Kóstolom Csapat |
|
2/13/2020 11:09:18 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok, Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.
A csopaki Fekete Pince borait a 2006-os évjárattal ismerhettük meg. A kis családi birtok mindössze egy hektáron gazdálkodik a Hegyalja dűlőben, ahol kizárólag olaszrizlinget termelnek. Komoly terméskorlátozás mellett évente néhány száz palackos tételben készülnek a borok, kifejezetten csak hagyományos kézi technológiával, amihez 220 literes kis tölgyfahordókat használnak.
A borokat a tulajdonos, Fekete Zsolt készíti. Filozófiájuk non-intervencionista, ami annyit jelent, hogy semmilyen módon nem avatkozak bele a szőlőlé borrá nemesedési folyamatába, hanem igyekeznek azokat a feltételeket megteremteni, ami az elmúlt évezredek során a kiváló csopaki borokat létrehozta. Hagyományos módon kézi erővel, ősi fakosaras présben dolgozzák fel a szőlőt, gravitációs eljárással, vagyis nem préselik túlzottan a bogyókat. Pincéjükben kizárólag csak a pince vadélesztő kultúrája indítja be az erjedést, semmilyen tápot, fajélesztőt, adalékanyagot nem használnak. Semmilyen modern technológiával nem rendelkeznek. A szőlőlevet általában közvetlenül fahordókba töltik és seprőn érlelik legalább 6-9 hónapig, ezután palackozzák. Ezt követően a borok általában további két év palackérést követően kerülnek piacra.
A csopaki Fekete Pince is egy igazi kincs a borvidéken, érdemes felfedezni!