Kóstolom Csapat |
|
5/27/2019 8:59:21 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Legfrissebb videónk: V. Villány Kalandozva
Végre esik az eső, oly régóta ígérték, hogy már mi éreztük rosszul magunkat az időjósok helyett. A Hotel Dráva királyi reggelijével kezdjük a napot, amikor a séfjük arról beszélt, hogy kiemelten kezelik a minőség-kérdést, nem vicceltek.
Az első meglátogatandó partnerünk a Bock Bor, ahol maga Bock József ígért egy rövid interjút. Ehelyett egy élvezetes családtörténeti kiselőadást kapunk, egészen a kezdetekig visszavisz minket az időben, felelevenítjük az első lépéseket, a nagy harcokat, a fokozatos építkezést, a kitartó munka gyümölcsét pedig magunk körül láthatjuk: 5000 négyzetméteres földalatti pincerendszer, 1 millió palack évente, mindezt a legnagyobb rendben és tisztaságban.
Négy tételt kóstolunk le, a reggel tíz óra rozéért kiált, nem kezdhetünk még vörössel. A második azért már lehet az. A villányiak közösségi márkája, a Redy egyébként is ezt a célt szolgálja: bárhol, bármikor, bárkivel, hogy Villány ne csak a hatalmas vörösborokról éljen az emberek tudatában. Nekünk ez már a sokadik Redy-nk az út során és nagyon szeretjük, gyakorlatilag az összes pincészetnél egy nagyszerű ivósbort kaptunk, amelyből jöhet a következő. A Portugieser alapokra építkező cuvée, valamint az eszme, amelyet képvisel a szívünkbe lopta magát.
Természetesen Villány nincs Franc nélkül sem, két elképesztő tételt kóstolunk így délelőtt, melyek után csak elismerően lehet bólogatni: a dűlős Fekete-hegy Selection 2014 és a Bock Cuvée 2012 valódi élményszámba menő borok.
Ezután egészen a Tiffán pincéig kell eltekernünk, hosszú perceket vesz igénybe. Tiffán Ede és Zsolt is csatlakoznak hozzánk: két generáció, két karakter, ám közös szerelem: felmegyünk az Ördögárok tetejére, onnan tekintünk le a birodalmukra. Főként Zsolt mesél nekünk telepítésekről, fajtákról, külföldi tanulmányokról, felfogásról.
Amiről pedig mesél, azt együtt mutatják be a birtokra visszatérve: háromtételes kóstolóból lesz nyolctételes élményutazás: rendkívül magas minőségű, kiegyensúlyozott, emlékezetes tételek követik egymást, gyakorlatilag minden, amit hoznak megérne egy-egy megemlékezést. Ez azonban csak egy napi összefoglaló, nem szakmázás. A Grande Selection 2015-öt azért zárójelben kiemelem: számomra a túra egyik legjobb bora – hozzátéve, hogy nagyon erős a mezőny.
Természetesen Zsolt is levisz minket a pincébe, bemutatja, hol készülnek az imént kóstolt tételek. Annyira jó látni ezt, a bor születésének folyamatát a kezdetektől, a szőlőstől egészen a hordókig és tartályokig, a pincék mélyeinek titkába belesni, ha csak egy pillanatra is. Észrevettétek már, hogy pincében is hajlamosak vagyunk lehalkítani a hangunkat? Talán a bor iránti tiszteletből, vagy vallási okokból, ezt döntse el mindenki maga.
Az utolsó mai partnerünk a Streit Zagonyi. A feltörekvő pincészet egyik borbárunk által is tartott tétele elég nagy rajongótábornak örvend, így örömmel kóstoljuk végig a borsort – ismét. Hiába, tudjátok jól, hogy folyamatosan ellenőrizni kell a tételek minőségét. Streit György és borásza, Horváth János közben a borokról, a névválasztásról, az ehhez kapcsolódó történelmi hőstettekről mesélnek, mi pedig ismét örömmel kerülünk közelebb a borokhoz a sztorin keresztül.
Hazafelé a nap előbújik a felhők mögül és csodálatos naplementében fürdőzve tekerünk Villányból haza Harkányig. Jobbunkon a Szársomlyó, balunkon a Siklósi vár, előttünk pedig az utolsó két nap.
Előző napi összefoglalóink:
1. nap:
Villány kétkeréken – 1. nap: Rácz Miklós Tamás és a Polgár Bortrezor
2. nap:
Villány kétkeréken – 2. nap: Mokos, Jackfall és Bakonyi Péter
3. nap:
Villány kétkeréken – 3. nap: Gere Tamás és Zsolt, Vylyan, Vinatus
4. - 5. nap: