Kóstolom Csapat |
|
5/25/2019 10:25:09 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Sajnos van, hogy az embernek reggel tízkor már nagy villányi vöröseket kell kóstolnia. A harmadik napunkat ugyanis Gere Zsolt vezeti fel: a teraszukon üldögélve kóstolunk végig egy ajánlott borsort, egészen a könnyed fehértől a csúcsborig. A csúcsbor pedig Villányban megköveteli a figyelmet. Zsolt körbevezet minket a birtokon is, megnézzük a pincét, a palackozót, közben pedig mesél a dolgos mindennapokról és a borászlét lényegéről.
Nyeregbe pattanva Kisharsánynak vesszük az irányt, a Vylyan Pincészetnél várnak bennünket ebédre. A kergetőző felhők folyamatosan más és más színűre festik a szőlősorokat, csodálatos az idő a kerékpározásra. Az utolsó szakasz meg is ágyaz a kalóriáknak, ugyanis combos mászással érhető el a birtok. Természetesen a felfedezés itt sem maradhat el. Kisétálunk a fajtaültetvényekhez, ahol Ipacs Szabó István összegezi a Vylyan felfogását: törekvés az egyensúlyra. Az ebédünk is kiváló, a barbecue, a grill, a füst, a nyílt láng van a középpontban: steak, fajitas, hamburger, zárásnak almás pite. Az ember kiül a fűbe, nézi a panorámát és megfeledkezik kicsit az időről.
A Vinatus a következő állomás, itt kezdődik a villányi pincesor. Hétvégén valóban más lesz a környék hangulata, koradélután sokan napoznak borral a kezükben. Olyan is akad, akinél már nagyobb a szembeszél. Békés nyüzsgés a főutca.
Pálfi Sándor képviseli a Vinatust, megmutatja a rendezvényeknek helyt adó gyönyörű pincét, a panzió szobáit, majd itt is előkerülnek a borok: hiába, Villány nem hazudtolja meg önmagát. Mi meg nem sértődünk meg, hiszen elsősorban a borturizmust szeretnénk népszerűsíteni. A megújult címkevilágú rozétól kezdve itt is eljutunk a pincészet csúcsboráig, a 2012-es Crassusig. Olyan sok kiváló minőségű bort kóstolunk, hogy rendesen elfárad az ember agya a sok íz és illat elraktározásában.
Polgár Zoltán azonban bejelenti, hogy az utolsó náluk töltött estén muzeális borokat fogunk kóstolni. Nincs mese, a nemleges választ el kell felejteni. Így a zellerkrémleves és a harcsapaprikás után igazi különlegességek kerülnek az asztalra: egészen 1996-ig megyünk vissza az időben, a pincészet első borai közül is megnézünk néhányat. Szabályokat rúgunk fel, Tokaj házasodik Villánnyal, különleges elkészítési módokat nézünk. Hihetetlen élményt nyújtó borok, már ha csak azt nézzük, hogy 20 év fölötti, kiváló állapotban lévő tételekről beszélünk: feszes savak, illatáradat, ízek kavalkádja, mindehhez pedig Polgár Zoli bácsi és felesége, Kata narrációja meséi, történetei.
Különleges élmény az este, ennek ellenére az ágyba kerülés igazán jól esik: jön a következő nap!
TOVÁBBI CIKKEK: