Négy évtizeddel ezelőtt, amikor a badacsonyi szőlőműves családból származó Barabás Eleonóra és a budapesti kádár család sarja, Laposa József házasságot kötött a badacsonyi Hableányban, valószínűleg legmerészebb álmaikban sem gondolták azt, ami most a valóság. 3 gyermekük, Bence, Lilla és Zsófia mára nem csak a Laposa borbirtokot, de egy igazi gasztrobirtokot is működtetnek, melynek legújabb tagja épp a néhány hete megnyitott Hableány.
A gasztrobirtok kifejezés egyáltalán nem túlzás. Az említett Hableányon kívül további három olyan hely is van Badacsonyban, ahol Laposa borkóstolóban lehet részünk, és ha ez nem lenne elég, mindegyikben van még egy kis plusz. A Laposa borterasz a szőlőbirtok közepére épült, még az épület tövében is kéknyelű tőke van, bár nem csodálnám, ha es keveseknek tűnt volna fel eddig - a lenyűgöző balatoni kilátás valószínűleg elvonja erről a figyelmet, főleg, ha még egy pohár bor is van a kezünkben. Igaz, a többi hely sem kevésbé vendégmarasztaló. A Szőlőhegy bisztrót a nagy szőlőlugasos terasza miatt nem feledjük sokáig, na meg a hatalmas adag nagyon finom ételek is emlékezetesek. A leglazább, legvagányabb, legbulisabb Laposa placc pedig a frissTerasz, ahol egész nyáron koncertek, dj szettek és menő street food ételek uralják a terepet. Idén nem lesz nehéz az aktuális hangulatunkhoz helyet választani!
A badacsonyi, meg úgy általában a balatoni borok kedvelői már egészen biztosan ittak Laposa bort, de van egy jó hírünk: a birtok borászának, Laposa Zsófinak az álma hamarosan megvalósul, újonnan épült borászati komplexumukban ugyanis egy pezsgőkészítő üzem is helyet kapott, így a szortiment rövidesen pezsgővel bővül.
Ebbe a szortimentbe egyébként már most is vagy húszféle bor tartozik, és nem kellett különösebb kompromisszumost kötni hozzá, hogy a borlapokra kizárólag Laposa borok kerüljenek. Az üde, friss fehérboroktól a hosszan érlelhető, testes borokon át olyan különlegességig, mint a késői szüretelésű zeus, igen széles a skála. A Hableányban ezt le is ellenőrizhetjük: egy ötletes fali installáción külön vannak az alap borok, a hegyborok és a dűlős tételek. Könnyebb így megtalálni a kedvenceket, de így akár tanulhatunk is a balatoni borok besorolásáról.
A legizgalmasabbat még nem is mondtam: a Laposa borok ettől az évtől a Hableány alatti látványpincében készülnek, így akár az ebédünkre várva is bekukucskálhatunk az éppen zajló munkafolyamatokba! Igazán egyedi, hogy egy település közepén van egy látványborászat, így aki arra jár, mindenképpen nézze meg!
Borok, ízek, élmények... Badacsonyban egyikből sincs hiány!
szöveg: Szabó Hajnalka
fotó: Laposa Gasztrobirtok