Harminc éve kapott borvidéki rangot, majd 1997-ben a ma is használatos nevét az Etyek-Budai Borvidék, melyet Budapest szőlőskertjeként is emlegetnek. A területen már az Árpád kor óta fejlett a szőlő- és borkultúra, s bár az elmúlt évtizedekben nem volt ez mindig így, mára minden borkedvelő ismeri az etyeki borokat. A nagyjából 1600 hektáron leginkább friss, üde, jó savú fehérborok, valamint pezsgők készülnek.
A borvidék jellemző szőlőfajtái: chardonnay, Irsai Olivér, királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, sauvignon blanc, szürkebarát, zöldveltelini, pinot noir.
A borok főként reduktív technológiával készülnek, illatosak, gyümölcsösek. A borvidék jó adottságokkal rendelkezik savgazdag borok készítéséhez, melyek remek pezsgő alapanyagok. Korabeli beszámolók szerint Törley József pezsgőgyára szinte az összes etyeki bort felvásárolta, de a buborékos italok ma is fénykorukat élik, így egyre több etyeki borász készíti el a saját pezsgőjét.
A borvidékhez tartozó települések: Aba, Alcsútdoboz, Budafok, Budajenő, Budakeszi, Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnásnyék, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Páty, Pázmánd, Pilisborosjenő, Seregélyes, Sukoró, Telki, Tordas, Tök, Üröm, Vál, Velence
Talaja jellemzően mészkő, dolomit, homok, lösz, gránit.
Az Északon elhelyezkedő, dombos borvidéken a országos átlagnál alacsonyabb a hőmérséklet és gyakrabban fúj a szél. A talaj és a klíma együttesen eredményezi az egyedi, karakteres, savas etyek-budai borokat.
Az Etyek-Budai borvidéken számtalan kisebb-nagyobb pincészet található, többek között:
Anonym Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, Haraszthy Pincészet, Hernyák Birtok, Kattra Pince, Kertész Családi Pincészet, Nádas Borműhely, Nyakas Pincészet, Pécseli Pincészet, Reisner Pince, Rókusfalvy Birtok, Vabrik Pincészet, Vértes Birtok
A borvidék legismertebb rendezvénysorozata az Etyeki Piknik, de érdemes figyelni az Etyeki Borút, valamint a pincészetek oldalait, ahol folyamatosan kommunikálnak a kóstolóikról, boros programjaikról.