Kóstolom Csapat |
|
3/13/2020 4:04:51 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
"Töltsd pohárba, és csodát látsz! Színe, mint a bikavér!" - írta Garay János 1846-ban a Szegzárdi Bordal című művében. Mi nem csak egy, de jónéhány csodát láttunk-kóstoltunk, amikor március elején ellátogattunk a Stefánia Palotába az egri és a szekszárdi vörösek viadalára.
Eger-Szekszárd-Eger-Szekszárd... a Bikavér Párbaj sormintáját nem tudtuk megunni, miközben a két borvidék legjobb bikavéreit kóstolgattuk 32 borásztól. Könnyedebbek és testesebbek, gyümölcsösebbek és fűszeresebbek egyaránt voltak, nehéz volt kedvencet választani. Évek óta márciusban kerül sor az Egri és a Szekszárdi borvidék ikonikus vörös házasításainak megmérettetésére, és ez az a küzdelem, ahol csak nyertesek vannak. Főleg mi, akik kóstoljuk ezeket a borokat, hiszen évről évre egyre jobb bikavérek kerülnek a palackokba.
Évtizedeken keresztül kicsit lejáratták a műfajt, a borok minősége nagyon sokszor volt megkérdőjelezhető, de az elmúlt években egyre több borász készíti mindkét borvidéken, s bár eleinte többen inkább valamilyen fantázianév mögé bújtatták, ma már büszkén vállalják és a pince legjobb boraként mutatják. De mi is pontosan a bikavér, és miben különbözik az egri és a szekszárdi?
A szekszárdi, minimum 4 fajtából álló cuvée alapját legalább 45% kékfrankos és 5% kadarka adja, melyeken kívül maximum 40%-ban lehet jelen cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. Ezen felül legfeljebb 10%-nyi kerülhet bele a bíborkadarka, blauburger, malbec, menoire, pinot noir, portugieser, syrah, turán, zweigelt fajtákból. A szekszárdi bikavérnek legalább egy évet hordóban kell töltenie, sőt, a prémium bikavérek esetében a borokat legkorábban a szüretet követő második év december 31-e után lehet forgalomba hozni.
Egerben legalább három fajtából kell összeállítani a bikavért, ezek közül legnagyobb arányban a kékfrankosnak kell szerepelnie, de egyik fajta aránya sem haladhatja meg az 50%-ot. Legalább 3 szőlőfajtának külön-külön 5%-nál magasabb arányban kell benne lennie, de a turán és a bíborkadarka borának aránya sem külön-külön, sem együttesen nem lehet több 10%-nál. A legalább 6 hónapos fahordós érlelés után a forgalomba hozatal kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő év november elseje után engedélyezett.
Az összes kiállító borász összes borát biztosan nem kóstoltuk végig, de amiket igen, azok között nem volt olyan, amire azt mondanánk, hogy soha többé nem akarjuk a poharunkban látni. Sorrendet semmiképpen nem tudnánk mondani, de mindkét borvidékről kiemelnénk három pincét, akik szerintünk nagyon jó bikavéreket hozott a párbajra.
Eger:
Gál Titi: Síkhegy - elegáns, nem csak külsőre, de a beltartalmat illetően is. Most is nagyon ízlett, de szerintünk még bőven van benne potenciál.
A Tóth Ferenc Pincészet két nagyon eltérő borral érkezett. Az alap Egri Bikavér inkább hétköznapi, gyümölcsösebb, a 2017-es Superior az új Eger palackban pedig bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.
A St.Andrea Pincészetnél kifejezetten szeretik a bikavéreket, a két Lőrincz György többféle stílusút palackoz. Most a 2018-as Áldás Egri Bikavér Superiort és a 2016-os Merengő Egri Bikavér Grand Superiort hozták el - élmény volt a kóstolásuk!
Szekszárd:
Vida Péter megmutatta, hogy a 2016-os bikavérük milyen formáját mutatja 0,75-ös, illetve magnum palackban, így mindenki saját maga érzékelhette, hogy a dupla űrmérték mit ad hozzá a borhoz, mennyire más dimenzióba helyezi ugyanazt az italt.
A Merfelsz Pincénél természetesen a legnevesebb szekszárdi vörös házasításból sem hagyhatták ki a kedvenc szőlőfajtájukat, a nérót, és milyen jól tették! Izgalmas a végeredmény, szerettük.
A Pálinkás Pincészetet egy korábbi Borjour rendezvényen fedeztük fel magunknak, amikor egy nem igazán sztár szőlőfajtával, a zweigelttel leptek meg. Egy másik alkalommal egy kadarkával varázsoltak el, így nem volt kérdés, hogy a bikavért is meg kell kóstolni. Most sem csalódtunk, igazán korrekt bor, szerintünk érdemes figyelni az Eszterbauer Pincészet korábbi borászának boraira.
Az elmúlt évek Bikavér Párbajai után az ideiről is kellemes kóstolási emlékekkel távoztunk. A közeljövőben több nagy boros rendezvény elmarad, így egy ideig mi sem kóstolunk ennyi féle bort egy este alatt, de ha csak egy palackkal nyitunk fel egy vacsorához, akkor a hűvösebb tavaszi estéken könnyen lehet, hogy az pont egy bikavér lesz!
Köszönjük a meghívást a Borjour csapatának!