Kóstolom Csapat |
|
7/11/2019 9:36:30 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Manapság egyre nagyobb kultusza van a természetes boroknak. Miközben a környezetvédelem kapcsán gyakran kongatják a vészharangot, egyre inkább előtérbe kerül a természetes szőlőművelés és borkészítés témája. Jónéhány borász már úgy gondolkozik, hogy ne csak a természetet, de saját szervezetünket se terheljük felesleges vegyszerekkel, így aztán a borok készítésénél csak a legszükségesebb beavatkozásokat végzik el. A nyár eleji Természetes Mátra kóstolóra közülük hárman, a Karner Wines, a Losonci Pince és a Levente Szőlőbirtok és Pince hozta el borait a VinoPiano Borbárba.
A Mátrát kisgyermek korunk óta a természettel kötjük össze, nem volt ez másként most sem, amikor ezeket a borokat kóstoltuk és a történeteiket hallgattuk.
Major Leventét, az abasári általános iskola igazgatóját borok nélkül is megjegyeznénk megjelenéséről, beszédstílusáról. A borkedvelők néhány éve ismerték meg a nevét, és azóta komoly rajongótáborral rendelkezik. Nem csak a tanításban elkötelezett, de a tanulásban is - hiszen ő is folyamatosan tanul a szőlőben, amit organikusan művel, és a gyümölcs természetes ízét igyekszik visszaadni boraiban. A szőlőben nem végez talajmunkát, a természetes gyomflóra végzi el a feladatát. Most a 2015-ös évjáratból hozott kóstolót, amikor a 60 éves olaszrizling tőkékről 60 dkg-s tőketerhelés mellett szüretelt. Legérdekesebb ezen az estén az irsai olivérből készült bora volt, natúr borosok nem igazán szoktak ezzel a fajtával foglalkozni. Bár illata tipikus, az íze egyáltalán nem általános, mint ahogy a borász céljai sem azok.
Losonci Bálint 8 hektáros családi birtoka Gyöngyöspatán és környékén található. A 6 éve organikusan művelt szőlőben a bázis a rajnai rizling, a pinot noir és a kékfrankos, de kevésbé ismert szőlőfajtákkal is kísérteleznek, most ültettek például purcsint és tihanyi kéket, de magyar frankos is kizárólag itt terem. A Losonci turánért mindenki rajong, aki ezt a fajtát kedveli, de ezen a kóstolón emlékezetes volt a héjon erjesztett saszla, vagy a szintén héjon erjedt, szűretlenül-derítetlenül palackozott királyleányka is.
Karner Gábor 20 éve felvásárolt szőlővel kezdte borász pályafutását, majd saját területtel folytatta. Ahogy ez a terület egyre nőtt, a beavatkozások egyre csökkentek, mára már csak spontán borokat készítenek, 2017 óta ként sem használnak, úgy gondolják, ez a jövő. A többes szám nem véletlen, lánya, Fanni is egyre jobban belefolyik a borok készítésébe. Tavaszföld és Vitézföld kékfrankosaik évek óta megbízhatóan hozzák azt a minőséget, ami miatt a természetes borok kedvelői megjegyezték a Karner nevet. Mindkettőt megkóstolhattuk most, és érdekes volt összehasonlítani, hogy ugyanabból a fajtából, ugyanabból az évjáratból, ugyanúgy egy hetet héjon áztatott borok milyenek úgy, hogy az egyik másfél évet töltött hordóban, a másik viszont egyetlen percet sem.
Természetes ízek, természetes, emberközeli történetek - élmény volt ezeket a borokat megkóstolni és közben a borászokkal beszélgetni. A Mátráról a jövőben nem csak a természet jut majd eszünkbe, de a természetes borok is.
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: Kató Boglárka
Köszönjük a lehetőséget a VinoPiano Borbárnak!