A Balatonnál mindig történik valami. Igen, egész évben! A négy évszakos, minőségi vendéglátást tűzték zászlajukra azok a borászok, éttermesek, szállásadók, akik megalapították a Balatoni Kört. A körnek itt bizony több jelentése van. Ha végig látogatjuk őket, szó szerint körbe kóstolhatjuk a Balatont időben és térben egyaránt - januártól decemberig, Északtól Délig, Kelettől Nyugatig. De kört alkotnak szakmai közösségként is, hisz tudják, együtt többet tudnak adni, mint egyenként. Szívesen ajánlják egymást, mert mindannyian minőségit, értékeset, emlékezeteset adnak a vendégeknek, a céljuk pedig közös: olyat nyújtani, amiért a hozzájuk látogatók visszajárnak, újra meg újra meg újra.
Hogy mennyire hisznek az egységben, a minőségben, arra jó példa a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös bora is, a Balaton Bor, amiből idén már a negyedik évjárat kerül a poharunkba. Egységes a palack, egységes az arculat, mégis mindegyik bor egy kicsit más. A Balaton környékének legismertebb szőlőjéből, az olaszrizlingből azonos borkészítési elvek mentén készítettek a borászok olyan jó minőségű, jóivású bort, amivel megmutatják, hogy van értelme közösségben, egyforma értékeket figyelembe véve, közös gondolkodás mentén bort készíteni. Példájukat azóta több borvidéken követték, miközben ők a következő minőségi szintre léptek, és második éve már HegyBort is készítenek.
Akárcsak a tevékenységek, a tagok is ugyanolyan sokszínűek.
Laposa Bencének, a Balatoni Kör elnökének neve jól cseng a balatoni borok kedvelői körében, ráadásul a Laposa Birtok mára igazi gasztrobirtokká nőtte ki magát, hiszen négy különböző helyen négy különböző stílusú vendéglátó helyet működtetnek. Az ikonikus Hableány csak néhány hete nyílt meg, de egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak.
Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője egy véletlennek köszönhetően lett éttermek, apartmanok, egy hotel és egy kikötő tulajdonosa - majd a Balatoni Kör alelnöke. Ötleteivel folyton építi, szépíti a társulást.
Szamosi Lóránt tiszteletbeli tag , a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója sokat tesz azért, hogy a a Balaton környékén a szakmát magas szinten művelő fiatal séfek, cukrászok és pincérek dolgozzanak, és ők is részesei legyenek a balatoni gasztronómia megújulásának. Segítségével valósult meg az a program, amelynek köszönhetően a tehetséges diákoknak tanulmányi továbbképzést és gyakorlati helyet biztosítanak, a vendéglátóhelyek pedig így jó alapokkal rendelkező munkaerővel dolgozhatnak.
Dobosi Győző nevéhez nem csak a biogazdálkodást folytató szentantalfai Dobosi Pincészetet köthetjük. A Rizling Generáción belül ő az, aki a BalatonBor és a HegyBor márkák létrejöttében legnagyobb szerepet játszott, és fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy ezek a hazai piacon minél nagyon ismertséget és elismertséget szerezzenek.
Pach Gábor, a Fenegyerek Pálinkák készítője, aki a Balatoni Kör egyik alapító tagja. Egy évtizede foglalkozik pálinka készítéssel, s azóta számos hazai és nemzetközi versenyen ért el eredményeket. Oktatja a pálinkafőzést és a pálinkabírálatot, emellett lepárló berendezések képviselője és szaktanácsadója.
Kovács Tamás csopaki Szent Donát Birtoka nem csak kiváló borairól, de a birtokon működő regionális gourmet konyhát vivő étteremről is ismert. A tulajdonos-borász emellett fontos szerepet tölt be a Csopaki Kódex, az egységes csopaki borszabályozás megalkotásában is. A Csopaki Kódex a borvidék hagyományos fajtáját, az olaszrizlinget helyezi középpontba, és célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A védjegyével ellátott borok megfelelnek az ország legszigorúbb minőségi- és eredetvédelmi szabályainak.
Hajdu Attila új tagja a Balatoni Körnek. Az egykori magyar válogatott kapus manapság a vendéglátás területén aratja a babérokat. A Balatonudvari és Vászoly határában lévő Fürjes Udvarház és Borterasz tulajdonosa nem csak szálláshelyet, de borokat is kínál vendégeinek - nemrég debütált saját olaszrizlingje, amit nagyon kedvelnek, akik megkóstolták.
Csak néhány név, hiszen bárkit kiemelhetnénk a Balatoni Kör tagok közül, és mindannyiuk álmai, munkája hozzájárul a Balaton környéki vendéglátás rohamos fejlődéséhez.
Borteraszok és a parttól távolabb eső pincék, a legjobb vidéki éttermek és egyszerűbb bisztrók, szállások és aktív kikapcsolódást kínáló helyszínek egyaránt tárt kapukkal várnak. Mindenkinek azt ajánljuk: kóstolják körbe a Balatont, fedezzék fel a helyi szépségeket, ízleljék meg a helyi finomságokat, őrizzék meg azokat az értékeket, amit ez a csodálatos tó ad nekünk.
szöveg: Szabó Hajnalka
fotó: Kóstolom, Balatoni Kör, Facebook