolyabban foglalkozzanak, vagy sehogy. Az előbbi lehetőség mellett döntöttek, így a 2015-ös évjáratból 750 palack bort készítettek, amit azóta is évről évre szinte megdupláznak. Az örökségből megtartott fajtákhoz az emlékek mellett azért is ragaszkodnak, mert a környéken ezek kuriózumok, de szép számmal találtak új kedvenceket is. Ilyen például a zenit, hiszen gyönyörű és sokszínű bor készül belőle, amit egyre többen kedvelnek és keresnek. A királyleányka a hölgyek kedvence a pincénél, illatos és könnyed bort ad, érdemes megkóstolni. Az ezerjót már csak a hovatartozás kifejezése miatt sem hagynák ki a szortimentből, mivel a Móri borvidéken ez egy igen fontos fajta. Nagy favoritjuk a rajnai rizling, amiből egyelőre még csak 150 tőkéről szüretelnek, de hamarosan a többi terület is termőre fordul, így néhány év múlva több éves érlelésű, komolyabb borokat terveznek belőle. Készítenek rozét és vörösbort is, de vannak olyan fajtáik, amiket pár éve telepítettek, de még egy deci bort nem készítettek belőle, mert a vadak mindig gyorsabbnak bizonyultak a szőlő betakarításánál, mint a gazdák. Reméljük, hamarosan azért mi is megkóstolhatjuk ezeket az újdonságokat! Aki már találkozott a Szabadkai Pincészet boraival, az szinte biztos, hogy meg is jegyezte a nem mindennapi címkevilágát. Mintha óriási buborékok lennének az átlátszó címkén, de ha fektetve nézzük a palackot, kirajzolódik a pincészet logójává vált szám: 8081 - Zámoly irányítószáma. A tervezés Tamást, illetve Ákos lányát dícséri, akik igazán kreatív megjelenést találtak ki a boroknak. Az egész úgy kezdődött, hogy a család mindig nagy örömmel veszi kézbe a borokat és gyönyörködik azok színében, ezért kitalálták, hogy víztiszta címkét választanak alapnak. A különböző fajtákra aztán más-más színnel került fel a logójuk, és ezek a színek jelennek meg a csavarzáron is, így látszik, hogy egy családba tartoznak, de mindegyikük mégis más. A település irányítószámával pedig a hovatartozásukat mutatják meg azoknak, akikhez eljutnak a boraik. Hagyománytisztelet modern köntösben - igazán figyelemre méltó párosítás.  A Szabadkai Pincészet boraival eddig leginkább rendezvényeken találkozhattunk, vagy a pincénél, ahol a korlátozások feloldása után is várják a borkedvelőket, akik akár lovaskocsis dűlőtúrára is benevezhetnek a pincelátogatás előtt. Családdal, barátokkal is érdemes őket felkeresni, hiszen jóidőben akár 30-40 főt is tudnak fogadni, de hűvösebb időszakban is le tudnak ültetni 15 főt a pincénél. De addig is érdemes ismerkedni a boraikkal (vagy akik már túl vannak ezen a körön, azoknak ajánljuk a visszakóstolást), a kis pincészet borait mostmár házhoz is rendelhetjük az új webshopjukból: https://szabadkaipinceszet.wineshop.hu/       Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup  
BRIGÁD a Móri borvidékről
Néhány éve egy Borjour által szervezett rendezvényen kóstolhattunk először "Vén Kecskét" - a móri Vén-hegy és Kecske-hegy idős tőkéiről származó ezerjót. A vicces elnevezéshez izgalmas bor tartozott, és egy tenyeret ábrázoló logó, hozzá a név: BRIGÁD. Az első bort szerencsére továbbiak követték, a néhány lelkes fiatal által alapított hobbiborászat pedig folyamatosan növekedett, majd 2017-ben érkezett fordulóponthoz - akkorra már látszott, hogy érdemes komolyabban is foglalkozni vele. A különböző életcélok miatt a kezdeti öt fős csapat útjai ekkor békés hangulatban szétváltak, és a borászatot azóta Dankó Ákos és Tavarnay Tamás viszi tovább. A szőlőben és a pincében minden munkafolyamatot ketten végeznek, és közben folyamatosan kísérletezgetnek. "Hiszünk abban, hogy a magas minőség záloga a gazda és szőlője szimbiózisa, éppen ezért kelünk olykor a szőlőben és fekszünk a présházban." - mondják. Nézzük, mit lehet még tudni a Móri borvidék egyik legfiatalabb pincéjéről!    A BRIGÁD első 500 liter bora 2013-ban készült el Móron - mi másból, mint ezerjóból, mivel a bérelt szőlőkön a borvidék legismertebb fajtája termett. A fiúknak azonban nem volt helyi kötődése, így az első saját telepítéseiknél nem a helyben legelterjedtebb fajtákat, inkább a saját ízlésüket helyezték előtérbe: 2016-ban rajnai rizling-, 2018-ban pedig zöldveltelini tőkékkel gyarapodtak. A különböző parcellákba többféle klón került, amik eltérő fürtmérettel, érési idővel és aromatikával rendelkeznek - ezeknek köszönhetően a jövőben egy-egy szőlőfajtának több stílusát, különböző arcait fogják megmutatni, miközben a termőhely sajátosságait, egyediségét is kiemelik. Ezerjóval korábban csak a bérelt mikroparcellákban dolgoztak, de az évek során ezt a fajtát is megismerték és megszerették, ezért 2020-ban neki szánták a legszebb területüket, és ebből is telepítettek fél hektárt. Mára így 4 hektáron dolgoznak, ebből 2,5 hektár a saját telepítés, másfél hektár pedig bérlemény. Kecske-hegy, Csóka dűlő... a területek neve kétségkívül mesés, de rajtuk a munka kemény, és nem kevés alázatot kíván. A fő fajtáikon, az ezerjón, a rajnai rizlingen és a zöldveltelinin kívül kisebb területen chardonnayt, királyleánykát és kékfrankost is termelnek, így van játéktér a borok készítésénél.  Apropó, játék! A BRIGÁD borai már játékos megjelenésükkel is mosolyt csalnak az arcunkra. Címkéjüket Szendeff Lőrinc grafikus tervezte, és az első borukhoz kitalált origamis motívum köszön vissza az egész szortimenten. Vén Kecske, Voltegyszeregy Királyleányka, Spíler - a borok egy része ráadásul már a nevével is felhívja magára a figyelmet. A fiatalos borokat néhány vendéglátóhelyen, illetve a móri Hársfa utcában, a BRIGÁD kis présházában lehet megkóstolni, az utóbbinál a borkóstolóhoz szőlőbejárás és pincelátogatás is kapcsolódhat, hogy teljes legyen az élmény. De ha nem mehetünk - mert épp nem lehet, vagy csak nincs rá időnk -, akkor meg is rendelhetjük a borokat a pince új webshopjáról: https://brigadmor.wineshop.hu/        Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup  
Több mint 5 millió forint összdíjazású az első Interwine Díj!
Borász? Van honlapja? Akkor nevezzen! Március óta az elsődleges kommunikáció az online térbe került át. A vásárlók a szupermarketeken kívül nem az éttermekben, nem a borbárokban, hanem az interneten találkoznak először egy borral. Külföldiek esetében ez sokszorosan igaz: nem utaznak hozzánk, nem keresik fel a pincészeteket. A honlapok szerepe felértékelődött. Akinek nincs működő honlapja, az láthatatlan. És a magyar borászatok honlapjai piacképesek? Nem minden esetben. A Hungarianwines.eu éppen ezért most meghirdette az első Interwine Díjat, egy versenyt, ahol kivételesen nem borok, hanem honlapok versenyeznek. A nevezési határidő 2021. január 20., így a téli, eseménytelen hetek alatt, a bezártságban minden borászat szánhat egy kis időt a honlapja frissítésére. Fontos: a nevezést már most meg lehet ejteni pár kattintással, a honlapot viszont január 20-ig lehet még csinosítani, csak január 21-étől fogják értékelni a zsűritagok. Jelentkezés https://hungarianwines.eu/interwine/#jelentkezes   Hogyan zajlik a verseny? A verseny első fordulójában SEO-, design-, webfejlesztő- és médiaszakemberek értékelik a weboldalakat, és juttatják döntőbe a legjobbakat. A közönség is szerepet kap – ezáltal megmozgatva a borkedvelőket –, ugyanis a borfogyasztó szavazók is döntőbe juttathatnak néhány borászatot. A döntőben pedig nemzetközi szakértők bírálnak majd: világhírű, az online kereskedelemben és médiában jártas szakemberek pásztázzák majd a magyar borászatok honlapjait! Ott van a zsűriben a svéd sommelier világbajnok, a Tasted.wine tulajdonosa, Andreas Larsson, de zsűrizni fog a legnagyobb borkereső böngésző, a „boros google”, azaz a Wine Searcher szerkesztője, Don Kavanagh is. Ugyancsak elfogadta felkérésünket Lucy Shaw, a legfontosabb brit trade magazin, a Drinks Business főszerkesztője. Zsűrizni fog a legfrissebb Decanter Wine Retail díjazott, a kelet-közép-európai borok legjobb angliai kereskedése, a Novel Wines társtulajdonosa, Zsiga György. Zsűritagok https://hungarianwines.eu/interwine/#zsuri   Több mint 5 millió forint értékű díjak A győztes komoly médiacsomagot kap: többek között online megjelenést a Drinks Business, a Decanter.com és a Wine Searcher oldalakon, de Andreas Larsson is készít számára egy kóstolóvideót. Elsősorban annak érdemes nevezni, akinek angol verzió is van a honlapján, de csak magyar nyelvű honlappal is lehet nevezhetni, számukra is él Andreas Larsson ajánlata több online megjelenéssel együtt. A verseny főtámogatója az Agrármarketing Centrum, az ő segítségükkel sikerül ilyen parádés megjelenéseket biztosítani a győztes számára, és az egész verseny nem valósult volna meg az AMC támogatása nélkül. Díjak https://hungarianwines.eu/interwine/#dij   REKONTIR – 2 millió Ft értékű üzleti tanácsadói csomag A REKONTIR Magyarország vezető EU pályázat- és projektmenedzsment cége, jellemzően az ötlettől a fenntartási időszak végéig segítik ügyfeleiket, a projektmenedzsmenten túl építész tervezői, műszaki tanácsadói, hitel menedzsment és egyéb szolgáltatásokkal. A REKONTIR az Interwine Díj kiemelt támogatója és különdíjat is ajánlott fel, a díjazott egy komplex üzleti tanácsadói csomagot kap 2 millió Ft értékben, amely a következőket tartalmazza: teljes üzleti folyamatok áttekintése, üzletfejlesztési-, értékesítési és marketing tanácsadás, fejlesztési igények felmérése, koncepció tervek elkészítése új projektötlet esetén. REKONTIR https://rekontir.com   További különdíjak A győztesen kívül a különdíjasok is értékes díjaknak örülhetnek, a fent említett REKONTIR üzleti tanácsadó csomagon kívül ugyanis még további különdíjak találnak majd gazdára. A borászatok már a jelentkezéskor megjelölhetik, hogy melyik különdíjnak örülnének legjobban (aki például most cserélte le az összes címkéjét, az aligha szeretne címketervezést nyerni).   – Wineglass Communication különdíj A díjazott egy egyalkalmas kommunikációs konzultációt vagy egy sajtóközleményt választhat, amelyet a Wineglass Communication díjazottal egyeztetett témában elkészít és sajtólistára kiküld. Wineglass Communication https://wineglass-communication.hu   – Lazenne különdíj A díjazott egy 6 palackos Lazenne Pro wine trolley-t kap, melynek értéke 60 000 Ft. Lazenne https://lazenne.com   – Chris Dry különdíj A különdíj gazdája 1 órás online SEO tanácsadást kap a főbb hibák gyakorlatias megoldási javaslataival. Chris Dry https://chrisdry.com   – Spoti Studio különdíj A díjazott egy egyedi SPOTI filmes csomagot kap, melynek tartalma egy 1+2 snittből (packshot+ 2 beauty snitt) álló, utómunkázott, zenével, animációval ellátott kisfilm. Spoti Studio https://spotistudio.com   – Peltan-Brosz különdíj A díjazott borászat egy közeljövőben piacra kerülő borához nyomdakész grafikai címketervet készít. Peltan-Brosz http://peltan-brosz.com   -Hungarianwines.eu különdíj A díjazott féléves Hungarianwines.eu előfizetést kap (elkészül az angol nyelvű profiloldala 5 bor adatlapjával, illetve havonta egy angol nyelvű hír készül róla). A díj értéke 120 000 Ft. Hungarianwines.eu https://hungarianwines.eu     (sajtóközlemény alapján)  
UJVÁRI - értékmegőrzés a Szent György-hegyen
A Szent György-hegy, a Balaton-felvidék egyik tanúhegye nem csak látványos bazaltoszlopairól ismert, de egyre inkább a kiváló helyi borokról is. A Badacsonyi borvidékhez tartozó hegy remek adottságait az utóbbi időben egyre többen felismerték, bár a szőlőművelés nem újkeletű itt.   Magyarországon mindössze két hegy van, ami szőlőkultúrával körül ültetett, a Szent György-hegy és a Somló. Azt már elődeink is felismerték, hogy ennek a hegynek az északi, a déli, a keleti és a nyugati oldala is értékes termőterület, nagyon jó az ökoszisztémája, számos állat- és növényfaj él itt, olyanok is, amik az ország más tájain nem élnek meg. Mind a talaj, mind a klíma kiváló a borszőlő termeléshez, ráadásul a bazaltorgonák nem csak szépek, de mellettük kálium, kalcium és magnézium keletkezik, amit a szőlő jól tud hasznosítani, és ez megmutatkozik a borokban is. Azonban abban, hogy az elmúlt években egyre több új borászat jelent meg a hegyen, nem csak a kiváló természeti adottságok, de a helyi közösség összetartása, emberközelisége is közrejátszott.   Vannak persze olyanok is, akik ugyan csak néhány éve palackozzák a boraikat, de hosszú évtizedek, vagy akár évszázadok óta itt élnek, itt dolgoznak. UJVÁRI felirat például a 2015-ös évjárat óta olvasható a palackokon, holott a jelenleg is művelt területük bizonyíthatóan 1850 óta a család tulajdonában van. A kis családi pincészet 0,65 hektáros területén a közel 70 éves tőkéken a borvidék kedvelt fajtáit, olaszrizlinget és szürkebarátot termelnek. Az olaszrizling országosan elterjedt fajta, a Balaton környékén különösen az, UJVÁRIék ezért is tartják fontosnak megmutatni, hogy náluk milyenek az ebből készült borok. A mikroborászat az évjáratok különbözőségeit mutatja meg kiváló boraival, kísérletezések helyett azonban a hagyományokat helyezik előtérbe. Ahogy a borász, Ujvári Vivien fogalmaz: "Nekünk az értékmegőrzés a fontos. Az embernek ragaszkodnia kell a gyökereihez, ezen a területen pedig már az üknagyapánk is szőlőt művelt, és mi szeretnénk ezt minél szebben megőrizni a jövő számára."  Az értékmegőrzésben, azaz a szőlőművelésben, borkészítésben az egész család részt vesz. Bár a fiatal borász főállásban Tokaj-Hegyalján dolgozik, az édesapja és a keresztszülei a távollétében is tevékenykednek a szőlőben és a pincében, de a fontos munkafázisokat vagy az erjedő borok kóstolását mindig együtt végzik el.    Az összefogás itt kicsiben és nagyban, a családi munkában és a Szent György-hegyi programokban egyaránt jelen van. "Sok jó ember gyűlt itt össze, sok jó program szerveződött az elmúlt évtizedben." - mondja Ujvári Vivien, aki azt is elárulta, hogy az évek óta népszerű "Szent György-hegy hajnalig" eseményen mindig a Pláne Badacsony Borterasz szortimentjében találkozhatunk a boraikkal, de amíg nincsenek rendezvények, addig sem kell búslakodnunk, ha egy UJVÁRI bor társaságában gondolnánk nosztalgiázva a Balaton-felvidéki nyarakra. Bármikor rendelhetünk belőlük a pince új webshopján, ami itt érhető el: https://ujvari.wineshop.hu/       Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Barcza Pincészet - Somlóvásárhely
A somlóvásárhelyi Barcza Pincészet szellemiségére egyszerre jellemző a múlt tisztelete és a jövő építése. A Somló hegy déli oldalán a legmagasabban elhelyezkedő pince közvetlenül a hely egyik látványossága, a népnyelvben csak Kőkonyhának hívott, sokezeréves bazaltoszlop csoport mellett található - Barczáék borterasza is innen kapta a nevét. A területet és a pincét 1920-ban vásárolta Barcza Bálint ükapja, így egy épp száz éves birtokon készülnek a borok, amiket kóstolva elmerenghetünk az időtlenségen.  A múltban saját felhasználásra termeltek szőlőt, boraikat csak 2011 óta palackozzák, és ekkor kezdtek el a területeiken az ökológiai művelés szabályainak megfelelően dolgozni. Jelenleg 5 hektáron gazdálkodnak, fő fajtáik a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű és a juhfark, amikről Barcza Bálint szívesen mesélt nekünk.  A somlói juhfark létjogosultságát a borvidéken ma már senki nem vitatja, pedig a 90-es években, amikor elterjedt a Somló-hegyen, az akkori borászok nem igazán hittek benne. Hirtelen mindenki ezt a juhok farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtjéről elnevezett fajtát kereste, amihez egy különleges legenda is kapcsolódik. A XVIII. században a Habsburg ház és más európai uralkodó házak tagjai is azért fogyasztotak somlói bort, mert úgy vélték, hogy ettől garantáltan fiú utódot nemzenek. A bort karakteressége, tüzessége miatt férfiasnak tartották, és elnevezték a nászéjszakák borának. Persze nem volt elég a jól hangzó történet, a népszerűséghez az is kellett, hogy jó borok készüljenek a somlói juhfarkból, de tény, hogy hamar megkerülhetetlenné vált a borvidéken. Időközben a borászok is kitanulták minden csínját-bínját, és egyre magasabb minőségű borokat készítettek a somlói jegyeket jól közvetítő fajtából. Manapság egyébként is felértékelődtek a helyi szőlőfajták, a borkedvelők világszerte azt keresik, hogy milyen ízjegyek passzolnak egy adott helyhez, a juhfark pedig igazán otthonra lelt itt Somlón.  Sokan nem tudják, de a furmint is egy nagyon fontos fajta a Somlói borvidéken. A filoxéravész előtt a legelterjedtebb szőlőfajta volt, amit utána kevesen telepítettek újra, de Tokajon kívül Somlón is megszakítás nélkül termesztik, és csodálatos borokat készítenek belőle. Az itteni furmintok nagyon ásványosak, szinte már sósak, bennük van az összetéveszthetetlen Somló karakter.  Barcza Bálint véleménye szerint azonban a fajtaborok mellett a házasításokban is óriási potenciál van. A világ számos borvidékén a gazdák nem a szőlőfajtákra helyezik a hangsúlyt, hanem a helyi adottságokat jól közvetítő házasításokra, az itt termő fajták pedig jól vissza tudják adni a Somló-hegy egyedi terroirját. Izgalmas "Somló" cuvée-jében meg is mutatja, hogy "mit tud ez a hegy".  A borász legszívesebben a pincénél meséli el a történetüket és kóstoltatja a borokat, de amíg a személyes találkozásra nincs lehetőség, a borokat addig is megkóstolhatjuk, hiszen 2020 végén elindult a pincénél az online borértékesítés. A Barcza Pincészet webshopja itt található: https://barczabor.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Gallay Kézműves Pince
"Én is ilyen finom borokat akarok készíteni, meg akarom tanulni ennek a szép szakmának minden fortélyát!" - határozta el a borsodi fiú, amikor először kaliforniai borokat kóstolt. Akkor még nem sejtette, hogy néhány év múlva a pincéjének a neve Michelin csillagos éttermek borlapjá tűnik fel, de azt eldöntötte, hogy ha lesz saját pincéje, akkor azt az anyai nagymamájáról fogja elnevezni. Ismerjük meg a bükki Gallay Kézműves Pincét ! Borbély Roland családjában korábban nem a szőlőművelés jelentette a mindennapi megélhetés forrását, a nyékládházi szőlőbe is inkább hétvégenként jártak ki. Ő is más pályára készült, de egy borkóstolási élmény felülírta az eredeti terveket. Néhány év múlva aztán már szőlész-borász diplomájával a zsebében nekivágott, hogy közelről tanulmányozza azokat a borokat, amiknek a kóstolása olyan nagy hatással volt rá. Kaliforniába utazott, ahol két évig ismerkedett az újvilági borkészítéssel, a megszerzett tapasztalattal hazatérve pedig a Tokaji borvidéken, a Pajzos-Megyer Pincénél kezdett el dolgozni. 2012-re már minden - a tudáson kívül 10 hektár szőlő és saját borászati felszerelés - is adott volt, hogy önálló vállalkozást indítson, így megalapította a Gallay Kézműves Pincét. És hogy miért lett a neve Gallay? A családi legenda szerint az anyai nagymama és három lánytestvére gyakran sopánkodott, hogy senki nem örökíti tovább a Gallay nevet, ezért az unoka elhatározta, hogy a pince elnevezésével viszi tovább a felmenői nevét. A nagymama nem csak a kedves gesztus, de a kiváló borok miatt is büszke lenne az unokájára! A bükki borászatnál összesen 11 hektár szőlőt művelnek Nyékládháza, Mályi és Miskolc környékén, a szortimentet jelenleg hat szőlőfajta alkotja: zenit, pinot blanc, zweigelt, kékfrankos, turán és kabar. A legelső lépések inkább a tanulási folyamatot segítették, legtöbbjük azonban hosszú távon is bevált. A zenit szőlőfajta például még a nyolcvanas évek közepén, az állami szőlőtelepítések során került arra a területre, amit később Borbélyék megvásároltak. A zenitet az ország más borvidékein legtöbben reduktívan készítik, esetenként egy kis maradékcukorral, félszáraz borként hozzák forgalomba, ők viszont a hordóban erjesztett és érlelt, száraz változatra voksolnak. Úgy gondolják, így adja vissza a termőhelyi adottságokat, és ebben a formában lett a család kedvenc fajtája. De nem csak ők szeretik így, hiszen a Magyar Borszakírók két éve a 2015-ös évjáratú zenitet a 12 legjobb magyar fehérbor közé választották. A borász másik nagy favoritja a kabar, amit inkább Tokaj-Hegyaljáról ismerhetünk, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy értő kezek között a Bükkben is csodákra képes. Jelenleg tartályban erjesztve, seprőn tartva készül, de ne legyenek kétségeink, a jövőben bizonyára több változatát is megismerjük majd a ma még nem túl elterjedt fajta borának.  "Évek óta folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket, hogy a Bükki borok milyen magas minőségűek. Egy ideig azt gondoltuk, hogy szerencsénk volt az adott évjáratokkal, de aztán bebizonyosodott, hogy szenzációsak a dűlőink adottságai, minőségüket tekintve a borvidéki rangsorban is előkelő helyen állunk. Az évek során eldőlt: én nem is szeretnék más borvidéken borászkodni. Egyrészt itt hazai pályán vagyunk, másrészt hiba lenne nem kihasználni a termőhely adottságainak előnyeit. Nekünk a Bükk a szívünk csücske." - zárja beszélgetésünket Borbély Roland.  A Gallay Kézműves Pince webshopja: https://gallaypince.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify