Kóstolom Csapat |
|
1/23/2020 4:04:41 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal április 25-én lehet először megkóstolni a 2019-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket Badacsonyban a Hableányban.
Az idei évben az előző négy évjárat tapasztalatai alapján több fontos elme is módosult a BalatonBor szabályzatban. Az előző években egy bírálati időpontra küldhették a borászok a BalatonBor jelölteket, idei évben már több bírálati időpontot határoztunk meg, hogy legkésőbb március 27-én már forgalmoba jöhessenek az első BalatonBorok. Az idei évben ezért több premier is lesz. Az első hivatalos évjáratbemutató április 24-én tartja a BalatoniKör & RizlingGeneráció Badacsonyban a Hableányban.
Az idei évi első bírálat után dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és szakértő a következőt írta:
„Nincs annál nagyobb siker, mint 5 év után azt látni, hogy mindenki egy kottából játszik és élvezi! A BalatonBor a legjobb dolog ami az elmúlt 5 évben a magyar borral történt.“ Az idei évben először tapasztalhattuk a bírálaton, hogy nem volt szürke zóna, egyértelmű stílus alakult ki a borászoknál.
Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke is hasonlóan látja a termék fejlődését és egyértelműen körvonalazódik szerinte is, hogy a BalatonBor az ötödik évében a régió szilárd alaptermékévé tudott avanzsálni.
„Az ötödik évébe lépett Balatonbor idei bírálatán egyértelművé vált, hogy bár a tó körüli szőlőültetvények nagy távolságra vannak egymástól, az azokról készített Olaszrizlingek mind karakterben, mind aromaprofilban nagyon közel vannak egymáshoz. Jó látni, hogy a termelők nemcsak egymás gondolatait, hanem a borokon keresztül a balatoni termőhely üzenetét is értik. Ez a termőtáj a stabil fundamentuma annak a közös gondolkodásnak, melyre érdemes falakat és tetőt építeni.”
Dobosi Győző Balatoni Kör alapítótag és balatoni borász, valamint a BalatonBor & Hegybor projekt felelőse szerint is egyre jobban körvonalazódik a régió bora és fejlődik a termék:
„Az ötödök évjáratot bíráltuk és észrevehető volt, hogy már a borászok kezében volt a Balatonbor elkészítése. Immáron tudjuk, hogy milyen egy könnyed, friss, fajtajelleges olaszrizling. Nagyon egységesek és jók voltak a borok, érezhető volt a stílus, és az is ami kilógott. Élvezetes és lendületes borokat fogunk 2020-ban inni.”
A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása, ebből kiindulva az „egy fecske nem csinál nyarat“ alapon az ötletgazdák szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket. A tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is a villányi összefogás eredményeként létrejött REDyketi a PH-Érték Pannonhalmai kzösségi bormárkákkal is tervezünk közös megjelenéseket.
Következő minták mentek át a bírálaton:
Ezzel a sorral még nincs teljesen lezárva a BalatonBor idei lista, mert további két bírálatra küldhetik be még a teremlők a tételeket. Már most több nevező is küldött be adatlapot a következő bírálatokra.
Idei évben az előrejelzések alapján 30 termelő és közel szézezer palack BalatonBor fog forgalomba kerülni, de a pontos mennyiséget és borászok számát az utolsó bírálat után tudjuk csak biztosra.
Miért érdemes borászként csatlakozni a kezdeményezéshez?
Vesztergom Balázs borász interjújából ez is kiderül:
További bírálati időpontok:
Jelentkezési szándék elküldése és a BalatonBor-ként letölteni kívánt tétel tervezett palackszámának megadására itt van lehetősége a balatoni borászoknak.
Szabályzat és nevezési lap elérhető a BalatoniKör hivatalos oldalán:
https://balatoni-kor.hu/hu-HU/BalatonBor
A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő.
A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület az ötödik évben az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat a Balatonon elsősorban, hogy a BalatonBor mindehol elérhető legyen és ez legyen az úgynevezett „belépőbor“ kategória.
A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.
„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.”
Első évjárat: 2015