Kóstolom Csapat |
|
5/24/2019 8:01:34 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A második villányi reggel acélszürke éggel és jelentős széllel ébreszt, így nem mondunk nemet a Polgár Panzió mangalicaszalonnájára és véres hurkájára: a magyarok szerencsére nem csak müzlit, vagy vajas pirítóst tudnak elképzelni napindítónak. Nekünk pedig kell az energia, hiszen a kerékpáros tudja, hogy szél csak egy irányból érkezhet: szemből.
Az esőkabátokat elcsomagolva nekiindulunk Palkonyának, hiszen a Mokos Pincészetnél folytatjuk a borvidék felfedezését. Az út gyönyörű, zöldellő fák között kanyargunk, mesebeli pincesorokon haladunk át. Mokos Balázs fogad minket, ő mutatja be az impozáns birtokukat. Az impozáns alatt azt értem, hogy negyed óra múlva egy színházterem közepén állunk.
Lekóstoljuk a palkonyai dombokról érkező borokat, megnézzük, hogy mi fán terem a gyümölcsbor (gyümölcsfán egyébként), majd gyorsan felhajtunk a birtok és a falu fölé, hogy szemrevételezzük a különleges, hagymakupolás templomot, mely Palkonya egyik védjegye.
Ezután úttalan utakon, szó szerint a kertek alatt hajtunk át Kisjakabfalvára. Éljenek a mountain bike-ok! A svábmúltú (amennyiben ez egy létező fogalom) településen a Jackfall Bormanufaktúra vár bennünket, a nap már rég kisütött, így a kertben ülünk le beszélgetni. Egy városból frissen szabadult macska száguldozik a lábak között, a poharakba pedig igen komoly tételek kerülnek. Annyira komoly tételek, hogy a 2013-as Pillangó az egyik „örök emlék” borom marad.
Burger Otília és Jandrasics Gábor birodalma egy külön világ, az eredeti állapotban megmaradt, vagy restaurált házrész évszázadokat repít minket vissza az időben, a nyugalom, a borok, a hangulat mind-mind maradást suttognak a füleinkbe, de menni kell tovább, hiszen nagy a borvidék és sok a felfedezni való.
Társaságunk időközben kiegészül Polgár Zoltánnal és Koch Mártonnal, ők is aktív kerékpárosok, így velük együtt tekerünk vissza Villányba, hogy Bakonyi Péter borászatánál folytassuk. Petinél nem először járunk, titkos vendégváró receptje – friss cipó, mozzarella, paradicsom és bazsalikom – az egyszerűségében tökéletes. A borait mindannyian együtt kóstoljuk, jó látni, hogy a vidék borászai a széthúzás helyett inkább az összetartozást, az egymástól való fejlődést és a másik segítését választották.
Nagyszerű hangulatban telik az este, előkerülnek a bakelitlemezek, pörög a fekete lemez, jönnek a borok sorban, csupagyümölcs frissesség és komoly nagyvörös versengenek a kóstolók kegyeiért, kész szerencse, hogy mindkét típus kiváló, nem kell állást foglalnunk.
Azóta ismét úton vagyunk, tartsatok továbbra is velünk!
1. napunk összefoglalója: https://www.kostolom.hu/Hir/572/villany-ketkereken-1-nap-racz-miklos-tamas-es-a-polgar-bortrezor