VIII. Gere Jazz – funky Villányban

Kóstolom Csapat

5/9/2019 9:20:48 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Az elmúlt években különféle nemzetek zenéje és konyhája együttesen adták a fő tematikát, az idei év programjának kialakításában viszont maga a dzsessz volt a meghatározó tényező. Az igazi nyári funky-életérzés visszaköszön a villányi garden party hangulatában, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett az új arculatot kapott Gere Frici és a belőle készülő italok biztosítják a pezsgést, és hűen tükrözik a ‘70-es évek glamúrját.

A Gere Jazz vendégei a gyümölcsökkel teli, változatos és hűsítő FriciSpritzeket kóstolhatják júniusban, amik a nyári melegben a fröccs alternatívájaként is fogyaszthatóak. Mindegyik alapja az elegáns Fehér és Rosé gyöngyöző, amiket zamatos gyümölcsökkel, friss citrussal, szódával és zöldfűszerekkel tesznek még izgalmasabbá. Mindenki megtalálja a kedvenc kombinációját, legyen az egy epres-mentás vagy uborkás-rozmaringos finomság, esetleg az olaszországi Veneto tartományból származó Airone Rosso Aperitivo likőrös, amit naranccsal és bazsalikommal bolondítanak meg. 

A hallgatóságtól komolyabb figyelmet megkövetelő szólamok helyett a funky a ritmusra helyezi a hangsúlyt, amelyben nagyobb szerepet kapnak az ütőhangszerek, a basszus- és ritmusgitárok, valamint a fúvós szekció. Az 1960-as évektől formálódó stílus amerikai eredetű, az afroamerikai zenészek a soul, a soul jazz és a rhythm and blues elemeit egy új, ritmusos tánczenei formába öntötték. A nagyobb létszámú zenekaroknak már önmagukban látványos a színpadi megjelenésük, ennyi ember közös együttműködéséből pedig egy olyan örömzenélés alakul ki, ami biztosan megtáncoltatja a közönséget.

Akár egy izgalmas vörös házasítás, csak itt a szőlőfajták helyett a kultúrák elegyednek, az afroamerikai ritmusok az európai dallamossággal alkotnak kerek egészet.

A Gere Jazz idei programjának pénteki első előadója a Malek Andi Soulistic lesz. A sokoldalú énekesnő a népdaloktól a swingig mindenhol megtalálja a helyét, Villányban a funky klasszikus darabjait formálja a saját ízlésére. A ráhangolódás után a Garami Funky Staff zenél Veres Mónika „Nika” és Bebe közreműködésével. Az ismert rádiós műsorvezető, Garami Gábor régi nagy álmát váltja valóra: a ‘70-es, ‘80-as és ‘90-es évek ismert funky, diszkó- és soulslágereit idézi meg professzionális hangzásban, a vendégeket egy vidám házibuliba szólítva.

Szombaton áRON (azaz Romhányi Áron) & Szakonyi Milán duója kezd, akik többféle zenei hátterüknek köszönhetően izgalmasan ötvözik majd a dzsesszt, a bluest és a funkyt, keverve az igényes popzenével. Ez a kérdezz-felelek – na meg némi rap – igazán fiatalos, dinamikus bevezetése lesz a napnak.

Utánuk lép fel a smooth jazz hazai nagyköveteként ismert szaxofonos, Zolbert. A fesztiválra egyedileg összeállított, „Jazz+Funk+Sax” címmel fémjelzett műsorával és fúvós szekcióval bővített nagyzenekari formációjával, saját szerzeményekkel és külföldi előadók számaival bebizonyítja, hogy az igényes funky instrumentális módon is vérpezsdítő.

A Random Trip lényege a spontaneitás; a színpadon megszülető produkció most is egyedülálló koncertet ígér, hiszen ezzel a felállással nem hallhatjuk máshol a csapatot. Az élvonalbeli magyar zenészeket két nemzetközi sztárfellépő is erősíti majd: az acid jazz egyesült királyságbeli csodájának tartott Incognito együttes ünnepelt énekesnője, Vanessa Haynes, valamint az ugyancsak szigetországi, a legdögösebb funkszenzációként aposztrofált PB Underground énekes-ütőhangszerese, Dan Pearce. A megismételhetetlen élmény és a fergeteges hangulat tehát ez esetben is garantált.

Gere Attila és családja a visszatérő vendégeket és az új látogatókat egyaránt örömmel várja erre az exkluzív júniusi programra, hogy a villányi szőlők között eltöltsenek együtt egy kellemes nyári hétvégét, remek borok és másik nagy szenvedélyük, a dzsessz társaságában.

További információk: http://www.gerejazz.hu/

 

forrás: sajtóközlemény

fotók: Wendl Péter

Indul a Villányi bringatúra! - előkészületek a MALI kerékpárná

Villányban jártunk!

A Csopaki Kódex

Borok és pezsgők a Gourmet Fesztiválon
Kezdetét vette az év leghedonistább hétvégéje, csütörtöktől vasárnapig tart a Gourmet Fesztivál a Millenáris Parkban. Évek óta igyekszem az első napon bejárni a fesztivált, mert ilyenkor még kevesebben vannak, jobban oda lehet férni a pultokhoz, többet lehet beszélgetni a borászokkal. Mert tény, hogy az idei Gourmet Fesztivál kiemelt itala a sör, én most mégis borokat kóstoltam. Na jó, és pezsgőket. A buborékok rajongói igazán nem panaszkodhatnak, legalább hat, dedikáltan pezsgős standot számoltam össze, de a borászok szortimentjében is több helyen találhatunk nagyon izgalmas pezsgőket, amik amellett, hogy finomak, az ízlelőbimbók felfrissítésében is jó szolgálatot tesznek. A tegnapi élményeim alapján jöjjön most egy szubjektív ajánló - szerintem ezeket mindenképpen érdemes megkóstolni a Gourmet-n.    A köveskáli Pálffy Szőlőbirtok izgalmas olaszrizlingekkel készült, én most mégis a balatoni furmintból készített pezsgőjüket ajánlom. Ez a szőlőfajta kítűnő pezsgőalapanyag, akár több borvidékről is tesztelhetjük az eredményét. A másik érdekesség, amit szintén kár lenne kihagyni, a Héja Narancsbor traminiből, ezt ételekkel is érdemes összekóstolni, de önmagában is élmény.    Az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet standjánál nagyon széles a szortiment. Két új pezsgőt is hoztak, meg a Holdezüst nevű habzóborukat, és persze sok száraz futmintot. Ami viszont engem itt teljesen lenyűgözött, az az édes bor választék. Aszúból több évjáratot is összehasonlíthatunk, akár 2003-as is kóstolható itt, de késői szüretelésű sárgamuskotály vagy akár eszencia is. Bizony, Tokaji eszenciával ritkán találkozhatunk, és ez a nagyjából 550 gramm/liter maradékcukrot tartalmazó csoda igazán emlékezetes.   A tokaji borok szerelmesei - mint például én - igazán el vannak kényeztetve ezen a fesztiválon, és ha rám hallgatnak, nem hagyják ki a mádi Barta Pince standját sem. A pezsgő és az aszú között ajánlanám a furmint vertikális sor végigkóstolását, ahol 2013-tól 2017-ig négy évjáratból lehet összehasonlítani a borokat. Nem elírás, valóban az idősebbtől haladunk a fiatalabb felé, és szerintem a 2016-os van most a legjobb formában, bár vannak, akik a 2017-esre esküsznek.     Ami nélkül nem tudom elképzelni a Gourmet Fesztivált (és az állandó tömeget nézve rajtam kívül sokan vannak ezzel így...), az a Kreinbacher Birtok & Champagne Pop-Up. Elképesztő a választék, tegnap meg is kérdeztem: 22 féle pezsgőt és champagne-t lehet kérni poharazva. A roséból készültek nagyon kelendőek, illetve most debütált náluk a Champagne Deutz, amit meg is kóstoltam, és nagyon tetszettek az apró buborékok, a krémesség - a tavaszias, japán cseresznyés címkéje már csak hab a tortán.    Egyre többen keresik mostanában a natúr borokat, én is nagy rajongójuk vagyok, főleg, ha olyan kellemes környezetben fedezhetjük fel az új ízeket, mint a Szofi by nature standnál. Ezeknek a boroknak kell is az idő, a "megfejtős hangulat", itt szerencsére erre is van lehetőség.    Tegnap nálam főleg fehérborok meg pezsgők voltak terítéken, erre akkor jöttem rá, amikor a KisBécs standja mellett jártam épp, így aztán egy remek osztrák kékfrankos landolt a poharamban, hogy a vörösek se maradjanak ki. Persze egy napba belesűríteni mindent egyszerűen lehetetlen, pedig itt is nagyon szép volt a választék.    Nem bor, de boróka... Most volt alkalmam először megkóstolni az Opera gint, az első klasszikus itthoni London dry gint egy gin-tonic formájában, és minden elismerésem a készítőinek, nagyot alkottak! Többféle gin alapú koktélt lehet kérni, meg persze önállóan is fogyasztható, aki még nem ismeri, próbálja ki!   A gurméskodást évek óta mindig a mádi Holdvölgy Pincészet standjánál zárom. A díjnyertes sárgamuskotályuk tökéletes befejezése volt az estének, de persze a könnyedebb műfaj kedvelői is megtalálják itt a számításukat, hiszen a szilikon címkés Hold and Hollo borok is itt vannak.  Remélem, hogy sikerült ötleteket adnom azoknak, akik a hétvégén készülnek a Gourmet Fesztiválra. Ha pedig a 23 órai zárás után egy kis levezetésre vágytok, akkor ajánlom a Millenáristól néhány lépésre, a Káplár utcában található borbárunkat, ahol pénteken és szombaton is hajnali egyig válogathattok a jobbnál jobb borokból!     Szabó Hajnalka
Tornai Pincészet: negyedszer is Trófea díj Londonból
A londoni International Wine Challenge-en, a világ legnagyobb presztízsű borversenyén Somló és Tokaj is kitűnően szerepelt, a somlói Tornai Pincészet pedig Magyarországon egyedülálló teljesítménnyel, negyedik alkalommal szerezte meg a verseny legmagasabb elismerését, a Trófea díjat. Az IWC a világ egyik legnagyobb borversenye, bírálata pedig a legalaposabb. A többfordulós folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább 10, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. A versenyre évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, és mindössze 3%-uk kap aranyérmet. Ezek közül újabb kóstolással választják ki a Trófea díjasokat, amelyek tehát a legjobbak közül is a legjobbak. Az idei versenyben magyar pincészetek összesen öt aranyérmet és két Trófea díjat kaptak: édes borokkal három tokaji pince, a Vaxco Vineyards (arany), a Royal Tokaji Borászat (arany) és a Patrícius Borház (arany és Trófea), száraz fehér borokkal pedig a somlói Tornai Pincészet (2 arany és Trófea). A Tornai Pincészet teljesítménye azért különösen figyelemreméltó, mert korábban három egymást követő évben nyert már Trófeát (Juhfark boraival), ami világviszonylatban is nagyon ritka, és most a 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűvel négyre emelkedett a Trófeáik száma.   (forrás: Sajtóközlemény) 
Kóstold körbe a Balatont! - GasztroPiknik és Térképbemutató
A Balatoni Kör tagjai olyan borászatok és vendéglátóhelyek, akik egész évben nyitva tartanak, és megmutatják, hogy a balatoni szezon nemcsak a nyári hónapokra korlátozódik. Közös kiadványuk, ami a Balaton környéki helyek felfedezésére, körbekóstolására buzdít, idén ötven helyet ajánl, így az évnek szinte minden hetére juthat újabb tesztelnivaló. A gasztrohelyeket bemutató térkép a Szántód-Tihany között közlekedő kompon megrendezett GasztroPikniken debütált.   Imádom a Balatont, a jó borokat és a jó ételeket, így nagyon vártam a kisebb gasztrofesztiválnak is beillő pikniket, de hogy ennyire stílusosan mutatkozik be a négyévszakos Balaton, arra nem számítottam. A ragyogó napsütést a komp indulása után bő félórával szemerkélő eső váltotta fel, ami éppen csak megvárta, hogy a Balatoni Kör tagjairól egy közös fotó készüljön, majd heves zivatarba csapott át. Nagyjából tíz percet töltöttünk a komp fedett részei alá behúzódva, minden elérhető ruhadarabot magunkra húzva, de ez nem szegte kedvünket, sőt, inkább összehozta a társaságot. A Fenegyerek pálinkák mellé előkerültek a kispoharak, és egy emberként reménykedtünk, hogy a gyenesdiási MóniSüti Rákóczi túrósai megmenekülnek. Közben még az is kiderült, hogy a Garamvári pezsgő élvezeti értékéből mit sem von le, ha esernyő alatt koccintunk vele, mert ugyanolyan finom, mint napsütésben. De a sötét felhők alól hamar kikeveredtünk, és a második órában ismét gyönyörűen sütött a nap, a balatoni vendéglátósok pedig jelesre vizsgáztak problémamegoldásból. Mint egész évben, most is mosolyogva kínálták tovább a borokat, és varázsolták elénk az ínycsiklandó ételeket.    És ha már az ételeknél tartunk: a minőségi alapanyagok és a kreativitás nászából fantasztikus finomságok születtek. Mindent persze képtelenség volt végigkóstolni, de mindenki derekasan helyt állt, és ismeretlenek is mosolyogva osztották meg a tapasztalataikat egymással. Én a Borbarátok Vendéglő nyúlgerincével kezdtem a sort, ami tárkonnyal és parmezános burgonyapürével került a tányérra - a nyúlhús nem annyira van benne a köztudatban, pedig nagyon finom, pláne ilyen körítéssel. A balatonfüredi Sparhelt Bisztró a roppanós tavaszi zöldségsalátát bolondította meg füstölt marhanyak szeletekkel, és bizonyította, hogy egy egyszerű étel micsoda ízorgiát tud okozni. Ezeken kívül még a BL YachtClub juhtúrós galuskával tálalt harcsapaprikását kóstoltam meg, ami szintén kiemelkedett abból a mezőnyből, amiket ilyen néven a legtöbb helyen kínálni szoktak. Nagy rajongótábora volt a Kalóz Strandbisztró "Főlevesének" és Magyar Tarka Burgerének, és sokan keresték a Hotel Bonvino harsogó lila orgonakrémlevesét habcsókkal, de kb bármit kérhettünk, nem tudtunk mellé nyúlni, minden nagyon finom volt.    A balatoni borok szerelmesei se sokat szomorkodtak, kóstolhattak például a Dobosi Pincészet, a Söptei pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok, az Istvándy Szőlőbirtok, a Gilvesy Pincészet, a Pócz Pincészet, a FATA pince, az Egly Szőlőbirtok borai és pezsgői közül, de nem hiányozhatott a vitorlázás ihlette bornevekről és boros címkékről ismert Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet sem.    A kiadvány bevezetőjébe Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke ezt írja: "Közös kiadványunkat inspirációnak szántuk mindazoknak, akik egyre többet szeretnének felfedezni, megkóstolni, megélni a Balaton kincseiből, és akik értékelik annak jelentőségét, hogy bármiféle konkurenciaharc helyett mi szívvel és lélekkel egymást ajánljuk." Előttünk a tavasz, a nyár, az ősz, a tél. Iránymutatónk már van, nekünk csak ennyi a dolgunk: kóstoljuk körbe a Balatont!     (fotó: Gastro Turismo) 
Megvolt az első Fiesta de Vino – új program került a borszakma naptárába!
Május 3-án lezajlott a spanyol borok grandiózus budapesti bemutatója, a Fiesta de Vino. A rendezvény a vártnál is sikeresebb volt: az Eventbrite rendszer szerint 569 jegyet állítottak ki online, és kisebb mennyiségben a helyszínen is vásároltak belépőt. A szakmabeliek 50% kedvezménnyel vásárolhattak belépőt, ezek a jegyek mind el is fogytak, s a meghívott szakmai vendégekkel együtt összesen 130 sommelier, étteremvezető vagy borszakíró volt jelen a Duna Palotában megtartott kóstolón.   Vélemények A vendégek visszajelzései egyöntetűen pozitívak voltak, mindössze azt fogalmazták meg kritikaként, hogy túl rövid volt a rendezvény, egy nap kevés volt a 70 borászat 300 tételére. A Spanyolországból érkezett borászatok képviselői az utólagos értékelőn mind úgy nyilatkoztak, hogy a Fiesta de Vino messze túlszárnyalta előzetes elvárásaikat, nem számítottak ilyen méretű borkiállításra, ennyi vendégre és ilyen minőségi látogatókra. Mint mondták, a magyar vendégek meglepően tájékozottak voltak, nagyon sokat tudtak a spanyol borvidékekről és borstílusokról. A rendezvényt megtisztelte Anunciada Fernández de Córdova, a Spanyol Királyság Nagykövete, aki ugyancsak örömmel konstatálta a vártnál nagyobb érdeklődést. Több spanyol diplomata volt jelen, többek között a spanyol kereskedelmi tanácsos, de eljött Verónica Chahin, Chile nagykövete is, az Agrárminisztériumot pedig Belánszky-Demkó Zsolt helyettes államtitkár képviselte.   „Vicky Barcelona” A Fiesta de Vino több szempontból is segítette a hazai borkultúra fejlődését: négy mesterkurzuson lehetett tanulni a spanyol cavákról, az új corpinnat pezsgőkről, csúcsborokról, étel és bor párosításokról (a Pata Negra chefje közreműködésében). A Meri vagy nem meri vakteszt versenyen 10 spanyol szőlőfajtát kellett vakon felismerni, itt Kiss Zsolt, a Dunakeszin található Bormánia borkereskedés tulajdonosa, illetve Mészöly Barbara WSET-hallgató érte el a legjobb eredményt, és egy-egy borcsomagot nyertek. Egy könyvbemutató is lezajlott: Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője moderálta Nagy Zoltán Barcelonában élő borszakíró könyve, a Reinas de Copas bemutatóját. A rendezvényen zajlott egy sommelier-házibajnokság is, amelynek első fordulóján 14-ből 7 versenyző jutott tovább, a második forduló pedig magán a Fiestán zajlott, ahol a 7 döntős keményen dolgozott, a vendégek pedig egy-egy zsetonnal fejezték ki tetszésüket, amolyan élő „like-olás” módján. A zsetonok összeszámolása után kiderült, hogy ugyan kis különbséggel, de Evans Victoria, a Caviar & Bull vezető sommelier-je lett a nyertes 82 zsetonnal, őt követte Csecsődi Dávid (Ikon) 76 zsetonnal, a harmadik Borsos Kitty (Palack borbár) lett 53 zsetonnal, szorosan mögötte pedig Buday Anikó (Caviar & Bull) jött 51 zsetonnal. A győztes Evans Victoria egy háromnapos spanyolországi bortúrát nyert, így a népszerű Vicky Christina Barcelona című Woody Allen filmet idézve Vicky hamarosan Barcelonába megy, hogy tovább tökéletesíthesse tudását.   Akik nélkül nem jött volna létre... A rendezvény főtámogatói a SEAT és a Rekontir voltak. A SEAT márkamenedzsere, Papp Zoltán nagyon örült a kezdeményezésnek, régóta vártak egy olyan eseményre, amely a spanyol életstílust hozza közel a magyar érdeklődőkhöz, ahogy ezt a Fiesta de Vino tette borokkal, spanyol ételekkel, sőt még spanyol zenével is. A SEAT modelleket egy-egy pincészet mellett mutatták be, a SEAT Arona például egy Kanári-szigeteki borászat mellett kapott helyet, mivel Arona városa is a vulkanikus talajú szigetcsoporton található.   Jövőre is? A rendezvényt szervező Comerciante de Vinos Kft., illetve Vino Castillo webshop és borszaküzlet tulajdonosai, Szeredi Anna és Zsolt a rendezvény végén nagyon fáradtan, de nagyon boldogan nyugtázták a sok gratulációt és biztatást. Az érdeklődőknek a „Lesz-e jövőre is Fiesta de Vino” kérdésre így válaszoltak: „Nagyon örülünk és elégedettek vagyunk, és bár még ezen sem időnk, sem energiánk nem volt gondolkozni, az több mint valószínű, hogy jövőre is belevágunk, s a mostani tapasztalatokat felhasználva egy még jobb, még professzionálisabb Fiestát szervezünk.” A rendezvény szervezésében a partner a Nemos Creative Kft., volt, amelynek tulajdonosai, Németh Ágnes és Dobos Tamás ugyancsak elégedetten nyugtázták a megvalósult kóstolót. „Természetesen belülről kritikusabban vizsgáljuk a rendezvényt, jégből például megtanulhatnánk végre, hogy sosem elég, de összességében jól működött minden. Az is jó érzés volt, hogy a spanyol vendégeknek mutathattunk egy darabkát Magyarországból. Az értékelő megbeszélést másnap délelőtt a St. Andrea Skybarban tartottuk, ahol a pompás látvány mellett hazai borokat is mutathattunk. A vendégek a korai óra ellenére örömmel kóstolták mind a St. Andrea Furmint, mind a St. Andrea Bikavér borokat.”     forrás: Sajtóközlemény Fotók: Slezák B. Erika
Negyedjére is BalatonBor! Évjáratpremier a Société Bistróban
Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Societé Bistróban lehet először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozik Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthetünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Idén a BalatonBor fókuszában a gasztronómiai értékesítés áll. Sétálókóstoló keretén belül maguk a borokat készítő borászok mutatják be a BalatonBor legfrissebb évjáratát május 21-én a budapesti Societé bistróban. Az eseményt megnyitja Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese. A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása, ebből kiindulva az „egy fecske nem csinál nyarat“ alapon az ötletgazdák szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket. A tavalyi évhez hasonlóan az idei rendezvényen is lehet majd a villányi összefogás eredményeként létrejött friss évjáratú REDyket kóstolni, valamint idén egy új, még talán kevésbé ismert közösségi bormárka is csatlakozik az eseményhez. A Pannonhalmi borvidék összefogásának eredményeként született meg a rajnai rizling alapú házasítás, a PH-Érték; május 21-én most ezeket a borokat is megízlelheti a nagyközönség. A közösségi bormárkák mellett a rendezvényen kóstolhatóak lesznek a régiós borpiramis következő szintjén álló HegyBorok is.   A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, az idei évben 60 ezer palack kerül majd a piacra. A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat: így aki legalább 60 palackra ír alá szerződést, az első 12 palackot most ingyen kapja meg a termelőtől.   Jegyek kaphatóak elővételben: https://kostolom-muhely.hu/termek/balatonbor2018/Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/313805132650698/   Szótár:A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet. A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Első évjárat: 2017REDy videó A Pannonhalmi Borvidék könnyedsége és jellegzetes egyénisége mutatkozik meg a PH-Érték elnevezésű borban, amely egy rajnai rizling (minimum 50%) alapú házasítás. Fontos kitétel, hogy a házasításba kerülő illatos szőlőfajták aránya nem haladhatja meg a 30%-ot. A szőlő esetében elsődleges szempont a környezettudatos gazdálkodás és a kézi szüret, valamint csak a szigorú minőségellenőrzésen átesett borok kerülhetnek lepalackozásra PH-Érték néven. Friss és üde házasítás, a bor kerek kortyban ölt testet. Első évjárat: 2017PH-Érték videó A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra. „A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.” Első évjárat: 2015BalatonBor videó   Kiállítók listája: BalatonBor:Bujdosó Szőlőbirtok és PincészetEffendy PincészetCseh Családi PinceDobosi Pincészet és VendégházGergely BorházHujber PincészetKislaki BormanufaktúraKisspinceLaposa BirtokMörk PincészetPócz PinceRádpuszta SzőlőbirtokSöptei PincészetSzabó BormanufaktúraSzeremley BirtokSzőke BarnaTagyon BirtokVáliborVeszprémi Pince REDy:Bock PinceMokos Családi PincészetCsányi PincészetMaczkó Róbert PincészeteGere Tamás és Zsolt PincészeteTiffán Pince PH-Érték:Cseri PincészetHangyál PinceHerold PincészetPannonhalmi FőapátságPécsinger SzőlőbirtokTar Pincészet  
Egri csillag - fénylő égitest a borvilág egén
Ha időjárás-bor párosításban gondolkozunk, a tavaszhoz és a nyárhoz legtöbben a friss, könnyed, gyümölcsösebb borokat választjuk. Az Egri borvidéken 2010-ben alkották meg az egri bikavér fehér párját, az egri csillagot, amit mára szinte az összes borásznál megtalálhatunk.  Eger környékén a klíma egyaránt kedvez a fehér és a kékszőlő fajtáknak, így aztán kifejezetten sok, hatvannál is több fajtával dolgoznak az itteni szőlősgazdák. Az egri csillag minden esetben száraz bor, és a legalább négyféle szőlőfajtából álló házasításnak minimum fele Kárpát-medencei fajtákból kerül ki, és maximum 30%-a lehet illatos. Három kategóriában elérhető: van a classicus, a superior és a grand superior, ezek közül a classicus a leggyümölcsösebb, legfrissebb. A könnyed cuvée nem csak a pincéknél és a boltok polcairól fogy jól, de a városban évről évre megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekenden is.    Hogy minél jobban megismerjük a nyár tökéletes kellékét, egy egész napot töltöttünk Egerben, és jónéhány borász egri csillagát megkóstoltuk. Először a Síkhegyen kóstoltunk néhány classicust Lőrincz György, Thummerer Vilmos és Bolyki János borászok társaságában és tolmácsolásában. A szőlőtőkék mellett rögtönzött pikniken szóba kerültek az egri dűlők, a sok szőlőfajta, és az is, hogy a házasításoknak milyen nagy hagyományuk van a borvidéken. A borászok nagy sikernek tartják, hogy a 2010-es debütáláskor még csak tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, de a következő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt, és mára nagyjából megháromszorozódott. A poharunkba az Egri Csillagok Zrt, az Eszterházy Károly Egyetem, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, a Juhász Testvérek Pincészete, a St. Andrea Szőlőbirtok valamint a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok egri csillagai kerültek. Ezek a borok feszesek, lendületesek, jóivásúak, jól estek a napsütésben kint a természetben.   A napot ezután a Fúzióban folytattuk, ahol a házigazda ifj. Gál Tiboron kívül a Tóth Ferenc Pincészettől Tóth Katalin, míg a Petrény Winerytől Petrény Norbert csatlakozott hozzánk, ők mutatták be superior és grand superior egri csillagaikat. Ezek a borok hosszabb érlelést kaptak, és elképesztően gazdag ízvilágúak, kiváló kísérői voltak az ebédünknek. Míg egy hétköznap estére, nyári piknikhez vagy egy házibulihoz inkább a classicus kategóriából választanánk, a hordós tételek akár ünnepi alkalmak, nagy beszélgetések kísérőjeként is megállják a helyüket.    Persze nem hagyhattuk ki a Dobó téren megrendezett Egri Csillag Weekendet sem, ahol a díszletet a festői város, a borokat meg az egri borászok biztosították, ezt színesítették food truck hadsereggel és koncertekkel. Itt többek között a Gál Lajos Pincészet borait és az Ostoros Családi Pincészet egri csillagát kóstoltuk meg, hogy igazán átfogó képet alkothassunk erről a sokszínű fehér cuvée-ről, amit mindenkinek ajánlunk a következő hónapokra.      Szabó Hajnalka   A sajtóúton az Egri Borműhely és a Wineglass Communication meghívására vehettünk részt, köszönjük a lehetőséget! fotók: Busák Attila    
Teltházas kóstolók és a legdrágább magyar száraz fehérbor Ilyen volt a 10. VinCE Budapest
  Teltházas mesterkurzusok, elismert hazai és külföldi szakemberek, több mint 160 kiállító és közel 6000 vendég – véget ért a borszakma legjobban várt beltéri boros rendezvénye. A múlt hétvégén 10. alkalommal rendezték meg a VinCE Budapest Wine Show-t a Várkert Bazárban, a jubileumi esemény pedig idén is a legmagasabb színvonalú szakmai programokkal várta a boros szakmát és a borkedvelő érdeklődőket.   Mintegy 2000 négyzetméteren, összesen akár 1000-féle pezsgőt, fehér- és vörösbort, sört és párlatot is kóstolhatott, aki április 25. és 27 között ellátogatott a Várkert Bazárba. Az apropó pedig a boros szakma legjobban várt éves beltéri rendezvénye, a tízéves VinCE Budapest volt. A háromnapos eseménysorozat látogatói már megszokhatták, hogy minden évben a VinCE adja meg a felütést a tavasztól őszig tartó kóstolószezonnak. Ez az a program, amely teret ad a hazai és nemzetközi szakmai látogatóknak és borkedvelőknek arra, hogy találkozzanak és élvezzék egymás, valamint a jó borok társaságát. Ebben az évben sem volt ez másként, hiszen összesen több mint 150 szakmai kiállító, számos mesterkurzus és workshop várta a vendégeket a múlt hét végén.   Champagne mesterkurzusok teltházzal Az ide VinCE egyik legjobban várt programja a két, teltházas champagne mesterkurzus volt. A #10yearchallenge – champagne-ok 10 éve a palackban, valamint az elmúlt 20 év legszebb champagne évjáratait felvonultató előadásokon Essi Avellan Master of Wine, világhírű pezsgő- és champagne-specialista és Márkus György pezsgőszakértő adott ízelítőt a világ legjobb champagne-jaiból. Olyan tételek kerültek a poharakba, mint a 2008-as Dom Pérignon vagy a 2002-es Piper-Heidsieck Rare Millésime. A pezsgő mellett természetesen a borritkaságok is nagy népszerűségnek örvendtek. Rengetegen vettek részt a 2009-es magyar csúcsborokat felvonultató „Tíz éve érleljük” mesterkurzuson, illetve ifj. Szepsy István és a frissen Borászok Borásza elismerést nyert Figula Mihály virtuális dűlőtúráján, ahol a legdrágább magyar száraz fehérbor is szerepet kapott.   Sokszínűség és újrakevert klasszikusok Az idei VinCE-t egyértelműen a prémium minőség és a sokszínűség jellemezte. A kiállító pincészetek körébe csak azok kerülhetnek be, akiknek a bora a VinCE Magazin valamelyik bortesztjén legalább négycsillagos, azaz kiváló minősítést ért el, azon belül viszont óriási volt a választék. Mind a kiállító borvidékek, mind a kiállított italok tekintetében széles palettáról kóstolhattak a helyszínre érkezők, hiszen a hazai borokon kívül külföldi tételek, sörök, párlatok, koktélok várták az érdeklődőket. Ugyanígy a mesterkurzusok között is helyet kapott a bor-és champagne kurzusok között a „Boróka diadalmenete” című workshop is, melyen a reneszánszát élő gin került a középpontba, de a nemzetközi klasszikus vörös csúcsborok is kiemelt szerepet kaptak a „Vörös aduászok” mesterkurzus előadásában.   Szakmai kapcsolatépítés közvetlen környezetben A VinCE Budapest minden évben teret ad annak is, hogy a szakma képviselői találkozzanak. Az idei esemény külföldi meghívott szakmai vendégei kiemelték az ún. speed tasting, vagyis a különteremben megrendezett gyorskóstolás előnyeit, amely során többek között a skandináv piac meghatározó borbeszerzői tematikus, vezetett kóstolókon ismerhették meg egy-egy szőlőfajta vagy borstílus jellegzetességeit, ezzel is segítve a döntést az együttműködési lehetőségek kapcsán. Az első visszajelzések alapján már most látszódik, hogy a VinCE nemcsak kellemes élmény volt, de üzleti szempontból is jövőbe mutató megbeszélések kezdődtek.   VinAgora kóstolás érmes borokkal Idén a VinAgora Tasting Zone-ban három napon át lehetett izgalmas válogatást kóstolni a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes boraiból: luxemburgi crémant és brazil habzóbor egyaránt szerepelt a kínálatban, és népszerűek voltak a hazai Champion-díjas fehér- és vörösborok, valamint az édes tételek – köztük egy ritka aszú eszencia - is. A kóstolózóna egyik kiemelt vendége az elismert szakember és borszakíró, Darrel Joseph volt, aki főként a balatoni vörösborok iránt érdeklődött   Bár a rendezvény még csak egy szűk hete ért véget, a VinCE Budapest szervezői már elkezdték a felkészülést a jövő évre és azt ígérik: jövő áprilisban ismét érdemes lesz ezzel a programsorozattal indítani a tavaszi kóstolásokat.   (forrás: sajtóközlemény)