Kóstolom Csapat |
|
6/14/2020 8:30:06 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyi
pezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzem
is helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre,
kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljárás
elsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget.
Első körben 2 pezsgő készült, egy furmint és egy szürkebarát alapú, melyek premierje
június 20-21-én lesz!
• A Laposa Birtokon brunchal, közös pezsgőbontással, üzemlátogatásokkal, a frissTeraszon
pezsgő pop party-val, a Hableányban külön erre a hétvégére megalkotott menüvel készülnek.
• Június 20-tól július 20-ig országszerte számos kiemelt étteremben lehet poharazva kóstolni a Laposa Pezsgőket.
LAPOSA PEZSGŐ BRUT – Furmint alapú pezsgő
„A Furmint egy igazi felfedezés. A nagyon kellemes cédrus és ananász illat után érkezik egy
kis sósság, ami a savakkal kiegészülve elegánssá és határozottá teszi a pezsgőt. Mindig kell
még egy pohárral!” – Luca Antiga
LAPOSA PEZSGŐ EXTRA DRY – Szürkebarát alapú pezsgő
„A Szürkebarát lágy és elegáns. Az illatok fehér virágokra emlékeztetnek, a zamat pedig
tagadhatatlanul badacsonyi. Mindkét pezsgő buborékjai nagyon kellemesek
és finomak, de a pohárban is csodásan mutatnak.” – Luca Antiga
Laposa Zsófi régi álma valósult meg, melyről így mesél:
„A tartályos erjesztésű pezsgőkészítés igazi mérnöki kihívás és nem egyszerű feladat.
Számomra az alkotás és a precizitás találkozása. Régen voltam ennyire izgatott a pincében,
mint az idei évben – persze ennek az új borászati üzem is az egyik oka. Nálunk az egész
család rajong a pezsgőkért. Bencével közösen kóstoltunk, utaztunk és döntöttünk a Charmat
technológia mellett. A tervezési folyamattól kezdve, egészen a végeredményig, ő is
végigkövette a pezsgő életútját és mindenben támogatott.
A pezsgőkészítés számomra olyan feladatot jelentett, amely motivált, hogy új dolgokat
ismerjek meg és fejlődjek. Minden percét élveztem és szívtam magamba a tudást. 6
pincészetnél voltam gyakornok Prosecco régióban és többször magánúton is jártam arra,
hiszen csodálatos vidék. Szaktanácsadónkkal, Luca-val nagyon jó együtt dolgozni. Hálás
vagyok neki, hogy megvitathatom vele a szakmai kérdéseket, hiszen a prosecco készítés
központjában él és dolgozik. Ebben a két tételben benne van a szívem-lelkem. Fogadjátok szeretettel!”
A Laposa Birtok tanácsadója, Luca Antiga is mesélt a közös munkáról:
„Egy közös ismerősön keresztül jutottam el Badacsonyba, de akkor már sokat hallottam
erről az izgalmas borászatról, ami az olasz szakemberek szerint is kiváló fehérborokat készít.
Egy csodálatos borászati központ fogadott. Fantasztikus volt látni a szőlőültetvényeket a
vulkánok oldalában és megérteni a birtok felépítését. Elkezdtünk gondolkodni, kóstolni, és
végül a Szürkebarát illetve a Furmint fajta mellett döntöttünk. Nem volt egyszerű választás,
de hallgatni kell a megérzéseinkre is. A bor szerelem!
Egy olyan szenvedélyes kollégával pedig, mint Zsófi, nagyon élvezetes a közös munka.
Karakteres pezsgők születtek, telt ízvilágúak és elegánsak, szép savszerkezettel. Nagyon
összetettek, igazi felfedezés mindkét tétel. Nem akartuk a proseccot lemásolni, a cél az volt,
hogy a közös szakmai munka során különleges magyar pezsgők szülessenek, olyanok, amik
beleillenek a Laposa Birtok stílusába.”
A PREMIER HÉTVÉGE PROGRAMJAI A LAPOSA GASZTROBIRTOKON 2020. június 20-21.
• LAPOSA BIRTOK terasz: AZ ELSŐ PEZSGŐ felbontása!!! (limitált résztvevővel)
Június 20. szombat 10:00: Pezsgős Brunch és premier Laposa Zsófival és Bencével a birtok
teraszán.
• HABLEÁNY Június 20-21. – 3 fogásos degusztáció (ebéd/vacsora), a pezsgőhöz komponálva:
3 fogás + két pohár pezsgő és egy pohár Zeus a desszerthez
Június 20. 17:00 és 19:00 Üzemlátogatás: Hogyan készül a Laposa pezsgő? – Idegenvezetés
és kóstoló Laposa Zsófival. (A 17 órai üzemlátogatásunk betelt, a 19 óraira vannak még
szabad helyek!)
• FRISS TERASZ – Június 20. délutáni matiné és PezsgőPopParty a frissteraszon (16:00-22:00)
A LAPOSA PEZSGŐ ORSZÁGOS PREMIER RÉSZTVEVŐ ÉTTERMEI ÉS BORBÁRJAI:
Budapesten:
DiVino
Mazel Tov
Jardinette
Alessio Café and Restaurant
Pannonia Gasztrohajó
Búsuló Juhász
Két Szerecsen Bisztró és Kávéház
InterContinental Budapest
Haris Park
Kóstolom Borbár
Vidéken:
Laposa Gasztrobirtok: Laposa Birtok terasz, Hableány, frissTerasz, Szőlőhegy Bisztró
SVÉTasztal
Erhardt Étterem (Sopron)
Lamaréda Étterem (Győr)
Gusto13 (Veszprém)
Rosinante Fogadó és Étterem (Szigetmonostor)
PalKonyha Panzió, Speiz (Palkonya)
67 Sigma Étterem (Székesfehérvár)
Zip's Brewhouse (Miskolc)
Macok Bisztró és Borbár (Eger)
Platán (Tata)
Jankovich (Rácalmás)
Kistücsök (Balatonszemes)
Mala Garden (Siófok)
Mi A Kő (Köveskál)
Aura Hotel (Balatonfüred)
BL YachtClub (Balatonlelle)
Tölgyes Kúria (Rizapuszta / Badacsony)
Pláne Badacsony borterasz (Badacsonytomaj)
Vánkos (Badacsonyörs)
Kikötő Étterem (Szigliget)
Halászkert (Balatonfüred)
Konyha-Kert Bisztró és Bár (Balatonszepezd)
Villa Delikát (Balatonfüred)
Sajtóközlemény alapján