Magyarország borvidékei - Az Etyek-Budai borvidék

Kóstolom Csapat

7/14/2020 12:26:15 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás
Harminc éve kapott borvidéki rangot, majd 1997-ben a ma is használatos nevét az Etyek-Budai Borvidék, melyet Budapest szőlőskertjeként is emlegetnek. A területen már az Árpád kor óta fejlett a szőlő- és borkultúra, s bár az elmúlt évtizedekben nem volt ez mindig így, mára minden borkedvelő ismeri az etyeki borokat.  A nagyjából 1600 hektáron leginkább friss, üde, jó savú fehérborok, valamint pezsgők készülnek.  
 
A borvidék jellemző szőlőfajtái: chardonnay, Irsai Olivér, királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, sauvignon blanc, szürkebarát, zöldveltelini, pinot noir.
A borok főként reduktív technológiával készülnek, illatosak, gyümölcsösek. A borvidék jó adottságokkal rendelkezik savgazdag borok készítéséhez, melyek remek pezsgő alapanyagok. Korabeli beszámolók szerint Törley József pezsgőgyára szinte az összes etyeki bort felvásárolta, de a buborékos italok ma is fénykorukat élik, így egyre több etyeki borász készíti el a saját pezsgőjét. 
    
A borvidékhez tartozó települések: Aba, Alcsútdoboz, Budafok, Budajenő, Budakeszi, Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnásnyék, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Páty, Pázmánd, Pilisborosjenő, Seregélyes, Sukoró, Telki, Tordas, Tök, Üröm, Vál, Velence
 
Talaja jellemzően mészkő, dolomit, homok, lösz, gránit. 
Az Északon elhelyezkedő, dombos borvidéken a országos átlagnál alacsonyabb a hőmérséklet és gyakrabban fúj a szél. A talaj és a klíma együttesen eredményezi az egyedi, karakteres, savas etyek-budai borokat.  
 
Az Etyek-Budai borvidéken számtalan kisebb-nagyobb pincészet található, többek között:
Anonym Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, Haraszthy Pincészet, Hernyák Birtok, Kattra Pince, Kertész Családi Pincészet, Nádas Borműhely, Nyakas Pincészet, Pécseli Pincészet, Reisner Pince, Rókusfalvy Birtok, Vabrik Pincészet, Vértes Birtok  
 
A borvidék legismertebb rendezvénysorozata az Etyeki Piknik, de érdemes figyelni az Etyeki Borút, valamint a pincészetek oldalait, ahol folyamatosan kommunikálnak a kóstolóikról, boros programjaikról. 

 

 

(fotók: Etyeki Borút) 

Ifj. Lőrincz György (St. Andrea Borászat) és Pintér Zsolt (Kóstolom, WineGroup)

Bölcs Borász - Balogh Zoli, SAP

Csopaki Kódex - Nyári jelentés 2020

Nyilvános tobozszüret a Follyban
A Folly idén is nyitvatartási időben rendezi meg a tobozszüretet az öthektáros arborétumban. 2020. november 7-én alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait, hiszen ezek a tűlevelűek akár több tízméteresre is megnőnek. Az eseményt vezetett arborétumi séta és gyerekprogramok is kísérik. Egyedülálló élmény a Pinus coulteri, óriástobozú fenyők tobozszüretének megtekintése, hiszen a fák 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30–40 cm hosszúak és 10–20 cm szélesek is lehetnek. Éppen ezért csak alpintechnikával szüretelhetők szakember segítségével. A Follyban található egyik példány már 80 éves, a negyedik generációs tulajdonos, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Az ugyancsak szüretelésre váró három andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az 50-60 éves kort, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már 40 éves. Előbbit a látogatók arról is felismerhetik, hogy erősen viaszolt tűlevelei miatt műfenyőhatást kelt, utóbbi a kéttűs fenyők között a leghosszabb tűvel rendelkezik, látványos méretű, szép formájú tobozai vannak, kidudorodó pikkelycsúcsokkal. A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt ad ajándékba az odalátogatóknak. (Rossz idő esetén az esemény pótnapja: november 14., szombat.)A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett arborétumi séta is színesíti, ez utóbbin a negyedikgenerációs dédunoka, Folly Réka tulajdonos mesél majd a kert történetéről és kincseiről. A gyerekeknek szervezett kalandos séta során a kicsik megismerhetik az őszi arborétum növényeit, felfedezhetik az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett kincsekből pedig a kézműves foglalkozás során levél- és terméskarkötőket készíthetnek. A látogatókat egy külön erre a napra összeállított speciális belépővel várják, amely a belépés mellett tartalmaz egy pohár forralt bort, forró alkoholmentes puncsot vagy teát, valamint egy csomag atlaszcédrusmagot is. A speciális jegy árairól a Folly honlapján és Facebook oldalán tájékozódhat   Program 2020.11.07. szombat (rossz idő esetén pótnap: 11.14. szombat) 1.  10.00 óra: Arborétum nyitás 2.  10.30 óra: vezetett túra indul a Nádasház elől Folly Réka vezetésével* * a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni 10.26-tól a zsoldos.natalia@folly.hu e-mail címen lehet. A csoport maximális létszáma: 20 fő, a sétán való részvétel díja: 1000 Ft/fő. 3.  11.00 órától: Pinus coulteri tobozszüret 4.  11.00 órától: gyermekprogram (10 év alattiaknak, gyülekező a Nádasház előtt) 5.  14.00 órától: gyermekprogram (10-14 év közöttieknek, gyülekező a Nádasház előtt) 6.  Napközben: Abies pinsapo és a Pinus pinaster tobozszüret 7.  A speciális jegy árairól a Folly honlapján és Facebook oldalán tájékozódhat.   Pinus coulteri A Pinus coulteri, vagyis az óriástobozú fenyő az északi félteke legnagyobb tobozt nevelő fenyője. Eredeti élőhelye az Amerikai Egyesült Államokban van, Kalifornia száraz, törmelékes hegyoldalában. Vonzerejét tobozának mérete, súlya és különleges megjelenése adja. 30 centiméter hosszú, sárgásbarna gyantás, pikkelyei horgas csúcsúak.   Abies pinsapo Az andalúz jegenyefenyő sajátos alakú, dísznövényként Magyarországon is terjedő örökzöld. A jegenyefenyőktől szokatlan módon a meleg, száraz, napos helyeket kedveli, kiválóan tűri a szárazságot és a meszes talajt. Szekcionált hajtásnövekményei miatt úgy is nevezik, hogy kolbászfenyő. Az extra rövid, lekerekített végű vaskos tűlevelek erősen viaszoltak, ezért tapintásra műanyag hatást keltenek, mintha egy műfenyőt érintenénk. Fiatal korában gyönyörű formájú, nagyon látványos dísznövény.   Pinus pinaster A magyar nevén tengerparti vagy föveny fenyő a Földközi-tenger mellékén őshonos erdőalkotó fenyő, széles, többnyire lapos, kissé szétterülő koronával. Főleg a sovány, savanyú homokos talajokat kedveli, ezért leginkább a dűnéken és a partközeli helyeken találjuk meg. A mediterrán élőhelyén kívül viszonylag ritkán láthatjuk díszfaként. A kéttűs fenyők között a leghosszabb tűvel rendelkezik, látványos méretű, szép formájú tobozai vannak, kidudorodó pikkelycsúcsokkal. Pionír növény, az egyedek gyorsan nőnek.   (sajtóközlemény alapján) 
Borász vagy? Csatlakozz ingyenesen a bor.hu-hoz!
A Magyar Turisztikai Ügynökség idén nagyszabású kampányt indított annak érdekében, hogy aki teheti, barangoljon belföldön, ismerje meg a hazai természeti szépségeket, illetve támogassa a hazai turisztikai szektort. Külön kategóriát kapott ezen belül a borászati ágazat népszerűsítése, ezért létrehozták a bor.hu felületet, ahol a borászatok és a borturisták egyszerűen egymásra találhatnak. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen ez egy teljesen ingyenes felület, amire a borászatok feltölthetik az adataikat, az eseményeiket, az érdeklődők pedig egyszerűen szűrhetnek egy-egy pince elérhetőségeire, szolgáltatásaira. Rövid bemutatkozás mellett akár olyan, manapság sokak számára fontos információkat is megadhatnak, hogy a pince akadálymentesített, vagy van bankkártyás fizetési lehetőség, így ezen a felületen ingyen reklámozhatják azokat a pluszokat is, amiket a kiváló borok mellett tudnak biztosítani a vendégeknek. Az oldalon a borvidékekről is találunk térképeket, leírásokat, összefoglalókat.  Manapság talán még fontosabb, hogy egy pince, egy borászati vállalkozás híre minél több borbaráthoz, minél több jövőbeni fogyasztóhoz eljusson. Kár lenne kimaradni egy ilyen kezdeményezésből! A bor.hu-hoz már több mint 300 borászat csatlakozott, és ez a szám folyamatosan nő. Aki még nem regisztrált, az megteheti a  https://regisztracio.bor.hu/welcome  oldalon. 
Villa Gyetvai - Új pince és rendezvénytér Balatonfüreden
Új pince tűnt fel a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, izgalmas borokkal és izgalmas történettel.  "A Villa Gyetvai története közel nyolcvan éve kezdődött, amikor Balatonfüreden, Arácson a mai Eszterházy strand fölötti szőlőterület közepén egy budapesti vendéglős villát épített 1943-ban. A villa pincéjében borászkodott az államosításig, amikor a szőlőket kivágták, és a villa vállalati üdülő lett, majd a rendszerváltást követően tíz évig üresen állt." - meséli Gyetvai Zsolt, a Villa Gyetvai tulajdonosa. - "Az ősfás, elvadult kert közepén láttam meg az ezredfordulón az elhagyott, lerobbant épületet, az egykori borpincéről már csak a magmaradt ászokgerendák tanúskodtak. Az épületet felújítottam mind valójában, mind szellemében, ma ugyanis ismét bort készítek a pincéjében. A Nagyapám gazdaként már a két világháború között Eger és Verpelét dűlőiben szőlőt termesztett és bort készített . Ahogy mesélte, eljutott München és Krakkó piacaira is portékáival. A háború után 22 hold szőlője miatt kulák listára került, majd a TSZ kiszántotta az ültetvényeit . Nem csoda, hogy ezt látva Édesapám eltávolodott a gazdálkodástól, építész lett, tervezett, épített és vállalatot vezetett, mígnem a hatvanas évek végén elüldözték Egerből, ahol éltünk és magam is születtem. Ekkor a Balatonnál épített házat, én pedig a nyomdokaiba lépve építész lettem, de a gazdálkodó múlt is sokáig lappangott bennem. Húsz évvel ezelőtt szőlőterületet vásároltam Paloznak szép dűlőjében, ezután tanultam, próbálgattam a bor készítést, és új szőlőket telepítettem. Néhány éve beláttam, hogy egyedül nem megy, és belekezdtem a Villa Gyetvai építésébe. Most már többen vagyunk, fiatal, lelkes és bővülő kis csapatom mellett fő segítségem két éve a Tokajból a Balatont választó szőlész-borász Demjén Gábor és a kereskedelmet tanult feleségem, Bakonyi Éva. Ma tíz hektár a szőlőterületünk Tihany és Paloznak között. Nem akartam sokféle ültetvényt, fehérboraink olaszrizlingből, cserszegi fűszeresből, traminiból, sauvignon blanc-ból készülnek, míg a rozék és a vörösek kékfrankosból valamint cabernet francból. Persze mindig jönnek új szerelmek, remények, ezért most furmint, rajnai rizling valamint merlot fajtákat is tervezünk telepíteni. Területeink fele új telepítés, a következő években fordulnak termőre. Balatonfüredi pincénket hamarosan kinőjük, új pincét Paloznakon tervezünk építeni. Egyelőre viszont a villa alatti pincében kínáljuk vendégeinknek kiváló minőségű borainkat, a Zsendülő borcsaládhoz tartozó üde, friss borokat, a Panoráma családhoz tartozó, hordóban érlelt, testesebb borokat, és a Príma borcsalád különlegességeit.    Legfontosabb most, hogy ne csak a pincénkben, hanem a vendéglátásban, kereskedelemben is elérhetőek legyenek a boraink. Célunk a környezettudatos, fenntartható gazdálkodás, valamint kiváló minőségű borok készítése. A villa nem csak a pincénknek ad helyet, hanem földszintjén reprezentatív helyszínt biztosítunk különböző programjainknak. Folyamatosan szeretnénk a borkóstolók mellett előadásokat, koncerteket, kiállításokat is szervezni, de egyéni rendezvények lebonyolítását is tervezzük, hiszen mind az épület, mind a villa parkja kellemes kikapcsolódást biztosít felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Október 31-én Halloween partit rendezünk sok játékkal, meglepetéssel, november 14-én az új borainkat mutatjuk be, ezután pedig az Adventre készülünk."
ŐSZI GASZTROSÉTA - szüreteljünk élményeket biztonságos környezetben!
Október 24-25-én Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek. A Gasztrosétányon mindkét nap 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók és a Piknik Kódex útmutatásait betartva, az egyes helyszínek befogadóképességét figyelembe véve várják a kikapcsolódni, kóstolni, e-bike-túrázni vágyókat. Az őszi-téli szezonban a Gasztrosétányon három tematikus eseménnyel is készülnek, hogy a januári Piknikig se maradjanak izgalmas program nélkül Etyek szerelmesei. Ezek közül elsőként az október 24-25-i Őszi Gasztroséta következik, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve alapján megalkotott Piknik Kódex szabályai szerint várják a vendégeket az etyeki Újhegyen, amely lehetővé teszi a biztonságos és kulturált kikapcsolódást. A programok és az izgalmas gasztronómiai kínálat mellett minden helyszínen feltüntetik annak befogadóképességét is, erre érdemes a vendégeknek is odafigyelni a programjaink szervezése közben. Az őszi időszak ínyenc különlegessége, hogy a szüret végén lehet mustot és murcit is kóstolni, az ételkínálat pedig sosem hagyott még kívánnivalót maga után Etyeken; sváb község létére kiváló palóclevest főznek itt, de az őszi időszak miatt elmaradhatatlan sütőtökkrémlevest is lehet majd kóstolni, hogy a tökös-mákos rétest ne is említsük! A gasztronómiai élmény mellett igazi kirándulós programokkal is készülnek az etyekiek: 20 e-bike áll rendelkezésre a kétórás vezetett kerékpártúrákhoz, a szabadtéri galériában nem csak a fotográfusok remekeit tekinthetjük meg, hanem nyomtatott portrét is készítenek nekünk, de chill, organic zenét is hallgathatunk Szepesvari jóvoltából. Az Őszi Gasztroséta után Libadalommal jelentkeznek a szervezők - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz Budapest Szőlőskertjébe látogatni: ŐSZI GASZTROSÉTA 2020. október 24-25. LIBADALOM A GASZTROSÉTÁNYON 2020. november 14. ADVENT A GASZTROSÉTÁNYON 2020. december 12.   Az Őszi Gasztroséta pincéinek részletes programja és kínálata: 1. Aubergine Pince (Férőhelyek száma: 100 fő) 10.30-kor és 15.30-kor Közös padlizsánkrém-készítés! - Etyeki padlizsánkrém és zakuszka - Sütőtökleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal - Pulled pork szendvics, hot-dog, grill kolbász és Ratatouille - Grilltarja és grillcsirkemell és sült krumpli   2. Milán Pince (Férőhelyek száma: 20 fő) - Palócleves és székelykáposzta - Almás és meggyes pite - Házi szörpök és limonádék, pálinkakóstoló   3. Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet (Férőhelyek száma: 60 fő) - Töltike szőlőlevélben - Húsgombócos paraszt csorba - Miccs faszénen sütve - Tarpa pálinka, Csíki sör és a Sobol pincészet borai   4. Árpás Laci Sonkamester Pincéje (Férőhelyek száma: 150 fő) - 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek - Délvidéki ízek, kemencés és grillételek   5. Halmi Pince (Férőhelyek száma: 12 fő) - Termelői folyóborok - Kistermelői pálinkák, illetve szörpök, kézműves ecetek kóstolója és vására   6. Kácsor „Kíra” Pince (Férőhelyek száma: 60 fő) - Libatepertőkrémes kenyér, - Házi rétesek és sütemények, kézműves juhtúrós pogácsa - Gyümölcspálinkák és borok kóstolója    7. CataTony Photo (Férőhelyek száma: 6 fő) - Szabadtéri fotógaléria - Portrékészítés és -nyomtatás a helyszínen   8. bOrbara Présház (Férőhelyek száma: 20 fő) - Sütőtökkrémleves grissinivel - Csirkemell steak szilva chutney-val és csicseriborsó fánkkal - Tökös-mákos rétes - Almás-rebarbarás tarte - Sütőtökös-fahéjas-sajtkrémes macaron - Birsalma mousse brownieval - Kovászos-tepertős pogácsa   9. Tátrai Pincészet (Férőhelyek száma: 20 fő) - A pincészet borainak kóstolója és vására - Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra termékei   10. Rezeda Terasz (Férőhelyek száma: 100 fő) - Babgulyás és édesburgonya-krémleves - Marhatokány burgonyafánkkal és cigánypecsenye - Csirkés tortilla és roston csirkemell - Rizsfelfújt házi szőlőlekvárral - Etyeki borok, must fröccsel és forralt bor - Rezeda present's: Deep Weekend Chill, ambient, deep, melodic, organic house zene: Szepesvari   11. IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek) (Férőhelyek száma: 30 fő) - A pincészet borainak kóstolója és vására   12. Berényi Pince (Férőhelyek száma: 30 fő) STELÁZSI – házias ízelítő a vidék ízeivel: - Konfitált, tépett szarvascomb, erdei lekvárral, házi BBQ-szósszal - Forró sütőtökös finomságok - Boros tea - Birsalmasajt-variációk   13. Debreczeni Pince: Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd) (Férőhelyek száma: 500 fő) - Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására - Grillételek - Szilvás gombóc - Must és murci - Harmonikazene mindkét nap: 13.00–17.00 között   14. Dvorák Pince (Férőhelyek száma: 90 fő) - Újhegyi betyárleves - Csülkös-körmös pacal - Sült csülök, grillvariációk és tepsis, hagymás tarja   15. Etyeki Sajtútállomás (Férőhelyek száma: 30 fő) - Raclette - Sajtkülönlegességek kóstolója és vására   16. Rókusfalvy Birtok: (Férőhelyek száma: 150 fő) - 11:00 Vezetett, 2 órás e-bike-túra akár az egész családnak - 14:00 Pincetúra – 4 boros kóstolóval - Újborkóstoló és a Rókusfalvy Fogadó kiváló fogásai   17. Buzál-Mórocza Pince (Férőhelyek száma: 30 fő) - A pincészet borainak kóstolója és vására       (Sajtóközlemény alapján) 
GASZTROHEGY A VILÁG KÖRÜL! - Indul a Gasztrohegy Badacsony új évada!
Járd be a hegyet, és utazz az ízek mentén a világ körül: az októberi Gasztrohegy most igazi ízutazást ígér. Idén úgy alakult az év, hogy mindannyian itthon maradtunk, a nyári balatoni szezon így igazán különlegesre és mozgalmasra sikerült. A Gasztrohegy csapata is szeret utazni, más országokban inspirálódni. Idén úgy döntöttek, az új évad első hétvégéjét a világok ízeinek szentelik. Így aki október 17-18-án Badacsonyba látogat, akár gyalog bejárhatja képzeletben a világot, Francia Polinéziától kezdve Mexikón át egészen Thaiföldig, a Hableánytól a Kisfaludy-házon át a Tölgyes Kúriáig, és tovább...   „Túl azon, hogy a Gasztrohegy már három éve egy valódi, egész éves balatoni szezonra optimalizált program szerepét tölti be a badacsonyi turizmusban, tökéletesen illeszkedik a megváltozott helyzethez. Ezért is ajánljuk bátran ebben az évben is, hogy minél többen látogassanak el hozzánk a tematikus hétvégéken!” – mondja Laposa Bence, a Gasztrohegy egyik alapítója. „Ez egy olyan fesztivál, ami nem fesztivál. Úgy, és akkor indulsz neki, amikor csak szeretnél – ehhez keretet ad a Gasztrohegy-jegy, vagy az 5 kóstolót tartalmazó, szabadon felhasználható Gasztrohegy bérlet. Mindenki a saját ritmusában járhatja végig a helyeket és a hegyet, és mivel a legtöbb vendéglátóhely közel van egymáshoz, bőven adódik alkalom egy bámészkodós őszi sétára. Ilyenkor van idő és tér kóstolni, találkozni, beszélgetni, találkozni a helyiekkel, a vendéglátókkal. A világok konyhája hétvége azonnal beakadt a társaságnak, hiszen idén nekünk sem volt alkalmunk utazni. Így az ízek mentén most mi is kalandozhatunk kicsit” – mondja Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse. „A Gasztrohegy új évadának nyitó hétvégéje lehetőséget ad, hogy megvalósítsuk mindazt az íz-utazást, amit tavasz óta megálmodtunk, mivel csak képzeletben lehetett eljutni távoli országokba. Így egyúttal beteljesítjük Ranolder püspök legendássá vált jóslatát Badacsonyról, hogy azok, akik már a világot bejárták, sokan „jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak”… és bele is kóstolhatnak a világon minden jóba. A Gasztrohegy elindulása óta már máshol is megjelentek hasonló törekvések, de abban egyedülálló maradt a badacsonyi, hogy előkóstoljuk az ételeket. Igazi közösségi gasztroműhely áll a rendezvényeink mögött, ami természetesen a minőség és a folyamatos fejlődés legjobb garanciája” – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy ötletgazdája.   Mi az a Gasztrohegy? Idén indul a programsorozat 3. évada! Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatod a gasztronómia csúcsait: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Napsütéses teraszok, tábortüzek, hőgombák, bent a kemence és a kandalló duruzsolása, őszi színek, tüzes borok és jól átgondolt, tematikus fogások segítenek, hogy minden Gasztrohegy hétvége felejthetetlen legyen.   Gasztrohegy a világ körül! Október 17-18. // Facebook event: https://fb.me/e/1Jyp7nI17   Lássuk, mit kóstolhattok az egyes vendéglátóhelyeken:   Bonvino Borbár • AUSZTRÁLIA Ausztrál ízelítő: Kenguru, krokodil, grillen sült füstös csirke • Desszert: Pavlova torta Borbarátok Vendéglő • TÖRÖKORSZÁG Borjú Adana bulgur ezme saláta • Török sült tejberizs, kókusz, pisztácia Hableány • VIETNÁM Kókusztejes halleves, koriander, lime • Ragadós malac mentával, tojással, üvegtésztával Istvándy Borműhely • PERU Ceviche, avokádó, kukorica • Pácolt marhaszív, édes burgonya, spenót, burgonya, kukorica Kisfaludy-ház • AUSZTRIA Szaftos sertéssült • Kaiserschmarrn/Császármorzsa Laposa Birtok • FRANCIA POLINÉZIA Kókusztejes polinéz nyers halsaláta • Sült fánk, kókusz karamell Pláne Badacsony borterasz • THAIFÖLD Tom Kha Goong Tilia Borvendéglő • MAROKKÓ Csicseriborsó leves • Báránytajine, kuszkusszal, kefta marhahúsból Tölgyes Kúria • MEXIKÓ Pikáns kukorica krémleves • Carne Asada marhasült, tortilla, avokádó saláta Vánkos • FRANCIAORSZÁG Francia hagymaleves, libamáj creme brulee, házi brioche / Vega: sütőtök creme brulee     2020/21 GASZTROHEGY ALKALMAK Október 17-18. Világok konyhája November 28-29. Halak a hegyen December 27-28-29. Gasztrohegy ADVENT / Irodalmi ízek Január 23-24. Marhaságok Február 20-21. Vadak a hegyen Március 20-21. Füstölgés Április 17-18. Vega Badacsony   Éld át a Gasztrohegyet! Válassz! Indulj el a Hableány Gasztrohegy INFO-pultjából, vagy váltsd meg a bérletedet a TIXA felületén. GASZTROHEGY-jegy • Gasztrohegy pohár + karszalag, mely feljogosít az elektromos busz 2 napos használatára – 1500 Ft GASZTROHEGY-bérlet • Kedvezményes, 5 szabadon választott vendéglátóhely Gasztrohegy fogását tartalmazó bérlet egy adott hétvégére + Gasztrohegy pohár + karszalag, mely feljogosít az elektromos busz 2 napos használatára – 11500 Ft + A la carte • Természetesen bármelyik vendéglátóhelyre be lehet térni “csak úgy”, Gasztrohegy fogásokat kóstolni.   RÉSZTVEVŐK: Hableány Laposa terasz Pláne Badacsony Bonvino Borbár Kisfaludy ház Tilia Borvendéglő Istvándy Birtok és Borműhely Borbarátok Tölgyes kúria Vánkos   Szállások, tippek: Hotel Neptun, Borbarátok, Hotel Bonvino, Vánkos, Villa Sandahl, Óbester, Villa Kabala, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház   (Sajtóközlemény alapján) 
Szüreti körkép: Megvan a kiváló évjárat lehetősége
A tavalyi évhez képest minden borvidéken később kezdődött a szüret. A szárazság, illetve a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható - mondta Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.  A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége.  A szőlőárak országosan a tavalyihoz képest valamivel magasabbak, némely vörösboros borvidékeken jelenleg is zajlanak egyeztetések a felvásárlási árakról. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szüret felénél úgy látja, hogy a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, ami megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nem csak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is.   Borvidéki szüreti körkép A Pannon borrégióban a szüret már augusztus közepén megkezdődött, a fehér szőlők zöme már a feldolgozókba került. A jelenlegi helyzet szerint növény-egészségügyi problémák nem jelentkeztek, a csapadékhiánynak köszönhetően azonban a termés kisebb lett, miközben kiváló mustfokokat mértek. A fehér szőlők szüretét befejezték a Balatonboglári borvidéken, már a pincékben forrnak az Olasz rizlingek és a Rajnai rizlingek is.  A mennyiség mintegy 20 százalékkal marad el a várakozástól, a kiváló minőség megmaradt, ami annak is köszönhető, hogy kevés volt a hőségnapok száma. A Kunsági borvidéken a szüret nemsokára befejeződik, már csak kisebb tételek, mint például a Kövidinka, a Kékfrankos, a Cabernet-ek maradtak a tőkéken. A tavalyihoz képest később kezdték a betakarítást, augusztus 18-20-a körül szedték az első Irsai Olivér fürtöket, s azóta szinte minden fajtát betakarítottak. A Pannonhalmi borvidéken bizakodóak az idei szüretet tekintve. A fehérszőlők minőségével és mennyiségével elégedettek, magas cukortartalom és szép savak jellemzik az idei termést. Ezért minden adott, hogy jó borok készüljenek, és egy kiváló évjáratnak könyvelhessék el az idei évet. A tőkéken maradt termés és a késői kékszőlők szedése még várat magára. Tokaj-Hegyalján a szüret elején járnak, a korai fehér fajták, mint a Sárgamuskotály és a Kabar szedése lassan a végéhez közeledik. Ugyanakkor egyes dűlőkben a száraz fehér bor alapjául szolgáló Furmint és Hárslevelű szüretelése megkezdődött. Még a munka nagyja előtt állnak a borvidéken, de az aszúsodás már szépen beindult, a szőlő magas mustfokkal rendelkezik, ezért ígéretes évjárat várható. Most úgy tűnik, hogy mennyiségét tekintve átlagosnak mondható az idei év, de a végső eredményre várni kell.   (Sajtóközlemény alapján)  
Bormedence ezeregySZÁZ ∙ Kárpát-medencei borünnep
Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Duna Palotában október 10-én - 2020 legnagyobb Kárpát-medencei kóstolója    50 KIÁLLÍTÓ, 14 TÖRTÉNELMI RÉGIÓ, 150+ TÉTEL, EXTRA BORBEMUTATÓK Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a Bormedence Kárpát-medencei borünnep. A Magyar BOR Intézet és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a Bormedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a határtalan Kárpát-medencei borkultúra ünnepe, ez alkalommal a Duna Palotában, október 10-én, 15-22 óra között. Idén is sétálókóstoló lesz, közel 50 kiállító közreműködésével – anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence több borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul. Az esemény az aktuális járványügyi szabályok figyelembevételével valósul meg!   Idén két belhoni borvidék kerül meghívásra, mint a rendezvény díszvendégei. A 2020-ban díszvendégeink: - BÜKK - MÁTRA   A rendezvényen lesznek más érdekességek és kiemelt programok is: *Boregyetem – ingyenes bemutató-kóstolók, középpontjában hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek: Bükk Borvidék és Szövetség a Bükki Borvidékért borai bemutató New Mátra borai bemutató Naturális borok a Kárpát-medencéből Ősi Kárpát-medencei szőlőfajták borai   *100 éve született Kozma Pál szőlőnemesítő, az ő általa keresztezett szőlőfajták boraiból (Bíbor kadarka, Borsmenta, Csillám, Ezerfürtű, Magyar frankos, Rubintos, Táltos stb.) tartunk bemutatót.   *Vírus helyzetre tekintettel korona, corona, covid (nevű) borokból bemutató kóstoló.   Ismerje meg a Kárpát-medence különböző borvidékeit! A Bormedencén kiváló belhoni és külhoni borászok az egész történelmi Magyarország területéről. Kiállítók listája ITT (folyamatosan bővül)   Jegyek Egy belépőért több, mint 150 bor szabadon kóstolható, sőt, a jegy tartalmazza a feliratozott kóstolópoharat is! Elővételes jegyek www.bormedence.hu/jegy Elővételes ára: 4900 Ft-tól / fő. Érdemes a jegyeket elővételben megvásárolni, mert idén csak korlátozott számban árusítjuk őket!   További információ: www.bormedence.hu    Facebook esemény: www.facebook.com/events/247143393197076/   (Sajtóközlemény alapján)  
A bor, amit a löszről neveztek el
A szekszárdi Vida Borbirtok szeptemberben mutatja be vörösborát, amellyel a borvidék meghatározó talajtípusára, a löszre irányítja a figyelmet. A Vida család azért erről a talajról nevezte el legújabb házasítását, mert az döntő hatással van a szekszárdi borok stílusára. A nemzetközi borvilágban általánosan elfogadottnak számít, hogy egy bor jellegét legerősebben azok a körülmények befolyásolják, amelyek a szőlőt fejlődése, érése során körbeveszik. A terület mikroklímája, a domborzati viszonyok és a talaj a legfontosabbak a természeti adottságok közül, amelyek így a borok, a borászat és végső soron a borvidék stílusát is meghatározzák. A lösz a világ több kiemelkedő bortermő területén fontos talajtípusnak számít. Ilyen a francia Rhône-völgy, a német Rajna partjának több borvidéke, az osztrák Wagram, az új-zélandi Central Otago és a Szekszárdi borvidék is. A lösz egy laza szerkezetű talajtípus, ennek köszönhetően a szivacshoz hasonló vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik. Az elraktározott nedvességet folyamatosan adja vissza a környezetének, így javítva a szőlő vízellátottságát. Ugyancsak a kevésbé kötött felépítésnek köszönhető, hogy az átlagosnál nagyobb a talaj levegőtartalma, ez pedig növeli a talajéletet és erősíti a szőlő gyökereit. A szakértők szerint a lösztalajról származó borok közös jellemzője a kifejező, gyümölcsös-virágos aromatika, a kerek savak és tanninok, valamint hogy komoly borokként sem igényelnek különösen hosszú érlelést, már fiatalabb korukban is jól fogyaszthatóak. „Évekkel ezelőtt állítottuk tudatosan is munkánk középpontjába, hogy olyan elegáns és kedves borokat készítsünk, amelyek Szekszárd völgyeinek adottságait a legjobban kifejezik. Mindennek alapját pedig a lösztalaj adja. Így amikor összeházasítottuk új, prémium cuvée-nket, úgy döntöttünk, a névválasztással szeretnénk ennek még nagyobb hangsúlyt adni” – mondta el ifjabb Vida Péter, aki a pincészet portfóliójáért is felel. A komoly, házasított vörösborral a pincészet elsősorban a gasztronómiai partnereknél és a szakkereskedésekben szeretne jelen lenni. Úgy vélik, ez a bor is segíti majd őket a tavaly lezajló arculatváltás szerves folytatásaként a szekszárdi borok megismertetésben, történetük elmesélésében. A Lösz pedig fontos szereplő ebben a történetben. „Nem tudom, miért, de gyerekkorom óta a földhöz, a terra benedictához vonzódom. Sokszor veszem észre magam azon, hogy egyszerűen jóleső érzés kézzel morzsolgatni” – árul el egy személyes motivációt is a bor kapcsán idősebb Vida Péter, a pincészet alapítója, borásza.     Sajtóközlemény alapján