A szeptember az iskolakezdés, a tanulás, az újrakezdés időszaka. Tanulni soha nem késő, az ismereteinket rengeteg témakörben bővíthetjük, és egyre többen vannak, akik a gasztronómiáról vagy éppen az italokról szeretnének alaposabb ismereteket elsajátítani. Ott van például a franciák kiemelkedő minőségű pezsgője, amit mindig is valami misztikum lengett körül. Azt sokan tudják, hogy miért hívják champagne-nak, de azt talán kevesebben, hogy mit jelent, ha címkén azt olvassuk: Blanc de Blanc. Mit jelent vajon a Non-Vintage, és mi a különbség a Premier Cru és a Grand Cru dűlők között? Akik ezekre a kínzó kérdésekre keresik a választ, azok ősztől L'Atelier du Champagne - azaz a pezsgő műhely kóstolóin merülhetnek el a champagne világában. A kiscsoportos tanműhely persze jónéhány champagne kóstolásával mélyíti el az ismereteket, így az elméleti és a gyakorlati képzést is kipipálhatjuk.
A champagne szerelmesei számára már ismerősen csenghet a Varros&Co, de akiknek még nem, azoknak érdemes megtanulniuk, hogy kikhez fordulhatnak, ha mondjuk egy évfordulóra valami különlegeset, de nem elcsépeltet keresnek. A fiatal házaspár, Turóczi Anett és Varró Lóránt először lakásra gyűjtöttek, de a megtakarított pénzüket végül champagne-ba fektették - hittek abban, hogy mások is szeretik annyira a francia buborékokat, mint ők, és szerencsére nem tévedtek, különben jó sokáig tartott volna meginniuk a készletet. Ma már egyre több privát vásárló és gasztronómiai partner keresi a kisebb champagne házaktól származó italokat. Jelenleg öt márkát forgalmaznak, többek között az egyre ismertebb Palmer champagne-okat, de heteken belül bővül a repertoár. Különböző árkategóriájú és minőségű champagne-ok vannak a szortimentben, de nem várható el, hogy laikusként valaki különbséget tudjon tenni a kategóriák között, így aztán hiánypótlónak szánják ezeket a képzésnek álcázott kóstolókat, hogy könnyebb legyen rátalálni, hogy kinek mi ízlik. "Az a legdrágább champagne, ami nekem nem ízlik" - mondja Anett, és ebben maximálisan egyetértünk, hiszen annak lehet igazán élményt, jó érzést adni, aki ismeri a saját champagne stílusát. Azért nem kell megijedni, a pezsgő műhelyeken nagyjából negyedrészt lesz információ átadás, háromnegyedrészt pedig kóstolás, de szabad kérdezni, vitatkozni, egyet nem érteni. Persze szóba kerül majd technológia, meg egyéb buborékos italok is, de az est végére mindenki tudja fogja, hogy miért és mikor válasszon champagne-t, és mi a különbség a hétköznapibb és az elegánsabb vonal között
A champagne kétségtelenül luxustermék, de ha valaki bizalmat szavaz neki, megértheti, hogy miért tekintik annak. Aki teheti, idén ősszel tanuljon egy kicsit a champagne-okról, merüljön el a luxusban!
szöveg: Szabó Hajnalka
fotó: Varros&Co