Kóstolom Csapat |
|
4/20/2020 10:01:07 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok, Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.
A Csopaki Kódex termelői között van egy Borászok Borásza díj birtokos is - Jásdi István 2017-ben kapta meg a kitüntető címet. Az 1998-ban alapított pincészet jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, a Kódex borokat a Siralomvágó és a Lőczedomb adja, de a többi csopaki, lovasi területről is ígéretes borok készülnek évről évre. Molnár Szabolcs borász évente 130 ezer palack felett bábáskodik, a szortiment pedig széles, hiszen a fő fajta, az olaszrizling mellett furmint, chardonnay, szürkebarát, cserszegi fűszeres, kékfrankos és cabernet franc is van Jásdiéknál.
A Jásdi Pince alapítása után két évvel a Balatoni Nemzeti Parktól a "2000. évben a Balaton-felvidék legszebb pincéje" címet kapta, de az épület nem csak a szépsége, hanem a története miatt is figyelemre méltó. A XVIII. században épült pince az ezernyolcszázas évek közepétől Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának a központja volt, itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét. A korabeli borászati feljegyzések szerint a kor legmagasabb borászati színvonalán folyt a munka, például az addig vegyesen szüretelt szőlőket itt válogatták szét először. Az itt készült borok nem csak a környékbeliek körében, de Bécsben, Pozsonyban, Varsóban és Pesten is nagy népszerűségnek örvendtek. Az 1800-as évek végén azonban a filoxéra itt is kipusztította a szőlőket. A XX. század elején az új ültetvényeket gondozó vincellér a kor egyik legkiválóbb szakembere, Bakonyi István volt, annak a Bakonyi Károly szőlőnemesítőnek az édesapja, akinek többek között a cserszegi fűszeres fajtát is köszönhetjük.
Az épület később fél évszázadon keresztül állami gazdasági tulajdon volt, innen került elég romos állapotban a Jásdi család tulajdonába, akik szerencsére megmentették az utókornak. A 40 méter hosszú pince nem csak esztétikai felújításon esett át, de egyben korszerű szőlőfeldolgozó és borászati felszerelést is kapott. Ranolder püspök emlékét a pincénél egy fehér és egy vörös házasítás őrzi, Bakonyi Károly tiszteletére pedig cserszegi fűszerest is palackoznak.
Jásdiék szőlőültetvényeinek nagy része már saját telepítés, de a múltból vannak még 30 év feletti tőkék is. A pincénél, mint Csopakon ez jellemző, leginkább az olaszrizlingben hisznek, ami különböző művelődési módok mellett más-más arcát mutatja - ha kell, a szigorú eredetvédelemnek megfelelő Kódex bor lesz belőle, de nem tartják ördögtől valónak a jó savú fröccsbort sem, hiszen az a lényeg, hogy az ünnepekre és a hétköznapokra egyaránt kerülhessen jóféle Jásdi bor az asztalra.
Az olaszrizling annyira fontos fajta a Jásdi Pincénél, hogy évekkel ezelőtt útjára indították az Olaszrizling Szerintünk rendezvényt, ami azóta is töretlen sikerrel kerül megrendezésre. A másik fontos esemény a pincészet életében a Vörös Balaton, ami a tó környékén termett kékszőlők borait állítja középpontba. De az év többi napján sem kell nélkülözni a pince szellemiségét: a csopaki Jásdi Borterasz minden évszakban nyitva áll a vendégek előtt, és a Vinotékából is bármikor fel lehet tölteni az otthoni készletet. Budapesten pedig Jásdi Attila a lakásborbárjában várja a Jásdi borok szerelmeseit.