🤍 Kóstolom WineBarBuda |
|
12/28/2018 2:35:12 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Egyes országokban az átlag borászatok mérete is nagyobb, mint hazánk legkisebb borvidékének, a Somló-hegynek összes szőlőterülete. A Kisalföld és a Bakony között felbukkanó hegy mélyén egykor vulkán buzgott. A természet ereje a hegyen érezhető és tapintható, az itt megtermelt borokat mineralitással, robosztus testtel gazdagítja és a helyi hagyományok szerint azoknak gyógyító erőt is kölcsönöz.
Érdemes tehát a gyógyulni vágyóknak akár fizikálisan, akár virtuálisan is egy kicsit kikapcsolódni Somlón és ismerkedni a hegy levével. A borvidéken egyedüliként foglalkoznak a szikár Juhfarkkal, emellett pedig jelentős az Olaszrizling, a Furmint és a Hárslevelű telepítés is. A vörösborok rajongói számára pedig jó hírünk van: több pince is kisérletezik már kékszőlővel errefelé, Kreinbacherék ráadásul elég sikeresen – bár amire ők ráteszik a kezüket, abból rendszerint sikertörténetek születnek.
Bár a Kreinbacher család nevét valószínűleg többen ismerik, a hegy egyik legikonikusabb alakját mégiscsak Fekete Béla bácsinak hívják. Fekete Béla bácsi valamikor a ´70-es években vásárolta meg kezdő szőlőterületét, amely az évek során 3,5 hektárra duzzadt. A tizes években azonban előre haladott korára való tekintettel (idén töltötte be a 91. életévét) úgy döntött, hogy megválik a pincétől, amely így három jóbarát kezébe került: Riesz Gábor, Dölle Ákos és Emmert György (aki azóta már odafentről egyengeti a birtok jövőjét) vette át nemcsak a pincét, de Fekete Béla bácsi szakértő tanácsait is. „Együtt kell élni a szőlővel és nagyon szeretni” – fogalmazta meg egy régi interjújában a hegy nagyöregje és a fiatalokat – csakúgy, mint a hegyen bárkit – szívesen egyengette kezdetben a bortermelés rögös útján.
A Fekete Pincénél szőlőművelésben és borkészítésben is egyaránt a természetességre törekszenek az „örökösök” és igyekeznek nem beleszólni a természet munkájába. Ennek a szellemiségnek megfelelően kerülik a rovarölő szerek, valamint a fajélesztők használatát, így minden egyes korty borukban érezhető az egész világon egyedülálló vulkáni terroir és a szőlő zamata. A magyar borpiac kívánalmaival némileg szembemenő filozófiát folytatnak: a bort szívesebben palackozzák egy viszonylag hosszabb érlelés után, kerülik a friss, reduktívnak ható tételeket.
Birtokuknak több, mint egyharmadán termesztenek Hárslevelűt, amelyet csak „Úrhölgynek” hívnak. Minerális jegyekkel igencsak megtűzdelt borában a szőlőfajta gazdag illatvilága egészül ki lágy, feminin vonásokkal. A pincében fellelhető évjáratok különlegessége, hogy találhatunk még pár palackot 2008-2011-ből is, vagyis azokból az évekből, amelyek még Fekete Béla bácsi kezei között fejlődtek tökéletessé. Így aki egy igazán virtuális kóstoló-élményben szeretne részerülni, jó helyen kopogtat: alkalma nyílik összekóstolni a fiatalok munkáját a csaknem egy fél évszázadot a kézműves borágazatban eltöltött nagyöreg boraival.
Bár a borokat szerte az országban többfelé is meg lehet találni, olykor-olykor sétálókóstolón is össze lehet futni a pincészet tételeivel, nem véletlenül született az a tézis, mely szerint a borokat a termőhelyen a legjobb megízlelni. Számukra pedig az a jóhírünk van, hogy a pincészethez szállás is tartozik, amelynél momentán nem nagyon van jobb tippünk téli elvonulás ideális eltöltéséhez.
képek: Facebook, weboldal
cikk: Kalmár Borbála