Negyedjére is BalatonBor! Évjáratpremier a Société Bistróban

Kóstolom Csapat

5/6/2019 6:58:11 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Societé Bistróban lehet először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozik Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthetünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Idén a BalatonBor fókuszában a gasztronómiai értékesítés áll.

Sétálókóstoló keretén belül maguk a borokat készítő borászok mutatják be a BalatonBor legfrissebb évjáratát május 21-én a budapesti Societé bistróban. Az eseményt megnyitja Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese.

A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása, ebből kiindulva az „egy fecske nem csinál nyarat“ alapon az ötletgazdák szívesen fogadják a hasonló kezdeményezéseket. A tavalyi évhez hasonlóan az idei rendezvényen is lehet majd a villányi összefogás eredményeként létrejött friss évjáratú REDyket kóstolni, valamint idén egy új, még talán kevésbé ismert közösségi bormárka is csatlakozik az eseményhez. A Pannonhalmi borvidék összefogásának eredményeként született meg a rajnai rizling alapú házasítás, a PH-Érték; május 21-én most ezeket a borokat is megízlelheti a nagyközönség.

A közösségi bormárkák mellett a rendezvényen kóstolhatóak lesznek a régiós borpiramis következő szintjén álló HegyBorok is.

 

A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről évre nő, az idei évben 60 ezer palack kerül majd a piacra.

A BalatonBor első évében kizárólag a termelőknél volt elérhető, második évben nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat: így aki legalább 60 palackra ír alá szerződést, az első 12 palackot most ingyen kapja meg a termelőtől.

 

Jegyek kaphatóak elővételben:
https://kostolom-muhely.hu/termek/balatonbor2018/
Facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/313805132650698/

 

Szótár:
A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet. A cél minden esetben egy illatában piros- és feketebogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Első évjárat: 2017
REDy videó

A Pannonhalmi Borvidék könnyedsége és jellegzetes egyénisége mutatkozik meg a PH-Érték elnevezésű borban, amely egy rajnai rizling (minimum 50%) alapú házasítás. Fontos kitétel, hogy a házasításba kerülő illatos szőlőfajták aránya nem haladhatja meg a 30%-ot. A szőlő esetében elsődleges szempont a környezettudatos gazdálkodás és a kézi szüret, valamint csak a szigorú minőségellenőrzésen átesett borok kerülhetnek lepalackozásra PH-Érték néven. Friss és üde házasítás, a bor kerek kortyban ölt testet. Első évjárat: 2017
PH-Érték videó

A BalatonBor kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készülő könnyed, jóivású reduktív bor. A bíráló bizottság döntése értelmében csak minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A bíráló bizottság által jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.
„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.” Első évjárat: 2015
BalatonBor videó

 

Kiállítók listája:

BalatonBor:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
Effendy Pincészet
Cseh Családi Pince
Dobosi Pincészet és Vendégház
Gergely Borház
Hujber Pincészet
Kislaki Bormanufaktúra
Kisspince
Laposa Birtok
Mörk Pincészet
Pócz Pince
Rádpuszta Szőlőbirtok
Söptei Pincészet
Szabó Bormanufaktúra
Szeremley Birtok
Szőke Barna
Tagyon Birtok
Válibor
Veszprémi Pince

REDy:
Bock Pince
Mokos Családi Pincészet
Csányi Pincészet
Maczkó Róbert Pincészete
Gere Tamás és Zsolt Pincészete
Tiffán Pince

PH-Érték:
Cseri Pincészet
Hangyál Pince
Herold Pincészet
Pannonhalmi Főapátság
Pécsinger Szőlőbirtok
Tar Pincészet

 

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - FISCHER BIRTOK

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - VILLA GYETVAI

ÜNNEPI VÁLOGATÁSOK ✨ személyesen a borászoktó

Borok és pezsgők Etyekről, kaliforniai szemlélettel készítve
Szijjártó Előd kóstoló a Kóstolom borbárban   Hagyománytisztelet és innovatív gondolkodás egyaránt jellemzi Szijjártó Elődöt, aki az Etyeki borvidéken idén készül az ötödik szüretére. A fiatal borász 2018-ban Kaliforniában, a Napa-völgy egyik meghatározó borászatában tanult és dolgozott, és az ott látottakat hasznosítva vágott bele a bor- és pezsgőkészítésbe. A Kóstolom borbárban május 17-én nem csak ezekből kaptunk kóstolót, de az élményeiből is. A pezsgő azonnal szerelem volt Előd számára, Etyeken pedig a kiváló minőségű pezsgőhöz adott a fajtaválaszték és a terroir, így neki a technológiát és a szakértelmét kellett hozzáadnia. Friss pezsgője chardonnay, pinot noir és pinot blanc fajtákból készült és 20 hónapot érlelte. A borász egyébként is hisz ezekben a fajtákban, az Etyeki borvidék pedig erős ezen a vonalon. „Etyek pezsgőre hivatott.” – mondja Előd, és ahhoz, hogy a lehetőségekből a maximumot hozhassa ki, a teljes munkafolyamatot kézben tartja, a pezsgőkészítés is nála történik. A buborékos kezdés után sauvignon blanc-ok, chardonnay-k és pinot noir-ok kerültek a poharakba, így rálátást kaphattunk az elsőgenerációs borász világfajtákkal kapcsolatos elképzeléseire. Újvilági stílusú, 2022-es sauvignon blanc-ja még nagyon friss, mi kóstolhattuk először az új évjáratot, de már most is érezhető rajta, hogy nagy sláger lesz nyáron. Az igazi meglepetést azonban a 2021-es sauvignon blanc okozta, ami 4 hordó válogatása és egyötöd részben acéltartályban héjon erjesztett bogyók és must egyvelegéből készült. Nagyon telt, őszibarackos, trópusi gyümölcsös ízvilágú bor, azonnal sokunk kedvencévé vált. A következő tétel, egy 2021-es chardonnay érett fehérhúsú gyümölcsösségét jól kiegészítették a hordó pörkölési aromái, és miközben ezt ízlelgettük, a borász sokat mesélt kaliforniai élményeiről. A frissen végzett borász által az interneten véletlenül kiválasztott pincészet egy csúcskategóriás, magas színvonalon borászkodó komplexum volt, ami Elődöt megtanította a precíz, tiszta, magas minőségű borkészítésre. A magas követelmények mellé párosuló borkészítési filozófia birtokában hazaérkezve elhatározta, hogy bort készíteni csak így érdemes, és ehhez azóta is igyekszik tartani magát. Pinot noirokkal folytattuk a sort, az etyekiek mellett azonban kaliforniai vöröset is kóstoltunk. Ízgazdagság, elegancia, komplexitás jellemezte a borokat, és a kóstolás során érdekes volt megtapasztalni, hogy egy nagy kaliforniai borászat és egy kis etyeki pince borainál egyaránt mennyire fontos az alapanyag tisztelete. Szijjártó Előd borai jellemző az újvilági precizitás és a tisztaság, amivel a különleges adottságú Etyeki borvidéken termő szőlőkből kiváló minőségű bort készít. A borkészítésre értékteremtésként tekint, nem termékkészítésként, így inkább alkotásként fogja fel azt a folyamatot, amíg a szőlőből bor lesz. Az ötödik szüretére készülő borászt arról is faggattuk, hogy hogyan képzeli el magát öt év múlva. Azt mondta, hogy az irányon nem változtat, de törekszik a még magasabb minőségre, és egy nagy pezsgős pincét szeretne – meg olyan barátokat, akik szeretik és élvezik a bort. A pezsgőknél izgalmasnak tartja a magnum palackban érlelést, így reményei szerint öt év múlva már egy komolyabb magnum sorral rendelkezik majd. Mi már nagyon várjuk, és bízunk benne, hogy még sok érdekességet kóstolunk a fiatal, elhivatott borásztól!    Következő eseményeink:          
Májusban visszatér Etyekre a SZŐLŐSKERTI PARTY!
Májusban visszatér Etyekre a SZŐLŐSKERTI PARTY! MÁJUS 20. „Ritmusra jár kéz és láb, teletöltik a pohárt!” Aki az etyeki pincéket ismeri, az hallott már a Szőlőskerti Partyról, sőt valószínűleg élvezte is már annak utánozhatatlan hangulatát. Májusban jön a következő buli! Hol máshol lenne igazán kerek egy majális, mint Etyeken? Nem kell tovább várnod: május 20-án óriási szőlőskerti partit csapunk! Hétágra süt a nap, beköszöntött a fröccsidő, nyílnak a pincék, sok-sok finom borral várva téged. Rajtad áll: kistermelői és gourmet ínyenc falatokkal párosíthatod a kóstolt tételeket. A fő show-t ezúttal a zene viszi: a giccspartytól a deep house-on át több műfaj és fellépő csap zenebonát, köztük számos DJ is keveri a talpalávalót a szőlőben. Vedd fel velünk a ritmust, élvezd a tavaszt teljes pompájában az etyeki Gasztrosétányon! Aubergine Pince   Padlizsánkrém, zakuszkakrém Hummusz naan kenyérrel Aubergine-kóstolótál: Serrano sonka, nápolyi szalámi, kecskesajt, naan kenyér, zöldségek Grillcsirkemell Kézműves hamburger BBQ – Pulled pork szendvics Magyaros lecsó 12:00 órától Aubergine Garden Party DJ PEPÉ-vel The Vine HRVSTD for You   Kedvenc The Vine tételeid: Eloquent: száraz, nem mindennapi Cserszegi fűszeres – Bianca házasítás Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában zöld velteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns pinot gris More Than Words: félszáraz sauvignon blanc, gyöngyöző borkülönlegesség   Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajótételünk, amely száraz kései szüretből született. A Zenit – Zöld veltelini házasítás a megismételhetetlen alkalmak bora, hiszen féléves finomseprős, majd féléves zempléni tölgyes érlelést is kapott.   Kézműves házi szörpök   ZOÁD Wine   Kedves Vendégeinket borainkkal, már klasszikus rózsafröccsünkkel, többféle szörppel is várjuk. A nemrég megnyitott középső panoráma teraszunkról pedig a pazar kilátásban gyönyörködhetnek a hozzánk érkezők. Mindeközben a legkisebbek kis játszóterünket élvezhetik, reméljük, nagy örömükre!   Újhegyi Kerekes Pince   A ház bora és pálinkája Saját készítésű mangalicakolbász, -szalámi és -sonka Kemencés töki pompos a présház mögött   Árpás Laci – Sonkamester   2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek Délvidéki ízek: kemencés és grillételek   Halmi Pince   Saját termesztésből, helyi kistermelői termékeinkkel várunk: folyóborok szörpjeinkkel ízesített fröccsök (levendula, ibolya, bodza) pálinkák szörpök kézműves ecetek   Sápi Gyümölcsbor   Kínálatunk: kürtőskalács, lángos, valamint a már jól ismert gyümölcsborok, borkása és pálinkása.   RezeDa Terasz   00 órától: Budai projekt zenekar  00 órától: Insanah-val dub techno és @Szepesvariszabolcs közreműködésében deep/melodic/organic/progressive zene szól   Kertiparti menü Dudok János konyhafőnök ajánlásával:   - Marhahúsos babgulyás  - Málnakrémleves ropogós karamellás morzsagolyókkal - Grillezett camembert sajt rusztikus tepsis zöldségekkel, áfonyakrémmel  - Újhagymás tejfölben érlelt sertésszűzérmék fűszeres morzsában, majonézes burgonyával - Mézes-mustáros csirkemell baconbe göngyölve, kerti salátával, édesburgonyával - Csirkecombpaprikás galuskával, uborkasalátával - Vaslapon sült sertéskaraj cheddar sajtos tallérburgonyával, lyoni hagymával - Kávéházi karamellszelet    Etyeki borászatok széles választékával, saját készítésű szörpökkel, etyeki kávéval, sörökkel várunk szeretettel a RezeDa Teraszon!   Tátrai Pince   Kóstoló és vásár a Pincészet termékeiből   Etyek Vintage – powered by Cukorborsó   Nápolyi pizzaparty sok-sok újdonsággal Big Green Egg és mindaz, ami kisül benne (burgerek, wrapek, finomságok, mindez gluténmentes verzióban is) Egyéb Cukorborsó-finomságok Velünk lesz ismét a Pátyi Levendulás Kert és a Déberling Családi Pincészet Déltől lazulás DJ Sági Andrással és a Partyselfie-vel 19:00 órától Giccsparty (’80-as, ’90-es évek zenéi)   Várunk téged is szeretettel, finom ételekkel, italokkal és jó hangulattal!   Orosz Gyula Családi Pincészete   Kóstoló és vásár a Pincészet termékeiből   Stelázsi – Kultúrspricc   Játszókert labdákkal, kis autókkal, csocsóval, gyurmával, és más kézműves eszközökkel. Gasztronómiai kínálat: Spárgakrémleves Grilltányér tarjával, csirkével és hagymás burgonyával Szarvashamburger Minifánkocskák Magyaros tál Sajtválogatás a jó borokhoz   Rókusfalvy Birtok   Szombat: 10:00 Kitárul a Birtok pinceajtaja 10:00 DJ a szőlőben: DJ Palo 11:00 Finomságokat kínál a Rókusfalvy Fogadó 11:00 A Rétescake kóstoló kitelepülése 13:00 Pincetúra pohárral a kézben 14:00 DJ a szőlőben: Andrew J & Jász Andris live act 17:00 DJ a szőlőben: Teomo 19:00 Budai House Clique presents: Høffmann b2b Colbora   Optimus Winery Kibővített terasz Kézműves borok és gyöngyöző borok Hagyományos eljárással készült pezsgő Különleges borkoktélok (levendulás rozékoktél, bodza blanc, vintonic) Pálinka Must Frissen őrölt Lavazza-kávék, növényi tejjel is Hegedűs Sajtműhely   Szombat: 12:00 órától kétszemélyes SajtVarázs-tál (sült szijjács, héjában sült burgonya, kukoricacsipsz, bagett, répahasábok) 15:00 órától sajtkóstolóval egybekötött tárlatvezetés Ordagombóc baracklekvárral Jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu
Élménytúrával debütált a Nivegy-völgy bor- és bringatérképe
Közel harminc kilométer tekerés, ragyogó napsütés, balatoni panoráma, ízletes borok – röviden így foglalhatjuk össze az első Nivegy-völgyi e-bike élménytúrát, ahol a résztvevők minden állomáson eredetvédett helyi borokat kóstolhattak. A programmal egyidőben mutatták be az E-bike élménytúra megállók térképét, amely segít abban, hogy a jövőben bárki könnyedén megszervezhessen egy hasonló túrát, felfedezze a helyi kulturális és természeti értékeket, és megismerje a Nivegy-völgyi borokat. A térkép nem csak a megállónak ajánlott borászatok elérhetőségeit tartalmazza, de a kikapcsolódáshoz szükséges fontos információkat is. Feltüntették rajta az étkezési- és szálláslehetőségeket, az e-bike kölcsönzőt, a bankkártya- és SZÉP kártya elfogadó helyeket, de még azt is, hogy hol látják szívesen a négylábú kedvenceket. A visszajelzések szerint igazán felhasználóbarát. Május első hétvégéjén jóhangulatú csapat indult útnak a Dobosi Birtokközponttól, hogy a Nivegy-völgy dombjai és szőlőtőkéi között kerekezve megismerje a környék szépségeit és borait. Budapesttől Vas megyéig az ország több pontjáról érkeztek vendégek, akiknek nagyon tetszett ez az újszerű élmény kombináció – a félórás bringázás és a félórás borászat látogatás kellemes sormintája. Nem csak a táj volt változatos, de a borbemutatók is, így a Nivegy-völgyi eredetvédelmi borok sokszínűségét is megismerték a résztvevők, akik kifejezetten élvezték, hogy ott kóstolhatták a bort, ahol termett, és annak a kezéből, aki termelte. A Végh testvérek Nivegy Olaszrizlinget kínáltak, míg a Szabó és Fia Pincészetnél egy ásványos juhfark került a poharakba. A Hegyestű mellett tekerve érkezett a csapat a Martinus Borházhoz, ahol országos borversenyen aranyérmet nyert olaszrizlinget kínáltak, majd az Agyaglik-dűlőn keresztül a szentantalfai Kisspincéhez érkezve Terápia olaszrizling várt a megfáradt kirándulókra. A végállomás, akárcsak a kiindulópont, a Dobosi Birtokközpont volt, ahol az indulás után bő öt órával egy dűlős olaszrizlinggel zárult a kirándulás. „Hagyományteremtő céllal indítottuk el ezt a túrát, amit szeretnénk a jövőben minden tavasszal és ősszel megismételni. A célunk azonban az, hogy mindenki önállóan is összeállíthassa a saját túraútvonalát,és az év bármely időszakában felfedezhesse a Nivegy- völgyet, ezért jelentettünk meg egy térképet, ahol minden információt feltüntettünk a környékbeli látnivalókról és pincékről. Akár ezt az útvonalat is végig bringázhatják és ugyanezeket a borokat is kóstolhatják, de számtalan lehetőség vár az idelátogatókra. Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjenek el hozzánk, ismerjék meg ezt a bájos völgyet a saját tempójukban.” – osztotta meg velünk Dobosi Győző, a program ötletgazdája.   A Nivegy-völgy falvai egész évben várják az idelátogatókat, és a tavaly ősszel megrendezett közös boros programot idén egy még sokrétűbb rendezvény követi. Október 7-én a Nivegy-völgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik majd azok a borkedvelők, akik eljönnek Szentantalfára. Az őszi piknikre a szervezők izgalmas boros programokkal és vendég éttermekkel is készülnek, így érdemes már most beírni ezt a napot a naptárba. Az őszi programok előtt viszont azt javasoljuk mindenkinek, hogy tavasszal és nyáron is pattanjon kerékpárra, e-bikera, és fedezze fel a környék látnivalóit és borait!   A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.   Képek: Dobosi Birtok Központ Szöveg: Szabó Hajnalka (Borkaller)    
Steigler Rosé - a nyár bora
Májusban végre egyre több időt tölthetünk a szabadban, és akár egy parányi erkélyen borozgatva, akár egy nagy kertben a baráti sütögetés mellé egyre gyakrabban kívánunk meg egy pohár rozét. A Kaméleon borcsaládunkkal lefedjük a boros színskálát: fehér, rozé és vörös is van közöttük. Ebben a sorozatban a házasításainkat mutatjuk meg, és ahogy egy kaméleon, úgy ezek a borok is folyamatosan alkalmazkodnak – nálunk az évjáratokhoz. Természetesen ezek a borok ugyanúgy bio minősítésűek, mint a fajtaboraink, hiszen mára minden területünkön így termesztjük a szőlőt.   A Steigler Pincészetnél ez a bortípus nem szerepelt a kezdetektől a repertoárban, de annyian keresték, hogy úgy döntöttünk: lesz rozénk, de nem állunk be a sorba, és inkább egy tartalmasabb bort készítünk belőle. A rozékhoz általában korábban szokás szüretelni a szőlőt, mint a vörösborokhoz, hiszen ezekből lesznek a magasabb savú, alacsonyabb alkoholtartalmú borok. Mi viszont teljes érettségben szüreteljük a bogyókat, és a vörösborhoz felhasználható szőlőből veszünk ezekhez a borokhoz is alapanyagot, csak éppen azonnal kipréseljük. Az érett szőlőből kicsöpögő lé már tartalmazza a kellő színanyagot, és a gyümölcsös-virágos jegyei is megmaradnak, viszont az érettségnek köszönhetően nagyobb beltartalommal és általában 13% körüli alkohollal rendelkeznek.   A rozéinkat nem egy szezonra szánjuk, így most is két évjáratból kóstolhatjuk a rózsaszín kedvenceket. 2021-ben fele részben pinot noir, és egy-egy negyed részben merlot és kékfrankos alkotják a Steigler rozét. A kipréselt lét azonnal hűtött tartályba tettük, hogy megőrizzék frissességüket, ropogósságukat, majd a külön-külön erjedt borokat novemberben házasítottuk. Ezután tél végéig mindig érleljük még a palackban, mielőtt forgalomba kerülnek – ilyenkorra tudjuk megmutatni, hogy milyen a rozé szerintünk. 2021-ben a pinot noir túlsúlynak köszönhetően az epres-málnás ízvilág hangsúlyosabb. Salátákhoz, lazachoz, gyümölcstortához egyaránt remek választás.   2022-ben viszont 60% kékfrankos és 40% pinot noir alkotta azt az egyveleget, ami az évjáratban a legjobban kifejezte azt, amit mi a rozéról gondolunk – a Kaméleon borcsaládunk pedig erre is jó játékteret ad, hogy a cuvée-inkben mindig alkalmazkodjunk az adott év sajátosságaihoz. A kékfrankos túlsúlyának köszönhetően itt a szilvás és meggyes karakter került előtérbe. Mi most egy grillezés mellé nyitottunk egy (két…) palackkal, és nem bántuk meg!   A borkedvelők általában nagy tetszéssel fogadják a rozénkat, főleg a tartalmassága és a sokszínűsége miatt. Cseppet sem egysíkú, inkább egy emlékezetes borról van szó, és bár nem kérdés, hogy fröccsnek is nagyon jó, de mégis van benne egy kis plusz, ami a könnyed, egynyári rozékra nem jellemző. Bár tartályban erjesztjük, de az ízvilága akár egy hordós rozé komplexitásával is felveszi a versenyt. Igazán jó kísérője a késő tavaszi-kora nyári estéknek.     Rendeld meg 2+1-es ajánlatunkban:  
ELINDULT A NEVEZÉS A 42. ORSZÁGOS BORVERSENYRE
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 42. alkalommal rendezi meg a legnagyobb hagyományú termelői bormustrát. A borversenyre a nevezéseket 2023. május 5-éig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az orszagosborverseny.hu honlapon. A bírálatra május 17-18. között Budapesten kerül sor.   Az Országos Borverseny (OBV) a háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az OBV szervezőbizottságának elnöke szerint: „Az Országos Borversenyt a folyamatos szakmai irányítás és fejlődés jellemzi.  Szervezése nem öncélú, hanem egyúttal, az elért eredmények, pontszámok visszajelzést jelentenek a termelőnek és a borvidékeknek. A háromszintű szakmai fórum kiváló szakmai alapot jelent a borvidékek és a birtokok minőségi fejlesztésében, irányok meghatározásában. A termelői közösségnek a hiteles szakmai minősítés jelent garanciát, a kapott pontszámok, eredmények az ágazati szereplők véleményét tükrözik, hiszen a bírálatot családi borászatok tulajdonosai, borászati üzemek neves borászai végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel. Az ágazat megújulása az ágazati szereplők nélkül megkerülhetetlen. A szakmaközi szervezet kiemelt hangsúlyt fektet a borvidékekre és az eredetvédelemre. Az Országos Borverseny ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztóknak eligazodást biztosít a sokszínű magyar borok világában. ˝ A 2023. évi Országos Borverseny egyben egy nagyobb szakmaközi vállalásunk előkészítését is jelenti. Az idei OBV egy még nagyobb szabású promóciós program minőségi kiválasztási rendszerének alapját képezi. Az Ágazati Stratégiában megfogalmazott egységes kiválasztási rendszer elvével összhangban, az Országos Borverseny súlya is átértékelődött. 2017-től ugyanis a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó borászatok kiválasztásának alapjává vált. A HNT elnöke külön kiemelte, hogy a HNT 2,6 milliárd forint projektösszegű pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programra, melynek célja a magyar bor, mint nemzeti örökség és annak eredetvédelmi rendszerének népszerűsítése. Jelenleg a pályázat utolsó adminisztrációs munkálatai zajlanak. A magyar bor népszerűségének növeléséhez erős hátteret jelent az a komplex borpromóciós program, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa indított a szakmaközi bormarketing járulék létrehozásával. A szakmai közmegegyezéssel elfogadott bormarketing járulék biztosítja az önerőt és egyben a Vidékfejlesztési Program pályázat alapját. További információ: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa sajto@hnt.hu Tel.: +36 1 413 75 27 Facebook: hegykozseg Web: www.hnt.hu
HEIMANN ZOLTÁN a Borászok Borásza!
heimann zoltán a Borászok Borásza! Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán! A 2023. április 21-én este Budapesten megtartott Díjátadó Gálán Heimann Zoltánt választották a tizenhetedik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat. A miniszterek, államtitkárok, diplomaták, a gazdasági és kulturális élet véleményformálói, valamint a jelölt és győztes borászok jelenlétében megtartott exkluzív eseményt Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a díj alapítója nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a 2010-es év Borászok Borásza is.  Gratulálunk a győzteseknek! Borászok Borásza: heimann Zoltán   Borászok Barátja: Ripka Gergely   A Jövő Borásza Ösztöndíjasa: Hock Péter   hogyan választották meg az ötvenek a Borászok Borászát? A pontos szabályok szerint, a Borászok Borásza jelöltjei, azaz az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az alábbi ötfős döntő: A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Heimann Zoltán a 17. Borászok Borásza, így ő kapja a 17. csillagot Budapest belvárosában, a Zrínyi utcában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán. A koccintással egybekötött avatást május 5-én, 11.00 órakor tartják; érdemes követni az ezzel kapcsolatos részletekért a Borászok Borásza Facebook oldalát (facebook.com/Boraszokborasza).   a Borászok Barátja díj A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra: Erre a díjra is a Borászok Borászai jelöltek, szavazati joguk pedig (mellettük) az ötveneknek volt. 2023-ban Ripka Gergely lett a Borászok Barátja, aki az 50 jelölttől egy-egy palack bort is kapott, és Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.   a Jövő Borásza A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már hatodszor írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Hock Péter többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon: a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre A következő kiírás is hamarosan elérhető lesz, érdemes meglátogatni majd a Borászok Borásza honlapját a részletekért. Annyit már most lehet tudni, hogy az időzítés a hagyományok szerint alakul, amely alapján november 15-ig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő Jövő Borásza Ösztöndíjért.   Ezúton is gratulálunk a győzteseknek és a jelölteknek!
E-bike túra a Nivegy-völgyben
Aprócska ékszerdoboz a Balaton-felvidéken a Nivegy-völgy, aminek öt falvát – Tagyont, Szentantalfát, Szentjakabfát, Óbudavárt és Balatoncsicsót – mintha csak egy festő pöttyözte volna a vásznára. Közel van ide a Balaton, de kellőképpen távol a nyüzsgő tópart, és a környék tele van felfedezésre váró történelmi és természeti értékekkel. És ne feledjük, hogy egy borvidéken járunk, ahol évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Aki ide eljut, és megtapasztalja a helyiek vendégszeretetét, később is visszavágyik. A Balaton környékén jóideje népszerűek a biciklitúrák, sokan alakítják úgy a hétvégéjüket, vagy akár egy hosszabb szabadságot is, hogy a tó körül kerekezhessenek. Akik a mozgást összekötnék a környék szépségeinek, valamint a Nivegy-völgy ízletes borainak a felfedezésével is, azokat a jövőben egy térképpel segítik a helyi borászok, így bárki könnyedén összeállíthatja a saját túraútvonalát. A térkép bemutatója egy közös e-bike túrával összekötött eseményen lesz május 6-án, ahol bő öt óra alatt 5 helyi borászatot is megismerhetnek a résztvevők. A lankás terület és az e-bike miatt azok számára is élvezetes a túra, akik nem túl gyakran pattannak kerékpárra. A túra ötletgazdája Dobosi Győző, aki a 300 éves Dobosi Birtok vezetője. A kiindulási pont és a végállomás egyaránt náluk, a szentantalfai birtokközpontban lesz, ahol megismerhetjük a Dobosi család borászati filozófiáját, és a teraszukról egy pohár borral a kezünkben megcsodálhatjuk a varázslatos balatoni kilátást is. Az e-bike túra második állomása ezúttal a Balázs-hegyi templomrom, ahonnan a csapat Óbudavárra kerekezik a Végh Testvérek Boráldájába. A családi pincészetben a környék jellegzetes fajtáiból készülnek reduktív és fahordós borok, amiknek a születéséről is mesélnek majd. Balatoncsicsón a Szabó és Fia Borpince várja a kirándulókat. A pincészet generációk óta foglalkozik borkészítéssel, sok érdekességet tudhatunk meg tőlük a túrának ezen a pihenőpontján. A Tagyon-hegyen a Martinus Borterasz másfél évtizedes múltat tudhat magáénak, a családi örökségre épült borászat azonban egyre ismertebb – hallgassuk meg az ő történetüket is! Innen az Agyaglik-dűlőn keresztül teker a társaság Szentantalfára a Kisspincéhez, az e-bike túra utolsó megállójához. Az itteni borbemutató után pedig a Dobosi Birtokközpontban ér véget a kirándulás, ahonnan élményekkel telve távozhatnak a résztvevők. A Nivegy-völgyi borok olyan sokszínűek, akárcsak a környék természeti és kulturális értékei. A május 6-i túrán azonban a Balaton-felvidék jellegzetes fajtájának, az olaszrizlingnek a különböző arcait mutatják be a borászok. Hegybor és Dűlős bor kategóriában is izgalmas tételek készülnek, ezeket ismerhetjük meg a túra pihenőin. Fontosnak tartjuk a felelős borfogyasztást, így a pincéknél kóstoló mennyiség kerül a poharakba. Bár a hatályos szabályok nem tiltják a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, azt azonban előírják, hogy tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni. Ezt mi is így gondoljuk, ezért építettük fel így a túránkat. A Nivegy-völgyi borászok szeretettel várnak minden érdeklődőt május 6-án, az első közös e-bike túrán, vagy a későbbiekben azokat, akik a térkép alapján saját maguk állítják össze az útvonalukat. Kerekedjetek fel ti is, kerekezzetek a szépséges tájakon, és fedezzétek fel közben hazánk egyik izgalmas boros régióját! És bár idén ez az első olyan program, ami a borászok összefogásával jön létre, október 7-én egy nagyobb körben is találkozhatunk velük, érdemes már most tervezni ezzel a dátummal is! >>További információ és jegyvásárlás<<   Szöveg: Szabó Hajnalka /Borkaller/ Képek: Dobosi Birtok & Balaton Bike tour
Bor, bringa, balatoni panoráma
Nivegy-völgyi e-bike élménytúra eredetvédett borokkal Igazán komplex élmény vár azokra, akik május 6-án ellátogatnak a festői szépségű Nivegy-völgybe: egy izgalmas e-bike túrával várják az érdeklődőket, ahol a környék látnivalói mellett a helyi borászatokat is felfedezhetik. A túra állomásai a borospincéknél lesznek, ahol a borászok bemutatják a dűlőket,mesélnek a borkészítésről – meg persze egy kis kóstolót is mutatnak a Nivegy-völgyi eredetvédett borokból. Vannak, akik a boros élmények miatt keresik fel a völgy apró falvait, mások a vidéki vendégszeretetre vágynak, de az aktív turizmusnak is egyre több hódolója van. Kerékpárút eddig is volt a Balaton körül, és bortúrákat is szerveznek rendszeresen, de ezek ötvözésében vannak még lehetőségek. A szervezők ezt felismerve találták ki azt az útvonalat, amit az első közös túrán bemutatnak. A május 6-i e-bike túrával egyidőben egy térképet is megjelentetnek, ami megmutatja a környék természeti és kulturális értékeit, valamint a helyi borászatokat. Akik most nem tudnak csatlakozni, azok ennek segítségével a jövőben akár saját túrát is könnyedén tervezhetnek. „Sok kezdeményezés van a Nivegy-völgyben, ami arra irányul, hogy megmutassuk a környezetünk és a boraink sokszínűségét. Hiszünk abban, hogy az összefogásban erő van, és együtt tudjuk igazán megmutatni, hogy milyen értékes vidéken élünk. Az e-bike is olyan innovatív, mint a mi összefogásunk, és bízunk benne, hogy mások is annyira fogják szeretni ezt az ötletet, mint mi, és sokan velünk tartanak.” – mondta el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki a túra ötletgazdája. A túra útvonala:1. Indulás a Dobosi Birtokközponttól2. Balázs-hegy (templomrom)3. Óbudavári Liget, Végh Testvérek Borálda (kóstoló)4. Balatoncsicsó, Szabó és Fia Borpince (kóstoló)5. Tagyon-hegy, Martinus Borterasz (kóstoló)6. Agyaglik-dűlőn keresztül az utolsó állomás, Kisspince Szentantalfán (kóstoló)7. Végállomás: Dobosi Birtokközpont (kóstoló) A túra tervezett időtartama 5 – 5,5 óra, és azok is teljesíteni tudják, akik nem gyakorlott kerékpártúrázók. A túra ára tartalmazza az e-bike bérlést, a túravezetést, öt helyszínen borászati bemutatót, valamint pincészetenként 0,5 dl bort. (A megállóknál lehetőség van ivóvíz töltésére és mosdó használatra.) További részletek az esemény aloldalon >> Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos viszont kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni. A pincéknél kóstoló mennyiség kerül a poharakba, így megismerhetjük a borvidék borait, de a felelősségteljes borfogyasztásra is figyelünk. A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó -, valamint a szomszédos Zánka egész évben várja az idelátogatókat, és a tavaly ősszel megrendezett közös boros programot idén egy még sokrétűbb rendezvény követi. Október 7-én a Nivegy-völgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik majd azok a borkedvelők, akik eljönnek Szentantalfára. Az őszi piknikre a szervezők izgalmas boros programokkal és vendégéttermekkel is készülnek, így érdemes már most beírni ezt a napot a naptárba. Az őszi programok előtt viszont azt javasoljuk mindenkinek, hogy tavasszal és nyáron is pattanjon kerékpárra, e-bikera, és fedezze fel a környék látnivalóit és borait! A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre. További információkkal kapcsolatban szívesen állok rendelkezésre:Szabó Hajnalkaszabo.hajnalka@kostolom.hu+36304745558   Szöveg: Szabó Hajnalka /Borkaller/ Képek: Dobosi Birtok & Balaton Bike tour