Kóstolom Csapat |
|
10/14/2020 10:46:00 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
"A Villa Gyetvai története közel nyolcvan éve kezdődött, amikor Balatonfüreden, Arácson a mai Eszterházy strand fölötti szőlőterület közepén egy budapesti vendéglős villát épített 1943-ban. A villa pincéjében borászkodott az államosításig, amikor a szőlőket kivágták, és a villa vállalati üdülő lett, majd a rendszerváltást követően tíz évig üresen állt." - meséli Gyetvai Zsolt, a Villa Gyetvai tulajdonosa. - "Az ősfás, elvadult kert közepén láttam meg az ezredfordulón az elhagyott, lerobbant épületet, az egykori borpincéről már csak a magmaradt ászokgerendák tanúskodtak. Az épületet felújítottam mind valójában, mind szellemében, ma ugyanis ismét bort készítek a pincéjében.
A Nagyapám gazdaként már a két világháború között Eger és Verpelét dűlőiben szőlőt termesztett és bort készített . Ahogy mesélte, eljutott München és Krakkó piacaira is portékáival. A háború után 22 hold szőlője miatt kulák listára került, majd a TSZ kiszántotta az ültetvényeit . Nem csoda, hogy ezt látva Édesapám eltávolodott a gazdálkodástól, építész lett, tervezett, épített és vállalatot vezetett, mígnem a hatvanas évek végén elüldözték Egerből, ahol éltünk és magam is születtem. Ekkor a Balatonnál épített házat, én pedig a nyomdokaiba lépve építész lettem, de a gazdálkodó múlt is sokáig lappangott bennem. Húsz évvel ezelőtt szőlőterületet vásároltam Paloznak szép dűlőjében, ezután tanultam, próbálgattam a bor készítést, és új szőlőket telepítettem. Néhány éve beláttam, hogy egyedül nem megy, és belekezdtem a Villa Gyetvai építésébe. Most már többen vagyunk, fiatal, lelkes és bővülő kis csapatom mellett fő segítségem két éve a Tokajból a Balatont választó szőlész-borász Demjén Gábor és a kereskedelmet tanult feleségem, Bakonyi Éva.
Ma tíz hektár a szőlőterületünk Tihany és Paloznak között. Nem akartam sokféle ültetvényt, fehérboraink olaszrizlingből, cserszegi fűszeresből, traminiból, sauvignon blanc-ból készülnek, míg a rozék és a vörösek kékfrankosból valamint cabernet francból. Persze mindig jönnek új szerelmek, remények, ezért most furmint, rajnai rizling valamint merlot fajtákat is tervezünk telepíteni. Területeink fele új telepítés, a következő években fordulnak termőre. Balatonfüredi pincénket hamarosan kinőjük, új pincét Paloznakon tervezünk építeni. Egyelőre viszont a villa alatti pincében kínáljuk vendégeinknek kiváló minőségű borainkat, a Zsendülő borcsaládhoz tartozó üde, friss borokat, a Panoráma családhoz tartozó, hordóban érlelt, testesebb borokat, és a Príma borcsalád különlegességeit.
Legfontosabb most, hogy ne csak a pincénkben, hanem a vendéglátásban, kereskedelemben is elérhetőek legyenek a boraink. Célunk a környezettudatos, fenntartható gazdálkodás, valamint kiváló minőségű borok készítése.
A villa nem csak a pincénknek ad helyet, hanem földszintjén reprezentatív helyszínt biztosítunk különböző programjainknak. Folyamatosan szeretnénk a borkóstolók mellett előadásokat, koncerteket, kiállításokat is szervezni, de egyéni rendezvények lebonyolítását is tervezzük, hiszen mind az épület, mind a villa parkja kellemes kikapcsolódást biztosít felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt."
Ha megkóstolnátok a Villa Gyetvai borait, rendeljétek házhoz:
https://villagyetvai.wineshop.hu/borok
Powered by WineGroup: https://winegroup.hu/