Negyedjére is BalatonBor! Évjáratpremier a Société Bistróban

Kóstolom Csapat

5/6/2019 6:58:11 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Societé Bistróban lehet először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozik Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthetünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Idén a BalatonBor fókuszában a gasztronómiai értékesítés áll.

Sétálókóstoló keretén belül maguk a borokat készítő borászok mutatják be a BalatonBor legfrissebb évjáratát május 21-én a budapesti Societé bistróban. Az eseményt megnyitja Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese.

A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása, ebből kiindulva az „egy fecske nem csinál nyarat“ alapon az ötletgazdák szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket. A tavalyi évhez hasonlóan az idei rendezvényen is lehet majd a villányi összefogás eredményeként létrejött friss évjáratú REDyket kóstolni, valamint idén egy új, még talán kevésbé ismert közösségi bormárka is csatlakozik az eseményhez. A Pannonhalmi borvidék összefogásának eredményeként született meg a rajnai rizling alapú házasítás, a PH-Érték; május 21-én most ezeket a borokat is megízlelheti a nagyközönség.

A közösségi bormárkák mellett a rendezvényen kóstolhatóak lesznek a régiós borpiramis következő szintjén álló HegyBorok is.

 

A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, az idei évben 60 ezer palack kerül majd a piacra.

A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat: így aki legalább 60 palackra ír alá szerződést, az első 12 palackot most ingyen kapja meg a termelőtől.

 

Jegyek kaphatóak elővételben:
https://kostolom-muhely.hu/termek/balatonbor2018/
Facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/313805132650698/

 

Szótár:
A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet. A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Első évjárat: 2017
REDy videó

A Pannonhalmi Borvidék könnyedsége és jellegzetes egyénisége mutatkozik meg a PH-Érték elnevezésű borban, amely egy rajnai rizling (minimum 50%) alapú házasítás. Fontos kitétel, hogy a házasításba kerülő illatos szőlőfajták aránya nem haladhatja meg a 30%-ot. A szőlő esetében elsődleges szempont a környezettudatos gazdálkodás és a kézi szüret, valamint csak a szigorú minőségellenőrzésen átesett borok kerülhetnek lepalackozásra PH-Érték néven. Friss és üde házasítás, a bor kerek kortyban ölt testet. Első évjárat: 2017
PH-Érték videó

A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.
„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.” Első évjárat: 2015
BalatonBor videó

 

Kiállítók listája:

BalatonBor:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
Effendy Pincészet
Cseh Családi Pince
Dobosi Pincészet és Vendégház
Gergely Borház
Hujber Pincészet
Kislaki Bormanufaktúra
Kisspince
Laposa Birtok
Mörk Pincészet
Pócz Pince
Rádpuszta Szőlőbirtok
Söptei Pincészet
Szabó Bormanufaktúra
Szeremley Birtok
Szőke Barna
Tagyon Birtok
Válibor
Veszprémi Pince

REDy:
Bock Pince
Mokos Családi Pincészet
Csányi Pincészet
Maczkó Róbert Pincészete
Gere Tamás és Zsolt Pincészete
Tiffán Pince

PH-Érték:
Cseri Pincészet
Hangyál Pince
Herold Pincészet
Pannonhalmi Főapátság
Pécsinger Szőlőbirtok
Tar Pincészet

 

BORPÁRBAJ - Interaktív boros játék - nem csak borkedvelők részére

Borpárbaj - Rákóczi Feri és Bálint Gyuri

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - FISCHER BIRTOK

Szent Donát Ökológiai Borbirtok
„Engem igazából az húzott bele a boros világba, amikor fiatal koromban ráeszméltem, hogy ugyanaz a szőlőfajta, tulajdonképpen majdnem ugyanazok a tőkék mennyire más bort adnak attól függően, hogy milyen talajon teremnek. Szerintem ez nagyon érdekes dolog, hogy tudunk kóstolni valamit, ami egyébként finom, meg egy kicsit lelazulunk tőle, de mellette a sokmillió évvel ezelőtt keletkezett talajról is hordoz információkat. Ugyanabból a fajtából, ugyanabból az évjáratból ugyanaz a borász teljesen különböző borokat tud készíteni.” – meséli Kovács Tamás, a Szent Donát Ökológiai Borbirtok tulajdonosa és borásza, aki a szortimentjének kialakításánál kifejezetten a Balaton-felvidék kőzettípusainak a szőlőre gyakorolt hatását vette alapul. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken 16 hektáron gazdálkodó családi birtok három fő szőlőfajtájából: furmintból, olaszrizlingből és kékfrankosból készíti legemlékezetesebb borait. A borok könnyen felismerhetőek, hiszen elnevezésük és címkeviláguk is a talajt és a dűlőket mutatják be.  Csopakon egyébként is van kultúrája ennek, az öregek is tisztában voltak azzal, hogy a vöröstalajnak és a sárga színű márgás talajnak más a bora, és a filoxéra után, amikor az egész környéket beültették olaszrizlinggel, ezek az eltérések még inkább kiütköztek. Már akkoriban is tudták, hogy milyen sokat számít, hogy a dűlő keletre néz vagy nyugatra, illetve mennyire van közel a tóhoz. Az utódok is megőrizték ezt a tudást, a csopaki borok „bibliája” pedig mára a Csopaki Kódex lett, ami kifejezetten a dűlős olaszrizlingekre fókuszál. A Szent Donát Borbirtok jelentős területei Csopak-Paloznakon és Tihanyban találhatóak, az új telepítések pedig a káli Fekete-hegyen. A Balaton-felvidék három fő kőzettípusán, vöröshomokkő máladékon, különböző márgákon és vulkanikus területeken egyaránt folyik szőlőtermelés, így van játéklehetőség: ugyanabból a szőlőfajtából akár teljesen különböző borokat is tudjanak mutatni a pincéből. Amit azonban semmiképpen ne hagyjunk ki, ha Szent Donát borokat kóstolunk, az a Márga furmint, a Magma kékfrankos és egy olaszrizling, hiszen ezek mutatják be legjobban azt, hogy mit gondolnak a pincénél a borkészítésről. Csopakon a Szitahegyi úton található borbirtokon nem csak a borok, de a pazar kilátás is elvarázsolja a látogatókat. Korábban jónevű étterem is működött itt, de miután a birtok kezdte elveszíteni borászat jellegét, a munkaerőhiány pedig egyre inkább begyűrűzött, a tulajdonos a változtatás mellett döntött. Mára letisztult a hely funkciója: a vendégek végre mélyrehatóbban megismerhetik a borokat, meglátogathatják a pincét. A kilátás nem változott, így a borteraszról egy pohár bor mellett most is megcsodálhatjuk a naplementét, de a fókusz a borokra helyeződött. Csütörtöktől szombatig már most is nyitva a terasz, kedden-szerdán egyelőre bejelentkezés után mehetünk, de nyáron öt napos nyitvatartással várják a látogatókat. Nem csak a bor, de a jazz is megalapozza a jó hangulatot, így idén a borteraszon jazz estek is lesznek. Az eseményekre a regisztráció és az asztalfoglalás elengedhetetlen, hogy annyian élvezhessék ezeket az estéket, ahányan kényelmesen elférnek a helyen. Lágy dallamok, bor, egy kis harapnivaló, és a megunhatatlan panoráma – ez vár azokra, akik a Szent Donát terasz programjaira ellátogatnak. Aki a személyes látogatás előtt vagy után is megkóstolná a borokat, itt böngészhet a kínálatból: https://shop.stdonat.hu/borok   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   szöveg: Szabó Hajnalka fotó: St.DONAT Facebook oldal  
Fischer Birtok – Magyar és osztrák borok egy családi pincészettől
Osztrák borok a Badacsonyi borvidéken? A Fischer Birtokon és a webshopon nem véletlenül találkozhatunk grüner veltliner vagy blaufrankisch borokkal, hiszen a családi pincészetet 1931-ben Burgenlandban alapították. Az utódok 6 és fél évtizeddel később vágtak bele a magyar borbirtok kialakításába, és mára itthon 80 hektáron gazdálkodnak. A fajtaválaszték is széles, mégis úgy gondolják, hogy érdemes kiegészíteni néhány Ausztriában készült tétellel. Bár a szemlélet ugyanaz, az adottságok azonban eltérőek a két országban lévő Fischer Birtokon. Az osztrák területeik kisebbek, mint a magyarországiak, viszont Burgenland legnagyobb szőlőfelvásárlójaként mégis jóval több bor készül a kinti pincészetnél. A másik markáns eltérés a borok élettartamában jelentkezik. A Badacsonyi borvidék vulkanikus talajáról származó fehérborok sokkal tovább eltarthatóak, a magas ásványianyag tartalom miatt a 6-8 éves borok is kifejezetten frissek. Épp emiatt a pincénél ne is keressünk 1-2 éves borokat, a palackozás is később történik ezeknél a tételeknél. Ezzel szemben Burgenlandban Fischerék sokkal korábban töltik le boraikat, és azok hamarabb is kerülnek piacra. A helyi adottságokhoz igazodva a két területen nagy az eltérés a fajtaválasztékot illetően, van azonban két szőlőfajta, amiből Fischerék Magyarországon és Ausztriában egyaránt készítenek bort: a zweigelt és a merlot. Itthon a zweigeltből 12,5 hektárról szüretelnek (az osztrák oldalon ennek az ötödéből), és ez fajtaborként is igen kedvelt, de a vörös házasításoknál is remek alapot biztosít. Keresik, szeretik a vendégek, aki még nem kóstolta, mindenképpen pótolja! A borokat legjobb ott kóstolni, ahol születnek, és Kisapátiban a Fischer Borház bejelentkezés után bármelyik nap látogatható, öttől ötven főig várják a vendégeket. A helyi borokon kívül akár a burgenlandi pincészet tételeit is meg lehet kóstolni, hogy teljes képet kaphassunk arról, hogy Fischerék hol milyen borokat készítenek, és megállapíthassuk, nekünk melyik tetszik jobban. Közben a szőlőbirtokot is megcsodálhatjuk, ahol szépen növekednek a hajtások a következő évjárathoz. A kedvenc Fischer borok – magyarok és osztrákok egyaránt – a pincészet webshopjában is elérhetőek. Akár a két birtok zweigeltjét hasonlítanánk össze, akár egy izgalmas osztrák grüner veltlinert vagy magyar szürkebarátot keresünk, érdemes végig böngészni a kínálatot a https://wineshop.fischer-badacsony.hu/borok oldalon.     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Fischer Birtok Facebook  
SABAR Borház
A Balaton-felvidék mindössze 217 méter magas Sabar-hegye talán évmilliók óta csak arra vár, hogy egy jókedélyű közgazdász beleszeressen a hegy lábánál egy szőlőültetvénybe, majd induló borászatát róla nevezze el. A Sabar Borház lassan másfél évtizede az aprócska tanúhegy része, borai és rendezvényei pedig azóta sokezer vendéget vonzottak ide. Ádám Gábor, a Sabar Borház tulajdonosa korábban nemigen gondolta, hogy a számítógép monitorja helyett egyszer majd a saját borteraszáról bámulja esténként a naplementét, miközben a saját borát kortyolgatja. Bár 2009-ben az egész csak hobbinak indult, mára évente negyvenegynéhányezer borospalackra kerül rá a Sabar címke, és ezeknek a boroknak nem nehéz a rajongóivá válni. De nem csak a boroknak. A „sabarizmus” már-már fogalommá vált a visszatérő vendégek körében, hiszen itt olyan vendéglátás, olyan programok, na és olyan naplemente várja őket, ami miatt újra és újra érdemes felkerekedni. „Kis hegy, nagy borok” – hirdeti a Sabar Borház szlogenje. És hogy milyen borok készülnek a hegy lábánál? Jelenleg négy fehérszőlőből: olaszrizlingből, rajnai rizlingből, szürkebarátból és kéknyelűből kóstolhatjuk ki a Badacsonyi borvidék ásványos ízvilágát. Balaton környéki pincéhez illően persze legnagyobb mennyiség az olaszrizlingből van. Abból többfélét is kóstolhatunk: könnyedebb reduktív bort, vagy hordóban érleltet, de olyan is van, ami több területről származik, és részben tartályban, részben hordóban készül. A rajnai rizlingnek is több arcát megismerhetjük a pincénél: a Hercegföld névre hallgató egy fiatal, 4 éve termő ültetvényről származik, a számokkal jelölt pedig 50 éves tőkékről érkező szőlőből – a címkén lévő számok mindig az adott évjáratban ebből a borból palackozott mennyiséget mutatják. A palettát két kékszőlő is tovább színezi, a kékfrankosból általában rozé, a cabernet franc-ból pedig egy izgalmas vörösbor kerül a palackokba. Az első években a borok Nagy Lászlóhoz, a Villa Tolnay borászához kötődtek, 2016 óta pedig Földi Bálinthoz, de a mindennapi szőlész-borász feladatokat, pincemunkákat a kezdetek óta Répási Tamás látja el. Hetedik éve már, hogy a Sabar Borházhoz kóstolópince, kóstoló terasz is tartozik. Aki egyszer innen nézi végig a naplementét egy pohár borral, az hamar „sabaristává” válik. A frappáns elnevezés az elégedett vendégektől származik, akik visszajárnak borozni, koncertet hallgatni, lazulni. „Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha itt a pincénél fogyna el a borok nagyobb része, de ahhoz kevés az, hogy jók a borok. Kell egy hely, ahol le lehet ülni, élvezni lehet a tájat, esetleg lehet enni valamit a borok mellé.” – kezdi mesélni a tulajdonos, Ádám Gábor. – „Utána kitaláltuk, hogy borozgatás közben milyen jó lenne zenét hallgatni, illetve jó társaságban lenni, tulajdonképpen egy kis közösséget létrehozni. Mára évente 6-8 alkalommal rendezünk zenés programokat, július első hétvégéjén például blues koncertet, és ilyenkor 150-200 vendég is összegyűlik nálunk. A Pünkösdi hétvégén Sabari pincetúrát szervezünk, ekkor tőlünk indulunk és ide is érkezünk vissza, közben pedig végig járjuk a környékbeli pincéket, ahol borral és finom falatokkal várnak bennünket. Nyáron a Balaton közelsége miatt egyébként is sűrűbb az élet, de egész évben érdemes figyelni a közösségi média felületeinket, ahol folyamatosan hírt adunk az eseményeinkről.” Az eseményekre jegyeket rendelni a https://sabar.wineshop.hu/esemenyek oldalon lehet, de addig is, amíg nem jutunk el a Sabar-hegy lábához személyesen, érdemes néhány palack bort rendelni a hangolódáshoz:  https://sabar.wineshop.hu/borok     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Sabar Borház FB
Steigler x Cut&Barrel borvacsora
Formabontó, izgalmas borvacsora sorozatot indít tavasszal a Winehub, amelyen első alkalommal a Steigler Pincészet boraihoz készülnek az ízletes falatok. Formabontó, hiszen általában egy menüsorhoz szokás párosítani a borokat, most azonban másként alakultak ki a bor-étel párok.  A szervezők azt vallják, hogy a borok már készen vannak, azokon változtatni úgysem lehet, így az ételeket alakítják hozzájuk. A borvacsora előkészületeiről Varga Tamás, a Steigler Pincészet borásza mesél. „Amikor első alkalommal találkoztam André Bicalho séffel, akkor végig kóstoltuk a borainkat, és megbeszéltük, hogy szerintünk milyen ízvilág passzolna hozzájuk. Ekkor még ételről szó sem esett, csak arról ötleteltünk, hogy például a kékfrankoshoz szilvát vagy meggyet párosítanánk, vagy pont valami meghökkentő ízzel lepnénk meg a vacsoravendégeket. Eldöntöttük, hogy melyek azok a borok, amik a vacsora vázát alkotják majd, és ezekhez álmodott meg André 2-2 ételt a második találkozónkra. Másodszor már többen kóstoltunk, és figyeltünk az összhangra, valamint arra, hogy mit vált ki belőlünk az adott párosítás. Itt találtuk ki, hogy min kell még változtatnunk, mibe vigyünk még egy kis csavart, de már ekkor éreztük, hogy ez egy fantasztikus programnak ígérkezik. Abban is eltérünk a szokványos borvacsoráktól, hogy a borok sorrendjénél nem a klasszikus menetben haladunk, a könnyed fehérboroktól a rozén át a testes vörösekig, hanem megkavartuk a sort. A borok és az ételek viszont annyira jó párosokat alkotnak, hogy ez cseppet sem zavaró, sőt! Engem egyébként is régóta bosszant, hogy sokszor, amikor egy borkóstolón mutatok egy érlelt, idősebb, izgalmas bort, akkorra a társaság fele már nem tudja azt a helyén értékelni, hiszen addigra 5-6 boron már túl vannak, és sokan ebben elfáradnak. Most megváltoztattuk a megszokott rendszert, és nagyon izgalmas lett a végeredmény. André egy művész, a borainkhoz megálmodott ételkreációival szerintem mindenkit elvarázsol majd.” A nagyvilág ízei a tányérodon, egy korty Sopron a poharadban – ígéri a borvacsora alcíme. A borvidékre leginkább jellemző zöld veltelíni és kékfrankos mellett a pincészet több büszkesége is szerepel a sorban, hozzájuk pedig a kozmopolita séf, André Bicalho ételeit kóstolhatja meg az, aki március 21-én ellátogat a Steigler x Cut&Barrel borvacsorára.  
Bakos Borászat - Nadap
Csupán néhány éve indult a Velencei tó környékének új borászata, de máris izgalmas borokkal és komoly elismerésekkel rendelkeznek. A Bakos Borászat szőlőültetvényei Nadapon vannak, a pincéjük Sukorón, boraikkal pedig remélhetőleg egyre több helyen találkozhatunk a jövőben. Az első generációs borászat életében a 2020-as volt az első szüret, és amíg a covid járvány miatt a gyerekek otthon tanultak, a családfő is az ismereteit gyarapította: szőlész-borász végzettséget szerzett. Felesége korábban környezetgazdálkodási agrármérnöknek tanult, így a növények iránti érdeklődés nem újkeletű Bakoséknál. Eleinte csak nézegették a szőlőhegyet, majd egyre több környékbeli bort kóstoltak, Szentesi József nadapi borai pedig teljesen elvarázsolták a házaspárt. Több szüreten is megfordultak, míg egyszercsak megszületett az elhatározás: komolyabban kellene ezzel foglalkozni. Hamarosan megvették az első parcellákat, és elkezdődött a Bakos Borászat története. Igaz, eleinte inkább csak saját maguknak akartak bort készíteni, aztán szépen lassan kitanulni ennek minden csínját-bínját. Az első évjárat azonban olyan jól sikerült, hogy a barátaik noszogatására elindultak egy helyi borversenyen, és közel száz tétel közül a tó körüli legjobb bornak járó címmel tértek haza. A korai siker jó alapnak bizonyult, a lelkesedésük pedig azóta is töretlen. Bakosék Sukorón találták meg azt a parasztházat, amibe beleszerettek, és nem csak autentikusan felújították, de egy részét átalakították pincészetté acéltartályokkal, hordókkal. Akik előre bejelentkeznek, itt tudják kóstolni a borokat a 2020-as évjárattól – egyelőre főleg rajnai rizlingeket többféle elgondolásban, de a pince kékfrankosból és cabernet sauvignonból házasított rozéja is népszerű a vendégek körében. A 40 éves rajnai tőkék már elég idősek ahhoz, hogy a talaj ásványosságát visszaadják, az erős hozamkorlátozás pedig igazán koncentrált ízeket eredményez, így nem csoda, hogy aki kóstolja, azt rabul ejti. Az új technológiák és a régi, hagyományos borkészítési módok ötvözésével születő borok egyre izgalmasabbak, és ezt idén ősszel a Budapest Borfesztivál látogatói is megtapasztalhatták, akik egy pop-up kóstolón ismerkedtek a Bakos Borászattal és boraikkal. A pozitív visszajelzések új lendületet adtak az idei szüreti időszakra, ami egy kihívásokkal teli évjáratban mindenképpen jól jön. A jelenlegi egy hektáros terület a jövőben fokozatosan bővül, a cél a mesebeli 7-es szám. A fehérborok mellett pár év múlva vöröseket is kóstolhatunk a sukorói pincében, a Bakos házaspár a filoxéra előtti magyar fajtákkal tervez kísérletezni, és az elszántságukat ismerve biztosak lehetünk benne, hogy nem szokványos borokkal rukkolnak elő. A lelkesedés pedig nem csak rájuk, de a gyermekeikre is jellemző, akik kíváncsian követik szüleiket a szőlőbe és a pincébe, és nem lenne meglepő, ha hármójuk közül idővel többen is folytatnák majd az elkezdett munkát. Wood, Art, Barátnőm – a letisztult címkevilágú borok neveit könnyű megjegyezni, így ha ízlettek, nem lesz nehéz visszaidézni, hogy melyikből rendeljünk néhány palackkal. A borászat webshopjában mindegyik megtalálható: https://bakosboraszat.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify     szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: Bakos Borászat - Facebook
Izgalmas boros játéksorozatban verseng az ismert médiaszemélyiség
Izgalmas boros játéksorozatban verseng az ismert médiaszemélyiség – most kiderül, hogy milyen borokat szeret Rákóczi Feri   A magyar bornak sokszáz éves hagyománya van, a borágazat azonban folyamatos kihívásokkal küzd. A borkultúrára és a minőségi borfogyasztásra sokan igyekeznek felhívni a figyelmet – november 16-tól például mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól azok a cégek, akik közvetlenül a borászattól szerzik be a borokat. A magyar borok sokszínűségét játékos formában is népszerűsíteni lehet, jó példa erre a Kóstolom Borbárban évek óta sikerrel futó BORPÁRBAJ sorozat, ami november 25-én kihelyezett helyszínen, a pázmándi Bálint Boráriumban kerül megrendezésre. Az egyik versenyző ezúttal Rákóczi Feri lesz, aki szintén hisz a magyar borokban, a magyar borászokban.   Borgladiátorok a pincében Lövések nem dördülnek a pázmándi Szőlőhegyen, de izgalmakban egészen biztosan nem lesz hiány. A BORPÁBAJON a kihívó fél Bálint „gasztrokult” Gyuri, a Velencei-tó környékének ismert vendéglátósa, aki saját bort is készít. Kihívottja Rákóczi „csakegykorty” Feri, aki számos hazai borásszal ápol jó kapcsolatot, és imád sztorizni. Nagyon örült a kihívásnak, hiszen a saját vendéglátóhelyén is kiemelt helyen szerepelnek a magyar borok, és végre egy izgalmas párharc keretében mutathatja meg kategóriakedvenc borait a nagyérdeműnek. A játékmester Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár egyik tulajdonosa, aki már alig várja november utolsó szombatját. Szerinte Feri annak ellenére, hogy nem szakmabeli, nagyon otthonosan mozog a hazai borászok között, jó történetei vannak. Az is szimpatikus benne, hogy nem szeretné „túlszakmázni” a borokat, számára a legfontosabb ismertetőjegyek a „minőségi” és a „finom”. Bálint Gyuri ismert szereplője a borvidék életének Pázmánd környékén, nagyon jó vendéglátóhelyet üzemeltet, a borkészítéshez is ért, szóval a szakmai előny az ő oldalán van, ennek ellenére Rákóczi Feri magabiztosan áll a közönség elé, és úgy gondolja, hogy ő fog győzni.   Hogy mire számíthatunk? Egy laza boros estére, ahol mindenki csak nyerhet. De mi az a BORPÁRBAJ?   A Kóstolom Borbár csapata néhány éve egyedülálló boros játékkal szállt be a borkultúra népszerűsítésébe. A vicces, innovatív eseményen két játékos száll a boros ringbe, ahol 5 kategóriában mutatják meg azokat a borokat, amik szerintük a közönség kedvencei lehetnek. A megmérettetés a BORPÁRBAJ nevet kapta, ami azóta egyébként a Kóstolom Kft. által levédetett kifejezés.   A BORPÁRBAJ egyaránt élvezetes profi borkóstolóknak és amatőr borkedvelőknek, hiszen lehet a borokat értékelni, pontozni, de a legfontosabb mindig az, hogy ízlik vagy sem. A vendégek 2 x 5 bort hasonlítanak össze, és mivel előre nem tudják, hogy milyen bor van a pohárban (milyen borvidékről származik, ki a borász, milyen szőlőfajtából és melyik évjáratban készült), így külső befolyás nélkül valóban csak azt kell eldönteniük, hogy melyikből innának szívesen még egy pohárral.A szavazás a modern technika segítségével történik: a vendégek egy applikáció letöltése után a telefonjukon adják le szavazataikat a számukra jobban tetsző borra. Amikor a játékmester leleplezi az adott forduló győztesét, mindkét párbajozó elmeséli, hogy miért gondolja azt, hogy a vendégek mellette teszik le a voksukat.   A borgladiátorok november 25-én 19 órától mérkőznek meg Pázmándon a Bálint Boráriumban.   A párbajozók invitálását itt is megnézhetitek:   Jegyvásárlás, további információk: KATTINTS IDE    
„A rendezvény mostanra elérte a célját és a célközönségét is” - A Nivegy-völgyi Borpiknik tapasztalatai
Ragyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőketoktóber első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban. Az idén harmadikalkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és aborászok teljes mértékben át tudták adni a Nivegy-völgyi életérzést: a borokat, avendégszeretetet, a gyönyörű völgy látványát, a szőlő tiszteletét és azt az összefogást,aminek itt évszázados hagyománya van. Szakmailag is igazán eredményes volt a rendezvény, sok közös gondolat elindult a nap során.Idén először egy nemzetközileg is elismert borászat, az osztrák Domäne Wachau is jelen voltboraival és eszmeiségével. A délelőtti mesterkurzuson Szik Mátyás örökös sommelier bajnok,borászati tanácsadó, és Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár és a WineGroup egyik tulajdonosa aNivegy-völgyi termékpiramist hasonlította össze a híres Wachau borvidéki mintával. ANivegy-völgyi eredetvédett borokban és a helyi összefogásban óriási potenciál van, azépítkezéshez pedig sok hasznos, jól működő példát lehet beemelni a szomszédainktól. ADomäne Wachau szövetkezeti mintára épülő borászat, akik önállóan nehezen tudtak volna apiacra lépni magas minőségű borokkal, közösségként viszont komoly nemzetközi sikerekretettek szert. A Balaton környékén is elindult egy erős közösségi együttműködés a BalatonBorkapcsán, amit a következő években szeretnének még magasabb szintre emelni. A közösségibormárka turisztikailag is sokat tudna segíteni a régió fejlődésében, ennek jelentősége azosztrák példán is jól látható. A gondolatébresztő előadáshoz a két borpiramis különbözőlépcsőfokain elhelyezkedő borokat kóstolhattak a résztvevők, ezzel is szemléltetve ahasonlóságokat és a különbözőségeket. A tanulságos mesterkurzus után a borászok a saját boraikat kínálták az ország számospontjáról érkezett borkedvelőknek. S hogy milyen fontos az együttműködés, azt az iserősítette, hogy az ételeket két Balatoni Kör tag food truck, a Creative Kitchen Truck és azEgy Csipet Nádas biztosította. A környezetnek, a kellemes élő zenének, a jó boroknak és afinom falatoknak köszönhetően mosolygós és elégedett emberek töltötték meg a DobosiBirtokközpont területét. „Lesz folytatás!” – árulta el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki az eseményötletgazdája és főszervezője is egyben. – „Azt tervezzük, hogy az október eleje ezentúl errőlfog szólni nálunk, de több borász felvetette, hogy tavasszal is tartsunk hasonló eseményt,hiszen a vendégek visszajelzései alapján szükség és kereslet is van az ilyen jellegűrendezvényekre.”  Esemény videója ide kattintva megtekinthető:   A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.    Sajtóközlemény alapján Fotó: Szabó Miklós
Borpiknik a Nivegy-völgyben
Borpiknik a Nivegy-völgyben Október első hétvégéjén kerül megrendezésre a Nivegy-völgyi Borpiknik, amelynek ezúttal isa Dobosi Birtokközpont ad otthont. A résztvevő tíz pincészet a környékbeli falvakból érkezik,a házigazda Szentantalfa mellett Tagyonról, Szentjakabfáról, Óbudavárról, Balatoncsicsórólés Zánkáról hozzák el a borászok a pincéjükre legjellemzőbb borokat.A Balaton környékére nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Egész évben gyönyörködhetünka folyton változó természetben, és a többi évszakban talán még jobban esik felfedezni atérség egyre ismertebb borait. Az október 7-i Nivegy-völgyi Borpiknik egy emberléptékű,mégis izgalmas boros rendezvény, ahol a borkóstolás élményét az elbűvölő táj továbbfokozza.Hogy egy kis területen is születhetnek nagy borok, azt tavaly már bebizonyították a Nivegy-völgyi borászok. Akkor egy mesterkurzus keretében híres külföldi borvidékek boraivalversengtek, és nem csak megállták a helyüket, de esetenként még jobbnak is viszonyultak avakkóstolás során. Idén is lesz lehetőség szakmai összehasonlításra, ezúttal a BalatoniBorpiramis és a neves osztrák borvidék, Wachau Kódexének párhuzamait és eltéréseitboncolgathatjuk Szik Mátyás örökös sommelier bajnok vezetésével.Aki viszont csak élvezni szeretné a Nivegy-völgyi borokat egy kötetlen kóstolón, azokat egylaza borpikniken várja tíz helyi és egy osztrák borászat, amikhez a harapnivalót két food truckbiztosítja. A helyeket érdemes bebiztosítani előzetes jegyvásárlással, de a piknik jellegébőladódóan korlátozottan a helyszínen is lehet majd jegyet venni. A Nivegy-völgyi Borpiknik programja:- 11.00 – 13.30: Mesterkurzus Szik Mátyás örökös sommelier bajnokkalTéma: Balaton Borpiramis és a Wachau Kódex párhuzam(a mesterkurzusra külön belépőjegy váltása szükséges)- 14.00 – 18.00: Borpiknik 10 helyi és 1 osztrák borászattalAz 5000 Ft-os belépőjegy az összes kiállító borászat borainak kóstolásárafeljogosít, valamint egy 1000 Ft-os ételkupont is tartalmaz- 18.00 – 20.00: Borpiknik folytatása egy Nivegy-völgyi borlappal(nem belépőjegyes program) A résztvevő borászatok:- Dobosi Borbirtok- Dombi Pince- Holló Pince- Kisspince- Lídia Borház- Martinus Borház- Szabó és Fia Borpince- Tagyon Birtok- Tánczos Pince- Végh Testvérek- Domäne Wachau – AusztriaVendég éttermek (food truck)- Creative Kitchen Truck – Street food- Egy Csipet Nádas – nápolyi pizzák Hasznos információk a rendezvényről:Jegyvásárlás: https://dobosi.com/products/nivegy-volgyi-bor-piknikAz esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/986340339270389A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre. További információkkal kapcsolatban szívesen állok rendelkezésre:Szabó Hajnalkaszabo.hajnalka@kostolom.hu+36304745558