A több évezredes szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidéket északról a Bakony hegység, délről a Balaton határolja, így a vízfelületről visszaverődő napfény, a páratartalom és a hűvös bakonyi szelek, valamint a vulkáni eredetű bazalt talaj egyaránt hozzájárulnak a badacsonyi borok különleges minőségéhez.
Világszerte egyre nagyobb teret kap az a nézet, hogy keressük a helyit, a ritkát, az egyedit. Ennek is köszönhető, hogy itthon is egyre népszerűbbek lesznek olyan szőlőfajták, amik az elmúlt évtizedekben teljesen kikoptak a köztudatból. Ezek egyike a kéknyelű, Badacsony őshonos szőlőfajtája, melyet összesen nagyjából ötven hektáron termesztenek, így mindenkinek csak kis területe van belőle, mégis szinte minden badacsonyi borász szortimentjében megtaláljuk. A szőlő nevét a levelele nyelének kékes-vöröses színéről kapta, és az a különlegessége, hogy csak női virágzattal rendelkezik, beporzásához rózsakő vagy budai zöld fajtát szoktak mellé telepíteni. Régebben "úri szőlőnek" nevezték, úgy tartották, hogy alacsony terméshozama miatt ezt csak úri passzióból szokás termeszteni. Úrinak mi mégis inkább a különlegessége miatt neveznénk. Sok törődést igényel, amit aztán sokszorosan meghálál. Ízvilága visszafogottabb, virágos-gyümölcsös jegyei az érlelés során egyre érettebb gyümölcsös karaktert mutatnak, de fő jellegzetessége mégis az, hogy a badacsonyi termőhely ásványosságát egyetlen fajta sem adja vissza ennyire jól, mint a kéknyelű. Bora fiatalon is élvezhető, legszebb arcát mégis általában néhány év után mutatja meg. A kéknyelűből a gyöngyözőtől a könnyedebb és testesebb száraz borokon keresztül a késői szüretelésű édesig sokféle bort készítenek a badacsonyi borászok, akik közül többen az elmúlt évjáratot már a kifejezetten a fajtához tervezett kék színű rajnais palackba töltötték, ezzel is megkülönböztetve a többi fajtától.
Az elmúlt két évben egyre nagyobb reflektorfénybe került ez a ritka szőlőfajta - ebben nagy szerepe van Istvándy Gergelynek, aki a teljes Istvándy Birtokon napokon keresztül tartó fesztivált álmodott meg a kéknyelű köré. A Kéknyelű Ízlelő tavaly és idén is egy zártkörű szakmai kóstolóval kezdődött, amire több mint húsz badacsonyi borász hozta el a borát, majd a nagyközönségnek tartottak borkóstolót, és a kéknyelűhöz hangolták a kínált ételeket is. Itt, és a badacsonyi borászok évek óta megrendezett budapesti kóstolóján is nagy rajongótábora alakult ki a kéknyelű boroknak, ami a borászokat is arra sarkallja, hogy egyre több arcát mutassák meg a borvidék egyedi fajtájának.
Kihagyhatatlan kéknyelűt készítő borászok, a teljesség igénye nélkül:
Istvándy Birtok és Borműhely
Málik Pince
Csendes Dűlő Szőlőbirtok
VáliBor
Laposa Birtok
Nyári Pince
Sabar Borház
Szászi Birtok
Villa Tolnay Bor- és Vendégház
szöveg: Szabó Hajnalka
fotók: Kóstolom