Kóstolom Csapat |
|
4/22/2020 9:45:25 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok, Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.
A Guden Kisbirtok területe nem nagy, mindössze 1,2 hektár, erről készíti Molnár Szabolcs borász az évi mintegy 4500 palack bort olaszrizlingből és kékfrankosból. Ennek fele a Slikker és a Kertmög dűlőben található, innen kerülnek ki a Kódex borok. A birtok azonban nem csak amiatt figyelemre méltó, mert ilyen kis területről ilyen sok magas minőségű bort készítenek. Aki meghallja Guden Vitéz legendáját, az azonnal megérti, hogy a három jóbarát miért élesztette újra a XI. századi birtokot 2012-ben. Pedig ők igazából nem is terveztek közös borbirtokot...
Az egész úgy kezdődött, hogy a paloznaki plébános 2011-ben megkereste Molnár Szabolcsot, a Jásdi Pincészet borászát, és megmutatta neki a Slikker-dűlő nem éppen jó állapotú ültetvényét. De mielőtt a borász határozott nemet mondott volna rá, elkezdett mesélni Guden vitézről. Guden - akinek a keresztnevét azóta sem tudja az utókor - Szent László seregében szolgált, de egy csata előtt sejtette, hogy nem fog visszatérni, így birtokát, szőlőit, szántóit, erdőjét, jószágait az egyházra hagyta. A veszprémi érseki levéltárban máig olvasható végrendeletében mindezért cserébe csupán annyit kért, hogy emlékezzenek meg szolgálatairól, és a lelkéért évente egyszer misét mondjanak. Molnár Szabolcsnak tetszett a történet, el is mesélte két barátjának, Gősi Péternek és Csidei Zoltánnak, végül így hárman közös pincét alapítottak, és felélesztették az időközben elsikkadt hagyományt: a paloznaki templomban minden október harmadik szombatján a mise a vitéz lelkéért szól.
A Guden Kisbirtokon a kezdetektől magas minőségű borok készülnek, az egykori vitéz szőlője, a Slikker dűlő olyan jó terület, hogy az onnan származó borok megfelelnek a Csopaki Kódex szigorú előírásainak. De ezen túl is az indulás óta számtalan díj nyertesei, ennek ellenére a legenda köré épült pincészet továbbra is egy szerelemprojekt, ahol a tulajdonosok olyan bort készítenek, amit a kedvük tartja - az meg a fogyasztók nagy szerencséje, hogy történetesen az alapanyag is kiváló, a hozzáértő kezek közül pedig remek borok kerülnek ki. Olyanok, aminek minden kortyából érezni, hogy csopaki, a jobbik fajtából. Guden vitéz büszke lenne rá, hogy a birtoka méltó utódok kezébe került!