Ha időjárás-bor párosításban gondolkozunk, a tavaszhoz és a nyárhoz legtöbben a friss, könnyed, gyümölcsösebb borokat választjuk. Az Egri borvidéken 2010-ben alkották meg az egri bikavér fehér párját, az egri csillagot, amit mára szinte az összes borásznál megtalálhatunk.
Eger környékén a klíma egyaránt kedvez a fehér és a kékszőlő fajtáknak, így aztán kifejezetten sok, hatvannál is több fajtával dolgoznak az itteni szőlősgazdák. Az egri csillag minden esetben száraz bor, és a legalább négyféle szőlőfajtából álló házasításnak minimum fele Kárpát-medencei fajtákból kerül ki, és maximum 30%-a lehet illatos. Három kategóriában elérhető: van a classicus, a superior és a grand superior, ezek közül a classicus a leggyümölcsösebb, legfrissebb. A könnyed cuvée nem csak a pincéknél és a boltok polcairól fogy jól, de a városban évről évre megrendezésre kerülő Egri Csillag Weekenden is.
Hogy minél jobban megismerjük a nyár tökéletes kellékét, egy egész napot töltöttünk Egerben, és jónéhány borász egri csillagát megkóstoltuk. Először a Síkhegyen kóstoltunk néhány classicust Lőrincz György, Thummerer Vilmos és Bolyki János borászok társaságában és tolmácsolásában. A szőlőtőkék mellett rögtönzött pikniken szóba kerültek az egri dűlők, a sok szőlőfajta, és az is, hogy a házasításoknak milyen nagy hagyományuk van a borvidéken. A borászok nagy sikernek tartják, hogy a 2010-es debütáláskor még csak tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, de a következő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt, és mára nagyjából megháromszorozódott. A poharunkba az Egri Csillagok Zrt, az Eszterházy Károly Egyetem, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, a Juhász Testvérek Pincészete, a St. Andrea Szőlőbirtok valamint a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok egri csillagai kerültek. Ezek a borok feszesek, lendületesek, jóivásúak, jól estek a napsütésben kint a természetben.
A napot ezután a Fúzióban folytattuk, ahol a házigazda ifj. Gál Tiboron kívül a Tóth Ferenc Pincészettől Tóth Katalin, míg a Petrény Winerytől Petrény Norbert csatlakozott hozzánk, ők mutatták be superior és grand superior egri csillagaikat. Ezek a borok hosszabb érlelést kaptak, és elképesztően gazdag ízvilágúak, kiváló kísérői voltak az ebédünknek. Míg egy hétköznap estére, nyári piknikhez vagy egy házibulihoz inkább a classicus kategóriából választanánk, a hordós tételek akár ünnepi alkalmak, nagy beszélgetések kísérőjeként is megállják a helyüket.
Persze nem hagyhattuk ki a Dobó téren megrendezett Egri Csillag Weekendet sem, ahol a díszletet a festői város, a borokat meg az egri borászok biztosították, ezt színesítették food truck hadsereggel és koncertekkel. Itt többek között a Gál Lajos Pincészet borait és az Ostoros Családi Pincészet egri csillagát kóstoltuk meg, hogy igazán átfogó képet alkothassunk erről a sokszínű fehér cuvée-ről, amit mindenkinek ajánlunk a következő hónapokra.
Szabó Hajnalka
A sajtóúton az Egri Borműhely és a Wineglass Communication meghívására vehettünk részt, köszönjük a lehetőséget!
fotók: Busák Attila