A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton északi partjának Balatonalmádi és Zánka közötti részén található. Nagy múltra tekint vissza itt a szőlőtermesztés és a borkészítés, levéltári adatok szerint 1082-ben a veszprémi püspöknek már volt csopaki szőlőterülete. A borvidék két bortermelő körzetet, a Balatonfüred-Csopakit és a Zánkait foglalja magába, de borait tekintve még változatosabb. Balatonfüred környékére a testesebb, tüzesebb borok jellemzőek, míg Csopak környékére inkább a lágyabbak, visszafogottabbak.
A környék legjellemzőbb szőlőfajtája az olaszrizling - a "csopaki olaszrizling" fogalom, sokak szerint a fajta ezen a vidéken adja a legjobb borokat. Ezen kívül található még itt szürkebarát, rajnai rizling, furmint, ottonel muskotály, sauvignon blanc, tramini, zenit. Vörösborokat főként kékfrankosból, zweigeltből, merlotból, cabernet francból, cabernet sauvignonból készítenek.
A térségben megalkotott Csopaki Kódex a borvidék hagyományos fajtáját, az olaszrizlinget helyezi középpontba, és célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A védjegyével ellátott borok megfelelnek az ország legszigorúbb minőségi- és eredetvédelmi szabályainak.
A borvidék települései:
Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly
Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka
A terület időjárását a közeli Bakony hegység és a Balaton határozza meg. Jellemző a sok napfény. Talaja változatos, van itt vörös homokkő magas vasoxid tartalommal, dolomit, márga, mészkő, vulkáni tufa. A borvidék talaja gazdag kalciumban, magnéziumban és káliumban.
A borvidéken több kisebb-nagyobb borászat található, ezek a teljesség igénye nélkül:
Béla és Bandi Borászat
Dobosi Pincészet
Feind Borház
Figula Pincészet
Gyukli Pincészet
Homola Pincészet
Jásdi Pince
Pántlika Pincészet
Petrányi Pince
Söptei Pincészet
Szent Donát Birtok
Tamás Pince
Thetis Birtok
Vesztergom Pince
Zelna Borászat
A pincészetekkel számos rendezvényen találkozhatunk, de vannak, akikhez kifejezetten rendezvényt társíthatunk, mint például a Jásdi Pince vagy a Homola Pincészet.
A Jásdi Pince épülete már az 1800-as években is fontos szerepet töltött be a borvidék életében, a korabeli feljegyzések szerint is a kor legmagasabb színvonalán folyt itt a borászati munka. A Jásdi család tulajdonába húsz éve került az épület, és a felújításnál ők is a legmodernebb feldolgozó eszközök beszerzésére törekedtek. A pincében folyó kimagasló munkát a szakma is elismeri, 2017-ben Jásdi István lett a Borászok borásza. Jásdiék a balatoni szőlőket is felkarolták: nagy szerepük van abban, hogy az "Olaszrizling szerintünk" rendezvény az elmúlt tíz évben egyre nagyobb érdeklődés mellett mutatja be a népszerű szőlőfajta sokféleségét. A Jásdi Borteraszon zajlik évek óta a Vörös Balaton rendezvény is, ami azt hivatott bemutatni, hogy bár a Balatont legtöbben a fehérborokkal azonosítják, a térségben vannak figyelemreméltó, elegáns, komplex vörösök is.
A Homola Pincészet egy évtizede van jelen Paloznakon, de azóta több területen is sokat tettek a borvidék ismertségéért. Nem csak boraikat és a borteraszukon rendszeresen megrendezésre kerülő rendezvényeket, de Sáfránkert vendéglőjüket is sokan ismerik. Ennél többen talán csak a Paloznaki Jazzpikniket, amivel Homoláék idén nyolcadszor vonzottak többezres tömeget a parányi Balaton parti településre. A rendezvényre annyira jellemző a lokálpatriotizmus, hogy itt saját boraikon kívül kizárólag néhány környékbeli pincészet borait kínálják a vendégeknek.
szöveg: Szabó Hajnalka
fotó: Kóstolom, Szent Donát Birtok