A világ Top boréttermei között a Madách téri Fiaker

Kóstolom Csapat

7/2/2020 11:41:23 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A Fiaker Bisztró&Borbár Award of Excellence kitüntetést nyert el

 

A Wine Spectator bormagazin 1976 óta kerül kiadásra New York-ban, évtizedek óta a legfajsúlyosabb véleményformálók közé tartozik a borszakmában. 1981 óta kiadott globális listájuk a világ leginkább ajánlott boréttermeit veszi sorba. A bekerüléshez komoly borkínálat szükséges. A budapesti Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár széles választékkal, évjárat mélységekkel, a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak boraival lett méltó a nemzetközi ajánlásra. Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, amely világviszonylatban is megállja a helyét.

 

Szép minőséget, minél szélesebb rétegben

A Fiaker nem kíván szűk rétegek borétterme lenni. Nem pozícionálja magát fine dining kategóriába és nem kizárólag finewine lelőhely. Sokkal inkább az Európában már megszokott, szűkebb, de minőségi bisztró ételkínálattal egészítik ki a borok nyújtotta élményt. Árazása sem elrugaszkodott, bátran be lehet térni akár csak egy kávéra, süteményre is.

A borkínálatot a tulajdonos Kálmán András DipWSET nemzetközi borakadémikus állította össze. Alapját a budai KisBécsben évek óta forgalmazott osztrák borok adják és ez épült tovább a Monarchia területeivel, közte hasonlóan nagy hangsúlyt kaptak a magyar tételek. Rajtuk kívül szlovén, horvát, szerb, erdélyi, szlovák és észak-olaszországi borok is állandó jelleggel kóstolhatók.

A szélesség mellett, amibe napjaink könnyed, populáris, megfizethető borai is beleférnek, figyelnek a mélységre is. Kiemelt tételekből több évjáraton keresztül izgalmas visszatekintésre nyílik mód. A Fiaker Bortrezorjában jelenleg 1993-ig találhatunk borokat, de különleges pezsgők, magnum tételek is fellelhetők.

A Fiaker Bisztró&Borbár a Budán található KisBécs nagytestvére. Utóbbiban a lokális igényeket szolgálják ki meleg villásreggelitől esti könnyed vacsorákig. Mindemellett borüzletként, borbárként is üzemel, illetve a közép-európai tételeket képviselő bornagykereskedés bázisául szolgál. A KisBécs többször került be a budapesti TOP10 borbár közé.

 

 

Sajtóközlemény alapján 

Tasting Friends S01E01

Kóstolom Csomag Unboxing (2. rész) #otthonkostolom

Kóstolom Csomag Unboxing (1. rész) #otthonkostolom

Tarcali Bűbájos Hétvége: újratöltve!
Augusztus 21-én irány: Tarcal   Ebben az évben a hagyományos tavaszi szezonnyitó Bűbájos hétvége helyett az augusztusi, ünnepi hosszú hétvégére várja vissza a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület a kikapcsolódni vágyókat a Tokaji-hegy lábánál. A legizgalmasabb események augusztus 21-re összpontosulnak: vezetett dűlőtúrával, bor és pezsgőkóstolóval, nyitott pincékkel és természetesen a TarcalBor friss évjáratának premierjén koccintani lehet a szép települési összefogásra, a barátságra, a nyárra és az együttlét manapság felértékelődő örömére. Augusztus 21-én, szombaton délelőtt Majoros László dűlőtúrájával fog indulni, ahova kicsiket és nagyokat is várnak. A Kikelet Pincétől, a festői Bányató fölött egészen a Majoros Pincéig tart majd a kirándulás. Déltől ötig a tarcali pincék ajtaját sarkig tárják a borászok és az ebéd mellé biztosan kerül a kristálypoharakba furmint, hárslevelű, szamorodni vagy éppen a legfrissebb aszú is. Öt órától a fő helyszín az Áldó Krisztus Szobor alatti Aréna lesz, ahol debütál a 2019-es TarcalBor, a helyi borászok összefogásának jegyében, de meg lehet majd kóstolni a korábbi évjáratokat is. Este hattól a naplemente mellé tarcali pezsgőkóstolóra várják az érdeklődőket ugyanitt, olyan neves pincék által palackba zárt bubikkal, mint a Basilicus, Kikelet, Kern, Majoros, Myrtus és Gróf Degenfeld Borászatok. Mindeközben gasztronómiai programok, kitelepülések és családias, közvetlen hangulat közepette este nyolctól koncert és zenés program zárja majd ezt a gyönyörű nyári napot. De egész nyáron barátságos, közvetlen légkör, nyárpezsdítő élmények várják a vendégeket Tarcal pincéiben, pl. Kern Pince: “80 nap a Föld körül” gasztrotúra heti tematikák mentén, Majoros Lászlónál “Fanni és zenekara” kíséri a borkóstolót, a Basilicusnál minden szombaton egyedi ritkaságok kóstolhatók, hogy csak néhány példát említsünk. Augusztus 21-re mindenkinek javasolják, hogy a környékbeli szálláshelyeket a négynapos hétvégére való tekintettel érdemes idejében lefoglalni.   Ajánlott szállások: Myrtus Vendégház. www.myrtus.hu Katica Vendégház: katica@vendeghaztarcal.hu Gróf Degenfeld Kastélyszálló: hotel@degenfeld.hu   Nyitott pincék és programhelyszínek: Basilicus Borkultúra Központ Barkland Borászat Dorogi testvérek Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Kikelet Pince Kern Pince Majoros Birtok Matyisák-Vízkeleti Pincészet Myrtus Pince Pataky Borporta Tokajicum Borház Terrapolis – Kert és Asztal   További infok: https://bubajos.hu/     (sajtóközlemény alapján) 
Kóstold és Tudd
Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „JÓ BOR” edukációs kampánya, amely a fiatal felnőttek borfogyasztási szokásait kívánja minőségi mederbe terelni. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által indított „JÓ BOR” kampány célja, hogy ösztönözze a fiatal felnőtteket (20-35) a minőségi magyar bor tudatos és mértékkel való fogyasztására. Az edukáció szükségességére a HNT országos kutatásának eredménye hívta fel a figyelmet, mely szerint a magyar fiatalok borral kapcsolatos tudása hiányos és a minőségi borélvezet nem feltétlenül jellemző esetükben. Az edukációs kampányt megelőző felmérés részletesen vizsgálta a magyar fiatalok borral kapcsolatos gondolkodásmódját, magatartását. A kutatás eredményei világosan rámutatnak arra, hogy új eszközökkel és új csatornákon kell megszólítani a fiatalokat és segíteni a tájékozódásukat a magyar borok világában.  A kampány fő platformján (www.magyarborod.hu), olyan menüpontokkal és aktivitásokkal találkozhatnak az érdeklődők, mint a „BORRANDI” kvíz, mellyel személyiségünknek és ízlésvilágunknak megfelelő bort választhatunk, vagy a „BORBESZERZŐ CHALLENGE” – amelyből kiderül, hogy hol és milyen szempontok szerint érdemes bort vásárolni. Az „5 PERCES BORSZNOB-KÉPZŐ”-ből megtanulhatunk okosan kóstolni, a BORSZÓTÁR-ból kideríthetjük többek között a reduktív és oxidatív szavak jelentését, de a 10+1 legmenőbb boros trend és a 10+1 legcikibb boros dolog is segít eligazodni a minőségi magyar borfogyasztás útvesztőiben. Légli Ottó, a HNT elnöke a következőképpen nyilatkozott a kampány céljáról és jelentőségéről: „Kiemelt célunk bemutatni a fiatalok számára a felelősségteljes, mértéktartó és tudatos borfogyasztást. Az edukációval összeköthető, saját forrásból megvalósított promóció a magyar borért szól, valamint a fiatal generációnak a magyar borral és annak hagyományaival való megismertetéséről.” A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Unger and Partners márkaépítő csapatát bízta meg a kampány megtervezésével és irányításával, együttműködésben az Akció BTL Reklámügynökséggel. Az edukációs kampány szakértője, Herczeg Ágnes a nemzetközi „The Future 50” díj nyertese, a világ 50 legjobb borszakértőjének egyike. A kampány népszerűsítését kültéri plakátok, rádiós és digitális hirdetések, valamint social media és influencer platformok segítik. A kommunikáció hangvétele fiatalos, informatív, valamint hasznos tartalmakat közvetít egyszerűen és szórakoztatóan.     (sajtóközlemény alapján)  
Magyarország borvidékei - Az Etyek-Budai borvidék
Harminc éve kapott borvidéki rangot, majd 1997-ben a ma is használatos nevét az Etyek-Budai Borvidék, melyet Budapest szőlőskertjeként is emlegetnek. A területen már az Árpád kor óta fejlett a szőlő- és borkultúra, s bár az elmúlt évtizedekben nem volt ez mindig így, mára minden borkedvelő ismeri az etyeki borokat.  A nagyjából 1600 hektáron leginkább friss, üde, jó savú fehérborok, valamint pezsgők készülnek.     A borvidék jellemző szőlőfajtái: chardonnay, Irsai Olivér, királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, sauvignon blanc, szürkebarát, zöldveltelini, pinot noir. A borok főként reduktív technológiával készülnek, illatosak, gyümölcsösek. A borvidék jó adottságokkal rendelkezik savgazdag borok készítéséhez, melyek remek pezsgő alapanyagok. Korabeli beszámolók szerint Törley József pezsgőgyára szinte az összes etyeki bort felvásárolta, de a buborékos italok ma is fénykorukat élik, így egyre több etyeki borász készíti el a saját pezsgőjét.       A borvidékhez tartozó települések: Aba, Alcsútdoboz, Budafok, Budajenő, Budakeszi, Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnásnyék, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Páty, Pázmánd, Pilisborosjenő, Seregélyes, Sukoró, Telki, Tordas, Tök, Üröm, Vál, Velence   Talaja jellemzően mészkő, dolomit, homok, lösz, gránit.  Az Északon elhelyezkedő, dombos borvidéken a országos átlagnál alacsonyabb a hőmérséklet és gyakrabban fúj a szél. A talaj és a klíma együttesen eredményezi az egyedi, karakteres, savas etyek-budai borokat.     Az Etyek-Budai borvidéken számtalan kisebb-nagyobb pincészet található, többek között: Anonym Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, Haraszthy Pincészet, Hernyák Birtok, Kattra Pince, Kertész Családi Pincészet, Nádas Borműhely, Nyakas Pincészet, Pécseli Pincészet, Reisner Pince, Rókusfalvy Birtok, Vabrik Pincészet, Vértes Birtok     A borvidék legismertebb rendezvénysorozata az Etyeki Piknik, de érdemes figyelni az Etyeki Borút, valamint a pincészetek oldalait, ahol folyamatosan kommunikálnak a kóstolóikról, boros programjaikról.      (fotók: Etyeki Borút) 
Segítség a palackban! - Adományátadás a Szent László Kórháznak
Sikerrel zárult a Pajzos Zrt. adománygyűjtő promóciója. A borászat a koronavírus elleni küzdelmet támogatta MEGYER TOKAJ márkájú adománygyűjtő borával. A június 10.-én zárult akció során közel másfél millió forint gyűlt össze, amellyel a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványt támogatják   Az 1.402.500 Ft adományról szóló táblát június 25-én adta át ünnepélyes keretek között Laurent Comas, a Pajzos Zrt. ügyvezető igazgatója dr. Mathiasz Dórának, az alapítvány kuratóriumi tagjának. „Ezúton köszönjük az adománnyal a kórház személyzetének a kitartást és a hősies munkát, ami még nem ért véget. Köszönetet mondunk egyúttal minden lelkes fogyasztónknak, hiszen ez az adomány a fogyasztóink adománya. Büszke vagyok a csapatomra is, mert annak ellenére, hogy nem multicég vagyunk, hanem egy kis-és középvállalkozás, ebben a kihívásokkal teli időszakban lelkesen dolgoztunk az ügy érdekében, és jelentős támogatás gyűlt össze. Öröm volt megtapasztalni azt is, hogy mind az Auchan Magyarország Kft, mint pedig beszállító partnereink rugalmas együttműködésükkel lehetővé tették az adománygyűjtő bor rekord gyorsaságú piacra kerülését és forgalmazását. ”- mondta Laurent Comas. Az átadáson jelen volt dr. Müller Péter, a Dél-pesti Centrumkórház orvosigazgatója, dr. Szlávik János, a kórház infektológus főorvosa, alapítványi-kuratóriumi tag, Jankai Ágnes alapítványi-kuratóriumi tag, valamint a N.A.P. nyomda és a Borüveg-THM Kft. képviselői. Az átadást követően dr. Mathiasz Dóra alapítványi-kuratóriumi tag elmondta: „Szeretnénk megköszönni és kiemelni, hogy amikor a küzdelem sűrűjében voltunk, azokban az időkben ezek a dolgok adtak erőt, mert minden nap kaptunk valamilyen figyelmességet az emberektől. A kis- és középvállalkozások nélkül sokkal nehezebben ment volna ez a küzdelem.”   A kampányban együttműködő kereskedelmi partnerek: Auchan Magyarország Kft., Galéria 12 kávézó, Kóstolom borbár, Nosztalgia étterem, Füge bolt, Laurel étterem, Borfalu Bortéka Együttműködő beszállító partnerek: László Zsuzsi grafikus, Borüveg THM, N.A.P. nyomda, Procork Kft.     A Pajzos Zrt. több mint 25 éve készíti a tokaji borvidék ikonikus borait. A kiváló természeti adottságokkal rendelkező Pajzos dűlő és a jelentős történelmi hagyományokkal bíró Megyer dűlőből kikerülő boraik - Pajzos és Megyer márkanevek alatt - a prémium tokaji minőséget képviselik. Ezt támasztja alá, hogy a Pajzos az első pincészet Magyarországon, amely két különböző Tokaji Esszenciájára is kapott 100 pontot a Wine Advocate-től (Robert Parker, Neal Martin). A szőlőművelés és a borkészítés iránti szenvedély mellett a titok nyitja a földtani adottságok kihasználása, a történelmi hagyományok megőrzése, és nem utolsósorban a piacorientáltság, a fogyasztók igényeinek maximális kielégítése tudatos és professzionális módon. A vállalat céljai közé tartozik a magyar bor, azon belül is a Tokaji borvidék elismertségének, népszerűségének növelése mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.    Sajtóközlemény alapján
A PEZSGŐ SZTORI - Országos Laposa Pezsgő premier hétvége június 20-21-én!
Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyipezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzemis helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre,kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljáráselsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget. Első körben 2 pezsgő készült, egy furmint és egy szürkebarát alapú, melyek premierjejúnius 20-21-én lesz! • A Laposa Birtokon brunchal, közös pezsgőbontással, üzemlátogatásokkal, a frissTeraszonpezsgő pop party-val, a Hableányban külön erre a hétvégére megalkotott menüvel készülnek.• Június 20-tól július 20-ig országszerte számos kiemelt étteremben lehet poharazva kóstolni a Laposa Pezsgőket. LAPOSA PEZSGŐ BRUT – Furmint alapú pezsgő„A Furmint egy igazi felfedezés. A nagyon kellemes cédrus és ananász illat után érkezik egykis sósság, ami a savakkal kiegészülve elegánssá és határozottá teszi a pezsgőt. Mindig kellmég egy pohárral!” – Luca Antiga LAPOSA PEZSGŐ EXTRA DRY – Szürkebarát alapú pezsgő„A Szürkebarát lágy és elegáns. Az illatok fehér virágokra emlékeztetnek, a zamat pedigtagadhatatlanul badacsonyi. Mindkét pezsgő buborékjai nagyon kellemesekés finomak, de a pohárban is csodásan mutatnak.” – Luca Antiga Laposa Zsófi régi álma valósult meg, melyről így mesél:„A tartályos erjesztésű pezsgőkészítés igazi mérnöki kihívás és nem egyszerű feladat.Számomra az alkotás és a precizitás találkozása. Régen voltam ennyire izgatott a pincében,mint az idei évben – persze ennek az új borászati üzem is az egyik oka. Nálunk az egészcsalád rajong a pezsgőkért. Bencével közösen kóstoltunk, utaztunk és döntöttünk a Charmattechnológia mellett. A tervezési folyamattól kezdve, egészen a végeredményig, ő isvégigkövette a pezsgő életútját és mindenben támogatott.A pezsgőkészítés számomra olyan feladatot jelentett, amely motivált, hogy új dolgokatismerjek meg és fejlődjek. Minden percét élveztem és szívtam magamba a tudást. 6pincészetnél voltam gyakornok Prosecco régióban és többször magánúton is jártam arra,hiszen csodálatos vidék. Szaktanácsadónkkal, Luca-val nagyon jó együtt dolgozni. Hálásvagyok neki, hogy megvitathatom vele a szakmai kérdéseket, hiszen a prosecco készítésközpontjában él és dolgozik. Ebben a két tételben benne van a szívem-lelkem. Fogadjátok szeretettel!”   A Laposa Birtok tanácsadója, Luca Antiga is mesélt a közös munkáról: „Egy közös ismerősön keresztül jutottam el Badacsonyba, de akkor már sokat hallottamerről az izgalmas borászatról, ami az olasz szakemberek szerint is kiváló fehérborokat készít.Egy csodálatos borászati központ fogadott. Fantasztikus volt látni a szőlőültetvényeket avulkánok oldalában és megérteni a birtok felépítését. Elkezdtünk gondolkodni, kóstolni, ésvégül a Szürkebarát illetve a Furmint fajta mellett döntöttünk. Nem volt egyszerű választás,de hallgatni kell a megérzéseinkre is. A bor szerelem!  Egy olyan szenvedélyes kollégával pedig, mint Zsófi, nagyon élvezetes a közös munka.  Karakteres pezsgők születtek, telt ízvilágúak és elegánsak, szép savszerkezettel. Nagyonösszetettek, igazi felfedezés mindkét tétel. Nem akartuk a proseccot lemásolni, a cél az volt,hogy a közös szakmai munka során különleges magyar pezsgők szülessenek, olyanok, amikbeleillenek a Laposa Birtok stílusába.”   A PREMIER HÉTVÉGE PROGRAMJAI A LAPOSA GASZTROBIRTOKON 2020. június 20-21.• LAPOSA BIRTOK terasz: AZ ELSŐ PEZSGŐ felbontása!!! (limitált résztvevővel)Június 20. szombat 10:00: Pezsgős Brunch és premier Laposa Zsófival és Bencével a birtokteraszán. • HABLEÁNY Június 20-21. – 3 fogásos degusztáció (ebéd/vacsora), a pezsgőhöz komponálva:3 fogás + két pohár pezsgő és egy pohár Zeus a desszerthezJúnius 20. 17:00 és 19:00 Üzemlátogatás: Hogyan készül a Laposa pezsgő? – Idegenvezetésés kóstoló Laposa Zsófival. (A 17 órai üzemlátogatásunk betelt, a 19 óraira vannak mégszabad helyek!)  • FRISS TERASZ – Június 20. délutáni matiné és PezsgőPopParty a frissteraszon (16:00-22:00) A LAPOSA PEZSGŐ ORSZÁGOS PREMIER RÉSZTVEVŐ ÉTTERMEI ÉS BORBÁRJAI:Budapesten:DiVinoMazel TovJardinetteAlessio Café and RestaurantPannonia GasztrohajóBúsuló JuhászKét Szerecsen Bisztró és KávéházInterContinental BudapestHaris ParkKóstolom Borbár Vidéken:Laposa Gasztrobirtok: Laposa Birtok terasz, Hableány, frissTerasz, Szőlőhegy BisztróSVÉTasztalErhardt Étterem (Sopron)Lamaréda Étterem (Győr)Gusto13 (Veszprém) Rosinante Fogadó és Étterem (Szigetmonostor)PalKonyha Panzió, Speiz (Palkonya)67 Sigma Étterem (Székesfehérvár)Zip's Brewhouse (Miskolc)Macok Bisztró és Borbár (Eger)Platán (Tata)Jankovich (Rácalmás)Kistücsök (Balatonszemes)Mala Garden (Siófok)Mi A Kő (Köveskál)Aura Hotel (Balatonfüred)BL YachtClub (Balatonlelle)Tölgyes Kúria (Rizapuszta / Badacsony)Pláne Badacsony borterasz (Badacsonytomaj)Vánkos (Badacsonyörs)Kikötő Étterem (Szigliget)Halászkert (Balatonfüred)Konyha-Kert Bisztró és Bár (Balatonszepezd) Villa Delikát (Balatonfüred)    Sajtóközlemény alapján 
Új honlap mutatja be az egri borokat
A digitális tér jelentősége nemcsak ezekben a hónapokban, hanem hosszú távon is egyre fontosabb az életünkben. Még egy olyan terméknél is, mint a bor, ami alapvetően offline élvezhető. Az Egri Borműhely borászai ezért kommunikációs csatornáikat tovább bővítve idén tavasszal bemutatják új honlapjukat. A 2018-ban alapított egyesület célja az Egri borvidék ismertségének növelése, kiemelten fókuszálva a fiatal, akár kezdő borfogyasztókra. Ennek érdekében indították el kommunikációs projektjüket Egri Bor Most néven, eddig olyan közösségimédia-csatornákon keresztül, mint a Facebook és az Instagram. „Az új eszköz célja is az, hogy a jelenleg megszokott honlapsablonoktól eltérően mutassuk be az Egri borvidéket az online térben. Ennek megvalósításában az edukáció mellett kiemelt szerepet szánunk a szórakoztatásnak. Ez sok érdekes, aktuális és vizuálisan vonzó témával valósítható meg. Az egribormost.hu honlap segítségével a borfogyasztók széles körét szeretnénk elérni, hogy megmutassuk nekik, mennyi energia, frissesség és lendület van az Egri borvidékben és az itteni borászokban” – fogalmazza meg Gál Tibor borász.  A cél elérése érdekében egy nem statikus honlap készült. A közösségi média és az online magazinok világától inspirálva olyan felületet alakítottak ki, amely folyton változik, és megjeleníti azokat a tartalmakat, amelyek izgalmasak lehetnek a borvidék aktuális történései iránt érdeklődőknek. Aki felmegy az oldalra, tájékozódhat borkóstolókról, boros eseményekről, újságcikkeket, interjúkat olvashat, megnézheti, hogy milyen a szőlő a dűlőkben, vagy éppen ki házasít egri bikavért. „A borkedvelők számára kialakított kommunikációs felületeinken azért használjuk a kezdetektől az Egri Bor Most nevet, mert pont ezt szeretnénk megmutatni: milyenek ma az egri borok, milyenek a mindennapok a borvidéken” – ad betekintést a kommunikációs stratégia hátterébe ifj. Lőrincz György borász.  Honlap: https://www.egribormost.hu/     Az Egri Borműhelyről Az Egri Borműhelyt olyan egri borászok közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre, akik számára világos volt, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. 2016-ban ültek le először erről beszélgetni. Az irányt a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára. Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.   Sajtóközlemény alapján.  Fotók: Busák Attila, Nemes Róbert, Gál Tibor Pincészet
Csopaki Kódex termelők - Guden Kisbirtok
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.   A Guden Kisbirtok területe nem nagy, mindössze 1,2 hektár, erről készíti Molnár Szabolcs borász az évi mintegy 4500 palack bort olaszrizlingből és kékfrankosból. Ennek fele a Slikker és a Kertmög dűlőben található, innen kerülnek ki a Kódex borok. A birtok azonban nem csak amiatt figyelemre méltó, mert ilyen kis területről ilyen sok magas minőségű bort készítenek. Aki meghallja Guden Vitéz legendáját, az azonnal megérti, hogy a három jóbarát miért élesztette újra a XI. századi birtokot 2012-ben. Pedig ők igazából nem is terveztek közös borbirtokot... Az egész úgy kezdődött, hogy a paloznaki plébános 2011-ben megkereste Molnár Szabolcsot, a Jásdi Pincészet borászát, és megmutatta neki a Slikker-dűlő nem éppen jó állapotú ültetvényét. De mielőtt a borász határozott nemet mondott volna rá, elkezdett mesélni Guden vitézről. Guden - akinek a keresztnevét azóta sem tudja az utókor - Szent László seregében szolgált, de egy csata előtt sejtette, hogy nem fog visszatérni, így birtokát, szőlőit, szántóit, erdőjét, jószágait az egyházra hagyta. A veszprémi érseki levéltárban máig olvasható végrendeletében mindezért cserébe csupán annyit kért, hogy emlékezzenek meg szolgálatairól, és a lelkéért évente egyszer misét mondjanak. Molnár Szabolcsnak tetszett a történet, el is mesélte két barátjának, Gősi Péternek és Csidei Zoltánnak, végül így hárman közös pincét alapítottak, és felélesztették az időközben elsikkadt hagyományt: a paloznaki templomban minden október harmadik szombatján a mise a vitéz lelkéért szól.  A Guden Kisbirtokon a kezdetektől magas minőségű borok készülnek, az egykori vitéz szőlője, a Slikker dűlő olyan jó terület, hogy az onnan származó borok megfelelnek a Csopaki Kódex szigorú előírásainak. De ezen túl is az indulás óta számtalan díj nyertesei, ennek ellenére a legenda köré épült pincészet továbbra is egy szerelemprojekt, ahol a tulajdonosok olyan bort készítenek, amit a kedvük tartja - az meg a fogyasztók nagy szerencséje, hogy történetesen az alapanyag is kiváló, a hozzáértő kezek közül pedig remek borok kerülnek ki. Olyanok, aminek minden kortyából érezni, hogy csopaki, a jobbik fajtából. Guden vitéz büszke lenne rá, hogy a birtoka méltó utódok kezébe került!