Február utolsó hétvégéjén ismét Furmint Napokat tartanak Köveskálon. A Balaton-felvidéki gasztrofaluban ezen a napon három mesterkurzus és egy sétáló kóstoló is várja a népszerű fehér szőlőfajta kedvelőit.
Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál:
"A 90-es évek vége felé telepítettünk furmintot, mert a kutatásaink alapján kiderült, hogy régebben itt ez volt a fő fajta, és kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet kihozni belőle a vulkanikus talajon. Az is lényeges szempont volt, hogy azok a szőlőfajták, amikből akkor a borokat készítettük, mint például az olaszrizling vagy a tramini, a melegebb évjáratokban nem mindig adnak olyan alapanyagot, nem tudják azt a savszerkezetet biztosítani, amit mi elvártunk. Bejöttek a számításaink, mert furmintból szinte minden évjáratban sikerült jó borokat készítenünk, és ezek nem csak nekünk tetszenek, de szép sikereket is értünk el velük.
A régióban néhány pincénél, például a Jásdi Pincészetnél vagy a Szent Donát Birtoknál már volt furmint akkor is, amikor mi elkezdtünk ezzel foglalkozni. Szerintünk úgy tudjuk kihozni a fajtából a legtöbbet, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ezért már öt éve szervezünk egy zártkörű szakmai kóstolót azoknak a balatoni borászoknak, akik furminttal foglalkoznak - erre idén is a szombati rendezvény előtt, pénteken este kerül sor.
Az olaszrizling a balatoni borászokat elkényeztette, mert lényegesen könnyebb vele dolgozni, főként, hogy a furmintot még mostanában kezdjük kiismerni. Persze nem akarjuk leváltani az olaszrizlinget a Balaton környékén, de mindenképpen gondolkodnunk kell a furmintról is, főleg a meleg évjáratokban. A fajta nem csak önállóan kerül palackozásra, nálunk a Pálffy Pincészetnél például a Riválisok borunk olaszrizling és furmint házasításából készült. De a pezsgőkészítésnél is érdemes figyelni rá, a Kreinbacher Szőlőbirtok eredményei bizonyítják, hogy világszinten is komoly eredményeket lehet elérni vele. Az idei mesterkurzusainkon ezekre a témákra is kitérünk, és megmutatjuk, hogy számolni kell a furminttal a Balatonnál."
Nézzük, mikre számíthatnak azok, akik ellátogatnak Köveskálra február 29-én:
Manapság nem mehetünk el szó nélkül a globális felmelegedés mellett, így nem véletlen, hogy a Káli Art Inn-ben a téma: Klímaváltozás hatása a furmintra: Balaton - Somló - Tokaj. Három különböző adottságú kiemelkedő termőterület furmintjain keresztül vitatja meg a témát Cartwright Éva moderálásával Kovács Tamás a Szent Donát Birtoktól, Balassa István a Balassa Pincészettől, Kolonics Károly a Kolonics Családi Pincétől valamint a Béres Szőlőbirtok és Pincészet képviselője.
A Káli Kövek Pincészetnél a Furmint házasítások kerülnek porondra, itt Kézdy Dániel, a Furmint Február és a Furmint Day főszervezője kérdezi a borászokat arról, hogy milyen fajta mellett látják a furmint házasításban a legtöbb lehetőséget. A Káli Köveket Szabó Gyula borász képviseli, a vendégborászok pedig Pálffy Ati a Pálffy Pincétől és Homonna Attila a Homola Pincészettől.
A furmint nagyszerű alapanyagot ad a buborékos italoknak, így népszerű mesterkurzusnak ígérkezik a Furmint alapú tradicionális erjesztésű pezsgők című beszélgetés, melyet Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke vezet. A Pálffy Pincében megrendezésre kerülő esemény házigazdája Pálffy Gyula, a vendégborászatok pedig a Kreinbacher Birtok, a Garamvári Szőlőbirtok, valamint a Dereszla Pincészet.
Mindhárom mesterkurzusra kombinált jegy vásárolható, amely érvényes a délutáni Köveskáli Furmint Napok 2020 Sétáló kóstoló a "kúltúrban" rendezvényre is - de aki csak a kóstolóra szeretne jönni, azt is megteheti.
A résztvevő borászok sora pedig igen impozáns:
Balassa István (Tokaj-Hegyalja)
Béres Szőlőbirtok és Borászat (Tokaj-Hegyalja)
Borbély Családi Pincészet (Badacsony)
Csali Szőlőbirtok (Balaton-felvidék)
Csobánci Bormanufaktúra (Badacsony)
Dereszla Pincészet (Tokaj-Hegyalja)
Egly Szőlőbirtok és Borászat (Balaton-felvidék)
Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak)
Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglár)
Gilvesy Pincészet (Badacsony)
Homola Pince (Balatonfüred-Csopak, Homonna Attila - Tokaj-Hegyalja)
Jásdi Pince (Balatonfüred-Csopak)
Káli Kövek Borászat (Balaton-felvidék)
Kolonics Károly (Nagy-Somló)
Kreinbacher Birtok (Nagy-Somló)
Laposa Birtok (Badacsony)
Légli (Balatonboglár)
Pálffy Pince (Balaton-felvidék)
Petrányi Pince (Balatonfüred-Csopak)
Skizo (Badacsony)
Skrabski Pince (Balatonfüred-Csopak)
Szent Donát Birtok (Balatonfüred-Csopak)
Trombitás Borház (Balaton-felvidék)
Villa Tolnay (Balaton-felvidék)
Von Beöthy Pince (Badacsony)
A rendezők a változtatás jogát fenntartják a program és a részt vevő borászok tekintetében.
További információk és jegyvásárlás: