Az elmúlt években egyre több az egy-egy szőlőfajtához kötődő tematikus borkóstoló, a hárslevelűt is már hatodik éve ünnepeljük az utolsó májusi csütörtökön. Ezek a kóstolók remekül ötvözik a szakmaiságot a könnyedebb hangvétellel, így a borértők is találnak érdekességeket, de akik szimplán csak kíváncsiak néhány jó borra, mindenféle sallang nélkül, azoknak is jó választás a Hárslevelűk Éjszakája.
Idén az előző évekhez képest változott a helyszín, sőt, ez sem végleges, hiszen jövőre máshol lesz a rendezvény, de a átmeneti megoldás nagyon jól sikerült, a budakalászi Kálvária Pincében hárslevelűzhettünk, a korábbi évekhez képest szűkített felhozatallal, de végtelenül családias légkörben
Ezt a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajtát hazánkban szinte az összes borvidéken termesztik, de leginkább Tokajról, Somlóról, a Mátrából és Villányból tudunk emlékezetes hárslevelűket felsorolni. Ezek a fűszeres, virágos jegyű borok általában jól érlelhetőek, bár a mostani HÉJ-on nekem inkább a fiatalabb tételek tetszettek.
Egyik kedvencem a Préselő Pincészet 2018-as Habzó Hársa volt, ami kétféleképpen került forgalomba: elegánsabb palackban parafadugóval, illetve vagány csavarzárral. Friss, fiatalos, szexi, kezdő borfogyasztókat ilyenekkel lehet rászoktatni egy fajtára. Igaz, sietni kell vele, mert általában nyár közepére el is szokott fogyni a pince készlete.
Az erdőbényei Bardon Pincészet két borral is képviseltette magát, s bár többen a 2015-öst dicsérték, én a sokkal lendületesebb 2017-esre szavaztam. Birses-körtés-citrusos, néhány gramm maradékcukorral, idén nyáron szerintem sokak kedvence lesz. A hárslevelűre általában jellemző virágos jegyek viszont nincsenek benne.
A Centurio Szőlőbirtok Fáy-Domb 2018 sokkal inkább fajtajelleges, bár a 15%-os (!) alkohol igencsak meglepett. Emiatt nem gondoltam volna, hogy tavalyi bor van a poharamban, idősebbnek tűnt, de nagyon tetszett. Nem csodálom, hogy a Mátrai Borvidéki borversenyen Aranyérmet és Különdíjat is kapott. Ebben is van 6 gramm maradékcukor, ami többnyire igen jól áll a hárslevelűnek.
A Bott pince Kulcsár dűlőből származó hárslevelűje minden évben az élbolyban van. A talaj, az értő kezek - bizonyára több tényező hozzájárul, hogy tudjuk: ha ezt kóstoljuk, biztosan nem fogunk csalódni. A 2017-es évjáratú bor nagyon kedves, érett fehérhúsú gyümölcsös illatokkal nyit, amit az íz is követ, szerencsére jó hosszan. Kóstolótársaimmal együtt szerettük.
Többször hallottam már hegyaljai borászoktól, hogy minden jó furmintban van egy kis hárslevelű. A Montium pince Birtok borában 60% a furmint és 40% a hárslevelű, és nagyon egyensúlyos bor kerekedett ebből a megoszlásból.
Bár most az elmúlt két évjárat borairól lelkendeztem - hiszen ezeket kereshetjük a következő hónapokban az üzletekben, a borbárokban, az éttermekben -, a Hárslevelűk Éjszakáján több olyan legendához lehetett szerencsénk, amik már nincsenek kereskedelmi forgalomban, csak talán a pincéknél, meg néhány borgyűjtőnél akadhatunk rájuk. Voltak közöttük megosztó tételek is, de mindegyik nagyon érdekes volt.
Somlóról megkóstolhattuk például Györgykovács Imre 2011-es és 2014-es hárslevelűjét (2015 után már nem is készít borokat ebből a fajtából), a Somlói Apátsági Pincészet 2009-es Hárslevelűjét, vagy egy 2014-es Spiegelberg Hárslevelűt, aminek különleges ízvilága kapcsán elkaptam egy megjegyzést: "Tokajban ez már száraz szamorodni lenne". A Tokaji borvidékről 2006-ból két legenda is a poharunkba került: a Balassa Mézes-Mály és egy Homonna Hárslevelű - nekem ez utóbbi tetszett igazán.
A sor végére maradt a desszert: a Tokaj-Hétszőlő 2004-es aszúja, ami nagyon jól tartja magát, a jó savaknak és a 145 gramm maradékcukornak köszönhetően tökéletes formában van 15 évesen.
Az utolsó korttyal a poharamban azt a végső következtetést vontam le, hogy bár nem irányul rá annyi figyelem, mint más szőlőfajtákra, a hárslevelű nagyon sokrétű fajta. Frissebb és érleltebb, száraz és édes, habzó és csendes bor tekintetében is kiemelkedő példányokkal találkozhatunk. Én már alig várom a következő Hárslevelűk Éjszakáját!
Szabó Hajnalka
A meghívást köszönöm Kézdy Dánielnek, a HÉJ kitalálójának és szervezőjének