Tállyán köszönti a Tokaji Tavaszt a Tokaji Borlovagrend

Kóstolom Csapat

3/9/2020 3:53:43 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évben végbement megújulásának egyik legfontosabb és leglátványosabb kifejeződése az immár hagyományos Tokaji Tavasz. Ennek keretében került sor korábban a Nagy Tokaji Árverésekre is. Noha idén árverés nem lesz, de a Tokaji Tavasz színes programmal várja a borkedvelő közönséget Tállyán, a Mailloth Kastélyban április 25-én! Sétáló kóstoló, mesterkurzus, dűlőtúra, borlovagavatás és sok egyéb izgalmas esemény várja az érdeklődőket.

 

Fotókiállítás a Patriciusban

Dékány Tibor Tokajról szóló gyönyörű fotókiállításának utolsó kiállítási napja április 24-én lesz a Patrcius birtokközpontjában (Bodrogkisfaludtól a 37-es főút mentén pár perc alatt könnyen elérhető). Várnak minden érdeklődőt, amolyan 0. napi eseményként délután 4 órától.

 

Milyenek volt a régi tokaji palackok?

Április 25-én, szombaton egész napos tállyai programra várja a borkedvelőket a Borlovagrend és a tállyai borászközösség a Mailloth Kastély patinás épületében. Délelőtt, 10 órai kezdettel Müller István tokaji palackjainak kiállításával indul a programsorozat, ahol megcsodálhatók, milyenek voltak hajdan a tokaji bor jellegzetes palackformái, és azok hogyan változtak napjainkig. Az ebéd előtti borlovag-avatási ceremónia immár hagyományos eleme a Tokaji Tavasznak, ahol a Tokajért elkötelezett hazai és külföldi személyek kerülnek avatásra.

Délben az Oroszlános Udvar többszáz éves falai közt várnak mindenkit ebédre (ahol különleges, helyi borválasztékkal egészíthető ki a menü). Ebéd után a szomszédos Mailloth Kastély kerül a történések középpontjába. 

 

Tállya: építészet, terroir és borstílus

Helytörténeti séta indul Erhardt Gábor, építész vezetésével Tállya különleges épületeit és gazdag múltú utcáit bejárva, közben kettő órától a borozni vágyók egész délután ismerkedhetnek a tállyai és a borlovagrendi termelőkkel és boraikkal, sétáló kóstoló keretein belül. Ritka alkalom, hogy ennyi tállyai bor és borász egy helyen megismerhető.

Délután három órakor Alkonyi László, a Kaláka Pincétől mesterkurzuson fog mesélni Tállya dűlőinek egyediségéről egy-egy dűlős boron keresztül. Az 1730-as években már létező hegyaljai dűlőklasszifikációt ő próbálta meg utoljára életre kelteni a borvidék számára (2012). Egész biztos, hogy rengeteg érdekességet hallhatnak majd tőle a jelenlevők a világ legelső termőhelyi besorolását illetően, melyhez természetesen tállyai dűlős borok adják majd az illusztrációt. Vasárnap (április 26-án), a történelmi Palota-dűlőben lesz dűlőséta, kóstolóval, melyet a TR Pincészet szervez a Mailloth Kastélytól.

A mesterkurzusra, a sétáló kóstolóra, az építészeti sétára és a dűlőtúrára előzetes regisztráció szükséges a regist@tokajiborlovagrend.hu email címen.

 

A belépőjegyekből származó bevétel egy részét a vámosújfalui Búzavirág Alapítvány munkájának támogatására ajánljuk fel.

 

Április utolsó hétvégéjén irány: Tállya és a Tokaji Tavasz!

 

Kiállító pincészetek (folyamatosan bővül a lista...):

Kaláka Pince

Szóló

TR

Trifecta Tokaj

Márton Péter

Szűcs Ferenc Pincészete

Homoky Dorka

Dudovics Pincészet

Szalóczi

Hollókői József

Hollókői Mihály

Rózsa Pince

Aranynap Pincészet

Sidlovics Gábor

 

és a Tokaji Borlovagrend egyedi borválogatása (Tállyán kívüli borokkal kiegészítve).

 

Ajánlott szállások Tállyán:

Oroszlános Borhotel (www.oroszlanos.hu)

Bártfay Udvarház (www.bartfayudvarhaz.hu

Aranynap Vendégház (www.aranynapvendeghaz.hu)

Homoky Vendégház (www.homokypinceszet.hu)

Bacchus Vendégház (www.bacchusvendeghaz.hu)

Pintes Vendégház (www.pintesvedeghaz.hu)

 

További információk a Borlovagrend facebook oldalán érhetők el: https://www.facebook.com/TokajiBorlovagrend/ 

 

(sajtóhír alapján szerkesztve)

 

Furmint Napok Köveskál 2020

Csopaki Kódex 2019 Szüret utáni területbejárás

Borpárbaj I. Elődöntő: Kézdy Dániel és Dr. Fiáth Attila a Kóstolom Borbárban!

Egri borászok fognak össze az egészségügyi dolgozók étkeztetéséért
Az erejükön felül teljesítő egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely és az Eger Lions Club. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából finanszírozzák az 1552 elnevezésű programot. Ennek segítségével támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését, hogy ők a betegekre tudjanak koncentrálni. Hiába csak a járvány kezdeti szakaszában vagyunk még, már így is magasak a túlórák és az egymást követő 24 órás műszakok. Amennyiben a pandémiás karantén bevezetésre kerül az intézményekben, a dolgozók napokig vagy hetekig el sem hagyhatják a munkahelyüket. Lévén saját konyhával csak a kórház rendelkezik, az egészségügyben dolgozók élelmiszerellátása kulcskérdés. Az Egri Borműhely szeretné, ha ebben a rendkívüli helyzetben az értük dolgozók érezhetnék Eger lakosságának a támogatását. Bármely olyan intézmény dolgozóinak segítenek, akiknek a koronavírus-fertőzés által keltett kihívásban erejükön felül kell teljesíteniük. Ilyen az egri kórház és az egri mentőállomás, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi szervezete, a háziorvosi rendelők és a nővérszálló is. Ezekre a helyszínekre egri vagy Eger környéki vendéglátó-egységek – a Falánk Fanny, a Fúzió, a Macok és a Senator Ház – a koordinátorral történt előzetes egyeztetés alapján vállalják önköltségi áron az ételek elkészítését és a szükséges mennyiség egyszerre történő kiszállítását. Kik és hogyan adományozhatnak? Magánszemélyek, cégek, civil szervezetek, egyszóval bárki, aki vásárol az 1552 felajánlott borból, egységesen 2000 Ft/palack áron. Bármilyen összeggel hozzá lehet járulni a cél teljesítéséhez, de palack minimum 2000 Ft-nyi adományonként vehető át. A palackok átvétele a vírusfertőzés teljes levonultával lehetséges, az adott borászatnál személyesen, az átutalás igazolásával. Ha lesz olyan adományozó, aki nem veszi át a bort, akkor azokat később szintén jószolgálati célra ajánlják fel. Ki koordinál? Az Egri Borműhely felajánlásának teljes koordinációját az Eger Lions Club tagjai végzik. A szervezet a Lions International része, ami a világ legnagyobb jószolgálati intézménye. A borok értékesítéséből várhatóan befolyó valamivel több mint 3 millió forint összeg mellé természetesen várják a további felajánlásokat és egyéb hozzájárulásokat. Ami más eseti felajánlásokkal szemben hatalmas előny, hogy a kedvezményezettekkel minden nap előzetesen egyeztetnek a szükséges mennyiségről, akik így biztosan számíthatnak az ételre, és így nincs pazarlás sem. „Elképesztő látni azt, hogy ebben a helyzetben, amikor mindenki félelemmel és bizonytalansággal van tele, az egészségügyi dolgozók egy szó nélkül mennek az oroszlán barlangjába, és kiteszik magukat nap mint nap a fertőzés veszélyének értünk” – mondja Bolyki János borász, a kezdeményezés egyik ötletgazdája. „Sajnos úgy néz ki, hogy csak még nagyobb terhek várnak rájuk, amit egy hétköznapi embernek elképzelni is nehéz. Ha csak egy kicsit is támogathatjuk őket, akkor azt meg kell tennünk. Az Egri Borműhely tagjai pár óra alatt egy emberként álltak az ötlet mögé. Mindannyian borászok vagyunk, mi a borainkkal tudunk segíteni.” Az Egri Borműhely tagjai (Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet) arra kérnek mindenkit, hogy aki tudja, az álljon az 1552 elnevezésű kezdeményezés mellé, és támogassa az egri egészségügyi dolgozókat!   honlap: https://1552segitseg.hu Facebook: https://www.facebook.com/1552segitseg   (sajtóközlemény alapján. fotók: Egri Borvidéki Palack - Busák Attila, Egri Borműhely - Nemes Róbert)
Jótékonysági kampányt indít a Folly a Down-szindróma világnapjára
Idén is jótékonysági akciót indít a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat a Down-szindróma világnapja alkalmából. Március 21–28. között, online vagy a helyszínen értékesített Boróka 2018-as fehérborok teljes bevételét felajánlják a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ részére. A Folly szívügyének érzi az alapítvány támogatását, mivel Dr. Folly Réka tulajdonos is egy Down-szindrómás kisfiú nagynénje. Folly Judit harmadik gyermeke, Miklós 2016 júniusában született Down-szindrómával. A családot akkor sokként érte a betegség – a kezdeti nehéz lépéseket a Down Alapítvány segítségével tették meg, és azóta is bármikor számíthatnak az ott dolgozó szakemberekre. Miklós és az egész család rengeteg lelki és szakmai támogatást kapott a fejlesztő központtól, amit mindenképpen viszonozni szeretnének. Éppen ezért március 21–28. között minden egyes, a webshopon vagy a helyszínen eladott Boróka 2018-as fehérbor teljes vételárát adományként ajánlják fel a Down Alapítvány részére. Az arborétum jótékonysági kampányával arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy Down-szindrómával élő kisgyerek is lehet boldog és elégedett, ha megfelelő segítséget kap a fejlődéshez. „Egy ilyen gyermek megtanít minket, hogy az élet lényegére koncentráljunk, és jobban összehozza a családot is. Neki köszönhetően tartalmasabb családi kapcsolatok alakultak ki; új ismerőseink lettek; és ami talán a legfontosabb: folyamatosan érzékenyít minket mások bajaira” – hangsúlyozta Folly Réka, a Folly Arborétum és Borászat tulajdonosa, hozzáfűzve: „Isten hat nap alatt teremtette a világot. A hetediken megpihent, körülnézett, majd a nyolcadikon megteremtette a downosokat, hogy több szeretet jusson a földre. Nincs más dolgunk, mint elfogadni.”   Boróka 2018 A Folly Boróka elnevezésű bora az arborétum egyik meghatározó növényfajtájáról kapta a nevét. Muskotály, olaszrizling és szürkebarát házasításának az eredménye. Virágillat, gyanta és rizlinges fűszeresség, élénk összetett savszerkezet jellemzi ezt a friss, gyümölcsös bort.    Folly – a balaton édenkertje A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi továbbvitték. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található öt világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat, mi több, az érdeklődök a helyszínen Folly teákat, szörpöket és borokat is kóstolhatnak, az étteremben pedig nyitástól este tíz óráig bőséges választékkal, szezonális ajánlatokkal, badacsonyi ínyencségekkel várják a vendégeket.     (sajtóközlemény alapján) 
Vörösek viadala - Beszámoló a Bikavér Párbajról
"Töltsd pohárba, és csodát látsz! Színe, mint a bikavér!" - írta Garay János 1846-ban a Szegzárdi Bordal című művében. Mi nem csak egy, de jónéhány csodát láttunk-kóstoltunk, amikor március elején ellátogattunk a Stefánia Palotába az egri és a szekszárdi vörösek viadalára.    Eger-Szekszárd-Eger-Szekszárd... a Bikavér Párbaj sormintáját nem tudtuk megunni, miközben a két borvidék legjobb bikavéreit kóstolgattuk 32 borásztól. Könnyedebbek és testesebbek, gyümölcsösebbek és fűszeresebbek egyaránt voltak, nehéz volt kedvencet választani. Évek óta márciusban kerül sor az Egri és a Szekszárdi borvidék ikonikus vörös házasításainak megmérettetésére, és ez az a küzdelem, ahol csak nyertesek vannak. Főleg mi, akik kóstoljuk ezeket a borokat, hiszen évről évre egyre jobb bikavérek kerülnek a palackokba. Évtizedeken keresztül kicsit lejáratták a műfajt, a borok minősége nagyon sokszor volt megkérdőjelezhető, de az elmúlt években egyre több borász készíti mindkét borvidéken, s bár eleinte többen inkább valamilyen fantázianév mögé bújtatták, ma már büszkén vállalják és a pince legjobb boraként mutatják. De mi is pontosan a bikavér, és miben különbözik az egri és a szekszárdi? A szekszárdi, minimum 4 fajtából álló cuvée alapját legalább 45% kékfrankos és 5% kadarka adja, melyeken kívül maximum 40%-ban lehet jelen cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. Ezen felül legfeljebb 10%-nyi kerülhet bele a bíborkadarka, blauburger, malbec, menoire, pinot noir, portugieser, syrah, turán, zweigelt fajtákból. A szekszárdi bikavérnek legalább egy évet hordóban kell töltenie, sőt, a prémium bikavérek esetében a borokat legkorábban a szüretet követő második év december 31-e után lehet forgalomba hozni.  Egerben legalább három fajtából kell összeállítani a bikavért, ezek közül legnagyobb arányban a kékfrankosnak kell szerepelnie, de egyik fajta aránya sem haladhatja meg az 50%-ot. Legalább 3 szőlőfajtának külön-külön 5%-nál magasabb arányban kell benne lennie, de a turán és a bíborkadarka borának aránya sem külön-külön, sem együttesen nem lehet több 10%-nál. A legalább 6 hónapos fahordós érlelés után a forgalomba hozatal kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő év november elseje után engedélyezett.  Az összes kiállító borász összes borát biztosan nem kóstoltuk végig, de amiket igen, azok között nem volt olyan, amire azt mondanánk, hogy soha többé nem akarjuk a poharunkban látni. Sorrendet semmiképpen nem tudnánk mondani, de mindkét borvidékről kiemelnénk három pincét, akik szerintünk nagyon jó bikavéreket hozott a párbajra.  Eger:   Gál Titi: Síkhegy - elegáns, nem csak külsőre, de a beltartalmat illetően is. Most is nagyon ízlett, de szerintünk még bőven van benne potenciál.  A Tóth Ferenc Pincészet két nagyon eltérő borral érkezett. Az alap Egri Bikavér inkább hétköznapi, gyümölcsösebb, a 2017-es Superior az új Eger palackban pedig bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.   A St.Andrea Pincészetnél kifejezetten szeretik a bikavéreket, a két Lőrincz György többféle stílusút palackoz. Most a 2018-as Áldás Egri Bikavér Superiort és a 2016-os Merengő Egri Bikavér Grand Superiort hozták el - élmény volt a kóstolásuk!     Szekszárd:  Vida Péter megmutatta, hogy a 2016-os bikavérük milyen formáját mutatja 0,75-ös, illetve magnum palackban, így mindenki saját maga érzékelhette, hogy a dupla űrmérték mit ad hozzá a borhoz, mennyire más dimenzióba helyezi ugyanazt az italt.  A Merfelsz Pincénél természetesen a legnevesebb szekszárdi vörös házasításból sem hagyhatták ki a kedvenc szőlőfajtájukat, a nérót, és milyen jól tették! Izgalmas a végeredmény, szerettük.  A Pálinkás Pincészetet egy korábbi Borjour rendezvényen fedeztük fel magunknak, amikor egy nem igazán sztár szőlőfajtával, a zweigelttel leptek meg. Egy másik alkalommal egy kadarkával varázsoltak el, így nem volt kérdés, hogy a bikavért is meg kell kóstolni. Most sem csalódtunk, igazán korrekt bor, szerintünk érdemes figyelni az Eszterbauer Pincészet korábbi borászának boraira.  Az elmúlt évek Bikavér Párbajai után az ideiről is kellemes kóstolási emlékekkel távoztunk. A közeljövőben több nagy boros rendezvény elmarad, így egy ideig mi sem kóstolunk ennyi féle bort egy este alatt, de ha csak egy palackkal nyitunk fel egy vacsorához, akkor a hűvösebb tavaszi estéken könnyen lehet, hogy az pont egy bikavér lesz!   Köszönjük a meghívást a Borjour csapatának!  
ÍME AZ 50 LEGJOBB MAGYAR BORÁSZ! DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
A március 6-i Borkonferencián kihirdették az 50 legjobb magyar borász névsorát. Ők ötvenen, 2020 legjobbjai másnap a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül tartották meg azt a szakmai kóstolót, amely alapján szavazni fognak és megválasztják maguk közül a Borászok Borászát.   Hogyan is működik a Borászok Borásza? A szavazási mechanizmus rendkívül egyszerű és letisztult: az elmúlt évek győztesei, a Borászok Borászai összegyűlnek és közös konszenzus alapján megalkotják az 50 legjobb magyar borász listáját. Innentől kezdve az „ötvenek” kezében van a döntés joga, mindannyiuknak egy-egy szavazata van két fordulóban. Az első szavazás alapján kialakul az öt főből álló döntő. Ezután újra szavaznak az ötvenek és ez alapján dől el, hogy az öt döntős közül ki lesz a Borászok Borásza.   2020 ötven legjobb magyar borászának névsorát, a díj alapítója, Rókusfalvy Pál hozta nyilvánosságra a március 6-i Borkonferencián. Március 7-én pedig a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül ők ötvenen (kiegészülve a korábbi évek győzteseivel) személyesen is találkoztak, megkóstolták egymás borait, és le is adták első körös szavazataikat (amely alapján kialakul az 5-fős döntő).   Ez a kóstoló a délelőtt folyamán szigorúan zárt körben zajlott, de a Borászok Borásza Kóstoló Kör délutánját nyilvánossá tették a szervezők és egy szűk körű meghívott vendég és jó előre regisztrált borkedvelő személyesen koccinthatott és kóstolhatott a legjobbakkal. Valóban rendkívüli, hogy a jelenlegi 60 csúcsborász (50 jelölt és a 10 korábbi győztes) egy helyen, rendkívül baráti, családias hangulatban kóstoltasson, és a várt hatás nem is maradt el: a rendezvény nagy sikert aratott a borászok és vendégek körében egyaránt.   Jelenleg tehát az elsőkörös szavazatok összesítése, ellenőrzése zajlik, tehát hamarosan az is kiderül, hogy kik jutottak a shortlistre. Amint kiderült a döntősök neve, a Borászok Borászát gondozó Vinum Praemium Alapítvány nyilvánosságra hozza azt! És hogy ki lesz a Borászok Borásza? Április 24-én kiderül!    Az 50 legjobb magyar borász 2020-ban   Wille-Baumkauff Márta - Tokaji borvidék Franz Weninger - Soproni borvidék Vida Péter - Szekszárdi borvidék Vesztergombi Ferenc - Szekszárdi borvidék Várszegi György - Nagy-Somlói borvidék Tiffán Ede - Villányi borvidék Thummerer Vilmos - Egri borvidék Takler Ferenc - Szekszárdi borvidék Szilágyi László - Tokaji borvidék Ifj. Szepsy István - Tokaji borvidék Szecskő Tamás - Mátrai borvidék Szászi Endre - Badacsonyi borvidék Szabó Gyula - Balaton-felvidéki borvidék Pálffy Gyula - Balaton-felvidéki borvidék Nagy László - Badacsonyi borvidék Molnár Péter - Tokaji borvidék Miklós Csabi - Móri borvidék Mészáros László - Tokaji borvidék Mérész Sándor - Etyek-Budai borvidék Maurer Oszkár - Délvidék Malatinszky Csaba - Villányi borvidék Luka Enikő - Soproni borvidék Losonci Bálint - Mátrai borvidék Liptai Zsolt - Pannonhalmi borvidék Légli Géza - Balatonboglári borvidék Laposa Zsófia - Badacsonyi borvidék Kovács Tamás - Balatonfüred-Csopaki borvidék Konyári Dániel - Balatonboglári borvidék Kiss Gábor - Villányi borvidék Karner Gábor - Mátrai borvidék Ipacs Szabó István - Villányi borvidék Horváth József "Ráspi" - Soproni borvidék Homonna Attila - Tokaji borvidék Heimann Zoltán - Szekszárdi borvidék Gere Attila - Villányi borvidék Ifj. Gál Tibor - Egri borvidék Eszterbauer János - Szekszárdi borvidék Dúzsi Tamás - Szekszárdi borvidék Csetvei Krisztina - Móri borvidék Bukolyi Marcell - Egri borvidék Bott Frigyes - Felvidék Bolyki János - Egri borvidék Bodó Judit - Tokaji borvidék Bock József - Villányi borvidék Barta Károly - Tokaji borvidék Bárdos Sarolta - Tokaji borvidék Balla Géza - Erdély és Partium Balassa István - Tokaji borvidék Áts Károly - Tokaji borvidék Árvay János - Tokaji borvidék     (sajtóközlemény alapján. fotó: Földesi Máté)       
Csopak nem pihen - Tavaszi területbejárás
Múltkor a négyéves rokongyermekünk csopaki gabonapelyhet kért reggelire. Nevettem, pedig felesleges volt. Minél többet járok ezeken a megáldott dombokon, annál biztosabb vagyok benne, hogy innen még a gabonapehely is kimagasló minőséget hozna. Persze jó az úgy, ahogy van, szőlőkkel tele, mert a csopaki Olaszrizling, mely a környék elsőszámú szőlőfajtája, egy véget nem érő, sőt, folyamatosan kerekedő történet. Ennek a területnek még az Olaszrizling meghurcolásának idején, a pancsolt, szedőkanállal kimért kocsmafröccsök évtizedeiben is maradt neve, egy igazi borissza tudta, hogy a csopaki, az nem tréfadolog. Sőt, tisztában voltak már ezzel a rómaiak is, így többezer éves borvidéken járunk, amikor az öt község közigazgatási területén szétszóródott dűlőkön bandukolunk. Van itt minden, pannon üledék, márga, homokkő, agyag, pala, olyan, mintha a jóisten színes játszóteret teremtett volna a borászoknak, hadd fedezgessék a lehetőségeik végtelejét. Szerencsére a helyiek felismerték, hogy kincsen ülnek, így létrehozták az ország legszigorúbb eredetvédelmi rendszerét, a jók legjobbjainak, a dűlők dűlőjeinek járó Kódex besorolást, amely még a hegybor és a dűlőbor kategóriákon is túlmutat: ez a tündérmese szintje. Nem azért, mert nincs, hanem mert annyira szép. Ráadásul vagyunk annyira szerencsések, hogy ezt körülbelül száz példán keresztül láttuk bizonyítani: mivel szorosan együtt dolgozunk a csopakiakkal, így a szabályozásuk értelmében kötelező rendszeres területbejárásokon és kóstolásokon is részt vehetünk. 2019 nagyon erős mezőnyt hozott össze, ezt már most látni, hogy először kóstolhattuk a tartályokban, hordókban érlelődő tavalyi alapanyagokat. Mivel a szabályozás értelmében számos előírást be kell tartani egy kódexes bornál – és nem csak a tőketerhelést, vagy a művelést tekintve, hanem a borkészítés minden fázisában – így itt tényleg a talajok mesélnek, meg az évek. És mennyiféle mese ez! Nem csoda, hogy a Kódex már a csúcsgasztronómiában is erősen szerepel: ilyen szépen beszélni a szülőföldjéről nem mindenki tud! És az sem csoda, hogy Csopak támogató szerelmeseként a borbárunkban is mindig találtok majd Kódex-tételt – kérjétek bátran őket, nem fogtok csalódni.  Fotó és képanyag: Oláh Róbert
Harmadjára gyűltek ösze a furminttermelő borászatok Köveskálon
Újra egy teltházas februári hétvégén van túl a Köveskáli Gasztrofalu A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várták minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen. Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Mi a Kő, Káli Kövek, Káli Art Inn, Kővirág – összefogásából született meg a Köveskáli Furmint Napok ötlete, amely immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 28. és március 1. között. Az esemény nemcsak a balaton-parti Furmintokra szeretné felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy az egész nyáron teltházzal üzemelő Köveskál télen is nyitott ajtókkal és meleg vendégszeretettel várta a lelkes borissza vendégsereget. Pálffy Gyula a rendezvény megálmodója és házigazdája a pénteki szakmai nap és a teltházas hétvégé után így nyilatkozott a rendezvényről: „Továbbra is hiszünk a Furmintban. Az elmúlt évek szakmai kóstolói alapján látjuk, hogy a Balatoni borászok is komoly figyelmet fordítanak a fajta jövőjére. Egyre többen készítenek bort és pezsgőt is Furmintból. Kíváncsian várjuk, hogy a következő években ezeket a tételeket is összekóstolhassuk egymással.  Idén a mesterkurzuson kívül először rendeztünk sétáló kóstolót, ahol a Balatoni Furmintok mellett más borvidékek neves termelőinek is biztosítottunk lehetőséget. A vendégeink pozitív visszajelzései alapján nemcsak fajtaborként, hanem házasításként vagy pezsgőként is komoly lehetőséget látunk a furmintban. Nagy öröm számomra, hogy a Furmintot a Gasztofalu többi képviselője is fontosnak érzi és ezért ezen a hétvégén közösen tudunk együtt gondolkozni és dolgozni, hogy minél színvonalasabb rendezvényt tudjunk megrendezni.” Kövekáli Furmint Napok hétvégéjén egy talpalatnyi hely nem maradt a telpülésen, előre hónapokkal le voltak foglalva a szállások és a rendezvényre is gyorsan elkeltek a jegyek, mégis egy meghitt és családias hangulatú rendezvényen vannak túl a szervezők. Sikerült megőrizni a falu egyedi hangulatát, ami miatt oly sokan zarándokolnak el Köveskálra évről évre.  Zakar Kata a Kővirág étterem tulajdonsa és a Gasztrofalu oszlopos tagja, a minőségi vendéglátás elkötelezett híve is lelkesen támogatta az elejétől kezdve a rendezvényt és kiemelte, hogy a település borászai ilyen összhangban tudnak együttmüködni a többi helyi étteremmel és vendéglátókkal „Elképzelni sem lehet jobb rendezvényt olyanoknak, akik kedvelik a minőségi rendezvényeket tömeg nélkül, akik szeretnének autó nélkül tölteni két napot, de nem egy helyen, akiket érdekel a bor, a pincék közelebbről, de nem befogadhatatlan mennyiségben, unalmas mélységben, mindenhez intim, baráti légkör. Igen, enni is jókat lehet mindenhol, hangulat is van, meg persze Köveskál!”  A Gasztrofaluban nem áll meg az élet, folyamatosan szervezik és tervezik a következő eseményeket és programokat, hiszen az egész éves sikeres működés titka nem más, mint rengeteg munka és kompromisszumok néküli minőségi vendéglátás. Döbröntei Ildikó a Köveskáli Gasztrofalu alapítója is elégedett a rendezvénnyel és minden évben igyekszik fejleszteni nem csak a Káli Art Inn kínálatát, hanem a rendezvények és a Gasztrofalu eseményeinek a sokszínüségét. „Közönségtalálkozó, konferencia, fesztivál? Mindegyik és egyik sem. Valami egészen egyedi programot kínáltunk. Lehetőséget a borászoknak a szakmai munkára, a kollégákkal való eszmecserére. A kíváncsi borfogyasztóknak a borászokkal való megismerkedésre. Válaszokat kerestünk és találtunk, olyan kérdésekre, melyekre együtt gondolkodva talán megleljük a helyes megoldást. És közben kötetlenül élvezhettük a Káli-medence természeti szépségét, a jóidőt, és az ország legjobb furmintjait. Napközben a falu buszmegállójában gerilla koncertet adott a postásunk az ott elhelyezett zongorán, melyen egyébként bárki, szabadon, kedvére zenélhet. Fantasztikus volt az éttermek kínálata, a vacsorák és reggelik, remek volt a hangulat a sétáló kóstolón. Egyedi volt igazi butik rendezvény!” A szervezők közül Trombitás Tamás elég komplex szolgáltatáscsomagot biztosít a vendégek részére, hiszen a méltán híres Mi a Kő étterem vendégszobákkal is rendelkezik, valamint Tamás borászatának a borai már nem csak az vendéglátóhelyen kaphatók. Idei évben Tamás is kóstoltatott a rendezvényen furmintokat. „Ismét visszaigazolódott, hogy Köveskálon mindenki jól érzi magát, aki szereti a borokat és élvezi a helyi gasztronómia íz-illat-szín kompozícióit. Étteremként és borászatként mi ennek különösen örülünk, hiszen saját borászatunkban második éve készül a FURMINT, így akik most ellátogattak Köveskálra megismerhették a helyben készült furmintok fajtajellegeit. Miért is érdemes ellátogatni a Köveskáli furmint napokra? „Bepillanthattak a borászok mindennapjaiba, lazán egy (vagy több) pohár bor mellett kvaterkázhattak régi és új barátok. Szeretünk ennek szervezői és egyben részesei is lenni! Egy pohár bor, egy tál étel képes embereket mozgósítani és összekötni, ezért hiszünk benne!” „Köszönjük a részvételt! Ne felejtsétek jövőre is február utolsó hétvégéjén újra Furmint Napok – Köveskál!” Pálffy Gyula Furmint Napok I Köveskál 2021 Időpont: 2021 Február 26-28. … BALTONIKÖR GASZTROPIKNIK I KÖVESKÁL A BalatoniKör következő állomása Köveskál, így folytatódik a munka és várják a vendégeket Március 21-én a Gasztropiknik idei tavaszi sorozatának az utolsó állomásán a Köveskáli Gasztrofaluban. Időpont: 2020 Március 21. Szombat / A rendezvény leírása és további részletek: https://www.facebook.com/events/1397308707095051/
Csopaki Kódex termelők - Koralevics Pince
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.     A Csopaki Kódex termelők egyike a Koralevics Pince, amelyről a tulajdonos, a pincemunkás, a pincemester, a borász, az értékesítő, a mindenért a mindenkori felelős – egyszóval a borosgazda, Koralevics Károly mesélt.  "A családi borászat alapjait 2004-ben raktuk le, ekkor történt az olaszrizling telepítése, és elkezdődött az 1831-ben épült pince és présház felújítása-bővítése. Néhány év múlva egy másik Csopakra jellemző fajtát, a furmintot is eltelepítettük. A „birtok” kicsi, de most már a bruttó területünk 2,2 hektár. Olaszrizlingből 0,7 hektár, furmintból egy fél hektár van, és van telepítés előtt álló területünk is. Területeink Csopakon a Nagykúti és a Hegyalja dűlőben találhatók, a Kódex várományos borok a Nagykúti dűlőből származnak. A szőlőterületek művelését az egyik vezető csopaki borászat segítségével végezzük úgy, hogy ebből családunk is részt vállal. 2017-ben nagy változás történt, mert áttértünk a bio permetezésre. Izgalmas kísérlet! A pincét és présházat is próbáljuk környezettudatosan üzemeltetni, ezért annak energiaellátását gyakorlatilag teljes mértékben napelemek biztosítják. Pincénk tárolókapacitása 90 hektoliter, felerészben tölgyfa hordót, felerészben acél tartályt használunk. Több mint tíz évig a szüretelt szőlőt a helyszínen feldolgoztuk és a bort értékesítettük, de 2017-től a szőlő nagyobbik hányadát értékesítjük és csak kisebb részéből készül palackozott bor - olaszrizling, furmint és e kettő fajta házasításából készült borokat palackozunk. Boraink spontán erjesztéssel készülnek, majd erjesztés után minimum 6 hónapig érlelődnek hordóban, vagy acél tartályban. A forgalomba hozatal előtt a palackozott borok további 2-6 hónapig pihennek a munkapincében. A palackozás természetesen a birtokon belül történik, és palackozott boraink többségét is a pincénél értékesítjük, de ma már egy-egy étterem és borbolt kínálatában is találhatóak Koralevics borok.  Célunk kis mennyiségű, jó minőségű borok készítése, felhasználva a hagyományos ismereteket és a korszerű borászati eljárások adta lehetőségeket úgy, hogy a bor születésének folyamatába nem, vagy csak nagyon keveset avatkozzunk be. "