A Balatoni Kör tagjai olyan borászatok és vendéglátóhelyek, akik egész évben nyitva tartanak, és megmutatják, hogy a balatoni szezon nemcsak a nyári hónapokra korlátozódik. Közös kiadványuk, ami a Balaton környéki helyek felfedezésére, körbekóstolására buzdít, idén ötven helyet ajánl, így az évnek szinte minden hetére juthat újabb tesztelnivaló. A gasztrohelyeket bemutató térkép a Szántód-Tihany között közlekedő kompon megrendezett GasztroPikniken debütált.
Imádom a Balatont, a jó borokat és a jó ételeket, így nagyon vártam a kisebb gasztrofesztiválnak is beillő pikniket, de hogy ennyire stílusosan mutatkozik be a négyévszakos Balaton, arra nem számítottam. A ragyogó napsütést a komp indulása után bő félórával szemerkélő eső váltotta fel, ami éppen csak megvárta, hogy a Balatoni Kör tagjairól egy közös fotó készüljön, majd heves zivatarba csapott át. Nagyjából tíz percet töltöttünk a komp fedett részei alá behúzódva, minden elérhető ruhadarabot magunkra húzva, de ez nem szegte kedvünket, sőt, inkább összehozta a társaságot. A Fenegyerek pálinkák mellé előkerültek a kispoharak, és egy emberként reménykedtünk, hogy a gyenesdiási MóniSüti Rákóczi túrósai megmenekülnek. Közben még az is kiderült, hogy a Garamvári pezsgő élvezeti értékéből mit sem von le, ha esernyő alatt koccintunk vele, mert ugyanolyan finom, mint napsütésben. De a sötét felhők alól hamar kikeveredtünk, és a második órában ismét gyönyörűen sütött a nap, a balatoni vendéglátósok pedig jelesre vizsgáztak problémamegoldásból. Mint egész évben, most is mosolyogva kínálták tovább a borokat, és varázsolták elénk az ínycsiklandó ételeket.
És ha már az ételeknél tartunk: a minőségi alapanyagok és a kreativitás nászából fantasztikus finomságok születtek. Mindent persze képtelenség volt végigkóstolni, de mindenki derekasan helyt állt, és ismeretlenek is mosolyogva osztották meg a tapasztalataikat egymással.
Én a Borbarátok Vendéglő nyúlgerincével kezdtem a sort, ami tárkonnyal és parmezános burgonyapürével került a tányérra - a nyúlhús nem annyira van benne a köztudatban, pedig nagyon finom, pláne ilyen körítéssel. A balatonfüredi Sparhelt Bisztró a roppanós tavaszi zöldségsalátát bolondította meg füstölt marhanyak szeletekkel, és bizonyította, hogy egy egyszerű étel micsoda ízorgiát tud okozni. Ezeken kívül még a BL YachtClub juhtúrós galuskával tálalt harcsapaprikását kóstoltam meg, ami szintén kiemelkedett abból a mezőnyből, amiket ilyen néven a legtöbb helyen kínálni szoktak. Nagy rajongótábora volt a Kalóz Strandbisztró "Főlevesének" és Magyar Tarka Burgerének, és sokan keresték a Hotel Bonvino harsogó lila orgonakrémlevesét habcsókkal, de kb bármit kérhettünk, nem tudtunk mellé nyúlni, minden nagyon finom volt.
A balatoni borok szerelmesei se sokat szomorkodtak, kóstolhattak például a Dobosi Pincészet, a Söptei pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok, az Istvándy Szőlőbirtok, a Gilvesy Pincészet, a Pócz Pincészet, a FATA pince, az Egly Szőlőbirtok borai és pezsgői közül, de nem hiányozhatott a vitorlázás ihlette bornevekről és boros címkékről ismert Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet sem.
A kiadvány bevezetőjébe Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke ezt írja: "Közös kiadványunkat inspirációnak szántuk mindazoknak, akik egyre többet szeretnének felfedezni, megkóstolni, megélni a Balaton kincseiből, és akik értékelik annak jelentőségét, hogy bármiféle konkurenciaharc helyett mi szívvel és lélekkel egymást ajánljuk." Előttünk a tavasz, a nyár, az ősz, a tél. Iránymutatónk már van, nekünk csak ennyi a dolgunk: kóstoljuk körbe a Balatont!
(fotó: Gastro Turismo)