Kóstolom Csapat |
|
9/24/2019 11:57:14 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Kopár, Konkoly, Csillagvölgy és Ördögárok - nem egy mesekönyvet lapozgatok, hanem Geréék Villány környéki dűlőinek nevét sorolom épp. Persze a Villányi Borvidék, és egyben az ország egyik legismertebb pincészetének története sem hétköznapi. Amikor Gere Attila egy kisebb, nászajándékba kapott területen elkezdett szőlővel foglalkozni, még nem gondolta, hogy 1994-ben az Év Bortermelőjévé választják. Néhány évvel korábban, 1991-ben adta fel erdész szakmáját, ekkor alapította meg azt a családi vállalkozást, amely mostanra magába foglal borászatot, bor- és wellness hotelt, neves éttermet és szőlőmag feldolgozót is, sőt, nyaranta jazz fesztivál is kötődik a nevükhöz.
Gerééknél mindig történik valami. Tavalyelőtt a pincészet teraszát és kóstolóterét alakították át, így a belső kóstolóhelyiségben van már szalon, étkező, borbár és borkönyvtár is, rendezvénytermük pedig egy elhúzható üvegfalakkal és tetővel rendelkező, 150 nm-es télikert. A borkedvelőknek talán a 2018-as lépésük a legszembetűnőbb, ugyanis ekkor kaptak egységes címkét és új nevet a borok. "A.Gere" - olvashatjuk a címkéken, ugyanis Gere Attila és gyermekei, Andrea és Attila egyaránt részesei a pincészet mindennapjainak, így szerencsés választás egy mindannyiukra utaló elnevezés. Míg a férfiak inkább helyben vesznek részt a munkában, addig rendezvényeken sokszor Gere Andival találkozhatunk, aki érezhetően új lendületet vitt a nagynevű pincészet működésébe.
A családi pincészet szortimentje több borcsaládból áll össze. Ennek alapját a könnyedebb, gyümölcsösebb borok alkotják, ezután következnek a komolyabb birtokborok, a piramis legtetején pedig a három csúcsbor, a Kopar, a Solus és az Attila található. Mind közül a legismertebb talán a Kopar, ami Magyarország legdélebbi dűlőjéről, a mesébe illő elnevezésű Kopárról lett elnevezve. 1997-ben, amikor először készült ez a bordeaux-i házasítás, még nem volt jellemző, hogy egy bor fantázianevet kapjon, inkább a fajtákat tüntették fel a palackokon. Ki tudja, elsőre hányan kapták volnan fel a fejüket, ha a címkén azt olvassák: cabernet franc-cabernet sauvignon-merlot cuvée - a bor mégsem elsősorban a neve, hanem a magas minősége miatt vált ikonikussá, és sok borkedvelőnek először ez ugrik be a villányi vörösborokról. Azóta is csak kiemelkedő évjáratokban, a legjobb dűlők válogatásából készül. Idén szeptember elsején debütált a Kopar 2016-os évjárata, ami 50% cabernet franct, 40% merlot-t és 10% cabernet sauvignont tartalmaz, és 60%-a új barriquban, míg 40%-a nagy ászokhordóban érlelődött 16 hónapig. Illatban és ízben is a feketebogyós gyümölcsök és hordófűszerek érezhetőek benne, tökéletes harmóniában, érett tanninokkal. A 2016-os Kopar már most is egy egyensúlyos, szép bor, amit jó inni, de a csúcson várhatóan 2023-28 között lesz.
A Gere Kopar legújabb évjárata a Kóstolom Borbárban is elérhető. Kóstoljátok meg!
szöveg: Szabó Hajnalka
fotó: Kóstolom; FurmintPhoto